Google Chrome 90 frigivet

Chrome90 Google frigivet
Langt om længe er Google Chrome 90 frigivet. Blandt de nye tiltag, kommer Chrome 90 med HTTPS som default protokol.

Lanceringen af Chrome 90 skete den 14. april 2021, til stable desktop-channel, og den inkluderer sikkerhedsforbedringer, en ny AV1-encoder og standardprotokollen ændret til HTTPS.

Chrome 90 løser 37 sikkerhedsfejl, herunder en Zero-day exploit, der bruges i Pwn2Own og offentliggjort mandag på Twitter.

Læste du også: Hvad er et Man-in-the-Middle angreb?

Oprindeligt planlagt til frigivelse i 13 april, skubbede Google lanceringen af Chrome 90, som et led i sårbarheden omkring en ny Zero-day exploit.

I går promoverede Google så Chrome 90 til stable-channel, og dermed er Chrome 91 den nye Beta-version, og Chrome 92 vil være Canary versionen.

Windows-, Mac- og Linux-desktopbrugere kan opgradere til Chrome 90 ved at gå til Indstillinger -> Hjælp -> Om Google Chrome. Browseren kontrollerer derefter automatisk for den nye opdatering og installerer den, når den er tilgængelig.

Chrome-90-stable-featured-image.webp


HTTPS er nu standardprotokollen

Med udgivelsen af Chrome 90 betragtes enhver URL, der indtastes i adresselinjen, der ikke indeholder en protokol (https: // eller https: //) automatisk som en HTTPS-forbindelse.

For eksempel, hvis du skriver example.com i adresselinjen og trykker på enter, ville Google Chrome tidligere forsøge at oprette forbindelse til URL'en ved hjælp af http: // protokollen.

Med Chrome 90 har Google skiftet standardprotokollen til https: // for at øge sikkerheden, mens du surfer på nettet. Da mange sider omdirigerer HTTP-forbindelser til HTTPS-forbindelser, øger denne nye standard performance, da browsere ikke længere omdirigeres.

https-ændringer.gif

Source: Google

Der er dog nogle undtagelser fra denne nye regel.

I et blogindlæg, der annoncerede denne funktion, bemærkede Google, at "IP-adresser, single label domains samt reserverede værtsnavne som test / eller localhost / fortsætter med at defaulte til HTTP."

Denne funktion rulles i øjeblikket ud til Chrome-brugere, så den er muligvis ikke tilgængelig for alle endnu.


Fortsat NAT Slipstreaming beskyttelse

Chrome 90 inkluderer yderligere beskyttelse mod NAT Slipstreaming-angreb ved at blokere FTP, HTTP og HTTPS forbundet på port 554.

NAT Slipstreaming-angreb misbruger en routers ALG-funktion (Application Level Gateway) for at få adgang til alle porte på et internt netværk, hvilket potentielt tillader trusselsaktører at få adgang til tjenester, der normalt er sikret af routeren.

Denne port var tidligere blokeret for at forhindre angreb, men blev åbnet igen, efter at Google modtog klager fra devs.

Efter at have udført yderligere analyse af denne port har Google bestemt sig for, at den kun bruges til ca. 0,00003% af alle anmodninger. På grund af den lave brug blokerer Google den altså igen.


Google Chrome får AV1 encoder

Med Chrome 90 inkluderer Google nu en AV1 encoder, der øger performance i videokonferencesoftware ved hjælp af WebRTC.

Google siger, at fordelene ved AV1 encoderen er:

- Bedre komprimeringseffektivitet end andre typer af video-encodning, hvilket reducerer båndbreddeforbruget og forbedrer den visuelle kvalitet

- Aktivering af video for brugere på netværk med meget lav båndbredde (tilbyder video med 30 kbps og lavere)

- Væsentlige forbedringer af skærmdelingseffektivitet i forhold til VP9 og andre codecs.


Google Chrome Tab Search fortsætter sin udrulning

Google Chrome Tab Search-funktion fortsætter sin indtræden i Chrome 90, hvor forhåbentlig flere brugere får funktionen uden at skulle aktivere det via et flag.

Tab Search giver dig mulighed for at søge gennem dine åbne faner blandt alle åbne browservinduer for at finde en bestemt side. En funktion, jeg personligt har savnet!

Jeg har typisk et hav af faner åbne, og det kan være et sandt helvede at ”tappe” sig gennem alle for at finde en bestemt side blandt alle åbne browservinduer.

Med fanesøgning kan du klikke på den lille pil ned til højre for dine faner og søge efter et bestemt søgeord, der findes i en sides titel eller URL. Tabsøgning viser derefter en liste over åbne faner, der matcher søgeordet, og giver dig mulighed for hurtigt at vælge og gøre den til den aktive.


Ændringer i Chrome 90

Denne udgivelse bringer adskillige nye API'er, trails og ændringer til Google Chrome. Nedenfor har vi angivet de vigtigste ændringer:

- Ændret værdi for CSS overflow property.

- Feature Policy API er blevet omdøbt til Permissions Policy, og implementeret en måde til at bruge Shadow DOM direkte i HTML.

- Udklipsholder: understøttelse af skrivebeskyttede filer

- Håndtering af undtagelser fra WebAssembly

- URL-protokoller: Nye begrænsninger for fil-URL'er

- WebXR Dybde API


Læs mere om Google Chrome 90


Source & Image credit:

Google

Vores partnere