Crusader Kings III

Crusader Kings III intro
Paradox Interactive er tilbage med det nyeste skud på stammen af deres spil omkring middelalder intriger, hellige krige og mægtige dynastier.

Kan du ikke få nok af hofintriger og hellige krige på bedste ”Sims” manér, så er Paradox Interactive klar med deres nyeste fix, Crusader Kings III – Den længe ventede efterfølger i deres serie om at være hersker i en middelaldertid hvor adeltitler skifter hænder som var det ussel mammon. 

Kæmp dig fra bunden som en simpel grevetitel til konge eller sågar kejser med alle de midler du måtte ønske – krig, diplomati eller mørke intriger. Byg et dynasti som efterlader sig et eftermæle hele verden vil huske.

Vi lægger ud med et hurtigt kig på spillets systemkrav. Som man kan se er det jordens mest krævende spil, hvilket dog også betyder at de fleste kan være med – men selvfølgelig er større bedre. En hurtigere maskine vil se bedre ydelse end ellers.

MINIMUM:

OS: Windows Windows® 8.1 64 bit or Windows® 10 Home 64 bit

Processor: Intel® iCore™ i5-750 or Intel® iCore™ i3-2120, or AMD® Phenom™ II X6 1055T

Memory: 4 GB RAM

Graphics: Nvidia® GeForce™ GTX 460 (1 GB), or AMD® Radeon™ R7 260X (2 GB) or AMD® Radeon™ HD 6970 (2 GB), or Intel® Iris Pro™ 580

Storage: 8 GB available space

RECOMMENDED:

OS: Windows Windows® 10 Home 64 bit

Processor: Intel® iCore™ i5- 4670K or AMD® Ryzen™ 5 2400G

Memory: 8 GB RAM

Graphics: Nvidia® GeForce™ GTX 1650 (4 GB)

Storage: 6 GB available space

TESTET PÅ:

Processor: Intel® i9 - 9900K

Memory: 32 GB RAM

Graphics: Nvidia® GeForce™ RTX 2080

Storage: NVME


Præmisset

Som regent over en adeltitel og det land og dens befolkning, er det din opgave at holde alle glade - eller i hvert fald under kontrol, mens du planlægger videre udvidelse af dit styre i form af andres adeltitler og land, alliancer med naboer igennem ægteskab og lign.

Crusader Kings som spil kan ikke reelt ”vindes” – Det er hvad mange kalder et narrativt spil, hvor man selv sætter sine mål og rejsen er vigtigere end destinationen i form af mange beslutninger og interaktioner med andre adelige kongeriger.

Crusader Kings III

Vælg mellem flere historiske personer og scenarier - eller vælg en tilfældig landherre et sted

Din indflydelse over spillet udføres igennem en karakter – din adelherre/dame, en historisk person, som du lægger ud med at vælge når du starter spillet. Er din karakter en mægtig kriger, en lærd med ordet som klinge eller en nederdrægtig skurk der udnytter sine bønder til blodet dækker marklandet? 

I Crusader Kings bestemmer du helt selv om du vil være kejser eller en ydmyg hertug underlagt en kongemagt. Hertil har Paradox Interactive har gravet historiebøgerne grundigt igennem og fundet nogle interessante historiske figurer du kan vælge at spille som – og måske opnå de ting de aldrig kunne.

Crusader Kings III test

Hele den kristne verden, samt dele af mellemøsten, nordafrika og asien. Verden er din.

Med to startdatoer i herrens år 867 og 1066 er der lagt op til en hel del forskellige spilstile. Om du er til invasionen af England som vikingerne, eller de mange politiske intriger i de franske hof – eller sågar en fuldstændig ukendt landherre et sted i Nordafrika. Valget er dit.

Spillet tager udgangspunkt i verdenssituationen, og hvad du gør derfra skaber en helt alternativ historie. Hvis det engelske kongerige faldt og blev hjemland for vikingerne, hvordan vil de ringe i vandet sprede sig i historien? Uden England vil der ikke være en 100 års krig mellem dem og Frankrig (og så videre)

Crusader Kings III tweakdk

Kæmp dig vejen fra en ydmig landherre til et storslået kongerige igennem intriger, strategiske alliancer og krig.

Hele spillet ses igennem strategisk kort over den kendte verden og de mange adelige riger rundt omkring – Det er ikke videre grafisk imponerende, men det fungerer utrolig godt til formålet. Herfra styrer du dine hære og interaktioner med andre adelige herskere. Verdenen er opdelt i et hierarki af stadigt mindre regioner, fra de kæmpemæssige imperier, som består af flere kongeriger, som igen består af hertugdømmer, amter der består af en eller flere baronier med byer, klostre og slotte.

 test af Crusader Kings III

Efter at de mægtige vikinger tog store dele af england, satte de målet på kristendommens center - rom. Og brændte det til aske.

Disse områder styres igennem adelige titler – Og alt efter om du er en middelalderlig gentleman eller en primitiv barbar fra de nordlige vikingelande, så er måden du erhverver (og taber) disse titler meget forskellige. En god kristen konge forventes at have en veldokumenteret ret til et landområde, før de kan udfordre den nuværende ejer, hvor at hedninge regerer igennem magt og prestige – de tager det land der er til rådighed og kan kun stoppes af en tilstrækkelig stor hær.

Intriger, borgerkrige og arveretsfordelinger kan dog hurtigt sprede selv det mest centraliserede rige, og grænserne for dit og mit flyttes hurtigt og brutalt, hvis du ikke har tilstrækkelige hære kontrol over dine vasaler under dig – Er du en brutal og hævngerrig konge kan det sagtens være at dine loyale undersåtter pønser på at få din bror på tronen – Eller en helt anden familie.

 Crusader Kings III Paradox Interactive

Du møder mange situationer med vidt forskellige resultater alt efter din kunnen og valg.

Alle karakterer har en række attributter der bestemmer deres kunden indenfor krigsførsel, diplomati, intriger og økonomi. Som leder af et rige og dynasti er det din opgave at finde de bedste gener til at føre dit navn videre igennem generationer, og til at regere dit land – En hofdiplomat der stammer eller som er stærkt vansiret, er måske ikke det bedste valg til at overtale nabokongen om værdien i en fælles alliance. En hofspion der bærer nag over at du har smidt hans mor i fængsel vil måske vælge at undlade at videregive kritisk information om et mulig snigmordsforsøg på dig og dine nærmeste – det er faktisk slet ikke nemt at få god og loyal hjælp i disse middelalderlige tider.

 Paradox Interactive Crusader Kings IIIGriber du til sværdet eller sølvtungen? Tør du risikere dit meget midlertidlige liv på jorden for en pose penge?

Næsten hele spillets narrativ udspiller sig i form af konstante events der dukker op, hvor du tager stilling til en situation – Det kan være du møder en nøgen herre på din vej til slottet, som påstår han er blevet røvet af landrøvere. Tager du medlidenhed med manden og inviterer ham til dit hof? Måske han er en del af et bagholdsangreb sat i værks af din fætter, som er din direkte arving?

Alle disse situationer er med til at forme dit liv som adelherre på godt og ondt. En forkert handling kan sprede sig som ringe i vandet og resultere i en borgerkrig senere - måske du i fuldskab er kommet til at indrømme over for din onkel at det var dig der skubbede din tante ud over en klippe i fjor - hun havde jo været træls i en længere periode.

Paradox Crusader Kings III Interactive test

Skal naboriget tages med magt eller snilde? Kan en strategisk alliance med en tredjepart sikres ved at gifte din datter væk? 

 

Pris

Crusader Kings III kan blive dit for små 50€ (375DKK) for grundudgaven eller 75€ (560DKK) for særudgaven hvor man får et Season Pass med på de første planlagte DLC pakker.


Konklusion

Crusader Kings hovedkoncept er ”hvad nu hvis?” – et emne der kan fange de fleste. Hvad nu hvis Skandinavien aldrig blev kristen? Hvad nu hvis det romerske rige aldrig faldt og i stedet udvidede endnu mere? Hvad nu hvis de hellige krige fejlede og muslimerne beholdt iberien?

Man behøver ikke være en krisstrateg for at blive underholdt af spillets ”Sims” lignende tilgang til styringen af et rige, og den komplette frihed giver mulighed for næsten uendelige muligheder for at starte forfra og have en helt ny oplevelse. Jeg har for eksempel selv små 5-600 timer i forløberen Crusader Kings II, som udkom for små otte år siden og indtil i år stadigvæk modtog gratis patches og DLC til de mange fans.

Spillet er ikke grafisk imponerende på nogen måde, men den lettere karikerede stil passer meget godt til spillet. Lydsiden er ganske fin med baggrundslydside der hverken keder eller overdøver spillet. Musik ændres dynamisk i reaktion til handlinger – Hvis en hellig krig kaldes af paven, så skrues der gevaldigt op for dramatikken.

Crusader Kings III formår at gøre spilserien mere tilgængelig for nye spillere end nogensinde, men spillet mister også en lille smule af den charme det har haft tidligere. Grafiske menu elementer dekoreret med udskåret træ er udskiftet med mere moderne, strømlinede menuer på og ondt.

Den unikke kombination af rollespil, historiefortælling og (a)historisk krigsspil fungerer utroligt godt, og formår virkelig at skabe en bro mellem ellers normalt meget forskellige genrer.

Crusader Kings III får et 9-tal og en ”safe-buy” award med på vejen for en efterfølger der virkelig formår at polere oplevelsen og gøre den mere tilgængelig end nogensinde.

Godt

    Formår at skabe en virkelig fordybende oplevelse fra starten af

    Super tilgængeligt for nye spillere af serien/genren

    Lyd og musikoplevelsen er fin og bliver ikke trættende selv efter +60 timer

Mindre Godt

    Forsøget på at strømline menuer har fjernet lidt af charmen fra tidligere

    Der mangler lidt ”quality of life” forbedringer her og der.

    Den grafiske repræsentation skubber ingen grænser