Windows 10 version 2004: Alt du skal vide

C25TDecMZxYhLgJtaTJuuP-650-80
Microsofts første store opdatering til Windows 10 i år bringer masser af forbedringer med sig. Windows 10 er programsat til at modtage en ny større opdatering i april, et år efter, at de officielt begyndte at arbejde på det. Døbt 20H1 eller version 2004, antages det at være tale om en mere markant opgradering end sidste års november opdatering (19H2). I denne artikel sætter vi fokus på Windows 10 version 2004: Alt du skal vide.


Du kan allerede downloade ISO-filen for at igangsætte en lokal opgradering eller en ren installation som medlem af Microsofts Insider. Men er du lidt som Bambi på glatis, anbefaler vi, at du venter på, at det endelige release frigives via Windows Update, da Microsoft stadig arbejder på at udglatte fejl og polere frigivelsen til final release. Forståeligt nok har virksomheden også travlt med at markedsføre Windows 10X-drevne enheder, så det tager sin tid at få det kørt i stilling, før de skubber det til alle brugere.

En af de mest interessante funktioner inkluderet i Windows 10 version 2004 er noget, som Mac-brugere har haft glæde af i årevis - "Gendan denne pc". Nu får vi muligheden for et cloud-download til udførelse af en geninstallation af Windows. Dette er især nyttigt, hvis du bor i et område med en hurtig internetforbindelse. Er du derimod koblet på en internetforbindelse med begrænset datamængde, befinder du dig umildbart ikke i målgruppen for cloud-installation/download.

Vær dog opmærksom på at "Gendan denne pc" ikke er ensbetydende med nulstillings til fabriksindstillinger, men at en download option vil geninstallere den nuværende version af Windows, og ikke den som din PC blev leveret med. 

Ud over at spare dig for besværet med at have et USB-drev klar til at gendanne din pc, tilbyder den nye version af Windows at bruge din Windows Hello-PIN i fejlsikret tilstand til hurtigere login. Dette kan være en god tidsbesparelse – især i en fejlsøgningssituation.

På udviklernes side kan du se frem til Windows Subsystem til Linux 2. Mens mange var lidt skuffede over den første versions ydeevne, kompatibilitet og begrænsninger af filsystemadgang, fortæller Microsoft, at deres udviklere har afsat meget tid til at rette op på denne problematik.

Blandt en række ændringer er forbedringer i hukommelsesforbrug og ARM64 understøttelse skulle være nøglen til forbedring, så du kan bruge enheder som Surface Pro X og fuld systemopkaldskompatibilitet for dem, der har brug for at afvikle ting som Docker.

Devs kan også oprette forbindelse til deres Linux-netværksapplikationer ved hjælp af localhost, og Microsoft har introduceret en måde at indstille de globale konfigurationsindstillinger, der gælder for alle Linux-distros, der køres ved hjælp af WSL 2.

2020-03-09-image.gif

Windows Sandbox, som er baseret på virtualisering og har været til stede i Windows 10 siden version 1903, kommer også i spil i Windows 10 version 2004. Dette er en nyttigt funktion til at arbejde med visse apps i et isoleret miljø. Windows 10 version 2004 tilføjer muligheden for som mikrofon support eller funktionalitet til at konfigurere forskellige aspekter af Windows Sandbox som netværk, delte mapper, opstart-scripts eller vGPU.

Microsoft har også tilføjet nogle simple life forbedringer i form af tastaturgenveje til dialogboksen Ease of Access (Shift + Alt + PrintScreen) og ind / ud af fuldskærmstilstand (Ctrl + Alt + Break).

Der er andre funktionelle opdateringer, såsom muligheden for at omdøbe virtuelle desktops. Normalt giver både macOS og Windows 10 default navne på virtuelle desktops som Desktop 1, Desktop 2 osv.

Med version 2004 bevares dine virtuelle desktops og deres brugerdefinerede navne efter genstart. Hvad endnu bedre er, hvis du bruger UWP-apps som Mail, Kalender og OneNote, vil de også blive genstartet minimeret i suspenderet tilstand ved genstart.

2020-03-09-image-2.gif

Microsoft har arbejdet på at forbedre Indstillinger i Windows, flytte ting over fra det gamle kontrolpanel og inddrage ting, der giver mest mening. I Windows 10 version 2004 i april kan du se alle sprogindstillinger ét sted i et oversigtsafsnit og få hurtig adgang til individuelle punkter som visningssprog, appsprog, taleindstillinger, tastatur og regionalt format gennem deres respektive tiles/fliser.

Notifikationsindstillinger har vist sig at være særligt vanskelige for brugerne at lokalisere på egen hånd, så notifikationer vil have unikke indstilling til enten at slå alle notifikationer til for den pågældende app direkte til appens notifikations-indstillinger eller deaktivere selvsamme. Du kan også deaktivere lyd til notifikationer og lokalisere en bestemt app, der irriterer dig ved hjælp af filtre. Microsoft er kendt for at gøre visse handlinger mulige på forskellige måder i Windows, og dette fortsætter tilsyneladende med tilføjelsen af en genvej til at styre notifikationer øverst i Action Center, hvilket kan være en kærkommen hjælpende hånd, når tålmodigheden er op overarbejde.

Relaterede artikler:

Derfor advarede Google mod brug af Microsoft Edge

Google Chrome extensions og temaer i Edge: Guide

Sådan finder du din MAC adresse på Windows 10

Siden ”Netværksstatus” under Netværk & Internet er blevet konsolideret, så du ikke længere behøver at gå i dybden på undersider for at se grundlæggende information som samlede dataforbrug med videre. På lignende måde er siden ”Valgfri funktioner” blevet forbedret, så du kan vælge og installere flere funktioner på samme tid, sortere dem og gøre det uden at forlade hovedsiden i afsnittet "Seneste handlinger". Det er også værd at bemærke, at Notepad, WordPad og Paint nu er valgfri funktioner i Windows 10 og kan afinstalleres.

Da Bluetooth quick-pairing/Swift Pair blev introduceret i version 1803, vil enheder, der understøtter Swift Pair, generere en notifikation, der beder dig om at parre enheder med din pc. Selvom omtalte sparede os besværet med at gå til Indstillinger, kompenserede det ikke for den langsomme brugergrænseflade.

Nu kan du udføre parringen fra selve notifikationen, og systemet viser navnet og kategorien på den enhed, der er tilsluttet.

bluetooth parring.gif

Cortana er blevet migreret fuldstændigt til sin egen Store-app, og er fjernet fra proceslinjen. Cortana er derfor i det væsentlige en chatbot til styring af din tidsplan og opgaver.

Microsoft forklarer dette med, at dette er en del af en ny strategi for at gøre Cortana til en produktivitetsassistent til Microsoft 365 (Office 365). Men selvom virksomheden nu vil være i stand til at opdatere den oftere ligesom en normal app, vil dette også være et tab af smarte hjemfunktioner og dermed også potentielt fjernelsen fra Microsofts Android-launcher på længere sigt.

Efter at have afkoblet Cortana fra Windows Search, har Microsoft gennemgået søgefunktionen for at tilbyde hurtig adgang til dine mest anvendte apps, nyligt tilgængelige dokumenter, en ny fane-grænseflade til filtrering af resultater og hurtige søgeforslag.

Mange brugere vil erfare, at når de søger efter bestemte indstillinger eller apps, at de ikke får tilbudt nøjagtige matchninger, og Windows-søgning vil forsøge at komme med et ”gæt” baseret på det, du skrev. Nu får vi i stedet en "Relateret" linje med en forklaring under hvert søgeresultat og en tilhørende afklaring af, hvorfor dette resultat er vist i din søgning.

Der er også tilføjet automatisk stavekorrektion/stavekontrol, der vil aktiveret, hver gang du staver navnet forkert på noget som Windows-søgning har indekseret og kan genkende baseret på, hvad du har skrevet i søgefeltet.

Filsøgning styrer nu også søgefeltet i File Explorer, hvilket betyder, at det vil tilbyde søgeforslag fra lokale og OneDrive-filer i en rullemenu.


Windows 10 på andre enheder

Benytter du dig af Windows 10 på en tablet eller 2-i-1-pc, vil du fremadrettet opleve øget afstand mellem ikoner på proceslinjen og et optimeret layout i File Explorer, der gør berøringsmål lettere at ramme end tidligere. Berøringstastaturet aktiveres automatisk, når du trykker på et tekstfelt, og Microsoft omtaler selv, at de har tilpasset dette punkt, så din enhed vil være i stand til at genkende det scenarie, hvor det bruges, og skifte til en passende UI-oplevelse.

Der er også opdateringer til Xbox Game Bar (fps-counter og en præstations-overlay-rude) og tilføjet understøttelse til Kaomoji, for dem af jer, der kan lide at bruge emoji.

Hertil kommer ændringer såsom forbedret disk- og CPU-brug til Windows Search. Dette har været en akilleshæl for de brugere, der stadig kører Windows på en mekanisk harddisk, idet indekseren typisk beslutter sig for at blive aktiv på de mest frustrerende tidspunkter f.eks. når der spilles eller køres på batteristrøm.

Vi følger op, så snart nyt er frigivet.

UPDATE**

Microsoft leak: Her frigives Windows 10 2004

En ny Microsoft Driver Shiproom-plan har lækket, at maj 2020 opdateringen vil begynde sin udrulning fra sidste uge af maj 2020.


Source & Image credit:

Microsoft