Hvad er forskellen mellem BIOS og UEFI?

asus_rog_strix_z390_i_gaming_tweak_dk
Du har muligvis hørt udtrykkene BIOS og UEFI bruges af din nørd ven. Mens begge udfører lignende opgaver, adskiller de sig imidlertid på en række måder. I denne artikel vil vi se nærmere på begge, og gennemgå forskellen mellem BIOS og UEFI. Vi tager også et kig på deres ligheder og se på nogle af deres fordele og ulemper.

Både BIOS og UEFI er bundkort-firmware, der forbinder pc'en og dens hardwarekomponenter med operativsystemet. Mens førstnævnte er den traditionelle version, der har været i brug i årtier, er sidstnævnte den mere moderne iteration, der findes på nyere og dyrere bundkort og computere. S


Hvad er BIOS?

BIOS står for ”Basic Input-Output System” og er den integrerede software på controllerchippen på computerens bundkort. Det fungerer som en bro mellem en computers hardwarekomponenter og operativsystemet. BIOS hjælper med at indlæse bootloaderen, der starter og initialiserer OS på dit system.

Difference-between-bios-and-uefi-BIOS-body1.webp

Source: Wikipedia


Når systemet er tændt, gennemgår BIOS en POST-proces eller Power-On Self Test for at kontrollere eventuelle problemer med hardwarekonfigurationen. Hvis BIOS finder et problem, resulterer det i en fejlmeddelelse eller afspiller en række bip for at videresende en kryptisk kode for at indikere problemet. Denne vil i nogle tilfælde – alt afhængigt af dit bundkort – kunne vises på et lille LED-panel på bundkortet. Hvis BIOS melder alt ok, starter bootloaderen fra Master Boot Record eller MBR, der er gemt på boot-enheden.

BIOS opstod i 1970'erne og forbliver fortsat i brug på bundkort også den dag i dag. BIOS bliver dog, i et vist omfang, erstattet med ankomsten af nyere bundkort, der sendes på markedet med UEFI.


Hvad er UEFI?

Forkortelse for ”Unified Extensible Firmware Interface”, er UEFI den nyere af de to firmwaregrænseflader til computere. Det er en efterfølger til BIOS og sigter mod at tackle sidstnævntes tekniske begrænsninger. Ligesom BIOS fungerer UEFI også som mellemmand til at forbinde en computers hardwarekomponenter til dets operativsystem. Når det er sagt, kommer UEFI med en række fordele i forhold til den ældre BIOS-teknologi.

UEFI lagrer oplysninger om initialisering og opstart i en .efi-fil i en harddiskpartition kaldet EFI System Partition (ESP). Det er den samme partition, der indeholder bootloaderen. Hvad der er vigtigt at bemærke her er, at UEFI direkte kan starte operativsystemet uden om en BIOS POST, hvilket resulterer i hurtigere opstartstider. UEFI kommer heller ikke med størrelsesbegrænsningerne for BIOS, hvilket betyder, at det kan initialisere flere komponenter samtidigt.

Difference-between-bios-and-uefi-body2.webp

UEFI -Source: ASUS


I modsætning til sin forløber fra 1970'erne er UEFI en moderne grænseflade, der oprindeligt blev etableret som en standard i 2007. UEFI understøtter de fleste moderne hardwareplatforme med processor-understøttelse til Itanium, x86, x86-64, ARM (AArch32) og ARM64 (AArch64). Dermed åbner UEFI for flere fordele i forhold til BIOS og forventes i sidste ende helt at erstatte BIOS.

 

Hvad er ligheden mellem BIOS og UEFI?

Som allerede nævnt er BIOS og UEFI to typer af bundkort firmware, der booter pc'en til operativsystemet, når computeren tændes. De definerer, hvordan en pc tænder, hvilket drev den starter fra, og hvilke kernehardwarekomponenter systemet genkender.

BIOS / UEFI-firmwaren dikterer også systemet, hvilken frekvens CPU, GPU og RAM skal fungere ved, samt hvor meget strøm de skal trække fra PSU (Power Supply Unit). Blæserhastigheder, RAM-latenstid og andre hardware-relaterede indstillinger bestemmes også af softwaren på dette såkaldte low-level.

 

Hvad er forskellen mellem BIOS og UEFI?

BIOS er som nævnt en ældre teknologi, der går tilbage til DOS-æraen og er skrevet i assembler, mens den mere moderne UEFI er skrevet i C. BIOS fungerer stadig i 16-bit-tilstand, hvilket betyder, at den kun kan adressere 1 MB eksekverbar hukommelse. Dette begrænser dets evne til at initialisere flere enheder på én gang og kan føre til langsommere opstartstider.

På den anden side kan UEFI køre i 64-bit-tilstand, hvilket betyder, at den har mere adresserbar plads end BIOS, hvilket gør opstartsprocessen hurtigere. Den nye teknologi har også en række andre fordele, herunder muligheden for at starte fra meget større drev, med en teoretisk grænse på 9,4 Zettabytes (1ZB = 1000 exabytes = 1021 bytes). BIOS kan derimod kun starte fra drev med 2.2TB eller mindre.

Evnen til at adressere mere plads er også grunden til, at UEFI kan understøtte flere inputenheder, inklusive musen. Og dens installationsskærme ser ligeledes mere moderne ud end den efterhånden udtjente BIOS-skærme. Mange bundkortproducenter leverer dog stadig deres produkter med UEFI-indstillinger i teksttilstand, der ligner ældre BIOS-opsætningsskærme. Dette må vi formode skyldes en nemmere overgang for det brede publikum.

En anden bemærkelsesværdig forskel mellem de to er, at BIOS er afhængig af Master Boot Record (MBR) til at gemme bootloaderdataene. MBR ligger i det allerførste segment af disken og kan meget let blive ødelagt, hvilket effektivt forhindrer OS i at indlæses. I modsætning hertil anvender UEFI GUID Partition Table (GPT), som også gemmer overflødige kopier af startkoden og bruger cykliske redundanskontroller til at spotte mulig datakorruption, hvilket giver et mere robust og gendanneligt bootmiljø. Samlet set understøtter UEFI mere end 4 primære partitioner med en GPT.

Endelig understøtter UEFI netværk, som hjælper med blandt andet nemmere fjernfejlfinding, selv uden operativsystem er installeret. Samlet set er det meget bedre i de fleste tilfælde, hvorfor det er at finde i brug hos langt de fleste bundkortsproducenter.

Der er dog ikke kun lutte ros til UEFI.


UEFI: Ulemper og kritik

En af de største ulemper ved UEFI en begrænset sikkerhed mod udefrakommende angreb af såvel rootkits og anden malware. En fælles undersøgelse foretaget af Advanced Intelligence (AdvIntel) og Eclypsium opdagede for nylig, at TrickBot-malware har fået en UEFI-angrebsmulighed der ikke kun hjælper det med at forblive uopdaget, men også gør en gendannelse utrolig besværlig.

Mange programmører, herunder Linus Torvalds, skaberen og hovedudvikleren af Linux-kernen, hævder, at UEFI bringer unødvendig kompleksitet med sig, der alligevel ikke bruges af operativsystemerne. Ifølge udviklerne udnytter ikke mange almindelige operativsystemer CPU-uafhængige drivere eller deres fleksible og modulære design.

UEFI fortsætter med at vinde terræn og forventes i sidste ende at erstatte ældre BIOS.

 

Sådan kontrollerer du, om din pc kører BIOS eller UEFI

Det er på ingen måde raketvidenskab at finde ud af, om din pc kører BIOS eller UEFI.

Først skal du trykke på Windows-tasten + R samtidigt for at åbne Kør-vinduet. Indtast “msinfo32” (uden anførselstegn), og tryk på “OK” eller “Enter” for at åbne systemoplysninger.

Klik / tryk nu på 'Systemoversigt' i venstre rude. Til højre skal du kigge efter punktet "BIOS tilstand". Det viser "Legacy" eller "UEFI" afhængigt af om din computer kører BIOS eller UEFI.

 Guide BIOS UEFI.JPG


Vi håber vi gennem denne guide har gjort dig en smule klogere.

Har du et nyt system med UEFI eller et ældre bundkort med BIOS-firmware? Lad os høre fra dig i kommentarfeltet nedenfor.