Red din PC i sommervarmen - del 1

Sommervarmen er ved at være over os, og er du bange for, at din computer nedsmelter i løbet af sommeren, bør du læse med i dag. Vi guider dig nemlig igennem de mest basale ting, du kan gøre for at få bragt din computer helskindet gennem sommervarmen.

Hvis du er en af dem, der frygter for din computers liv, når temperaturen udenfor når op på over 20 grader, så bør du læse med i dag, hvor vi guider dig, så du kan give din computer forberedende førstehjælp. Det er en flerleddet proces, så vi prøver at holde tungen lige i munden, og vi håber, I kan følge med.

 

Vi har valgt at dele det op i to artikler, og i denne første artikel kigger vi på den indvendige oprydning. Det har vi valgt at gøre, da et indvendigt rod kan gøre livet svært for selv det bedste udstyr. Derfor kigger vi i næste artikel på det indvendige udstyr. Det kommer derfor til at forløbe sådan:

 

Del 1:

  • Cable management
  • Hensigtsmæssig opbygning
  • Airflow

 

Del 2:

  • Fans
  • Udskiftning af kølepasta
  • Luft- eller vandkøling?
  • Rengøring

 

No meltdown

 

Cable management:

 

Allerførst skal vi have styr på kablerne. ”Cable management” betyder jo egentlig ”kabelorden”, og det er det, vi skal have gjort. Det indbefatter, at vi skal have åbnet computeren for at finde ud af hvilke kabler, vi skal bruge. Hvis du har en modulær strømforsyning, kan du f.eks. finde ud af, om du kan samle dine harddiske, så du kan få brugt de 3 SATA stik, du har på ét kabel i stedet for at bruge 1 og 2 stik på 2 kabler.

 

Cable management

 

Herefter skal vi have ryddet op i kablerne. Et kabelrod på forsiden ser ikke blot grimt ud, men det hindrer også den frie luftgennemstrømning. Vi skal derfor have trukket kablerne om på bagsiden, og det kan tage lang tid, og det er derfor noget, man skal gøre, når man har tiden til det.

 

Sørg især for, at de kabler, der ellers løb over bundkortet, kommer om på bagsiden, så der kun stikker det af kablet ud, du skal bruge og ikke mere. Du kan eventuelt stripse kablerne sammen på bagsiden, men vent med det til allersidst.

 

Skal du bruge hjælp til kabelføringen, har Tweaks egen videonørd Kenneth Sørensen lavet en videoguide, der beskriver, hvordan det lettest gøres. Du kan se videoguiden herunder.

 

 

Hensigtsmæssig opbygning:

 

Med styr på kablerne kan vi begynde at opbygge vores kabinet indvendigt. Det er et lille punkt, for hardwaren sætter en del af grænsen for, hvad man kan gøre her. Dog er der nogle få ting, man kan gøre.

 

Oprydning

 

Er man indehaver af et nyere kabinet, er der måske mulighed for at afmontere nogle af harddiskburene. Har man f.eks. kun 3 harddiske, ville det være en god idé at afmontere det ene harddiskbur. Benytter man blot en enkelt SSD, som ofte kan monteres bag bundkortet, kan man med fordel afmontere begge harddiskbure, hvis dette er muligt.

 

Airflow:

 

Med styr på kabler og harddiskbure kan vi nu begynde at se et mønster over airflowet i kabinettet. Et godt airflow i et kabinet betyder, at den kolde luft suges ind udefra ét sted og blæses ud et eller flere steder.

Et airflow kan i vores Corsair 760T se således ud.

 

Airflow

 

Den blå pil nederst til venstre indikerer airflowet i en strømforsyning, og den skal således ikke ses som en del af kabinettets airflow.

 

Da varm luft stiger opad, er det bedst, hvis den kolde luft suges ind nedefra og blæses ud i toppen og bagenden. Da vi har ryddet op i kablerne og fjernet unødige ting i kabinettet, har luften nu fri passage fra fronten og bunden og ud i bagenden og i toppen, hvilket sikrer frisk, kølig luft til komponenterne.

 

Afrunding på del 1:

 

Dermed fik vi afsluttet den indvendige oprydning. Læs med næste gang, når vi ser på, hvordan du udstyrer din computer til bedre at kunne håndtere varmen.

Vores partnere