DJI Osmo Mobile 6 - Boost dine mobiloptagelser

Skærmbillede 2022-10-28 101417
Hvis du, som rigtigt mange, bruger din smartphone som dit primære kamera, men gerne vil steppe dit video game lidt op, så kan en Gimbal være vejen frem. I dag tager vi et kig på DJI Osmo Mobile 6, som er deres seneste bud på netop det. En løsning til stabile og flotte videooptagelser fra din smartphone.

Specifikationer

 • Dimensions
 • Unfolded: 276×111.5×99 mm (L×W×H)
 • Folded: 189×84.5×44 mm (L×W×H)
 • Weight:
 • Gimbal: Approx. 309 g
 • Magnetic Phone Clamp: Approx. 31 g
 • Compatible Phone Weight: 170-290 g
 • Compatible Phone Thickness: 6.9-10 mm
 • Compatible Phone Width: 67-84 mm
 • Battery Type: Li-Po 2S
 • Capacity: 1000 mAh
 • Operating Time: Approx. 6 hours and 24 minutes (measured under ideal conditions with the gimbal fully balanced)
 • Charging Time: Approx. 1 hour 24 minutes (measured with a 10W Type-C charger)
 • Gimbal Charging Port: USB-C
 • Gimbal
 • Mechanical Range
 • Pan: -161.64° to 173.79°
 • Roll: -120.30° to 211.97°
 • Tilt: -101.64° to 78.55°
 • Max Control Speed
 • 120°/s
 • Wireless Mode: Bluetooth 5.1
 • App: DJI Mimo

Mest centralt her i forhold til et evt. køb, er naturligvis at sikre sig, at den telefon som man planlægger at bruge sammen med enheden, passer i forhold til vægt og mål. 


En tur rundt om DJI Osmo Mobile 6

DJI Osmo Mobile 6 er tredelt, indtil den samles, og kan foldes sammen for at lette transporten, når den ikke bruges. Der er en Tripod fod, der kan skrues fast i bunden, via en standard ¼” skruemontering. Din Smartphone monteres med en klemme, der med kraftige magneter holdes fast på selve gimbal enheden. Endelig er der selve gimbal enheden der er udformet som et håndtag med kontrolknapper og et lille status display ved tommelfingeren, en zoom/fokus knap på venstre side og så endnu en knap på den anden side ved pegefingeren. 

DJI Osmo Mobile 6 sammenfoldet.JPG

Øverst er den mekaniske gimbal del af hele setuppet. Det er en three axis gimbal, hvilket betyder at der er tre små motorer, som styrer kameraet og sørger for at stabilisere telefonen og dermed optagelserne. Det kan samtidigt bruges til, via joysticket, at styre kameraet. 

Klemmen til telefonen glider let på plads og holdes på plads af overraskende kraftige magneter. 

Det hele er lavet i en kombination af kraftig grå plast og metal og føles solidt og robust.

Foldet ud DJI Osmo Mobile 6.JPG

Der er en praktisk indbygget teleskopfunktion, som gør det muligt hurtigt at forlænge hele DJI Osmo Mobile 6 med yderligere 215 m. Det giver mulighed for endnu flere kreative skud. 

Via knapperne på fronten er der mulighed for at skifte imellem forskellige indstillinger, starte og stoppe optagelser eller styre og vende kameraet. 

Den mest centrale kontrol sker med det analog joystick, som bruges til at dreje, tilte og panorere med kameraet. Alt efter hvilken indstilling man har tingene indstille på, bruger man den i mere eller mindre grad. 

DJI Osmo Mobile 6 kontrolknapper.JPG

Der er også en knap til hurtigt at skifte mellem det almindelige eller selfie kameraerne. Den samme knap kan ved to tryk, bruges til at skifte telefonen mellem vandret og lodret position.

Der er naturligvis også en knap til at starte og stoppe optagelser eller tage billeder. Den sidste knap på fronten fungerer som powerknap, og kan bruges til at skifte mellem de fire gimbal profiler. Der er Follow, Tilt Locked, FPS og Spin Shot som muligheder. 

DJI Osmo Mobile 6 indhold i pakken.JPG

Follow indstillingen holder kameraet sigtet frem af hele tiden. Hvis du vipper til siderne holdes kameraet stabilt på sin lodrette akse, men hvis du vipper frem eller tilbage (op/ned), så følger det dine bevægelser. Her kan man naturligvis justere tilt og panorering via joysticket. 

Tilt Lock er næsten som Follow. men som navnet antyder. så er tilt også låst. Det betyder. at kameraet altid vil forsøge at sigte lige frem. uanset hvordan du drejer og vipper tingene. 

FPV indstillingen følger dine bevægelser. Så hvis du tilter, roterer og panorerer. så følger den dine bevægelser. 

Endeligt er der Spin Shot. der som standard er som FPV. men med den forskel. at du via joysticket kan få kameraet til at rotere i stedet for at panorere. 

DJI Osmo Mobile 6 zoom og fokus knap.JPG

På siden er der en drejeknap, der som standard bruges til zoom på dine optagelser. Ved at trykke en enkelt gang på den, kan den dog også bruges til at styre manuelt fokus. Det er dog ikke alle telefoner, der understøtter den funktion.

På fronten er der en enkelt knap i trigger stil. Den kan bruges til at låse fokus og tracking på et emne i billedet, i de optage modes der understøtter den funktion. Ved et dobbeltklik kan knappen bruges til at føre telefonen tilbage til en centreret startposition. 

Fælles for alle de fire indstillinger er, at DJI Osmo Mobile 6 hele tiden sørger for at skabe en glidende bevægelse. Så selv hvis du rykker hurtigt mellem punkt a og punkt b, så kompenseres der for det og skabes en glidende bevægelse. Det betyder naturligvis også at det går lidt langsommere. Så alt efter hvilken type optagelser man er ude efter, skal man lige tage højde for dette. 

Opladning af DJI Osmo Mobile 6 foregår via USB C stikket på siden af enheden 


Software

Selv om man godt kan bruge DJI Osmo Mobile 6 sammen med den almindelige kamera app på sin telefon, så får man helt klart mest funktionalitet ud af at bruge DJI Mino app’en. 

Den forbinder via bluetooth til din telefon med DJI Osmo Mobile 6, så du kan bruge knapperne til at styre optagelserne.

DJI Mimo software.png

DJI Mimo er den samlede app til flere af enheder fra DJI. Så det er også indgangsvinklen, hvis man har deres Action 3 kamera for eksempel. Det betyder, at den ikke er målrettet DJI Osmo Mobile 6, og derfor er der meget indhold i app’en, som ikke er relevant, hvis ikke man har de tilhørende enheder. 

Når man forbinder tingene via Bluetooth og tænder for DJI Osmo Mobile 6, så popper der dog automatisk en besked op i app'en, og man kan springe direkte til styring af enheden. 

Selv om man har nogen af de mest centrale kontroller til rådighed, via de fysiske knapper, så er der stadig meget, der skal vælges og styres via app’en. 

Der er et hav af forskellige indstillinger og modes man kan vælge mellem. Det er alt fra Hyperlapse over panorama skud til Story mode, som er målrettet Instagram stories, komplet med hurtige templates til snappy SoMe content på farten. 

DJI Mimo templates.png

Ud over de enkelte shooting modes og indstillingerne for dem, så er der i det hele taget bagt mange vejledninger og guides ind i appen. Så kan man bruge dem som trin for trin opskrift, eller bare som inspiration, til at få mest muligt ud af sin DJI Osmo Mobile 6. Det er ret godt skruet sammen med tips og en komplet liste af skud, som passer ind i de forskellige templates. 

I det hele taget er der rigtigt mange gode funktioner bygget ind i app’en, ud over helt almindelige video og billedmuligheder.

En af de bedste er muligheden for at vælge et objekt eller en person i billedet, og så lade app’en styre tracking af det. Det er blot at trykke på personen, eller trække en boks over den eller det man ønsker tracket.  

Herefter sørger app’en for at holde fokus på emnet og havde det centralt i billedet. Så hvis man fx bruger sin telefon til at optage rejse vlogs, så kan man i selfie mode få den til at tracke ens eget ansigt, og så følger DJI Osmo Mobile 6 gimbal delen helt automatisk med, når du flytter dig rundt i billedet. 

Tracking funktionen er rigtigt fornuftig og følger godt med, så længe der ikke er alt få hurtige bevægelser. Hvis man mister fokus på det trackede objekt, så kan man dog hurtigt låse sig fast igen, enten ved at trykke på skærmen eller bruge den fysiske knap på fronten af håndtaget. 

DJI Osmo Mobile 6 video redigering i DJI Mimo.png

Når man er klar til at klippe det hele sammen, så findes der også en redigeringsfunktion i appen. Her er det muligt på telefonen at kombinere flere klip, klippe dem til og tilføre musik, grafik og meget andet. Det kan enten gøres via forskellige templates, eller uden hjælp fra andet end ens egen kreativitet. 

Der er endda mulighed for at lade app’en gøre det automatisk. Du kan vælge et udvalg af klip, og så lade app’en komme med et bud på et sammenklip med musik, colorgrading og det hele. Det rammer ikke altid plet, men kan om ikke andre være et godt udgangspunkt man selv kan rette til bagefter.  

Det eneste store minus ved DJI Mimo app’en er dog, at den ikke findes officielt i Google Play Store. Det betyder, at brugere som mig, der benytter en Android telefon skal downloade app’en og få den på telefonen som et sideload. 

Det er ikke en udfordring, for en tech nørd som mig selv, men det tager en del af brugervenligheden for folk, der måske ikke er helt så velbevandrede i den slags. Specielt fordi der ikke gøres specielt meget opmærksom på det fra DJI’s side. 


Testen

Jeg har haft DJI Osmo Mobile 6 i et par uger, hvor jeg har testet dem af sammen med den Google Pixel 7 Pro, som vi netop har haft til test. 

Selv om det var lidt mere omstændigt, at få DJI Mimo app’en på plads på en Android telefon, så gik det alligevel ret hurtigt.

DJI Osmo Mobile 6 threee axis gimbal.JPG

En af det helt centrale funktioner i DJI Osmo Mobile 6, er naturligvis Gimbal funktionen, som kan give bedre og mere stabile optagelser, når man filmer. Selv som der er mulighed for stabilisering af sine optagelser, direkte på en telefon som Pixel 7 Pro, så kan det dog ikke helt måle sig med det man får på en dedikeret gimbal som her. 

DJI Osmo Mobile 6 giver betydeligt roligere og stabile optagelser, selv hvis der optages når man løber. Det er naturligvis fordi der, via en gimbal, er mekanisk stabilisering, mens der som udgangspunkt på en smartphone er software stabilisering. 

Oven i det er der så et hav af muligheder i form af de forskellige shooting modes, som gør det endnu lettere at få gode skud i kassen. 

Under min test har jeg specielt været imponeret af tracking funktionen, som på rigtigt fin vis holder det valgt objekt i fokus, hvad enten det var min hund rundt i haven eller et grafikkort opstillet på bordet.

DJI Osmo Mobile 6 software intro.JPG

Der er lidt en læringskurve, før man har helt styr på de forskellige muligheder og funktioner, der kan findes med kombinationen af DJI Osmo Mobile 6 og DJI Mimo app’en. Der er dog god vejledning at hente i app’en, både via de forskellige templates, men også i en decideret guide, som trin for trin gennemgår de forskellige muligheder. 

Jeg er næsten træt af, at jeg ikke har haft en rejse eller en messetur planlagt i løbet af testen her, for i de scenarier kan jeg virkelige se, at der vil være meget at hente ved at have DJI Osmo Mobile 6 med i tasken. 

DJI Osmo Mobile 6 skruemontering.JPG

Enheden er så tilpas kompakt, at man kan have den med selv når man rejser let, og den er hurtig at pakke ud og få i gang. 

Der er naturligvis begrænsninger for hvor langt man kan komme ud i det forskellige yderpunkter. Det vil også afhænge lidt af hvordan kamerakonfigurationen er på den anvendte smartphone. Heldigvis kan man kompensere for det, ved at dreje DJI Osmo Mobile 6 ud til siden fx, så kameraet hænger ned under enheden. Enheden registrerer selv skiftet, og indstiller kontrol via knapperne så de passer. 


Pris

Jeg kan pt finde DJI Osmo Mobile 6 med en online pris på lige under 1400 kroner. Det lander lidt i den høje ende, sammenlignet med fx andre af DJI’s egne gimbal produkter. Med det udvalg af funktioner ,som kommer med DJI Osmo Mobile 6 er det dog en solid pris. 


Konklusion 

Jeg synes det har været en fornøjelse at have besøg af DJI Osmo Mobile 6. Udførelsen og funktionaliteten er super god, og mulighederne for kreative og anderledes mobiloptagelser er rigtigt god. 

Hvis man ofte laver optagelser når man er på farten, eller gerne vil have et ekstra let værktøj med i tasken, næste gang man skal på ferie eller vandretur, så vil DJI Osmo Mobile 6 være et godt bud for dem som vil lidt ekstra. 

Man skal huske på at en ting som det her, langt fra er nødvendigt for at lave gode optagelser med moderne smartphones, som efterhånden er rigtigt gode til både billeder og video. 

DJI Osmo Mobile 6 ssammenfoldet motor.JPG

Efter et par uger med DJI Osmo Mobile 6 vil jeg dog sige, at mulighederne udvides betydeligt, hvis man har den i sit arsenal af foto/videogrej. man skal naturligvis bare huske på at kvaliteten af optagelserne i sidste ende stadig afhænger meget af hvilken telefon du bruger. Det er trods alt stadig det kamera setup der skal fange billederne. 

Det er lidt et minus i glæden, at Android ikke helt officielt er med på vognen. Hvis man er en smule teknisk anlagt, så er det dog ikke noget der tager mere end 5 minutter at komme over.

Vi lander med en endelig karakter på 8, for en fantastisk lækker gadget til den mobile foto eller video nørd eller SoMe hajen, der mangler lidt ekstra skub i produktionsværdien. 


Godt: 

 • Lækker udførsel 
 • Super god app med masser af muligheder
 • Kraftig og velfungerende gimbal


Skidt: 

 • Ingen app igennem den officielle Google Play Store.


Vores partnere