TEST: MSI Pulse GL76 Gaming Laptop

MSI Pulse GL76 Gaming Laptop
Det er blevet tid til et kig på endnu en gaming laptop fra MSI. Denne gang er det en lidt mindre version end den vi kiggede på sidst. Det betyder dog ikke at den MSI Pulse GL76 laptop som vi kigger på ikke kommer med gode muligheder for solid gaming.

Oplægget fra MSI sigter efter en gaming laptop, som har gode hardware specifikationer, men som fortsat er ret slank. Hvordan det vil ende med at påvirke køling, og dermed også ydelse får vi se senere. Det er som regel ting der hænger uløseligt sammen. Heldigvis er de nye generationer af hardware blevet mere effektive, så det kan være, at det kan være med til at give os god ydelse selv i en slank formfaktor. 


Specifikationer: 

Hvis vi starter med at tage et kig på specifikationerne på den MSI Pulse GL76 version, som vi har modtaget til test. Der er flere forskellige varianter af maskinen, men den som vi har testet er landet med følgende specifikationer: 


  • CPU: Intel Core i7-10800H
  • RAM: 16 GB DDR4-3200
  • Lager: 1TB NVMe SSD
  • Grafikkort: Nvidia RTX 3060 med 6 GB GDDR6 RAM
  • Skærm: 17,3” Full HD IPS (1920x1080) op til 144 Hz


Hvis man senere har lyst til at opgradere dele selv, så er der mulighed for op til 64 GB RAM. Der er også en ekstra plads til yderligere en M.2 NVMe SSD. Det er altid rart at vide, at der er muligheder for at supplere senere, hvis man får behov. 


Design: 

MSI Pulse GL76 fylder lidt på bordet, da det trods alt er en 17,3” skærm der skal være plads til. Den er dog stadig i et ret slankt design og klappet sammen er den kun lige en anelse over 24mm høj. Det sammen med en vægt på 2,6 kilo betyder, at den bestemt stadig er let nok til at kunne have med på farten. 

Designet er ret afdæmpet i en kombination af gunmetal grå og sort. Der er ingen RGB LED lys i andet end tastaturet, så den er betydeligt mere afdæmpet end den GE76 Raider fra MSI, som vi kiggede på sidst. 

MSI Pulse GL76 Design

Personligt er jeg rigtigt glad for designet, da det ikke skriger gaming og teenageværelse alt for meget. Det er en efterhånden moden nørd, som mig selv, meget tilfreds med. 

På den mere praktiske side er Pulse GL76 udstyret med en enkelt USB 3.2 Gen1 Type C port, to USB 3.2 Gen1 Type A og en enkelt USB 2.0 Type A port. De suppleres af en HDMI 2.0, der kan trække 4K op til 60Hz. Endeligt er der også et LAN stik, og naturligvis et 3,5mm combi audio jack stik. 

usb og hdmi gaming laptop msi pulse gl76.jpg

Internt er der Intel WiFi 6 A201 og Bluetooth 5.2, så der er selvfølgeligt også alt hvad man har brug for at trådløse muligheder.

Batteriet er på 53,5 Whr og der følger en 180W strømadapter med, som selvfølgeligt bør bruges, når der skal skrues op for gaming.

stromforsyning Pulse GL76.jpg

På papiret altså en ret solid samling hardware, som burde give gode muligheder for en god gaming oplevelse. Det er naturligvis noget som testes af lidt længere nede i testen. 

 

Software:

Inden vi kommer til selve testen, vil jeg dog lige bruge lidt tid på at tale om software. Nærmere bestemt den software, som maskinen kommer med når man køber den. 

Jeg var inde over det i forbindelse med vores anmeldelse af GE76 Raider maskine,n som også er fra MSI. Heldigvis kan jeg sige, at mængden af installerede programmer på Pulse GL76, er betydeligt mindre end på Raider maskinen. 

Langt det meste af det rod der lå på maskinen, da jeg startede den op stammede fra en standard installation af Windows 10, som altid fører en del bloatware med i form af Soduko, Solitare, Skype og meget andet, som jeg som regel hurtigt rydder op i. 

Fra MSIs side var der kun seks programmer installeret og halvdelen af dem giver god mening, da det er bundet op på ting som indstilling af lyddriver osv. 

Så det er rart at se, der ikke er så meget unødigt fyld at kæmpe sig igennem her. Det er dog bare lidt ironisk, at MSIs billigere maskiner er bedre på den front end de dyre. 

 

Test:

En maskine som Pulse GL76 er naturligvis primært rettet imod gaming. Det betyder også, at det er her min primære tid er blevet brugt.

Jeg har dog også brugt maskinen til almindeligt desktop arbejde. Dels mens jeg har sat den op og installeret de spil jeg ville teste, men også til opdateringer af artikler her på Tweak og almindelig webbrowsing. 

Generelt har den almindelige brug været en god oplevelse. Hvis maskinen indstilles i Silent mode, er der kun en svag summen fra kølerne, som let overdøves af musik eller YouTube videoer. 

Det er selvfølgeligt en indstilling der betyder, at Pulse GL76 kører med lav ydelse, hvilket jo også er tilstrækkeligt til den slags opgaver. Under almindelig desktop brug holdte Pulse GL76 maskinen sig på fornuftige temperaturer. Der var et par enkelte korte afstikkere op til 96 grader på CPUen. Gennemsnittet lå dog på fornuftige 57 grader. 

call of duty MSI Pulse GL76.jpg

Billedet ændre sig naturligvis betydeligt, når man fyrer op for et spil. Det kræver noget helt andet af systemet fra både CPU og specielt grafikkortet bliver hårdt belastet. Det er her et system kan ende med at blive begrænset, hvis ikke kølingen er tilstrækkelig.

Under gaming var kølingen betydeligt mere under press. Her oplevede jeg et gennemsnit på CPUen på omkring 84 grader i gennemsnit og 85 grader på grafikkortet. Der var enkelte korte afstikkere på CPUen, hvor vi var oppe og lande på 100 grader. Det udløser selvfølgeligt Thermal Throttling. Det var dog umiddelbart ikke noget jeg lagde mærke til under gaming, og gennemsnittet lå som sagt omkring 85 grader.  

Det er naturligvis i den høje ende, men det slanke design taget i betragtning er det ikke overraskende. Tingene er presset til det yderste, for at få mest mulig ydelse ud af systemet. 

Det er dog generelt grafikkortets powerlimit der begrænsede det. Det er dog endnu en ting som er forventeligt, når man spiller på en laptop. Dels er kortene født mere begrænsede end deres fulde desktop varianter, og så kan der ikke trækkes de samme mængder strøm fra systemet. Man skal huske på, at der kun er en 180W strømforsyning sluttet til systemet. 

Med de ting på plads kan vi se på, hvordan systemet så klarede sig med de spil, som jeg kastede efter den. 

 

Cyberpunk 2077

Selv om Cyberpunk 2077 har fået en meget blandet modtagelse og en del kritik, så er det svært at komme uden om, at det har været et meget omtalt og længe ventet spil. Desuden er det også et spil, der grafisk kan udfordre selv de mest kraftige systemer. Derfor valgte jeg at tage det med i testen her, for at se hvor meget man kunne klemme ud af en spil, som det med den hardware vi har i Pulse GL76 maskinen. 

Benchmark-Cyberpunk-2077-MSI Pulse GL76.jpg

Cyberpunk 2077 er et af de mere krævende spil og det kan også godt ses på resultaterne. Det er dog meget tilfredsstillende at se, at jeg stadig lå stabilt på lige omkring 60 FPS selv med gode indstillinger. Med lidt tilpasning af indstillingerne vil der let kunne hentes bedre FPS resultater. 

 

Call of Duty: Cold War

Næste spil er taget med, fordi Call of Duty serien er et af de mest spillede spil på PC, og derfor meget naturligt vil være på mange liste over spil, man ønsker at spille på sin nye gamingmaskine. Det er ikke helt så krævende som Cyberpunk 2077, men på grund af konkurrence elementet, som kommer ind i billedet når man spiller online multiplayer, betyder ydelsen rigtigt meget. 

Benchmark-call-of-duty-cold-war-MSI Pulse GL76.jpg

Selv om Call of Duty ser forbandet godt ud på Ultra indstillingerne, så fik jeg alligevel super gode resultater. Der er stadig en anelse op til at udnytte de 144 Hz skærmen kan levere, men det ville let kunne klares med lidt tilpasning af indstillingerne. Desværre så var 1% resultaterne ikke specielt gode. Når det er sagt, så var det dog ikke noget jeg synes have en nævneværdig indvirkning på oplevelsen af spillet. 


Outriders

Endnu et nyere spil, som også er til den lidt krævende side er Outriders. Her er det også et online multiplayer spil, men i modsætning til Call of Duty er det Co-Op i stedet for. Det er dog et FPS spil, og derfor kan oplevelsen af spillet i høj grad afhænge af ydelsen. 

Benchmark-outriders-MSI Pulse GL76.jpg

Endnu et spil i den lidt krævende ende. Spillet ser rigtigt godt ud på Ultra preset og igen var der solide resultater stabilt over 60 FPS. Hvis man vil have mere ud af spillet, så kan det let klares på High indstillingerne, uden at det går super meget ud over kvaliteten af spillet.  

 

Overwatch

Sidste spil på listen er Overwatch, som er et super populært spil. Igen er vi i FPS generen og med masser af online spil, som kan stille krav til ydelsen, hvis man vil have mest muligt ud af spillet. Heldigvis er det ikke et spil, der er specielt krævende grafisk.

Benchmark-overwatch-MSI Pulse GL76.jpg

Overwatch er uden tvivl det letteste spil rent grafisk i vores testgruppe, og det kan naturligvis også ses på resultaterne. Rigtigt gode resultater på både de gennemsnitlige FPS og 1%. Hvis man vil udnytte de 144Hz helt ud, så må man forbi indstillingerne og tilpasse. 


 

Lyd: 

Lydsiden på en gaming laptop er altid todelt. Den ene side er den lyd som vi får fra højtalerne når der spilles musik eller games, og den anden er den lyd som maskinen selv laver når kølingen kværner derudaf under belastning.

Hvis vi starter med den indbyggede lyd, så er den hvad der vist bedst kan beskrives som tilstrækkelig. Højttalerne er placeret på de to forreste hjørner af maskinen pegende ned mod bordet. De giver ikke en super god oplevelse, og er ret “dåset” i karakteren og mangler lidt fylde i den dybe ende. Det betyder, at de hurtigt kommer til kort i action spil, hvor ting som eksplosioner og skud typisk fylder meget i lydbilledet. 

Speaker Pulse GL76

Så til gaming vil jeg bestemt anbefale at bruge et godt headset, med mindre det er til lidt hyggegaming med mindre spil, hvor lyden måske ikke betyder så meget. Et godt headset har også den fordel, at det kan sortere lidt af køler lyden fra maskinen fra. 

Netop lyden fra kølerne på Pulse GL76, fylder ret meget når man starter på krævende gaming. Helt som forventet så kommer tingene under press ved gaming, med temperaturer på omkring 86 grader på grafikkortet og op til 95 grader på CPUen. 

Det betyder, at kølingen er på hårdt arbejde og det kan man ikke komme uden om larmer. Det er på hvad jeg vil kalde et forventeligt niveau for en maskine med denne hardware, sammen med et slankt design. Det er dog på et niveau, hvor du nok ikke skal regne med at kunne game i nærheden af familien, hvis de gerne vil læse en bog eller se en film.

Slank profil MSI Pulse GL76 gaming laptop

Bærbar gaming larmer og det er en ting som man må tage med, hvis man også vil have en laptop med en slankere profil. 

 

Pris:

MSI lister selv prisen på Pulse GL76, i den konfiguration som vi har haft til test, til at være  12999 kroner. Jeg har kunne finde den online til et par hundrede kroner mindre end det. I skrivende stund er det 12.700 kroner. 

Det er naturligvis en pris, som man lige skal overveje, da det er en solid udskrivning trods alt. Holder man det op imod den hardware og ydelse man får med, så er det dog et meget fornuftigt niveau. 

At klare et krævende spil som Cyberpunk 2077 med de høje indstillinger, som jeg brugte her og stadig levere over 60 FPS stabilt, synes jeg er rigtigt fint for en laptop til den pris. Specielt når den stadig er stilfuldt udført og i en størrelse, der rent faktisk er til at have med i tasken.

 

Konklusion: 

MSI har med deres Pulse GL76 ramt et ret fornuftigt niveau. Målsætningen har været at lave en maskine der yder solidt, men som stadig er i en størrelse, hvor den kan haves med. 

Optimalt set have kølingen været bedre, men det kan ikke klares uden samtidigt at skulle lave en større og tungere maskine. Det har altså været et bevidst valg fra MSIs side, om at lægge sig et sted midt imellem. 

Maskinens køling er presset under belastning og det kan høres når man spiller. Det er dog ikke på bekostning af ydelsen i spil, som alt andet lige er solid og respektabel for en gaming laptop. 

Design stil MSI gaming laptop GL76

Personligt havde jeg gerne set at de havde droppet numpad delen på tastaturet for jeg synes at tingene er klemt lidt meget sammen på tastaturet. Det er dog et mindre klagepunkt og et som spiller en meget lille rolle hvis man primært bruger maskinen til gaming.

Keyboard GL76 Pulse MSi

IPS skærmen giver en god oplevelse under gaming, og det er lækkert at se 144Hz som en mulighed. Med den hardware og opløsning, som vi har med at gøre her, er 144Hz et rigtigt fint sweetspot.

De indbyggede højtalere er desværre ikke noget at råbe hurra for. Et godt headset er bestemt at anbefale. Jeg forestiller mig dog, at de fleste allerede har til hensigt at bruge det under gaming. Hvis det ikke er tilfældet, så skal man dog lige være opmærksom på, at det måske var noget man burde overveje. 

Ud over den noget larmende drift under gaming, er det svært at finde noget at klage over på Pulse GL76 maskinen fra MSI. Den er lækker at se på og lander med, hvad jeg synes er, et rigtigt godt kompromis af hardware og ydelse. 

Vi lander med en karakter på 8 og en safe buy award. Pulse GL76 lander i et segment, som jeg tænker er et godt sweetspot for de fleste, der overvejer transportabel gaming og ikke har til kæmpe budgettet. 

 

Godt: 

  • Lækkert afdæmpet design
  • Slank profil
  • God ydelse
  • Solid skærm



Skidt: 

  • Indbyggede højtalere kommer hurtigt til kort under gaming
  • Larmer under fuld belastning

 

 


Vores partnere