Sådan bygger du et custom mekanisk tastatur

custum keyboard guide
Skruer vi tiden små ti år tilbage, var mekaniske tastaturer var en relativ lille nichehobby og ikke mange virksomheder var hoppet med på vognen med hensyn til at fremstille dem. Nu skriver vi 2020, og langt de fleste mainstream-brands som Razer, Corsair, SteelSeries og Logitech har nu deres egne mekaniske tastaturer på menuen. I denne artikel kigger vi nærme på, hvordan du bygger et custom mekanisk tastatur.


Selvom tastaturer fra ovenstående virksomheder tilfredsstiller langt hovedparten af markedet for mekaniske tastaturer. Dog vokser segmentet af dem, som gerne vil tage det skridtet videre inden for en verden af tilpassede mekaniske tastaturer, som også kommer med et heftigt prisskilt.

ducky tastatur.JPG


Hvad definerer et mekanisk tastatur?

Nu kan processen med at opbygge et mekanisk tastatur være temmelig kompleks, da der er mange faktorer, der skal overvejes i processen. For at forenkle den overordnede proces er der dog dybest set fire forskellige komponenter, der udgør et mekanisk tastatur.

Rammen: Dette bestemmer størrelsen på dit tastatur og den formfaktor, du vælger.

PCB: Dette er, hvad der "driver" dit tastatur. Vær opmærksom på, at for det meste, er mange af disse PCB'er programmerbare, hvilket betyder, at du kan kode/remappe tasterne i henhold til din egen personlige præference og stil.

Keycaps: Dette er en de sjoveste aspekter ved at opbygge dit eget mekaniske tastatur, da det sandsynligvis er den mest visuelt del af det. Her kan du muligheder for at personaliserer i et næsten uendelig tilvalgsmulighed.

Switche/Kontakter: Denne del definerer "fornemmelsen" på dit tastatur, med hensyn til, om du foretrækker et "klik/clicky " tastatur, et tactile tastatur eller et lineært tastatur. Nogle switches har endda mulighed for at være ”tavse”, hvis du vil bruge tastaturet i et kontormiljø og ikke ønsker at forstyrre dine kolleger.

Stabilisatorer: Disse bruges typisk til større taster såsom din Shift-tast, mellemrumstast, Enter-tast og så videre. Det hjælper dem med at holde "balancen" på grund af det faktum, at de, sjovt nok, er længere end de fleste andre taster på dit tastatur.


Rammen tastaturet bygges i danner fundamentet

Når det kommer til custom mekaniske tastaturer, er der forskellige formfaktorer at vælge imellem. Faktisk er hovedparten af alle custom tastaturer ikke full-size. Hvis du nogensinde har været forbi r / MechanicalKeyboards, vil du bemærke, at mange af modellerne kommer i alle størrelser, hvor tastaturer i fuld størrelse faktisk er i mindretal.

Full-size tastatur: Dækker over det standardtastatur, som mange af os er bekendt med. Denne form for tastatur leveres med alle de alfanumeriske taster, navigationstaster, funktionstaster, typisk foroven, piletaster og også numpad.

23_monteret_håndledsstøtte_gaming_tastaur_corsair_elgato_rgb_k95_pbt_XT.jpg

Corsair K95 RGB Platinum XT gaming tastatur

TKL: TKL formfaktoren er lidt mere populær i en verden af custom mekaniske tastaturer sammenlignet med føromtalte full-size layout. For det meste indeholder TKL-formfaktoren alle tasterne i stil med et tastatur i fuld størrelse – dog ikke numpad-delen. De fleste entusiaster, der har brug for numpad, ender oftest med at bygge en separat brugerdefineret numpad.

tkl_rgb_ducky_one.jpg

Ducky One 2 TKL RGB mekanisk tastatur

75%: 75% referer dybest til, at dette tastatur er omtrent 75% af størrelsen sammenlignet med et tastatur i fuld størrelse. Det er betydeligt mere kompakt end TKL, men fastholder stadig funktionsrækken. 

60% / 65%: Tastaturerne på 60% og 65% ligner hinanden temmelig meget, hvor de har alfanumeriske taster, men dropper funktionsrækken helt. Dette resulterer i et meget mere kompakt design, hvor den største forskel er, at 65% modellen normalt leveres med dedikerede piletaster og side-navigationstaster. 

one_2_mechanical_overview_front_rgb_lights.jpg

Ducky One 2 Mini RGB


40%: Formfaktoren på 40% er typisk for mere hardcore-tastaturentusiaster, der vægter størrelse frem for alt andet. Det dropper stort set alt andet end de alfabetiske taster.


Tastatur PCB

Nu, hvor du har valgt formfaktor, er turen kommet til valg af printplade. Bemærk, at ikke alle pcb'er passer til dit tastatur, så du bliver nødt til at undersøge markedet for at sikre kompatibiliteten. Når det kommer til PCB, kan nogle leverandører i visse tilfælde også tilbyde hotswappable PCB'er. 

pcb.jpg

Image credit – KBDFans

Hvad det betyder er, at du ikke behøver at lodde dine switches på plads, men du kan bare trykke dem på plads. Dette giver dig fleksibiliteten ved at skifte til en anden switch på et senere tidspunkt uden at skulle i gang med en større operation for at skifte switch. Der er dog nogle, der mener, at loddede kontakter giver bedre levetid.

Nogle PCB'er tilbyder også RGB-belysning (Husk det giver ekstra FPS i spil…..), mens andre ikke gør det, og du skal muligvis selv lodde RGB-lysene på, så det er værd at også tage højde for det inden du går i gang.


Valg af den rigtige switch

Når det kommer til mekaniske switche, er disse normalt opdelt i tre typer: Lineære, taktile/tactile og Clicky.

Lineær: Med lineære switche, når du trykker på tasten, oplever du ingen tactile ”bump” i starten af anslaget. I stedet for, når du trykker på tasten, går den bare lige ned. Populære lineære switche, som du måske er bekendt med og har hørt eller oplevet før, ville være Cherry MX Blacks eller MX Reds.

Tactile:  Hvis du foretrækker mere feedback under anslaget, når du skriver, kan tactile switches være af interesse for dig. Når du trykker på denne, vil du typisk opleve et lille ”bump”, før kontakten er helt aktiveret/presset i bund. Dette resulterer normalt i højere lyd under tastning.

Tactile switches, finder vi ofte i mainstream tastaturer som inkluderer Cherry MX Brown.

Clicky: Disse switches kan teknisk betragtes som tactile. Disse er dog udstyret med en ekstra funktionalitet bygget ind i selve swtichen, der skaber "klikke" lyden, når du skriver på et tastatur bygget med Clicky-kontakter. Dette er beregnet til at hjælpe med at skabe lyden fra skrivemaskine-taster. Hvis du elsker både den fysiske og den auditive feedback, når du skriver, er det muligvis clicky-switchen du skal stile efter.

Source: randomfrankp

Cherry MX Blue er sandsynligvis en af de mest populære clicky-switches på markedet lige nu.


Valg af keycap

En af de sjove dele ved at opbygge et custom mekanisk tastatur er at kunne vælge dine egne keycaps/taster. I betragtning af at keycaps er det, du ser på det meste af tiden, er det vigtigt at vælge en, du kan lide. 

mini_keyboard_extra_keycaps_one_2_mini.jpg

Keycaps findes også i forskellige “profiler”. For det meste bruger de fleste mekaniske tastaturer, der sælges i dag typisk omtalt som “OEM” eller “Cherry” profiltastaturer – blandt andet Razer og Logitech.

Der finder også SA, der er højere og ligner tastaturer til skrivemaskiner, og så findes der også XDA-profiltastaturer, der er fladere. Der er ingen "bedre" profil, og det hele afhænger af din personlige præference og den æstetik, du prøver at gå efter.


Stabilisatorer

Som vi omtalte tidligere, bruges stabilisatorer til at afbalancere længere taster. Disse er vigtige for tastaturer, og de fleste stabilisatorer på markedet er gode nok til at få arbejdet udført tilfredsstillende. Nogle entusiaster foretrækker muligvis visse mærker frem for andre, men hvis du ønsker at bygge dit første mekaniske tastatur, går du ikke helt galt i byen med Cherry-stabilisatorer.

keyboard_stabs.jpg

Image credit – KBDFans

Bemærk dog, at når man vælger en stabilisator, sælges de undertiden som enten plade eller PCB-monterede stabilisatorer. 


Hvor kan du finde dele?

Selvom markedet oplever større interesse end for få år siden, befinder vi os stadig på et meget segmenteret marked. Derfor kan det være i stiv modvind at få støvet delene op. Herunder har vi listet nogle forhandle, som bestemt er et besøg værd.

KBDFans

MechanicalKeyboards.com

NovelKeys

Zeal

DailyClack

Det kan virke lidt overvældende at prøve at bygge dit første mekaniske tastatur, så forhåbentlig vil denne artikel have givet dig nok information til at komme i gang med dit første custom tastatur! Alternativt kan du altid starte enkelt med at købe et prækonfigureret mekanisk tastatur og bytte dele ud. Start for eksempel med udskiftning af keycaps, som er en fantastisk måde at begynde tilpasningsprocessen.