En æra er forbi: Adobe Flash Player takker af

Adobe flash player
Det har længe været kendt, at support til Adobe Flash Player ville stoppes. Nu er dagen så kommet, hvor linen cuttes helt og holdent til Adobe Flash Player.

Support til Adobe Flash slutter officielt i dag. Den ældgamle multimedie-afspiller og oprettelsesværktøj ophører med at fungerer efter 31. december 2020, hvilket bringer en ende på en legendarisk internetapplikation.

Selvom brugerbasen er faldet betydeligt i løbet af de sidste fem år, vil fjernelse af Flash Player-support helt medføre, at nogle websteder og online-spil stopper med at fungere.

Nyheden om, at Adobe Flash rammer rustbunken, kommer som tidligere omtalt ikke som en overraskelse. Adobe annoncerede sine planer om at fjerne Flash tilbage i juli 2017. Den tre-årige udløbsperiode har givet websteder og indholdsskabere chancen for at skifte til moderne alternativer, såsom det nu foretrukne HTML5.

Efterhånden som verden bevæger sig ind i 2021, understøtter Microsoft officielt ikke Adobe Flash-afspilleren længere. Fra den 12. januar 2021 blokerer Adobe, Flash-indhold fra at køre ved hjælp af Flash Player. Hvis du prøver at køre Flash Player installeret på dit system, vil du møde følgende advarsel:

adobe-flash-support-message.jpg

I begyndelsen af 2021 fjerner en Windows 10-patch Adobe Flash fra dit system. Fjernelsen af Flash vil komme i to etaper.

En opdatering, der blev frigivet i oktober 2020, fjernede en kopi af Adobe Flash Playeren installeret via Windows 10. Det betyder, at hvis du har Adobe Flash Player installeret som et almindeligt program under Programmer & funktioner, tvinges applikationen væk.

Denne opdatering udrulles til alle Windows 10-brugere i begyndelsen af januar 2021 og fjerner Adobe Flash Player fra dit system.

Dog sletter denne procedure ikke selve Flash-coren." For eksempel, hvis du har en Flash-komponent installeret i Microsoft Edge, forbliver den installeret efter opdateringen. Microsoft udsteder derfor endnu en opdatering, der fjerner Flash Player-komponenter fra din browser på et senere tidspunkt.

Andre større browsere har allerede taget skridtet til at fjerne Adobe Flash player. Mozilla fjerner Flash Player fra Firefox version 85, der er udgivet den 26. januar 2021.

Google Chrome deaktiverede standard Flash-understøttelse med version 76 (vi er nu på Chrome-version 87 i skrivende stund) og fjerner Flash-indstillingen helt med en kommende opdatering.

Apple slukkede for Flash-understøttelse med Safari 14, mens Opera følger den samme blokerings- og fjernelsesproces som Google Chrome (og andre Chromium-baserede browsere).

 

Adobe Flash: En æra er forbi

Adobe Flash har trukket sit læs af overskrifter gennem årene. Mens det er kendt som værktøjet til at skabe Flash-spil og underholdende indhold, er det nu forældede medieværktøj, fyldt med et hav af kendte og mindre kendte sårbarheder.

Listen over kritiske sårbarheder og eksponeringer i forbindelse med Flash spænder over ti sider, hvor mange er kritiske – og registreret på højeste sikkerhedsniveau. Fjernelse af Flash Player fra operativsystemer og webbrowsere har længe været på vej, selvom dens endelige tager nogle internetminder med sig i graven…

R.I.P