Aorus 15P - Kompakt bærbar gaming - Test

Gigabyte AORUS P15 gaming laptop
Markedet for gaming laptops ser kun ud til at vokse og der bliver et bredere og berede udvalg af maskiner og forskellige konfigurationer at vælge imellem. I dag er tiden kommet til at vi ser på endnu en maskine som på papiret burde tiltale FPS gamere som er ude efter en transportabel maskine til deres high framerate gaming sessions. Vi ser på Aorus 15P maskinen fra AORUS.

Specifikationer

  • Operativsystem: Windows 10 Home
  • Processor: Intel Core i7 (11. Gen) 11800H / 2.3 GHz (4.6 GHz) / 24 MB Cache
  • Hukommelse: 16 GB DDR4 3200 MHz (2 x 8 GB)
  • Lagring 1 TB SSD - NVMe 
  • Skærm: 15.6" LED baglys 1920 x 1080 / Full HD @ 360 Hz (IPS)
  • Grafik: NVIDIA GeForce RTX 3080 / Intel UHD Graphics
  • Videohukommelse 8 GB GDDR6 SDRAM
  • Tastaturbagbelysning: Ja (RGB)
  • Numerisk tastatur: Ja
  • Integreret webcam: Ja
  • Netværk: 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2, 2.5 Gigabit Ethernet
  • Sikkerhed Firmware Trusted Platform Module (TPM) Security Chip
  • Dimensioner (B x D x H) 35.7 cm x 24.4 cm x 2.7 cm

Hvis vi ser på specifikationerne, er det værd at bide mærke i, at Gigabyte/AORUS har valgt at kombinere et RTX 3080 med et 1920x1080 display, hvilket måske normalt ville virke noget overkill. Det er dog værd samtidigt at bemærke, at det er et 360 Hz display, og så giver et RTX 3080 en del mere mening. I den forbindelse skal det dog bemærkes, at de fleste Aorus 15P modeller der sælges ”kun” kommer med et 240 Hz panel. Grundet mangel på lige netop det panel, så er der dog også blevet lavet maskiner med det 360 Hz panel, som vi ser på i dag. Generelt er det værd at se sig for, når man shopper Gaming Laptops, da der som regel findes adskillige konfigurationer, som bliver solgt under det samme navn. Så vi forholder os naturligvis kun til netop den model og konfiguration, som vi har modtaget til test fra Gigabyte. Det er mere specifikt Aorus 15P YD modellen, som vi har fået til test. 


Design

På det ydre har Aorus 15P et ret afdæmpet design i mørk plast. Der er ikke noget der umiddelbart afslører, at der er tale om en gaming laptop, hvis ikke lige man kender AORUS’ logo. Aorus er Gigabytes Gaming brand. Aorus 15P har en ret kompakt formfaktor med en tykkelse på under tre centimeter og en vægt på lige over to kilo.

Gigabyte AORUS P15 laptop smal.jpg

Ser vi på de ydre tilslutninger, så er der på højre side af maskinen to USB A 3.2 Gen1 porte, en Thunderbolt 4 port, en UHS-II SD kortlæser og strømstikket. 

Gigabyte AORUS P15 laptop tilslutning_usb-c.jpg

På venstre side får vi en LAN port, et 3,5 mm combo audio stik, endnu en USB A 3.2 Gen1 port, et MiniDisplayPort 1.4 og et HDMI 2.1 stik. 

Gigabyte AORUS P15 laptop tilslutning_displayport.jpg

Alt i alt et ret habilt udvalg af tilslutninger, der burde kunne tilfredsstille de fleste. Specielt Thunderbolt porten giver rigtigt gode muligheder for tilslutning af eksterne enheder. Jeg kan dog stille mig lidt tvivlende overfor, hvor mange der reelt har behov for dette.

RGB tastatur AORUS P15 gaming laptop.jpg

Åbner vi maskinen op og tænder den, så bliver det hurtigt mere tydeligt at vi har med en gaming maskine at gøre. På trods af den ret lille 15,6” formfaktor har Gigabyte fået klemt et næsten full size tastatur ind på maskinen. Det betyder, at tastaturet fylder hele maskinens bredde godt ud, og vi får et NUM pad også. Oven i det er det naturligvis med fuld RGB over hele linjen med AORUS Fusion RGB. Hver enkelt tast kan individuelt indstilles via Fusion softwaren.

Gigabyte AORUS P15 laptop screen.jpg

Under tastaturet er der et dejligt stort touchpad, som giver god plads til at navigere. På samme måde som tastaturet har fået plads at lege på ser vi at skærmen har fået det samme. Der er kun tre millimeters ramme omkring panelet, som derfor ser rigtigt lækkert ud. Det er som sagt et 1920x1080 panel med 360 Hz refresh rate. Så det er altså en maskine til de lidt mere krævende spillere, som måske vil have de bedste forudsætninger i deres FPS spil på farten.

Lige under skærmen finder vi et lille webcam, som er gemt bag en lille slider, der kan lukke af for det når det ikke bruges.

Gigabyte AORUS P15 laptop trackpad.jpg

Hvis vi ser på den indre hardware, så er CPUen en Intel i7 11800H. Den har en base clock på 2,3 GHZ og en boost clock op til 4,6 GHz. Den er i vores konfiguration kombineret med 16 GB DDR4 RAM ved 3200 MHz og en PCIe Gen 4 M.2 NVMe SSD på 1 TB.

Alt i alt en kraftig maskine samlet i en relativt lille og kompakt størrelse. Materialerne er måske ikke noget at råbe hurra for og emmer ikke ligefrem high end. Jeg synes dog at Gigabyte/AORUS har ramt en god balance og fokuseret på de, i min bog, vigtigere ting. Specielt de meget tynde rammer om skærmen og det gode store tastatur fortjener ros.


Software

Hvis man vil ændre på de mere hardwarespecifikke indstillinger på Aorus 15P skal man igennem AORUS Control Center softwaren. Her er der blevet samlet et ret bredt udvalg af muligheder, som spænder over systemydelse, RGB indstillinger og køleprofiler. Her har man igennem seks fanemenuer adgang til et Smart Dashboard, som giver en hurtig status på maskinen med oversigt over hardware og ydelse. 

AORUS Control Center - Smart Dashboard.png

Under AI menuen kan man slå en AI funktion til, der automatisk overvåger hvordan man bruger maskinen, og lader den indstille ydelsen så den er passende. Det er drevet af Microsoft Azure og har Creator, Turbo, Gaming og Max Battery profiler. Her kan man lade den bruge standard indstillingerne, eller selv gå ind og angive, hvordan for eksempel RGB belysning og farvetemperatur på skærmen skal være. Alternativt kan man slå det hele fra og selv styre tingene manuelt. 

AORUS Control Center - AI.png

Under manager er der mulighed for selv at indstille et væld af forskellige ting. Mange af dem er ting som man også har adgang til gennem Windows indstillinger og menuer. De er dog samlet her for let og hurtig administration. Det kan være meget praktisk, at have alle de gængse indstillinger samlet et sted. 

AORUS Control Center - Manager.png

Næste trin er RGB indstillingerne. Som udgangspunkt er det for tastaturet på maskinen, men hvis du har andre understøttede enheder, som for eksempel en mus tilsluttet, vil man også kunne indstille dem her. Der er fornuftige muligheder for RGB indstillinger og optagelse af macro funktioner. På dette punkt er AORUS softwaren dog langt fra så omfattende, som andre på markedet. Der er begrænsede muligheder for farvevalg og effekter. Lidt skuffende er der kun mulighed for at vælge imellem syv forskellige farver, hvis man skal rode med det uden for de foruddefinerede profiler. 

AORUS Control Center - RGB.png

Et sted hvor der dog er gode muligheder er under Device Settings, hvor der er super gode muligheder for at opsætte og styre køleprofilerne på maskinen. Der er tre standard profiler, og muligheden for at opsætte din helt egen. her kan du skabe en blæserkurve med op til 14 punkter. På den måde er der solide muligheder for at tune systemet ligesom du vil. 

AORUS Control Center - Device Settings.png

Sidste punkt er Smart Utilities, hvor der er mulighed for at gennemse og opdatere relevante drivers på systemet. Lækkert at se AORUS har samlet det et centralt sted med god overskuelighed. Samtidigt er der her også mulighed for at tilgå System Backup værktøjer og finde manualen til Aorus 15P. 

Samlet set er AORUS Control Center fuld af gode muligheder selv om RGB mulighederne skuffer sammenlignet med konkurrenterne. 


Test

Der er primært tale om en gaming maskine her, så det er naturligvis det som jeg har brugt mest tid på at teste. På trods af den lille størrelse og tykkelse på under tre centimeter er AORUS maskinen tunet, så den holdes fornuftigt kølet selv under et længere gaming load. Det klares naturligvis fordi hardware i maskinen er begrænset, for at holde sig inden for de opsatte temperaturrammer.

Under en hel times stress test med Heaven Benckmark kørende, endte CPUen med en gennemsnitstemperatur på 81 grader og et kortvarigt max på 95 grader. Den gennemsnitlige clock hastighed lå på lige over 4,1 GHz. For grafikkortet landede vi med en gennemsnitlig temperatur på 77,5 grader og et max på 80,5. Det betyder, at AORUS P15 maskinen her faktisk er en af de bedste kølede laptops, som jeg har haft imellem hænder et godt stykke tid.

Vi kan naturligvis ikke komme uden om, at det udløser noget støj at køle en maskine som den her under et full load. Støjen fra blæserne var dog langt fra de værste jeg har hørt og under gaming kunne de indbyggede højtalere fint være med til at drukne det meste af blæserstøjen, hvis jeg skruede godt op for volumen. På trods af støjen, så vil jeg dog sige, at det tilsyneladende er lykkedes AORUS at vælge nogle blæsere, som har en god lydprofil. Det som ofte bliver belastende efter længere tid er, hvis støjen fra blæserne er i den skingre ende af spektret. På Aorus 15P ligger den i et måske ikke ligefrem behageligt summende/susende leje, men bestemt i et toneleje, som har været lettere at se bort fra.

Den gode køling er naturligvis ikke meget værd, hvis ikke maskinen leverer gode gaming resultater. Så jeg klemte Aorus 15P maskinen igennem den sædvanlige suite af spil, for at se hvordan den ville klare sig.

Cyberpunk 2077

Benchmarks-AORUS-P15_Cyberpunk2077.jpg

Vi starter som altid i den tunge ende med Cyberpunk 2077. Her klarede Aorus 15P med de ret krævende indstillinger habile 72 FPS. Det var samtidigt med meget tilfredsstillende 1% low resultater på omkring 50 FPS. Så alt i alt en lækker og glidende oplevelse igennem Night City.

Call of Duty Black Ops

Benchmarks-AORUS-P15_CoD.jpg

Næste spil i rækken er måske lige den type som Aorus 15P henvender sig til. Et konkurrencedrevet FPS spil, som kan nyde godt af en high refresh skærm. Her kom kombinationen af et 1080p display og et RTX 3080 grafikkort til sin ret, og jeg så resultater med gennemsnitlige FPS resultater på 132 FPS. Desværre så var det sammen med lidt skuffende 1% low resultater på kun 55 FPS. Så ikke en helt glidende oplevelse, hvis vi ser på resultaterne som måle af MSI Afterburner. Jeg vil dog sige at det var begrænset, hvad jeg mærkede til det i kampens hede.

Outriders

Benchmarks-AORUS-P15_outriders.jpg

Næste spil i testrækken er et der ligger sig lidt mere i mellemsegmentet i forhold til kravene til dit system. Det er endnu et FPS spil og selvom det ikke er et competitive FPS, som Call of Duty, kan der være gode fordele ved at have høje FPS her også. 

Heldigvis er de fint inden for rækkevidde og jeg så gennemsnitlige FPS resultater på 125 FPS men 1% resultater på 70 FPS. Solide resultater, som gav en lækker glidende spiloplevelse. 

Overwatch

Benchmarks-AORUS-P15_overwatch.jpg

Sidste spil i rækken er det mindst krævende i rækken, men det er endnu et spil for maksimale FPS kan komme dig til gode, hvis du spiller online. Det er efterhånden tydeligt, at Overwatch er super godt optimeret. Jeg fik uden problemer gennemsnitlige FPS resultater på 305 FPS og 1% resultater på 225 FPS. Så gaming oplevelsen med Overwatch på Aorus 15P og den lynhurtige 360 Hz IPS skærm var rigtig lækker.

Jeg står efter min test tilbage med en rigtigt god oplevelse af Aorus 15P maskinen. Der er ikke en finger at sætte på gaming ydelsen, som for en maskine i den her kompakte størrelse er super solid. På trods af at der kun er 2x2W højtalere i maskinen gør de det overraskende godt, selvom der unægtelig mangler noget tyngde og definition i lydbilledet. Igen er det en balancegang for at få tingene klemt ned i den lille størrelse. Jeg ville helt klart vælge at game med et godt headset i stedet for, men i en snæver vending er det ikke de værste laptop højttalere jeg har oplevet. 


Pris

Normalt ville jeg skrive noget fyldestgørende om prisen her. Det er dog lidt svært, da jeg faktisk ikke kan finde nogen reel pris på Aorus 15P, i netop den konfiguration, som jeg har testet. Den er lige pt i restordre og Gigabyte kan ikke oplyse en reel pris på det danske marked. Jeg har kunnet finde frem til en spansk hjemmeside, hvor Aorus 15P YD kan ses til lige omkring 21.000 kroner. Det er ikke et helt urealistisk leje, hvis vi ser på lignende produkter på markedet, så jeg har med et lille gran salt tilladt mig at tage udgangspunkt i den pris. 

Gigabyte AORUS P15 laptop.jpg

Det er naturligvis mange penge, men vi kan ikke komme uden om, at en samling hardware som vi får her i en så lille og kompakt størrelse kommer til at koste. Det ligger nogenlunde i tråd med konkurrenterne på markedet, og Aorus skiller sig altså ikke nævneværdigt ud her. Hverken i positivt eller negativ retning. Jeg synes dog overordnet set, at man får meget maskine for pengene, hvis man er i det segment der har behov for high refresh gaming i en let og bærbart pakke. For en mere casual gamer så vil denne maskine dog nok være for dyr, hvis ikke man virkeligt har brug for de super høje refresh rates.


Konklusion

Jeg står tilbage med en god oplevelse af Aorus 15P. Hvis jeg kigger på de rå hardwaredata kan jeg se, at hardwaren er begrænset på sin ydelse en smule. Det er dog næsten altid tilfældet med gaming laptops af denne type, hvor producenterne søger at skabe en balance imellem køling, ydelse og den fysiske størrelse på maskinen. I det her tilfælde synes jeg, at Gigabyte/AORUS har ramt en rigtigt god balance, som giver en maskine som yder super solidt og giver muligheden for, de steder hvor det giver mening, at udnytte de 360Hz som skærmen stiller til rådighed. Det vil primært henvende sig til hardcore FPS spillere med et setup som det her. For den gennemsnitlige og mere casual gamer, så er der, i min verden, ikke megen ide i en skærm med så høj refresh rate. 

Gigabyte AORUS P15 gaming laptop.-cyberpunk 2077jpg.jpg

Hvis man er i den kategori af gamer, så er Aorus 15P maskinen dog et rigtigt godt bud på en FPS gaming laptop i en kompakt og let design, som er let at have med på farten. Som det er tilfældet med alle kompakte gaming laptops med high end hardware, så betaler man dog stadig for ydelsen med en maskine, som man ikke ligefrem kan kalde lydsvag. Køleprofilen og blæsertuningen på Aorus 15P gør dog, at det er en støj som er til at leve med. Når der så samtidigt også er fornuftige indbyggede højtalere, der kan drukne det meste, uden at lyde vildt dårlig er vi rigtigt godt på vej. 

Man skal til de dybe lommer hvis man skal have del i alt den her kraft. Det er dog i dette leje at gaming laptops med hardware af denne kaliber ligger. Gigabyte/AORUS lægger sig på prisen fint i tråd med konkurrenterne. 

Gigabyte/AORUS har fået klemt rigtigt meget ned i en lille pakke og skabt en god balance. Vi lander med en endelig karakter på 8 og en great product award for en kompakt og veltunet gaming laptop der sigter efter hardcore FPS spillere.


Godt:

  • Kompakt formfaktor
  • God balance imellem størrelse, ydelse og køling
  • Larmer ikke alt for meget


Skidt:

  • Hardware kombinationen er ret niche orienteret
  • Software mulighederne er lidt begrænsede på ting som RGB


 


Vores partnere