Sådan laver du lynhurtig RAM-disk i Windows 10

corsair dominator platinum rgb 16 gb kit ram disk
RAM-diske/ RAM-drev er midlertidige digitale datalagringsløsninger, der typisk er mellem 50 og 100 gange hurtigere sammenlignet med mekaniske harddiske og næsten 10 gange hurtigere end selv de bedste og hurtigste SSD'er på markedet. Brug af RAM-diske på en computer kunne i teorien forbedre ydeevnen betydeligt med hensyn til læse- / skrivehastigheder. I denne guides tager vi et kig på, hvordan du opretter en RAM-disk på din Windows 10 PC.

Inden vi guide dig gennem processen i at oprette et RAM-drev, dykker vi lidt ind i teknologien bag.

Til oprettelse af RAM-diske/ RAM-drev, inddrager vi et gratis tredjeparts Windows 10 program, ImDisk Toolkit. Der findes mange alternativer hertil heriblandt AMD Radeon RAMDisk, Dataram RAMDisk, Gavotte RAMDisk og mange andre. Alle har deres egne fordele og ulemper, men til vores guide valgte vi at benytte os af ImDisk Toolkit. Programmet kan hentes HER


Hvad er RAM-disk?

En RAM-disk (også kaldet et RAM-drev) er en del af en computers såkaldt ”random access memory”, der specifikt er forbeholdt at blive registreret som et almindeligt lagerdrev af operativsystemet.

Når du har lavet en RAM-disk, kan du bruge den som et almindeligt sekundært lagerdrev og tilmed installere programmer på denne. Kørt barn har mange navne, og kaldes undertiden også et virtuelt RAM-drev eller software-RAM-drev og adskiller sig fra et hardware-RAM-drev, der bruger RAM-chips til at skabe hurtige batteridrevne SSD'er.


 Kan man sammenligne RAM-diske med med SSD'er?

Læse- / skrivehastighederne på et RAM-drev er generelt hurtigere end SSD'er - den hurtigste form for sekundær lagerplads på markedet. Ydelsesforøgelsen skyldes flere faktorer, herunder access-tider og maksimal throughput. Den maksimal throughput, i et RAM-drev, er basalt set kun begrænset af hastigheden på dine RAM, databussen og processoren.

Vender vi blikket mod Solid State drev, er derimod yderligere begrænset af lagringsbussens hastighed, såsom SATA eller USB. Andre former for lagringsmedier, som HDD'er og optiske drev, er endnu langsommere på grund af højere access-tider.


RAM-diske: fordele og ulemper

Teknisk set vil programmer, der er installeret i et RAM-drev, have næsten instant indlæsningstider, fordi deres data vil blive lagret i den hurtigste tilgængelige hukommelsestype. Åbning af filer, visning af dokumenter og indlæsning af spil eller apps ville ske næsten øjeblikkeligt, fordi deres data bare ville blive kopieret til en anden del af RAM-lageret.

På trods af de åbenlyse fordele er der imidlertid en udfordring, der har forhindret RAM Disk-tricket i at blive en mere udbredt middel til at fremskynde performance på ældre computere.

Det største problem her er, at RAM er såkaldt ”Volatile memory, hvilket betyder, at alle data, der er gemt, går tabt, når pc'en slukkes, eller hvis der sker en strømafbrydelse. Selvfølgelig kan du gemme dine RAM-diskdata i en billedfil før hver nedlukning og genindlæse dem ved hver opstart for at mindske problemet, men det ville øge systemets opstart og nedlukningstider og derved eliminere selve pointen med at oprette RAM-diske.

RAM-diske reserverer også en stor del af din hukommelse, hvilket betyder at du ikke kan bruge den til noget andet. Selvom det ikke vil skabe udfordringer på computere med mange RAM, kan det være et no-go i ældre eller billigere systemer med knap så meget RAM installeret for blandt andet at holde prisen nede.

Med fokus på fordele, er der performance at hente med spil og programmer installeret i RAM-diske selv sammenlignet med lignende applikationer installeret på de superhurtige SSD’er.

Dette gælder især for programmer, der normalt ikke bruger RAM som en cache, og i stedet gemmer små filer til sekundær lagring.


Hardware RAM-diske

Visse high-end SSD'er benttter RAM-chips i stedet for flash til lagring, hvilket gør dem meget hurtigere end standard solid state-drev. Disse drev indeholder indbyggede batterier, der sikrer, at de kan fastholde de data, der er skrevet på dem, selv når pc'en er slukket. Den øgede elektronik og omkostningerne ved semiconductor chips betyder imidlertid, at sådanne lagerdiske også er betydeligt dyrere og ikke typisk er beregnet til detailforbrugere. I stedet er disse beregnet til blandt andet datacentre.

 

Sådan oprettes en RAM-disk i Windows 10

Det er forholdsvis nemt at oprette RAM-diske på Windows-computere ved hjælp af tredjepartsværktøjer. Som allerede nævnt bruger vi et værktøj kaldet ImDisk til at oprette RAM-disken på vores Windows 10 maskine.

Fremgangsmetoden beskrevet i denne artikel fungerer på såvel stationære og bærbare computere. Vi benytter os af Windows 10 til i nedenstående guide, men guides fungerer også på ældre Windows-versioner, inklusive Windows 7,8 og 8.1.

 

Download og installer ImDisk

Download IMDisk Toolkit (gratis) zip-fil fra udviklerens officielle Sourceforge-side og udpak indholdet til en placering efter eget valg. Åbn mappen og kør batchfilen install.bat.

IMDisk intro tweakdk guide ram disk.JPG

I ovenstående installationskonfigurationsvindue, skal du markere alle felter i afsnittet ”Components” og derefter klikke / trykke på Installer. Din installation tager et sekund eller to.

IMDisk intro tweakdk guide ram disk installation færdig.JPG


Trin 2: Brug ImDisk til at oprette en RAM-disk i Windows 10

Kør ImDisk. På fanen Basic, skal du vælge mængden af RAM, du vil tildele til RAM-disken. Du kan også vælge Dynamic Memory-funktionen ved at markere ”Allocate Memory Dynamically”. Behold resten af indstillingerne som standard, og klik på OK for at oprette RAM-disken.

IMdisk guide tweakdk ram-drev. drevbogstav.JPG

Gå til Computer på Windows 10, og her vil du præsenteres for et nyt drev med det drevbogstav du valgte tidligere samt størrelse. Dette er din RAM-disk.

For at gendanne alle ændringer kan du slette RAM-disken ved at klikke på knappen Unmount på fanen Basic i ImDisk-konfigurationsvinduet.


Trin 3: Forhindring af RAM-disktab efter nedlukning af computeren

RAM er som tidligere omtalt ”volatile memory”, hvilket betyder, at dataene på din RAM-disk slettes automatisk hver gang du lukker computeren ned. Du kan dog gemme de data, der var på RAM-disken på lukningstidspunktet og så dataen hurtigt genindlæse ved opstart.

Gå til fanen Data i ImDisk-konfigurationsvinduet. Naviger i feltet til ”Load Content from Image File eller Folder” til stien til billedfilen med automatisk gemte RAM-diskdata, der synkroniseres ved næste opstart. Sørg for at markere ”Synchronize at System Shutdown”. Klik på OK, når du er færdig.

 Nu har du opsat din egen RAM-disk/RAM-drev, hvorpå data/applikationer med videre kan lagres.