Razer er tilbage med et redesign af deres Razer ManO'War 7.1 Gaming Headset – Denne gang en lidt neddroslet udgave med kabel og USB i stedet for trådløs tilslutning men stadigvæk med deres velkendte 7.1 surround software. Men har de fat i noget, eller er der sparet for meget på udstyret i forhold til prisen? Læs med i testen og find ud af om Razer ManO'War 7.1 headsettet er din tid værd.
Razer ManO'War 7.1 Gaming Headsettet har knapt fået lov at lande på markedet før at de er ude med en alternativ udgave. Denne gang uden trådløs forbindelse og lys i ørene, men til en lavere pris og mulighed for tilkobling til konsol eller smartphone via et standard 3,5” stik. Denne form for gaming-headset, falder uden tvivl pladask ned i eSport segmentet, da Razer også er en markant aktør inden for netop eSport. Redaktionen har fået snitterne i en sample af Razer ManO'War 7.1, og vi glæder os til at få taget pulsen på deres nye udgave af deres populære gamingheadset.
Specifikationer på Razer ManO'War 7.1 Gaming Headsettet.
Headphones
Microphone
Razer ManO'War 7.1 - Indpakning og indhold
Vi lægger ud med et hurtigt kig på indpakningen af Razer ManO'War 7.1 headsettet. Præsentation er i vanlig Razer stil med det sort/grønne farvetema og en kasse der åbnes lidt som en bog med Velcrolåse. Indeni finder man en hilsen fra Razer’s CEO og selvfølgelig selve headsettet. Vi tager det hele ud kassen og lægger det frem.
Udover selve headsettet får man et todelt kabel, så man selv kan vælge hvor langt den samlede længde skal være – meget praktisk til hvis man f.eks. vil have det med på farten, eller sidder meget langt fra ens kabinet. Der medfølger også Razer’s sædvanlige USB DAC så man kan gå udenom bundkortets lydkort og undgå meget af den støj der ofte er forbundet med de billigere modeller.
Designet på Razer ManO'War 7.1 Gaming Headsettet
Vi tager et nærmere kig på selve headsettet, som har et helt mat sort design udført i plastik. Hovedbøjlen kan justeres til større hoveder og har en tynd pude i toppen til at støtte hovedet med under brug. Kopperne er af den lukkede art, hvilket giver en meget fokuseret men selvfølgelig også egoistisk lydoplevelse – man hører ikke ens omgivelser, og de hører ikke en. De lukker kraftigt nok tæt til at man oplever en svag trykforskel i ørene når man tager dem på. De kan også drejes op til 90 grader til siden for at give et mere naturligt fit på ens hoved.
Desværre er den mindste/korteste indstilling ikke nok til mit hoved, så det falder ned og trykker på ørene med de tykke kunstlæderbeklædte kopper. Det er en skam at de ikke har valgt at starte ”lavere” da ManOWar faktisk kan justeres et godt stykke den modsatte vej.
Selve konstruktionen er på den lette side, så de tynger ikke så hårdt i forhold til tungere headsets. Puden i toppen holdes fast med små, tynde plastikstykker hvilket ifølge flere brugerfora har en tendens til at knække nemmere end det burde – dog holdt vores eksemplar til tre ugers brug ved PC og i taske på farten i den daglige pendletur uden nogen tegn på skader eller slid så om det helt holder er jeg ikke helt overbevist om på kort sigt.
Modsat dens trådløse variant har ManOWar 7.1 ikke indbygget RGB lys i Razer logoet der er at finde på begge ører, hvilket jeg syntes lidt er en skam når det nu har været muligt på den trådløse på trods af batteri. Mikrofonen er bøjelig og gemmes i det venstre øre når det ikke er i brug. Det hives bare ud og drejes i den vinkel man nu foretrækker og så kører det bare.
Alt efter hvilket kabel man vælger at gøre brug af har man enten omtrent ~1,2m eller 2,3m at gøre godt med. Det er fedt at se at Razer har delt kablet op, da man f.eks. slipper for at have kablet liggende på gulvet hvis man sidder tæt på sit kabinet. Jeg er dog ikke helt fan af det 90” vinklede stik de har valgt at bruge, da det giver kablet et spøjst buk.
Der er også mulighed for at indstille lydstyrken på headsettet separat fra ens computer/smartphone samt slukke for mikrofonen på den lille dongle der hænger på kablet. Desværre er drejeskiven til volumen en anelse løs – man kommer let til at komme til at justere lydstyrken ved et uheld hvis man har en krave eller halskæde på mens man spiller. Razer kunne godt lære lidt af Sennheiser, hvor de på mit 373D headset har valgt at styre den slags på den ene ørekop i stedet for.
Softwareopsætning på Gaming Headsettet fra Razer
Vanen tro er det Razer’s Synapse software der bruges til at kontrollere ManOWar funktionerne hvis man gør brug af USB DAC’en. 7.1 Virtuel Surround funktionen har sit eget faneblad i programmet, hvor man kan kalibrere placeringen af de forskellige virtuelle højtalere. Jeg fik personligt den bedste oplevelse ved bare at lade alting stå på deres fabriksindstillinger, men det er selvfølgelig meget subjektivt.
De næste to faneblade giver dig finjustering af output og input. F.eks. har du muligheden for at give de lave baskrevenser et boost og forbedre mikrofontale fra andre og tilføje støjreducering på din egen. Det næste faneblad giver dig muligheden for at styre højtalerantallet i alle programmer der giver lyd fra sig på maskinen. F.eks. kan du sætte Spotify til Stereo og Battlefield 1 til 7.1 for at give en mere neutral og naturlig musiklyd. Det sidste faneblad er en simpel equalizer hvor du manuelt kan indstille niveauerne globalt.
Razer ManO'War 7.1 Gaming Headset og lydoplevelsen
Med headsettet konfigureret og fintunet lidt frem og tilbage skal vi selvfølgelig kigge på den vigtigste del af testen – lydsiden. Razer har klart fokuseret på mellemtonen, da både bas og diskant er i underkanten – dog kan man kompensere lidt vha. bass boost funktionen og equalizer, men helt perfekt bliver det ikke.
Denne balance fungerer rigtigt godt i spil, men giver en lidt flad fornemmelse hvis man hører musik eller ser en film med scener uden action. Som altid er den virtuelle surround et kontroversielt emne, da man enten hader eller elsker det. Mange entusiaster vil påpege at det bare er stereo med justering af bas og diskant der narrer ens ører til at tro det er surround – Men jeg synes personligt at det på trods af kvalitetstabet fungerer rigtigt godt. Dog har jeg svært ved at høre den store forskel på ManOWar’s surround og lign. løsninger fra andre producenter (eller sågar Razer’s eget software der giver virtuel surround til headsets)
Musik og Film er som nævnt ikke en helt så fed oplevelse men dog stadigvæk ganske hæderlig – Sammenligner jeg med mit Sennheiser 373D, så mangler der lidt nogle detaljer, som enten føles undertrykket eller helt mangler – selv hvis man slår over i Stereo og kompenserer med boosts osv. Razer ManOWar 7.1 fokuserer på spil, og der gør det også opgaven godt – Men der kunne godt være lidt mere fokus på bas og diskant ift. bredere brug. Da headsettet både har mulighed for USB DAC og 3,5mm tilslutning til dit eget bundkort, har vi lavet en hurtig optagelse af mikrofonen med begge løsninger i et stille kontormiljø.
Der er selvfølgelig også mikrofonen, og her ligger Razer forholdsvis godt med i feltet. Den er ikke så nuanceret og varm som på mit Sennheiser, men det er ikke en metallisk stemme, som jeg ellers ofte er ude for med gamer produkter - det passer kort sagt fint til online spilbrug, hvor man må forvente at Razer har bygget produktet med fokus på.
Til diktat eller f.eks. Skype samtaler halter den dog lidt bagefter, da den samler for meget baggrund op. Jeg har f.eks. ikke formået at fintune den så den ikke samler smaskelyde og lign. op samtidig med at det giver et fornuftigt lydniveau på selve stemmen. Men når man alligevel sidder og taster løs på keyboardet og der er et virvar af lydeffekter i actionspil, så lægger man ikke rigtig mærke til baggrundslydene på samme måde, som ved en stille samtale.
Prisen
Razer ManO'War 7.1 Gaming Headsettet koster dagsdato 22.03.2017 1,180DKK, hvilket i vores optik er ganske fair.
Konklusion
Vi har været Razer ManO’War 7.1 grundigt efter i sømmene og sammenlignet dens features med den større, trådløse udgave, samt dens ydelse ift. til et lign. headset fra Sennheiser. Men giver Razer’s designvalg mening, og er der skåret de rigtige steder? ManO’War 7.1 koster i øjeblikket ca. en tusse, hvilket er næsten 500 kroner billigere end ManO’War, hvilket er en ikke helt lille besparelse hvis man alligevel ikke er til trådløs lyd eller RGB lys, og bare vil have et headset der ser godt ud og fungerer til formålet.
Razer har formået at lave et headset der sidder komfortabelt, og forbliver komfortabelt over længere tid – hvis altså man ikke har et hoved der er for kort til justeringsremmene på begge ører. Jeg har måttet gøre brug af nogle tykke, hårde puder til at fylde hulrummet for at have headsettet på – en omvej jeg syntes kunne være blevet undgået, hvis Razer bare havde startet lidt lavere med deres justeringsrange.
Det valgfrie kabel og den inkluderede og ”åbne” USB DAC er rart at se, da man så ikke er låst til PC platformen, men kan bruge dem til f.eks konsoller og mobilt brug. Skulle uheldet være ude kan det meste af ManO’War headsettets kabel erstattes uden at ord som loddekolbe og krympefleks behøver at nævnes, hvilket er et klart plus i mine øjne. Uheldet med stolen der kører over kablet eller det klassiske ”ryk” når man glemmer længden på kablet og rejser sig op kan jo ske for selv den bedste.
Tager vi et kig på lydsiden rammer ManO’War alle de vigtige punkter for et gaming headset – De tykke og lukkede puder giver en lukket og behagelig lydside, hvor man dog ikke helt har muligheden for at konversere med vennerne udenom mikrofonen. Driverne er kaliberet til at gengive en lydside der matcher de fleste spil meget godt – dog giver de ikke et helt så bredt og varieret lydbillede til film og især musik. Sammenligner vi med vores Sennheiser 373D (som indrømmet koster omtrent det dobbelte) formår Razer ikke helt at konkurrence på lige fod, men det er ikke markant ringere på nogen måde.
Vi ender på en score på 8 for en ”lillebror” der giver mening ift. til dens storebror model, ManO’War (Wireless), dog med mindre frustrationer og mangler, som dog kan variere fra person til person – f.eks. den begrænsede hovedjustering. Leder du efter et nyt headset til spilbrug er ManO’War 7.1 klart et kig værd.
Godt
Mindre Godt
Conclusion
We've gone the Razer ManO'War 7.1 headset in detail and compared its features with its wireless sibling, as well as a competing headset from Sennheiser. But does Razer's design choices and cut features make sense? ManO'War 7.1will set you back about 1.000DKK, which is about 500DKK cheaper than its big brother - not an unimportant price difference if you're not looking for a wireless headset with RGB lights, and just want a headset that looks and sounds good.
Razer have designed a headset form that sits comfortably, and stays comfortable during long periods of use - provided of course your head isn't too small for the adjustment sliders on both ears. I had to resort to using some thing, hard cushions to make them fit properly - a workaround that could/should have been avoided if Razer had designed for smaller frames.
The optional extra cable and USB DAC are great to see, since you're not locked to a single platform anymore. You can use it on your consoles or for mobile use. Since most of the cable can easily be replaced, accidents are a much smaller issue than on headsets where the cable is a single piece. Accidents like running over the cable happen, and I'm glad Razer chose to acknowledge this to some extent by splitting up the cable into sections.
Looking - or should I say listening to the sound side of things, ManO'War 7.1 manages to hit all of the important checkmarks expected of a gaming headset - The thick and closed off cushions provide an enclosed and comfortable sound, however with some loss of ability to communicate with friends sitting next to you outside of using the microphone. The headphone drivers are calibrated towards a balance that fits most genres of games quite well - they don't however provide a broad and nuanced sound for music or movies. Pitting it against our Sennheiser 373D (Which admittedly is almost twice as expensive) does show that Razer can't go toe to toe, but also not falling behind significantly.
We end up with a score of 8 for a younger sibling that makes sense in terms of features and price compared to its bigger brother, the Wireless ManO'War, albeit with minor frustrations and faults, which admittedly are very personal - fx. the lack of head adjustment that fits a broader range of heads. If you're looking for a new gaming headset, ManO'War 7.1 is definitely worth a look.