Guide: Open-back vs Closed-back høretelefoner

tweak_dk_Cougar_Immersa_PRO_surround_RGB_headset_22
Over-ear, on-ear, earbuds og in-ear høretelefoner har alle variationer af open-back og closed-back. Det vil groft kogt ned betyde høretelefoner, som isolerer dig mod udefrakommende støj med closed-back, eller giver dig mulighed for at høre dine omgivelser i større grad med open-back høretelefoner.


Dette gøres typisk ved at åbne høretelefonernes ørekopper med åbninger, porte eller en mesh-gitter, så lyden føles mere naturlig og en del af dit miljø. Selvom open-back giver en mere rummelig lydbillede, der føles tættere på en stereohøjttaler, der er opsat i et rum end høretelefoner på dit hoved, øger det også for muligheden for en masse omgivende støj, der trækkes ind i din lyd.

tweak_dk_sennheiser_g4me_one_6.jpg

Hvad er open-back høretelefoner?
Høretelefoner med open-back har altså et åbent design, der tillader omgivende støj at sive ind i ørekopperne. Dette skaber typisk en mere fordybende lyd.

Hvem er open-back henvendt til?
Kritiske brugere, der ønsker en fordybende og nøjagtig præsentation af deres lyd. Imidlertid mangler de normalt lidt bas og kan kun bruges indendørs eller i isolerede miljøer, hvor udefrakommende støjgener ikke er et problem.

Hvad er closed-back høretelefoner?
Høretelefoner med et lukket ørekopdesign, der praktisktalt forsegler øret og forhindrer udefrakommende lyd i at siver ind i din lyd.

Hvem skal købe closed-back høretelefoner?
De brugere, der ønsker et alsidigt sæt høretelefoner, der skal bruges udendørs og indendørs. Disse har også en tendens til at have et dybere bassområde og give tilstrækkelig støjreduktion til at blive brugt i såvel larmende og lydsvage miljøer.


Open-back Vs Closed-back og bas

Lige meget hvilken form af høretelefon vi har i fokus, håndterer bassen de dybe og tunge toner i din musik. Det repræsenterer ligeledes det lave spektrum af frekvensrespons og spænder fra 20Hz til 250 HZ.

sennheiser_gsp_350_dolby_surround_sound_gamer_headset_tweak_dk.jpg

Åbne høretelefoner har mere begrænset tid til at producere den udvidede lavbas (subbas), som nogle lukkede høretelefoner kan opnå. Dette skyldes det åbne design af ørekopperne, som ikke forsegler ørerne.

Dette medfører typisk, at åbne høretelefoner har en roll-off i de lavere frekvenser, der gør deres bas mere mangelfuld mindre kraftigt end vi ser på closed-back enhederne. For at løse dette har nogle open-back modeller planar magnetiske drivere, der har en dybere bas rækkevidde, men det er stadig muligvis ikke nok for fans af bas-tung musik.

tweak_dk_hyperx_cloud_mix_18.jpgLydbillede

Soundstage eller fordansket lydbillede, beskriver lydens opfattede af rum og miljø, som er skabt af høretelefonernes akustik. Dette får den lyd, du hører, til at føles som om den kommer fra højttalere i et rum snarere end hovedtelefoner på dit hoved. Det vil sige fornemmelse af, at trommerne er foran dig, guitaren bag dig, og manden med bassen sidder på din højre side.  

Soundstage er uden tvivl den største forskel mellem åbne og lukkede hovedtelefoner. Designmæssigt tillader open-back altså meget støj fra omgivelserne, så lyden, du lytter til, føles som om det er en del af dit miljø og ikke kommer direkte fra høretelefonerne på ørerne. Denne sivning af lyd frem og tilbage, giver brugere den subtile stemning i rummet, og åbenheden i hovedtelefonerne dikterer, hvor rummelig lyd vil føles.

Dette betyder, i modsætning til closed-back høretelefoner der har begrænset akustisk interaktion med genstande og vægge i dit miljø, opfordrer open-back til disse subtile effekter, der forbedrer lydkvaliteten og gør det til en mere fordybende lytteoplevelse. Nogle closed-back forsøger sågar at give en mere rummelig lydfase elektronisk via apps og software. Imidlertid er de stadig ikke begejstrende for akustikken i omgivelser som open-back produkterne hvilket er vigtigt, når du befinder dig i segmentet for audiophile, som er en helt anden boldgade, hvor man ikke går meget på kompromis.

Lækage af lyd

Et term der ofte betegnes som leakage, er den lyd, der slipper ud af ørekopperne eller ørepropperne (earbuds). Derfor kræver meget ”utætte” høretelefoner et isoleret miljø for ikke at forstyrre menneskene omkring dig. Leakage kan dog undertiden være fordelagtig, da det hjælper med at skabe en mere fordybende lytteoplevelse.

Closed-back høretelefoner sigter mod at reducere så meget af denne lækage som muligt for at holde det, du lytter til privat. Åbne og halvåbne høretelefoner lækker meget lyd, hvilket tillader nogle af de lyde, der slipper ud, at reflektere mod genstande og vægge i det omgivne miljø, hvilket igen kan have negativ indflydelse på lydbilledet. Dette giver ligeledes lydkvaliteten lidt mere en højttaler-i-rum-fornemmelse end bare almindelige høretelefoner på hovedet.

Desværre betyder dette også, at open-back-designs ikke er praktiske at bruge som casual høretelefoner. Leakage niveauet skal være ganske højt for dig at bemærke de subtile effekter, det har på lydkvaliteten, hvilket vil distrahere alle i din umiddelbare nærhed.

Støjreduktion

download.jpg

Støjreduktion henviser til en høretelefonens evne til at isolere dig fra omverdenen ved at forhindre, at omgivende støj trænger ind i lyden.

Støjreduktion for passive høretelefoner med closed-back design, afhænger af kvaliteten af den forsegling produktet er testet i, på eller omkring brugerens ører. Dette blokerer normalt en rimelig mængde højfrekvensstøj, men kan kræve yderligere støjdæmpning for at reducere de lavere frekvenser. Men selv passiv reducerende closed-back høretelefoner blokerer tilstrækkelig støj til at give lytterne fleksibiliteten ved at lytte til lyd i høje miljøer.

Open-back høretelefoner er på den anden side designet til at lade så meget af rumstemningen som muligt ind. Dette giver lydgengivelsen en mere naturlig lydkvalitet, der føles som om den er en del af dit miljø. Desværre betyder dette også, at open-back enheder er meget følsomme over for støj og ikke så praktiske at bruge i højtlydende miljøer. Medmindre du lytter til din lyd i isolerede miljøer, er åbne høretelefoner muligvis ikke alsidige nok til dig. Når snakken falder på støjreduktion, kommer vi heller ikke uden om ANC. Vi anbefaler derfor at læse Støjreducerende hovedtelefoner og headset: En guide

indhold_blue_sadie_headphones_tweak_dk.jpg


Gå ikke ned på komfort

Komfort henviser til produktets evne til at give en fysisk behagelig lytte oplevelse. Dette betyder, at de ikke bør forårsage ømhed, smerte eller for meget varme under lang tids brug. Komfort er dog subjektiv og har ikke en stærk sammenhæng mellem åbne og lukkede høretelefoner. Komfortniveau afhænger mere af din personlige smag og præferencer.

Åbne og lukkede høretelefoner kunne basalt set have meget ens design. Nogle producenter tilbyder endda de samme modeller i både lukkede og open-back variationer. Åndbarhed er den mest synlige forskel mellem åbne og lukkede høretelefoner. Dette betyder, at de andre aspekter af komfort mere afhænger af de materialer, der bruges til polstring, tætheden af headband (bøjlen, der omslutter hovedet), og størrelsen på ørekopper eller earbuds.

Egne erfaringer viser dog, at open-back modellerne har tendens til at være mere behaglige. Deres åbne pasform spreder varmen lidt bedre og gør det at bære åbne høretelefoner i lange perioder behageligt og mindre frustrationer over de generelle brug. disse har også typisk større, mere rummelige ørekopper for yderligere at forbedre lydbilledet, hvilket betyder, at de fleste brugere passer bedre i dette segment.

Konklusion

Open-back høretelefoner er ideelle, hvis du ønsker at opleve en mere fordybende lydgengivelse, der føles som om det er en del af dit miljø. Denne type høretelefoner er typisk rettet mod den kritiske forbruger, der foretrækker naturlig og neutral lydkvalitet, der imiterer en god højttaler. Dette betyder dog også, at de ikke er de mest praktiske høretelefoner. De kan ikke bruges udendørs i støjende miljøer såsom metroen eller en bus, hvor støjniveauet potentielt skader lyden. Lækageniveauet er også et problem i mere støjsvage områder, som kan være distraherende for dem omkring dig.

Closed-back høretelefoner er de mest almindelige variationer. Disse er rettet mod den gennemsnitlige forbruger, der ønsker en god lytteroplevelse i et alsidigt design, der kan bruges i både larmende og stille miljøer. Dette betyder, at høretelefonen med closed-back er mindre tilbøjelige til at distrahere omkring dig og vil forhindre, at omgivelsesstøj fra dine omgivelser trænger ind i din lyd. De imødekommer også fans af bas end open-back modeller. De kan dog ikke skabe en fordybende lydscene. De kan heller ikke gentage de subtile effekter og stemningen i rummet, der forbedrer lydkvaliteten markant.