Bedste 1440p gaming skærme 2020

LG-27GL850-27-
I disse tider kan PC-gamere nyde fordelen ved kompetitive priser inden for CPU’er, grafikkort og anden PC-hardware, og dermed sammensætte en hæderlig maskine, der ikke vender vrangen ud på pengepungen - med mindre man er indstillet på netop dette. På den måde er markedet for tiden ret indbydende, med nogle fornuftige priser, og et stort udvalg - også inden for PC-skærme. Eksempelvis skal man ikke punge ret meget ekstra ud for en skærm, der også tilbyder op til 144 Hz. Dette har åbnet markedet for PC-skærme betydeligt op for en del flere købere.


Derfor har vi også i 2020 besluttet os for at gå en lidt anden vej i forhold til at komme med anbefalinger af gamer skærme. Med så bredt et udvalg har vi valgt at fokusere på nogle specifikke segmenter. Dagens guide vil således fokusere udelukkende på 1440p gaming-skærme, som i disse tider nok udgør den mest mainstream og populære kategori inden for gaming skærme. Vil vil dække budget-skærme i en fremtidig artikel, og ligeledes gælder det andre potentielle segmenter af computerskærme. 

Optix MAG241CR.JPG

Image: Optix MAG241CR 

Selvom 2560x1440-skærme har eksisteret i en rum tid, så er de kun vokset i popularitet. Denne udvikling begrundes til dels af de faldende priser samt forbedringerne til specifikationerne, og især understøttelsen af høje opdateringsfrekvenser. Netop kombinationen af denne opløsning og en høj opdateringsfrekvens udgør en perfekt kombination for PC-gaming. Stort set alle nutidens mellemklasse GPU’er er i stand til at afvikle 1440p, og understøtter din skærm samtidig høje opdateringsfrekvenser vil du have et solidt fundament at bygge videre på ved fremtidige hardware-opgraderinger.

asus_rog_strix_xg35vq_gaming_monitor_tweak_dk.jpg

Vi har brudt vores anbefalinger ned i fem overordnede kategorier, der rummer de store og mest fremtrædende LCD-teknologier: IPS, VA og TN, både i high-end- samt budget-systemer.

Læs også: Bedste 1080p grafikkort 2020

Læs også: Aorus CV27Q - Buet gaming skærm med 165 Hz

Læs også: Aorus FI27Q 165 Hz IPS Gaming Skærm

Læs også: Gaming skærme: Tweak og MSI guider


Nedenstående video, er fra vores sponsorerede MSI showcase:


I denne guide, tager vi et kig på:

- Bedste 1440p IPS

- Bedste 1440p VA

- Bedste 1440p TN

- Bedste budget IPS

- Bedste budget VA


Bedste 1440p IPS gaming-skærm

LG 27GL850 27” Ultragear Nano IPS

Pris: Fra 4.644 kroner. til 5.488 kroner.

LG27gl850.JPG

Hvis du er ude efter en high-end 1440p-skærm, så vil du formodentligt kigge efter noget, der benytter sig af et IPS-panel eftersom det tilbyder den bedste balance mellem hæderlige responstider, gode farve-egenskaber, fortræffelige betragtningsvinkler, fornuftig uniformitet (lys- og farve-jævnhed på tværs af panelet) og et stort udvalg bestående primært af fladskærme.

Når alle disse flueben er sat er der ingen tvivl om at vi har med et high-end produkt at gøre, hvilket naturligvis også reflekteres i prisen. Til trods for dette, så er prisen for hurtige 1440p IPS-skærme faldet betragteligt i løbet af de seneste par år. Der findes eksempelvis flagskibsmodeller i omegnen af 4.500 kroner, med nogle af de billigere modeller til under 4.000 kroner. 

Som den bedste 1440p IPS-gamingskærm anbefaler vi LG 27GL850. Det er en meget imponerende skærm, der tilbyder responstider, der minder om TN-paneler, men samtidig rummer de fordele inden for farver og betragtningsvinkler, som er kendetegnende for IPS-skærme. Dette gør skærmen ideel til gaming, og især takket være den høje opdateringsfrekvens på 144 Hz samt understøttelsen af adaptive sync.

Forskellen mellem 27GL850 og andre 1440p IPS-skærme er markant. 27GL850 rammer en gennemsnitlig “grey-to-grey”-responstid på omkring 4 ms, når den er indstillet optimalt. Dette er et noget bedre resultat end konkurrerende produkters, der lander på omkring 5 ms i snit, og i værste fald 7 ms. Selvom skærmen markedsføres som værende i stand til at levere 1 ms, så er selve ydelsen identisk med TN-paneler, der også markedsføres med de famøse “1 ms”. Under alle omstændigheder, så er det meget imponerende og man skal altså ikke lægge alt for meget i markedsførings-troperne, men i stedet fokusere på den rå og målbare ydelse.

LG 27GL850 understøtter også en meget bred farvepalet. Teknisk set er der tale om 95% af DCI-P3 spektret, jf. vores tests, hvilket er bredere end nogen VA- og TN-alternativer vi har set. Som de fleste andre 1440p-skærme mangler den understøttelse af true HDR, men hvis du har brug for en bred farveskala for kreativt arbejde, eller blot ønsker et levende billede, så leverer 27GL850 varen. Uniformiteten og betragtningsvinklerne er gode, og helt sikkert bedre end de fleste konkurrerenters. Dette gør det muligt for 27GL850 at levere denne flotte balance mellem farvekvalitet og ydelse.

gaming_monitor_guide_gaming2_tweak_dk (1).jpg

Sortniveauerne og kontrastforholdene er ikke de bedste, hvilket gør skærmen mindre ideel til brug i mørke rum. Så hvis det er relevant i dit tilfælde ville vi anbefale en VA-skærm i stedet for. Der er heller ikke nogen sløringsreducerende baggrundsbelysningsfunktion. Så hvis du er ude efter dette anbefaler vi i stedet ASUS VG27AQ med dens kraftige ELMB-Sync-implementering.

Ser vi bort fra disse to punkter så kan vi på det voldsomste anbefale LG 27GL850 som den bedste all-round 1440p-skærm på markedet lige nu. Til en pris på ca. 4.700 kroner er det faktisk lidt af et røverkøb.

En lille fodnote, der er relevant i denne forbindelse er at alle 1440p IPS-skærme med høje opdateringsfrekvenser lige nu kun er 27 tommer. Det vil sige, at hvis du er ude efter noget større, såsom 32 tommer, så er der ikke meget at komme efter. Disse skærme topper ved blot 75 Hz, hvilket vi bestemt ikke vil anbefale til gaming. Så hvis du er ude efter en større skærm så vil vores næste kategori nok være relevant for dig.


Bedste 1440p VA gaming skærm

LG 32GK650F QHD 32”

Pris: Fra 2.903 kroner til 4.000 kroner.

lg32gk650fb.JPG

VA-teknologien må ofte stå til måls for en masse kritik fra entusiaster om at den er den langsomste af de tre primære LCD-varianter. Dette er til dels også sandt, men vi mener også at teknologien har rykket sig betydeligt, og har gjort VA til et fornuftigt budget- til mellemklasse alternativ til IPS. Ikke alle er i stand til at betale hvad det koster for en high-end IPS-skærm. Så den næste mulighed er altså VA-panelet.

Der er faktisk også nogle ting som VA gør bedre. Især når det kommer til kontrastforhold and sortniveauer. VA-paneler har to til tre gange bedre kontrastforhold sammenlignet med IPS, og de helt gode modeller har ofte endnu bedre. De er også tilgængelige i lidt flere forskellige størrelser, inklusiv 32-tommer modellerne samt de kurvede modeller.

Det er lidt svært at udpege den “bedste” VA-skærm, for i de fleste tilfælde ville vi egentlig anbefale en god IPS-skærm som fx føromtalte LG 27GL850. Derfor vil vi i stedet anbefale en af vores favorit VA-skærme, der kombinerer en over-gennemsnittet ydelse, med en attraktiv pris og i en størrelse som IPS ikke tilbyder. 

Den 32 tommer store LG 32GK650F var tidligere vores valg som den bedste 1440p skærm. Det er en fremragende VA-skærm that adskiller sig ved dens fantastiske ydelse. De fleste 144 Hz VA-skærme leverer responstider i omegnen af 7-8 ms og i nogle tilfælde helt op til 10 ms, ved 1440p. Sammenlignet med nogle af de IPS-muligheder vi lige har omtalt så er det ret langsomt. Men 32GK650F tilbyder nogle af de bedste responstider vi har set på en VA-skærm med sit gennemsnitlige resultat på 6,50 ms (grey-to-grey). Dette svarer til den typiske ydelse af en IPS-skærm. Dette minimerer samtidig ghosting og andre skarphedsudfordringer som nogle af de første brugere af VA-teknologien beklagede sig over. 

LG 32GK650F tilbyder samtidig en række andre fordele, eksempelvis et kontrastforhold på over 2000:1 og meget lavt input-lag på under 1 ms. Det er også nemt at opnå fantastiske farver, med blot få justeringer. Samtidig er betragtningsvinklerne fine takket være det flade panel.

Af en 32-tommer skærm har LG valgt en meget aggressiv pris. Den går for ca. 2.900 kroner og til den pris finder du ikke en bedre 32-tommer hurtig 1440p-skærm på markedet. Derfor føler vi os trygge ved at anbefale endnu en LG-skærm i denne kategori.


Bedste 1440p TN gaming skærm

HP Omen X 27 240 Hz

Pris: Fra 4.816 kroner til 5.999 kroner

HP Omen X 27 240 Hz.png

For at opnå den absolut hurtigste responstid, højeste opdateringsfrekvenser og bedste overordnede ydelse, hvor korrekt og god farvegengivelse ikke er afgørende kommer TN-panelerne på banen. TN er kendt for sin hastighed, og hvor andre ting som betragtningsvinkler, kontraster og farver halter noget efter de to andre skærmteknologier.

De bedste TN-modeller er meget hurtigere end nogen af de nuværende IPS- og VA-paneler. TN-panelet formår at forene 1440p-opløsningen med opdateringsfrekvenser på op til 240 Hz. Dette vil kræve noget af din GPU, men det er formidabelt i esports-titler som fx CS: GO, Rocket LEague og Overwatch. Den bevægelighed du får ved 240 Hz er simpelthen uopnåelig ved lavere hastigheder, og den eneste mulighed, der er for dette i dag, er ved hjælp af en TN-skærm.

Den 27-tommer store HP Omen X 27 er en fantastisk skærm, der fører sig frem med sin gennemsnitlige responstid på 3 ms, der tillader en ægte 240 Hz-oplevelse med meget lidt ghosting og bevægelsessløring. Input-lag er næsten 0, hvilket er det hurtigste vi nogensinde har testet, og oplevelsen med adaptive sync er fejlfri. Dette er en rigtig, rigtig hurtig skærm og den hurtigste 1440p-model man kan få.

gaming_monitor_guide_bfgd_tweak_dk.jpg

Alle de gængse ulemper ved TN-panelet er dog stadig at finde her. Betragtningsvinklen, kontrastforholdet og farvespektret. Dette er ikke en skærm, der er velegnet til opgaver med fokus på farvepræcision. Men til gaming? Ja, så er den en sand skønhed. 

Omen X 27 kan købes for ca. 5.000 kroner, hvilket ikke ligefrem er billigt. Men det er dog noget billigere end hvad dens primære konkurrent, Lenovo Y27qg, koster, hvilket er i omegnen af 6.500 kroner og derfor ikke en skærm vi ville anbefale. Så få fingrene i en Omen X 27 hvis du er på jagt efter en TN-skærm, og nyd den imponerende hastighed.

Vi vil ikke anbefale at du bruger mindre på en TN-skærm med 1440p og 144 Hz panel. Det kan ikke rigtig svare sig i forhold til hvad du får ud af besparelsen. De fleste yder heller ikke så meget bedre end de bedste IPS-alternativer såsom LGs Nano IPS-serie. Viotek GFT27DB er en mulighed, der tilbyder en responstid på 4 ms og hæderlige farver, men den lider af de samme udfordringer med lunkne kontrastforhold og dårlige betragtningsvinkler. Til den lavere pris er den en fornuftig skærm hvis du ønsker at spare lidt penge og stadig få en hurtig skærm. Men måske nogle af de budget-alternativer vi vil komme ind på nu her vil være mere interessante for dig.


Bedste budget 1440p IPS til gaming

ViewSonic VX2758-2KP-MHD 27”

Pris: Fra 2.671 kroner til 2.995 kronerViewSonic VX2758-2KP-MHD 27.JPG

Hvis du er interesseret i en prismæssigt overkommelig 1440p 144 Hz IPS gaming-skærm så er ViewSonic VX2758-2KP-MHD det oplagte valg - hvis du kan finde en. Dette er en meget populær budget-skærm, der ofte er udsolgt. Men til dens pris på 2.650 kroner er den heller ikke til at slå. 

Det giver sig selv, at VX2758 ikke tilbyder samme niveau af ydelse som vores valg som den bedste IPS-skærm, LG 27GL850. Den benytter et billigere panel, hvilket betyder at dens ydelse ligger mere i begynder- og mellemklassen. Men den er stadig rigtig fint og med en responstid, der i bedste fald ligger på 4 ms og en gennemsnitlig ydelse, med adaptive sync, på 7 ms. Det er ret standard for en mellemklasse IPS-skærm og ret tæt på nogle af de dyrere alternativer derude såsom Gigabyte Aorus AD27QD og ASUS VG27AQ. Du får bare denne ydelse for færre penge.

Til trods for dens skrækkelige navn så tilbyder VX2758-2KP-MHD en ægte 144 Hz-oplevelse med lav input-lag, acceptabel lysstyrke og kontrast, fremragende betragtningsvinkler og en noget over-gennemsnittet fabrikskalibrering. Den har også en meget lavere mængde sortniveau-udtværing sammenlignet med billigere VA-paneler, og så er den også helt flad, hvilket er ideelt for en 27-tommer skærm.

Værende et budget-alternativ, så vil dens ydelse halte efter flagskibsmodellerne med IPS. Den understøttet ikke så bredt et farvespektrum, og standeren er noget mere begrænsende idet den mangler højdejustering. Men det er omtrent også alt hvad der er at nævne. Hvis du kan leve med dette, så finder du ikke nogen bedre skærm til 2.650 kroner.

Andre skærme, der er værd at kigge på, i denne klasse, er LG 27GL83A, selvom den dog er lidt dyrere. Derudover er der Pixio PX7 Prime, der tilbyder 165 Hz, hvilket måske kan lokke nogle købere til sig. Men udover dette så er ydelsen den samme som på ViewSonic VX2758-2KP-MHD.

For endnu færre penge er Pixio PX275h et andet billigt IPS-alternativ, der ofrer de 144 Hz og blot tilbyder 95 Hz for at nå den lavere pris. Det er en fin skærm, der yder godt, har fremragende betragtningsvinkler og tilbyder en 95% DCI-P3 dækning af farvespektret. 


Bedste budget 1440p VA til gaming

AOC CQ27G1/G2

Pris: Fra 1.769 kroner til 2.308 kroner

AOC CQ27G1.JPG

Dette er den billigste måde at købe sig ind på en hurtig 1440p gaming-skærm da vi her befinder os under 2.000 kroner. 

Naturligvis er der nogle ting vi må gå på kompromis med her. Ydelsen er lidt dårligere, men ikke meget dårligere end vores budgetvenlige IPS-skærm. Det er dog sværere for disse skærme, at realisere en ægte 144 Hz-oplevelse da responstiderne typisk ligger på omkring 7-8 ms. Altså ca. 1 ms lavere end ViewSonics VX2758-2KP-MHD, men værre er det altså heller ikke. De giver ikke en dårlig oplevelse og de er stadig ret hurtige, og også responsive med lav input-lag. Men du får bare ikke samme skarphed og bevægelighed som ved nogle af de lidt dyrere high-end-muligheder, hvilket man også må forvente idet prisen er ca. halvt så høj.

Du er også nødsaget til at vælge en kurvet skærm. I netop denne prisklasse dominerer Samsungs kurvede VA-paneler. Både med deres 27- og 32-tommer skærme. Lysstyrken fra disse skærme er ikke synderligt god, hvilket kan give udfordringer, hvis man spiller i meget lyse omgivelser. Men overordnet set burde det være okay. Omvendt, så er kontrastforhold stadig rigtig fine, og typisk på omkring 3000:1 for disse paneler med dybere sortniveauer sammenlignet med IPS-konkurrenterne. Afhængig af modellen så er farvespektret også ganske fornuftigt, og det samme gælder betragtningsvinklerne. Men igen, ikke nær så gode som ved vores budgetvenlige IPS-skærm.

Nok om andre skærme, lad os få en kandidat på banen. I dette segment vil vi anbefale AOC CQ27G2, som yder virkelig godt af en budgetvenlig VA-skærm. Den nærmer sig IPS-konkurrenterne med sin 7.26 ms (grey-to-grey) responstid ved 144 Hz, hvilket er utroligt tæt på en ægte 144 Hz-oplevelse. Men skærmen er dog helt ny, og derfor er prisen endnu ikke helt hvad vi kunne have ønsket af den.

Hvis denne skærm ikke er en mulighed, så kan den forrige generation, AOC CQ27G1 være et godt alternativ. Derudover så er der også CQ32G1, hvis du mere er ude efter en 32-tommer skærm. Men efter at have testet skærmene kan vi konkludere at 32-tommer-skærmen ikke yder lige så godt som 27-tommer-modellen.


Source & Image credit:

LG, AOC, HP, Viewsonic

Vores partnere