Guld kunne revolutionere elektronikindustrien

2019-08-06-image-7
Guld, en million gange tyndere end en menneskelig fingernegl kunne revolutionere elektronikindustrien. Tests viste desuden, at pladerne kunne bruges som meget effektive kunstige enzymer, og fordi de er fleksible, kan de også bruges i bøjelig elektronik, transparente skærme og elektroniske blæk.


Forskere ved University of Leeds i England har udviklet en ny type guld, der kun har tykkelsen svarende til atomer. Materialet, der kaldes 2D guld, måler kun 0,47 nanometer i tykkelsen - eller omtrent en million gange tyndere end en menneskelig fingernegl - og kan have en meget positiv indflydelse på den elektroniske industri og på det medicinske område.

(Et billede fra et elektronmikroskop viser placeringen af atomer på guld nanosarket)

2019-08-06-image-2.png

Laboratorie tests afslørede, at 2D guldet er 10 gange mere effektivt som et katalytisk underlag end de guld-nanopartikler, der i øjeblikket er i brug. Som sådan kunne producenter få den samme effekt ved at bruge en mindre mængde guld, en åbenlyst økonomisk fordel ved håndtering af ædle metaller.

2D guld kunne yderligere ses som en vej til at hjælpe forskere med at udvikle andre 2D metaller.

Nogle vil uden tvivl sammenligne 2D guldet med det første 2D materiale vi blev præsenteret for. Professor Stephen Evans, leder af Leeds Molecular and Nanoscale Research Group, der overvågede forskningen, advarede om, at integrationen af nyt materiale i industriprodukter og i særdeleshed elektronikindustrien, kan tage lang tid og tilføjede i samme omgang, at du ikke kan tvinge det til at gøre alt, hvad du måtte ønske.

“With graphene, people have thought that it could be good for electronics or for transparent coatings—or as carbon nanotubes that could make an elevator to take us into space because of its super strength” forklarede Stephen Evans.

Han er dog mere optimistisk med hensyn til 2D guld. ”Vi ved, at det vil være mere effektivt end eksisterende teknologier - så vi har fat i noget, som vi tror, folk vil være interesseret i at udvikle med sammen med os”


Image credit & Kilde
Masthead credit: gold glitter by 99Art