Sådan bruger du Startskærmen i Windows 10

Start Screen i Windows 10
Introduceret første gang i Windows 8, så lever startskærmen stadig i Windows 10 og du kan tilpasse den i henhold til dine egne præferencer.


Uanset om du ejer en Windows 10 stationær PC, bærbar computer, tablet eller hybrid, har du et valg mellem at bruge Start-menuen eller Start-skærmen. Gældende for alle enheder, du kontrollerer med en mus og et tastatur, er Start-menuen typisk den bedste løsning. Dog kan det være, at Startskærmen er lettere at arbejde med på enheder med berøringsskærme såsom en tablet eller hybrid.

Uanset hvad, kan du bruge Start-skærmen ligeså effektivt som du kan med Start-menuen. Tricket ligger i at vide, hvordan man styrer og finjusterer det.

Aktivér startskærm

Lad os antage, at din nuværende Windows 10 maskine er indstillet til at bruge Start-menuen som standard. Hvis du vil skifte til startskærmen, skal du klikke på knappen Start og gå til Indstillinger > Personlig tilpasning > Start.  Aktivér kontakten til "Brug fuld skærm til Start".

brug fuld skærm til Start Windows 10 guide.JPG

Klik nu på Start-knappen, og nu vil du så præsenteres Start-menuen er blevet erstattet af Start-skærmen. Windows 10 start-skærmen er, for nogle, en mere brugervenlig og funktionel feature end den gamle version fra Windows 8 og 8.1.

fuld skærm Start Windows 10.JPG

Den flisebelagte del af startskærmen i Windows 10 ser omtrent ud som i tidligere versioner, men er som standard mindre rodet og pladsbegrænset, fordi fliserne er dimensioneret bedre end tidligere.


Tilpas startskærmen

Hvad omfatter alle ikoner i skærmens venstre side?  Det er her den smarte funktionalitet kommer i spil, fordi den fungerer som en fusion mellem Start-menuen og Start-skærmen.

Hold musen hen over knappen nederst til venstre på skærmen lige over Start-knappen. Du vil bemærke, at ruden udvides til at indeholde navnet på hvert ikon, så du ved, hvad de alle gør/indeholder. Denne menu kan tilpasses, men den giver dig nem adgang til at kontrollere punkter som strøm, ændre indstillinger og få adgang til filer.

Klik på tænd / sluk-knappen for at sætte Windows i dvale, genstarte computeren eller lukke systemet ned. Vælg dit navn for at ændre dine kontoindstillinger, låse skærmen eller logge ud af Windows. Øverst på sidebjælken kan du se de apps og tiles/fliser, du har fastgjort, eller alle installerede apps.


Skift fliser

Du kan ændre startskærmen ved at tilføje eller fjerne fliser. Højreklik på en flise og vælg ”Frigør fra Start” for at fjerne den.

fjern tiles i Windows 10 smart skærm guide.JPG

For at tilføje en flise skal du skifte fra visningen af fastgjorte apps. Vælg Alle apps i det venstrejusterede panel, og find Alle apps. Højreklik på den flise, du vil tilføje, og vælg ”Fastgør til start”.

tilføj tiles start skærm Windows 10 guide tweakdk.JPG

Det kan imidlertid føles upræcist at tilføje en flise på denne måde, fordi den bare placeres tilfældigt på startskærmen. En bedre måde at gøre det på er ved manuelt at trække fliser til det rette sted eller gruppe. Gå tilbage til Indstillinger > Personlig tilpasning > Start, og sluk for kontakten til Brug fuld skærm til Start for at vende tilbage til Start-menu-tilstand.

Nu kan du bare trække en flise fra menuen til startskærmen og til det rigtige område. Når du er færdig, skal du gå tilbage til Indstillinger og tænde for startskærmen igen.


Start skærmindstillinger

Hvis du ønsker at gøre mere for at tilpasse Start-menuen eller Start-skærmen til dine personlige præferencer, skal du ind via indstillingerne. Blandt andet kan du vælge af aktivere Tænd ”Vis flere felter i Start” for at reducere størrelsen på alle eksisterende fliser, så du kan klemme mere på skærmen.

Du kan også aktivere ”Vis senest åbnede elementer i Jump-lister i Start eller proceslinjen og i Hurtig adgang i Stifinder” for at få vist de seneste poster på proceslinjesymbolerne og i sektionen Hurtig adgang i Stifinder. Dette fungerer, uanset om du bruger Start-menuen eller Start-skærmen.

Klik på ”Vælg hvilke mapper der skal vises i Start” i bunden af siden for at tilføje eller fjerne bestemte Windows-mapper og placeringer på sidebjælken. Du kan vise og få adgang til ikoner for Stifinder, Indstillinger, Dokumenter, Downloads, Musik, Billeder, Videoer, Netværk og personlig mappe. 

Nu er du næsten 100 meter mester i Start Screen i Windows 10