Google åbner et af verdens grønneste datacentre

google1
CO2-neutral fra dag 1: Google åbner et af verdens grønneste datacentre ved Fredericia

Pressemeddelelse: Efter godt to års arbejde indvier Google i dag sit nye datacenter ved Fredericia. Byggeriet til 4,5 mia. kroner skaber jobs, økonomisk aktivitet og sikrer direkte støtte til lokale projekter inden for fx uddannelse og kultur. Nyopførte solcelleparker rundt om i landet holder centrets energiforbrug CO2-neutralt. 

Google åbner i dag et nyt kapitel i sin tilstedeværelse i Danmark. Efter to års bygningsarbejde kan Google sammen med Fredericia Kommune indvie sit nye datacenter ved Taulov, som har kostet 4,5 mia. kroner at opføre og beskæftiget flere tusinde i byggeprocessen. 

Datacentret ved Fredericia er CO2-neutralt fra dag 1. Det skyldes, at Google samtidig med datacentret har investeret i fem solcelleparker rundt om i landet med en samlet kapacitet på 160MW. Dermed mere end opvejes hele elektricitetsforbruget af tilsvarende grøn strøm fra solceller. Og mens Googles datacentre generelt er mere energieffektive end gennemsnittet, bliver datacentret i Fredericia et af de grønneste i verden målt på antal timer med direkte grøn strøm. 

Google er samtidig i tæt samarbejde med en række danske aktører omkring udviklingen af nye teknologiske løsninger, der kan bidrage til at nedbringe CO2-niveauet - og Googles 2030-mål om helt at eliminere brugen af fossil energi. Et godt eksempel er det igangværende pilotprojekt ElOprindelse.dk, hvor Google sammen med Energinet og andre aktører er med til at udvikle en ny metode til at spore og dokumentere den grønne strøm time for time. 

“Datacentre er maskinrummet, der holder Googles tjenester kørende og passer på folks mails og feriebilleder. Men det er faktisk også frontløbere, når det gælder innovation - det er her, vi udvikler de mest energieffektive løsninger og ny, grøn teknologi. Jeg er rigtig glad for, at vi nu er i mål med byggeriet og kan tage datacentret i brug. Og så vil jeg takke Fredericia Kommune for fantastisk samarbejde gennem de seneste år”, siger Googles danske direktør, Malou Aamund. 

Konsulenthuset Copenhagen Economics peger i en netop offentliggjort rapport på det bidrag, som datacentret har leveret til dansk økonomi i byggefasen: Bl.a. 2.600 jobs understøttet i årene 2018-2020, når man foruden de direkte ansatte medregner eksempelvis underleverandører og afledte effekter. Fremover vil omkring 150 være ansat på datacentret, og dertil skal man lægge sekundære og afledte effekter. 

Google har tradition for at involveret sig aktivt i lokalmiljøet i områder med datacentre. I Fredericia har byens maskinmesterskole i to omgange modtaget legater, der har været med til at muliggøre fx et nyt undervisningsforløb og solceller på taget. Og i sidste uge blev Fredericia Museum tildelt 600.000 kroner til to projekter, der skal understøtte formidlingen af den lokale historie. 

Ifølge Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard, siger:

 “I dag fejrer vi åbningen af Googles nye datacenter i DanmarkC, men de er allerede nu blevet en stor og aktiv del af Fredericia. Det at få en af verdens største techvirksomheder til kommunen giver ikke kun arbejdspladser. Det giver også nogle spændende muligheder for samarbejde til gavn for borgere og foreningsliv i kommunen. Det er jeg utrolig glad og taknemmelig for. Derudover falder Googles grønne profil i god jord her i Fredericia, fordi vi er godt i gang med den grønne omstilling, så vi kan nå vores mål om at blive CO2-neutral i 2050. Vores virksomheder er en afgørende medspiller. Jeg glæder mig derfor meget til at kunne byde Google officielt velkommen til og ser frem til at fortsætte vores gode samarbejde”, siger Jacob Bjerregaard. 

Dagens indvielse er pga. Covid-19 skåret ned til et minimum. Pressen er velkommen på adressen Prinsessens Kvarter 10 kl. 13.30. 

Fakta: Nyt datacenter og grønne investeringer

  1. Datacentret ved Fredericia er Googles femte i Europa.
  2. Ca. 150 vil være direkte beskæftiget på datacentret, mens flere hundrede andre jobs vil blive understøttet via underleverandører og afledte effekter.
  3. Google har været CO2-neutral siden 2007 og har for nylig elimineret hele CO2-forbruget tilbage til stiftelsen i 1998.
  4. Samtidig fremlagde Google en vision om at køre udelukkende på grøn energi 24 timer i døgnet.
  5. Google er verdens største opkøber af vedvarende energi som havvind, landvind og solenergi blandt virksomheder.
  6. I Danmark har Google investeret i fem solcelleparker med en samlet kapacitet på 160 MW. Tre bygget af Better Energy: Gimming (17 MW), Norddjurs (23 MW), Næstved (41 MW). To bygget af European Energy: Morsø (25 MW) og Rødby Fjord (55 MW).


Source & Image credit:

Google