Hvordan kan en VPN gøre dit digitale liv mere sikkert?

40682389930_23d27b95f7_b
Annoncørbetalt indhold: Den digitale tidsalder er for alvor over os, og det er uomtvisteligt en integreret del af vores dagligdag.

Således bruger vi her i Danmark omkring halvdelen af vores vågne tider på medierne, ikke mindst de digitale. Dette bringer en lang række af fordele med sig, men desværre også ulemper – herunder deciderede trusler mod dit privatliv og din sikkerhed på nettet generelt.

Digitale trusler

Du har sikkert set det i film eller læst om det på nettet – hackere sidder i en mørk kælder og skaffer sig adgang til dine mest private data. Dette bruger de enten til afpresning eller til at lænse dine bankkonti direkte. Så slemt går det heldigvis sjældent, særligt grundet NemID og tofaktor-autentifikation, men der er sikkerhedsbrister.

 

Selvom det ikke nødvendigvis går præcist sådan for sig, så kan konsekvenserne stadig være kolossale. Eks. kan mange mindre pengebeløb trukket over en lang årrække løbe op i svimlende summer, og alene konsekvensen af at få lagt private billeder ud online uden ens samtykke, kan ligeledes være katastrofal. 

Tallene taler sit eget tydelige sprog, hvor ikke mindst phishing-forsøg og identitetstyveri er den helt store spiller.

Tallene taler sit eget tydelige sprog, hvor ikke mindst phishing-forsøg og identitetstyveri er den helt store spiller.


Hvad skal man holde øje med på nettet?

Der er derfor flere ting at være opmærksom på, når man bevæger sig rundt på nettet. Særligt hvis du opretter forbindelse til et offentligt, trådløst netværk (også kaldet public hotspots), skal du være ekstra påpasselig. Her er en række gode råd ift. offentlige netværk:


  1. Vær sikker på, at du opretter forbindelse til det rigtige netværk. Det er en kendt strategi, at hackere og ondsindede brugere opretter netværk med navne, der lyder uskyldige og/eller minder enormt meget om et andet, legitimt offentligt netværk. Det kan f.eks. være en indsat bindestreg, et bogstav der er skiftet ud, eller et tal, der mangler.
  2. Efterlad aldrig din enhed på offentligt tilgængelige steder. Selv hvis du blot skal på toilettet i to minutter, kompromitteres din sikkerhed fuldstændig, hvis du efterlader en eller flere enheder uden overvågning. Sørg altid for at tage enheden med dig, eller hav en til at passe på den.
  3. Sluk for din enheds wi-fi-forbindelse, når du ikke bruger den. Ved at deaktivere muligheden for at din enhed overhovedet kan skabe forbindelse via wi-fi, øger det sikkerheden markant.
  4. Og ikke mindst – brug en VPN-forbindelse. Et virtuelt privat netværk kan maskere din forbindelse, og generelt gøre den mere sikker. Dette vil vi beskrive nærmere i dybden i næste afsnit – at bruge VPN behøver ikke at koste penge.


Hvad en VPN kan gøre for din sikkerhed

Når du opretter forbindelse til et Virtual Private Network (VPN), så opretter du forbindelse til den hjemmeside, du ønsker at besøge, via en VPN-forbindelse. Dette betyder, at din IP-adresse forbliver skjult for både hjemmesidens server, men faktisk også din egen internetudbyder. Selv hvis du ikke foretager lyssky ting på internettet, så kan det bestemt være en fordel, at ikke alle og enhver kan følge med i dine aktiviteter. 

Samtidig er du også sikret en krypteret forbindelse, uanset hvilken kryptering den pågældende hjemmeside har (eller ikke har) installeret. VPN kommer dog i mange forskellige afskygninger, og der er generelt to typer af VPN:


  1. Gratis VPN. Denne type VPN koster ikke penge, men det har til gengæld en anden pris – det kan eks. være mangelfuld kryptering eller i værste fald decideret salg af dine data.
  2. Betalt VPN. Her skal du betale et abonnement, som regel månedligt eller årligt. Til gengæld får du en lang række fordele som højere hastighed samt valg af land for VPN-serveren. Der vil ofte også være en række ekstra funktioner, der kan beskytte dig mod bl.a. phishing-sider.


Nettet fungerer som normalt, også med VPN

VPN vil sjældent gøre din forbindelse mærkbart langsommere, og særligt ved de betalte VPN-programmer, er der gjort meget for at gøre hastigheden så hurtig og gnidningsfri som mulig. På både telefon, tablet og computer er det derfor muligt at have et VPN-program kørende i baggrunden, som sikrer din forbindelse døgnet rundt, uden at du behøver røre en finger. Som al anden software skal du blot huske at holde den opdateret, samt evt. logge ind og/eller skifte kodeord fra tid til anden.


Er jeg 100 % sikker med VPN?

VPN kan desværre ikke gøre så meget ved din adfærd på nettet. Indtaster du således dine oplysninger på skumle sider, uploader billeder af kreditkort, NemID, pas, sygesikringskort mv. til anonyme modtagere osv., er du ikke nødvendigvis bedre stillet med en VPN-forbindelse.

100 % sikkerhed kan desværre aldrig opnås, men sørger du for at begå dig fornuftigt på nettet, vil du automatisk komme udenom de værste faldgruber, og med VPN vil din forbindelse desuden være krypteret og sikker.

Afslutningsvis

Alt i alt kan det altså være svært at komme på egentlige ulemper ved at bruge VPN. Du bliver mere sikker på nettet, og det behøver ikke tage mere end et par få klik. Med VPN vil du opnå større sikkerhed online og dermed også mere tryghed i hverdagen. Der findes mange forskellige udbydere, og du kan både få VPN på din computer, telefon, tablet og endda direkte på din router!