Microsoft afslører specifikationerne på næste Xbox

xbox-series-x-controller
Den næste generation på konsol markedet er lige om hjørnet og nu har Micosoft løftet sløret for den fulde liste af specifikationer for deres kommende Xbox Series X.


Forud for lanceringen senere i år har Microsoft nu endelig givet os et kig på den fulde liste af specifikationer, som vi får med deres kommende Xbox Series X. 

Microsoft siger selv, at det vil være en konsol uden kompromiser, og der er da også en del meget spændende tiltag i den nye konsol fra det grønne hold. 

Xbox Series X er bygget op omkring AMD hardware, som kommer med den samme underliggende DNA, som vi finder på PC markedet. Delene er dog 100% bygget fra grunden til Xbox holdet. 

xbox-series-x-soc.jpg

Det er et SoC [System on Chip] system, hvilket vil sige at både CPU og GPU er samlet på en chip, og ikke som vi er vant til i de fleste kraftige gaming PC systemer, hvor det er delt op. 

Det bliver som sagt AMD baseret, og er en kombination af en AMD Zen 2 CPU med otte kerner og en GPU fra AMD RDNA2 familie, som endnu ikke er lanceret hverken til konsol eller PC markedet. 

CPUen kommer til at køre mellem 3,6 og 3,8 GHz alt efter hvilken belastning der lægges på den. 

Sebastian Nussbaum fra AMD har udtalt om den nye SoC løsning:

"Xbox Series X is the biggest generational leap of SOC [System on a Chip] and API design that we’ve done with Microsoft, and it's really an honour for AMD to be a trusted Microsoft partner for this endeavour,"

xbox-series-x-minecraft-raytracing.jpg

En af de største buzzwords inden for gaming grafik over de seneste år har været Raytracing, og med den RDNA 2 chip vil der på den nye Xbox Series X være understøttelse for hardware accelereret DirectX Raytracing. 

Det vil være et stort spring både for konsol gaming, men også for AMD, da hardware accelereret Raytracing indtil nu har været en ting, som man skulle lægge sine penge hos Nvidia for at få en del af. 

Den nye grafiske løsning kommer med 52 Compute units, der kan levere 12 teraflops ved 1,825 GHz. 

Microsoft har selv fremvist en Minecraft demo, der kører med Raytracing på den nye Xbox Series X og forskellen er stor!

XboxSeriesXTech_Inline6.gif

Der er dog også blevet vist en demo af Gears of War 5, som kører på den nye konsol, der med de optimeringer man kan presse ud af en konsol som Xbox Series X kørte med 50% højere particle count end det var muligt at opnå på PC. Alt det imens spillet kørte i 4K med 60 FPS. 

Der var også mulighed for at køre spillet med op til 100 FPS allerede, og der er tests af 120 Hz multiplayer. 

En anden del der har fået en massiv opgradering er lageret, som er en tæt integreret del af det som Microsoft kalder deres Xbox Velocity Architecture, som alt sammen sigter efter at optimere load tider og indlæsning af de forskellige elementer der skal bruges i spillet. 

microsoft-xbox-series-x-fast.jpg

Den nye Xbox Series X kommer med en specielt tilpasset 1TB intern PCIe 4.0 SSD, der er bygget til at sikre hurtigst mulige hastigheder. Med den bagvedliggende teknologi og optimering sammen med PCIe 4.0, giver det hastigheder som vil kunne konkurrere med selv de bedste PC gaming systemer.

xbox-series-x-hardware.jpg

Der er mulighed for at udvide sin lagerplads med eksterne løsninger. Dels kan man stadig tilslutte en ekstern harddisk via USB. Den har dog visse begrænsninger og man vil ikke kunne bruge den lagerplads til alt. Man vil fx ikke kunne spille nye Xbox Series X titler fra den, da de er designet til at udnytte den nye hurtigere teknologi i den interne SSD. 

Man vil dog kunne bruge den til at spille ældre Xbox 360 og Xbox One spil, som ikke er afhængige af den nye teknologi. 

xbox-series-x-seagate-ssd-ekstern

Heldigvis er der dog også muligheder for udvidelse af den hurtige lagerplads. Det kan gøres via en port på bagsiden af den nye Xbox. Microsoft har i samarbejde med Seagate udviklet en løsning, der kan udnytte den nye hastighed. Det betyder desværre, at det er et specialdesignet stykke tilbehør, men det er prisen man må betale, hvis man vil kunne udnytte de nye hastigheder som Xbox Series X tilbyder. 

microsoft-xbox-series-x-storage-expansion

Alt den her nye kraft i Xbox Series X kommer også til udtryk på andre måder. En af de mest imponerende, og på mange måder praktiske, gemmer sig i den nye Quick Resume teknologi, der betyder at man super hurtigt og let kan springe mellem forskellige spil og apps på den nye Xbox.  


Spillet bliver gemt på den lynhurtige SSD, som ligger i systemet og gemmer automatisk dit fremskridt når du forlader spillet og skifter til noget andet. Det betyder, at man hurtigt kan skifte til et andet spil, hvis man vil uden at skulle bruge tid på at gemme sit spil, vente og loade et nyt. 


Det hele sker automatisk og fordi det gemmes på SSDen, og ikke bare i systemets RAM, så er det også gemt selv om man slutter sin Xbox Series X. 

En anden rigtigt god feature, specielt for folk som allerede har en Xbox, er at den nye Xbox Series X er bagudkompatibel. Det betyder, at alle tidligere Xbox 360 og Xbox One spil kan spilles på den nye generation, og i visse tilfælde vil man kunne gøre det med forbedret kvalitet, som forbedrede framerates, højere opløsning og billedkvalitet. 

Der vil også være mulighed for at spille visse spil på tværs af de forskellige generationer af Xbox systemer, og spil som man har købt på tidligere generationer vil følge med over i forbedrede versioner. 


Ud over det, så fortsætter Microsoft også deres Game Pass muligheder, så man kan spille på tværs af Xbox og PC med et bredt udvalg af spil, og man endda har mulighed for at køre sine saves automatisk på tværs af begge platforme, så man frit kan spille hvor det passer en bedst. 

Den nye controller her ikke ændret sig grundlæggende fra den nuværende, men der er dog alligevel et par opdateringer. 

XboxSeriesXController_HERO.jpg

Dels oplades den nu via USB Type C, og så kommer den med Bluetooth Low Energy support, der betyder at den lettere kan bruges med enheder som din iOS eller Android telefon. 

På samme måde er den nye controller også fuld ud kompertibel med de nuværende Xbox One konsoller, og rigtigt meget af det eksisterende tilbehør fra Xbox One controllerne kan også bruges med den nye Series X controller. 

xbox-series-x-controller

Fysisk er der små design forskelle, og vi får blandt andet en Share knap så man hurtigt kan dele indhold eller gameplay. 

Den fulde liste af specifikationer viser os at der meget vel kan være en overordentlig kraftig konsol på vej fra Microsoft. 

 • CPU: 8x Cores @ 3.8GHz (3.6GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
 • GPU: 12TFLOPS, 52 CUs @ 1.825GHz Custom RDNA 2 GPU
 • Die Size: 360.45mm2
 • Process: 7nm Enhanced
 • Memory: 16GB GDDR6 w/ 320b bus
 • Memory Bandwidth: 10GB @ 560GB/s, 6GB @ 336GB/s
 • Internal Storage: 1TB Custom NVME SSD
 • I/O Throughput: 2.4GB/s (Raw), 4.8GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
 • Expandable Storage: 1TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
 • External Storage: USB 3.2 External HDD Support
 • Optical Drive: 4K UHD Blu-Ray Drive
 • Performance Target: 4K @ 60FPS, Up to 120FPS

Samlet set så er der rigtigt meget lækkert nyt i vente under overfladen i den nye Xbox. Vi har stadig ikke fået nogen fast dato på lanceringen af den nye konsol fra Microsoft men planen er stadig at det bliver i slutningen af året så de kan findes under juletræet.