Køling: Principperne bag et godt airflow

web-front
I samarbejde med Cooler Master tager vi et kig på principperne bag godt airflow. Ved hjælp af røg vil vi visuelt demonstrere hvordan luften passerer igennem dit kabinet.

Moderne high-end hardware kan hurtigt blive en varm affære, hvis man sætter udstyret på hårdt arbejde med de nyeste spil og høje indstillinger. Derfor er det altid en god idé, at tænke over køling af sin gaming PC. En del af planen er naturligvis at vælge en god køler til sin CPU og et dertilhørende grafikkort med god køling. 

For at nå i mål, og få en velafkølet computer, inkluderer også, at sørge for, at der er et godt airflow i kabinettet. Hvis ikke man sørger for at den varme luft kommer ud af kabinettet og erstatte med frisk kølig luft, så ender man med en PC som egentligt bare er en ovn, der holder på varmen og det vil i sidste ende med at gå ud over ydelsen. 


LÆS OGSÅ: VIND MASSER AF HARDWARE SOM MEDLEM AF TWEAK

I samarbejde med Cooler Master, har vi lavet et lille forsøg med røg, der forhåbentligt kan visualisere hvad det er der foregår i en PC, og ikke mindst hvordan opsætning af blæsere kan have indflydelse på slutresultatet. 

Se med i vores video herunder, hvor vi illustrerer, hvordan tingene udspiller sig, når vi ved hjælp af en røgmaskine og forskellige blæseropsætninger viser, hvordan luften fordeler sig i et ATX kabinet.


Jeg vil starte med at pointere, at der IKKE er tale om en gennemgribende guide til opsætning af blæsere i et kabinet. Det vil simpelthen være for omfattende, og der er alt for mange variabler at tage hensyn til da områder kabinet, placering af grafikort med videre, kan spille ind. Som tommelfingerregel kan man dog godt bruge vores setup som en vejledning eftersom vi er gået efter et relativt gennemsnitligt setup.

cooler-master-h500m.jpg

Vores test-setup repræsenterer et ret standard setup med et ATX kabinet, i hvad jeg vil kalde standard konfiguration. Vi har taget udgangspunkt i Cooler Masters MasterCase H500M. Der er tale om et kabinet som er optimeret til luftkøling med to stk. 200 millimeter blæsere i fronten og et ret åbent kabinet design. 

På den måde burde vi kunne flytte en del luft ret let, og vise hvordan tingene opfører sig indvendigt i kabinettet. CPU-køleren er en klassiker fra Noctua i form af NH-U12A. Den skubber en masse luft igennem, og er god til at illustrere de centrale pointer. En faktor som man altid bør bruge noget tid på at tænke over, er airflowet ind i sit setup, så man udnytter de blæsere, man har, bedst muligt. Det handler ikke kun om at få en masse luft ind i kabinettet, men lige så meget om at få den varme luft ud.

Læs også: Luft eller vandkøling? Hvad er bedst?

Som I kan se i ovenstående video, lavet et par forskellige setups, der præsenterer, hvordan det kan ændre på airflow-dynamikken i et kabinet. Vi bruger både de inkluderede blæsere i MasterCase H500M kabinettet, og supplerer dem med yderligere tre af Cooler Masters Sickleflow 120 ARGB blæsere.

cooler-master-sickleflow-120-argb.jpg


Setup nr. 1

Den første opsætning, er den, som nok kan kaldes den mest gennemsnitlige. Det er med luftindtag i fronten og en enkelt blæser bagerst i kabinettet. Det er den konfiguration som de fleste ender med, da størstedelen af kabinetter leveres med den opsætning som standard.

setup_01.jpg


Setup nr. 2

Næste konfiguration er med en opgradering af blæserne. Ud over de samme, som vi havde i sidste forsøg, har jeg nu tilføjet yderligere tre stk.120 millimeters blæsere i toppen af kabinettet. Det er Cooler Masters Sickleflow 120 blæsere, som er sat til at trække luft UD af kabinettet.

setup_02.jpg

Her er der tale om en konfiguration som underbygger det airflow som vi oplevede i første setup, men nu bare med mere power koblet på. Samtidigt kan det også illustrere et setup, hvor man måske havde sin vandkølingsradiatorer siddende i toppen af kabinettet. 


Setup nr. 3

Setup 4 viser hvordan tingene vil se ud, hvis vi træder tilbage og skruer ned for tingene. Vi kører et setup som det første. Altså med blæsere i fronten men UDEN en blæser bagerst i kabinettet. Så her er det udelukkende blæserne i fronten og CPU køleren, der trækker læsset. 

setup_03.jpg


Setup nr. 4

Vi prøver at tage tingene et skridt videre, og slukker også for blæserne i fronten af kabinettet. Nu er det altså udelukkende CPU køleren, der gør arbejdet.

setup_04.jpg


Setup nr. 5

Femte og sidste setup. Vi tester, hvor der er masser af blæsere i systemet, men hvor de er placeret mindre optimalt. Det er en opsætning som jeg er stødt på flere gange, når jeg har arbejdet med andre folks systemer, og jeg har også tit set det på billeder på forskellige forums..

setup_05.jpg

Her er der blæsere monteret i fronten, toppen og bagerst i kabinettet, men de er alle sammen sat til at blæse IND i kabinettet. Det er sikkert gjort ud fra den tese om, at jo mere luft man får IND i kabinettet, jo bedre må kølingen jo være. Som sagt, så handler optimal køling også om, at få varm luft UD af kabinettet.

Spring forbi vores video længere oppe for at se hvordan forsøgene forløb med de forskellige opsætninger af blæserne.

I denne guide flueknepper vi ikke minutiøst kølingsteorien. Helt kogt ind til benet kan man sige, at jo flere blæsere man kan klemme i sit kabinet, og jo hurtigere de kører, jo bedre vil kølingen være. 

Det er bare ikke altid man ønsker den løsning, og ofte ender det med at være en balancegang imellem køling og andre faktorer som for eksempel støj. Et kabinet med 12 blæsere larmer unægtelig mere end et med to, og det afspejler sig ligeledes i prisen.

Nogle af os er mere støjfølsomme end andre, der måske bare vil have maksimal køling. Vores viser dog, at uanset hvilken vej man vælger at gå, kan det godt kan betale at bruge lidt tid på at optimere sit airflow. Det vil være med til sikre et både mere køligt og støjsvagt system. 

Hvad er din egen erfaring med airflow?

Lad os høre fra dig i kommentarfeltet herunder. Husk at deltage i vores KÆMPE GIVEAWAY via Medlem af Tweak, hvor der er præmier for OVER 26.000 kroner!!

Læs også: FAQ: Medlem af Tweak

Vores partnere