be quiet! Dark Rock TF 2: Test

bequiet! silence Pure Dark TF cooling 2 compact cooler aircooler Silent Rock Wings 230W TDP
be quiet! har forsynet os med lydløs køling, sammen med luftkøling i en prisklasse som er til at betale. Vi skal denne gang kigge på Dark Rock serien, med deres nyeste Dark Rock TF 2. Vi tester, hvad denne luftkøler kan yde og om den blandt andet kan følge med deres tidligere Dark Rock Pro 4, som vi tidligere har testet.

Inden vi skal have kigget nærmere på Dark Rock TF 2 fra be quiet!, har jeg fundet specifikationerne fra be quiet! hjemmeside.



De tekniske Specifikationer:

  • Intel Socket: 1200, 115X, 
  • AMD Socket: AM4, AM3(+)
  • Fan Size: 135 mm x 135 mm x 22 mm
  • Fan Speed (100%): 1400 rpm
  • Noise Level (100%): 27.1 dBA
  • Heatpipe: 3
  • Base material: Aluminium/kobber 
  • Connector: 4-pin PWM
  • TDP: 230W
  • Cable lenght: 220mm
  • Size & Weight 
    • (L x W x H) 163 x 140 x 134
    • 0,945 kg


Rundt om Dark Rock TF 2

Dark Rock TF 2 er en ny udgave, men selvom det er tilfældet så har be quiet! ikke ændret meget på designet på æsken. Vi har det velkendte sorte look på deres æsker, med logoet oppe i højre hjørne, billedet af produktet i midten, og med navnet under. be quiet! går efter at levere lydløst og ydelse. 

Pure Wings cooling compact 2 Rock Dark cooler silence TDP aircooler Silent 230W TF bequiet!.jpg

Kigger vi på den modsatte side af æsken, får vi flere informationer. be quiet! skriver selv at dobbelt tårnet på Dark Rock TF 2 giver en fordel med kølingen, når den skal bruges til kompakte gaming builds, hvor CPU’en skal overclockes. Seks varmerør i kobber, skal fjerne varmen fra CPU’en og to 135mm Silent Wings 3 bruges til at fjerne varmen både fra køleren, men også omkring liggende komponenter. 

silence Silent bequiet! Dark Wings Rock Pure cooling TDP compact aircooler cooler 230W 2 TF.jpg

Det er blevet tid til at se, hvad vi får med i kassen. Vi har selve tårnet, to Silent Wings 3, beslag til både Intel og AMD, en adapter til 4-pin PWM, beslag til blæserne, kølepasta og til sidst monterings manualer.

Dark Wings Rock Pure bequiet! 230W TF Silent TDP 2 aircooler compact cooler cooling silence.jpg

Dark Rock TF 2 gør brug af Silent Wings 3 135mm PWM blæser. Blæserne kan komme op på en hastighed på 1400 RPM og med en PWM forbindelse, er det muligt at lav én kurve få at justere blæserne efter systemets varme.

2 Silent Dark Pure Rock silence aircooler bequiet! cooling 230W cooler Wings TF TDP compact.jpg

Tårnet er bygget op med seks varmerør, som går fra en heatsink i bunden til en på toppen, og imellem pladen som berører CPU’en. Der er brugt kobber og aluminium til tårnet, som skal hjælpe med at give den bedste fordeling af varmen. Der er ikke lagt kølepasta på forhånd, men du får en lille tube med i æsken.   

Pure Dark 2 silence 230W TF aircooler cooling TDP Rock Silent cooler compact Wings bequiet!.jpg

230W cooling Silent 2 compact TF bequiet! cooler Wings aircooler Rock TDP silence Dark Pure.jpg


Montering

Med Dark Rock TF 2 fra be quiet! får du to poser med, en med AMD beslag og en anden med Intel. Vi skal bruge Intel i denne test. Med manualen som fulgte med, er det nemt at følge monteringen skridt for skridt.

Vi skal starte med at samle skruer på beslaget, som skal sidde bagpå bundkortet. 

230W TF cooler Wings aircooler silence 2 TDP Pure cooling Silent compact Rock Dark bequiet!.jpg

Som det næste, skal vi have skruer på mellem bundkort, for at fastgøre beslaget fast til bundkortet, og give muligheden for montering af beslag til at holde tårnet. 

cooler cooling Rock Dark 2 compact 230W Silent TF silence Wings TDP Pure aircooler bequiet!.jpg

Når vi har fået styr på ”basen” for monteringen, er det blevet til de beslag som skal holde tårnet fast til bundkortet, og sørge for god kontakt mellem køleren og CPU’en.

Wings TDP cooling aircooler TF bequiet! 2 Silent Pure Dark 230W cooler silence Rock compact.jpg

Tårnet har skruerne fast monteret, og de skal nu bare ned og spændes fast til de beslag som sidder fast til bundkortet. Det er også her, en lang skruetrækker er at foretrække, for at nemt at kunne komme ned og fastgøre tårnet til beslaget. Da selve monteringen er lidt speciel med dette tårn, kunne en skruetrækker have været rar, fra be quiet! side af, som de har gjort det med Dark Rock Pro 4.

Dark aircooler 2 Silent compact 230W Pure cooler TDP bequiet! TF Wings Rock silence cooling.jpg

Som det sidste skal begge blæsere monteres fast til tårnet, og vi er nu klar til at få startet computeren op, for at se hvad blæseren gør for systemet.

Testen – Brugen og Ydelsen

Webp.net-resizeimage.jpg 

Testsystem

  • ASRock Z390 Phantom Gaming SLI
  • Intel I7 8700K 
  • Nvidia GTX 1660 Ti 
  • 32 GB HyperX Fury DDR4 RGB 3200 MHz CL16
  • Samsung 970 EVO 500 GB SSD

Testsoftware

  • Prime95 (Benchmark)
  • HWinfo64 (Overvågning)


Procedure

Testen er sat op således, at vi først varmer systemet op med Prime95 stress test i 5 minutter. Derefter køre den videre i 30 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en delta temperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den.

Målingerne: 

Rumtemperatur: ~ 28 grader
Blæserhastighed: ~ 1400 RPM

Vi starter selvfølgelig stille ud, og ser hvordan Dark Rock TF 2 fra be quiet! får af resultat under idle. Her kan det ses med 4 grader delta temperatur, viser den et resultat matchende Pure Rock Slim 2. Det viser selvfølgelig ikke meget omkring køleren i praksis. 

cooler Pure Silent aircooler compact cooling bequiet! TF 230W TDP Wings Dark Rock 2 silence idle.png

Det leder os selvfølgelig videre til at få gang i en stress test af CPU’en, så vi kan få lov til at se hvordan den så reagere under lidt pres. Med en delta temperatur på 43 grader, er det tydeligt at se en luftkøler som kan levere et godt resultat. Den ligger tæt på Dark Rock Pro 4 og MA624 Stealth, som begge har et resultat på 42 grader i delta temperatur. 

cooler Pure Silent aircooler compact cooling bequiet! TF 230W TDP Wings Dark Rock 2 silence load.png

Selvom be quiet! selv ligger op til at Dark Rock TF 2 er en luftkøler, som giver dig den nødvendige performance til at overclocke, så oplevede jeg desværre at den fejlede på et 4.7 overclock, som jeg normalt tester med. Jeg skulle helt ned på 4.5 på min 8700K, før den ville være med, og her fik jeg et resultat på 46 grader i delta temperatur.  

Støjniveau

TF TDP 2 cooler Rock Silent silence compact Wings Pure 230W Dark bequiet! cooling aircooler.jpg

Ved fuld hastighed under testen, endte køleren med et lydniveau på ca. 12,3 dBA. Som gør den er den mest lydløse luftkøler jeg har haft igennem testmaskinen. be quiet! har monteret anti vibrations gummi på selve køleren, hvilket jeg må formode er med til at afhjælpe støjniveauet.   

*Husk dette ikke er lavet med professionelt udstyr og skal derfor ses som en guideline ud fra hvordan den larmer i forhold til andre modeller. Alle viste modeller er blevet testet ved samme udstyr og metode.

cooler Pure Silent aircooler compact cooling bequiet! TF 230W TDP Wings Dark Rock 2 silence dBa.png


Pris

Da Dark Rock TF 2 fra be quiet! ikke er lanceret under testen, har jeg ikke kunne finde en pris. be quiet! har dog oplyst om en MSRP på 85,90 Dollers. Hvilket er svarende til ca. 543,- DKK. 

silence Pure 230W TF Dark Wings cooler Rock compact Silent TDP cooling bequiet! 2 aircooler.jpg Ønsker du at finde flere oplysninger omkring Dark Rock TF 2 fra be quiet! kan du klikke på banneret.

Konklusion

Vi skal have afsluttet med en konklusion omkring testen af Dark Rock TF 2 fra be quiet!. Selvom be quiet! selv ligger op til at køleren er velegnet til systemer som skal overclockes, så viste testen desværre at det ikke altid kan lade sig gøre. Når det så er sagt, så fik vi stadig et utrolig flot resultat på stock testen, hvor den ligger sig tæt på Dark Rock Pro 4, som i mine øjne har været be quiet! top performer inden for luftkøling. Hvis vi også bringer støjniveauet ind i den ligning, så kommer vi frem til en luftkøler, som kan holde dit stock system kørende og den gør det utrolig lydløst. 

Selve montering har været utrolig simpel, og det er en ting som jeg gang på gang oplever med be quiet! intet skal være svært, hvilket er en fornøjelse at arbejde med. 

Med Dark Rock TF 2, får du altså en blæser som er bygget lidt anderledes end mange andre. Holder et lavt støvniveau, kan stadig køle din CPU og komponenterne rundt om CPU, da designet får trukket den varme luft væk fra området og ud igennem køleren. 

Vender vi tilbage på til testen, så fik vi et resultat på 43 grader i delta temperatur, som ligger den 1 grad over MA624 Stealth og be quiet! egen Dark Rock Pro 4. Kigger vi på støjen kom Dark Rock TF 2 helt ned på 12,3 dBA mod Dark Rock Pro 4 på 16,4 dBA og MA624 Stealth på 19,9 dBA.

Du skal ikke være den hurtige matematiker til at komme frem med en konklusion omkring at Dark Rock TF 2 altså kan give dig et mere lydløst system fremfor de to andre, og kun have 1 grad mere på delta temperaturen, hvilket jeg syntes er en god bytte handel. Det er selvfølgelig taget betragtning at du ikke skal lave den store overclocking, hvor både MA624 Stealth og Dark Rock Pro 4, sagtens kan klare opgaven. 

Jeg ender med at give Dark Rock TF 2 en score på 7 ud af 10, sammen med Safe buy award. Det er ikke fordi manglen på overclocking skal trække den for meget ned i sin score, men det er stadig noget som taler imod at gå denne vej. Alligevel ville du trygt kunne vælge Dark Rock TF 2 til din gaming maskine, hvis du holder den på stock og specielt hvis du arbejder med en mindre maskine, hvor pladsen er alt afgørende. Dark Rock TF 2, kan hjælpe dig med at køle dit system sammen med at det holdes lydløst selv under pres. 

Pros

  • Nem at montere
  • lav støjniveau
  • Pris
  • Ingen software
  • God til små builds
  • Fornuftig køling ved stock
  • Køler også rundt om CPU

Cons

  • Ikke muligt med høj overclocking

Vores partnere