Hvem kan spore dine data, når du bruger en VPN?

VPN 2021 guide sikkerhed
En VPN er blandt andet medhjælpende til at beskytter dit privatliv, men er det stadig muligt at få adgang til din data? Og hvilke oplysninger kan de i så fald se?

På mange måder lever vi allerede i fremtiden. Med et enkelt tryk kan vi få næsten alt, hvad vi har brug for, leveret lige til vores dørtrin. Den moderne verden har skabt mange bekvemmeligheder med brugerdefinerede annoncer, personaliserede placeringsbaserede tilbud og levering næste dag. Men til hvilken pris?

I bytte for bekvemmelighed handler mange af os med vores privatliv blotlagt, internettet er vores handelsplads. Imidlertid er mange begyndt at indse, hvor værdifuld deres data faktisk er. Dette har resulteret i, at flere og flere mennesker investerer i VPN-tjenester for sikring af deres privatliv på nettet.

Så hvem kan se dine data, når du bruger en VPN? Og nøjagtigt hvilke oplysninger kan de registrere?

 

Hvad er en VPN?

iStock-530808060.png

Et virtuelt privat netværk (VPN) opretter en privat forbindelse ved at maskere din IP-adresse. VPN'er hjælper med at beskytte dig ved at skjule din browserhistorik, placering og enheder fra hackere. Ved at kryptere dine data og bruge en IP-adresse, der ikke er din egen, kan du surfe på nettet mere sikkert end uden. Mens brugen af en VPN-forbindelse er et skridt i den rigtige retning for at forbedre vores fortrolighedsrettigheder på internettet, er VPN'er langt fra fejlfri. VPN'er har begrænsninger, som du skal tage i betragtning, når du beskytter dig selv.

I vores artikel om VPN: Hvad er det og hvad bruges det til?, går vi et spadestik mere i dybden.

 

Tre typer VPN-datalogger

Der finder typisk tre typer af VPN-dataloggere, der indsamles af VPN'er. VPN-udbydere har forskellige politikker for, hvor meget data de gemmer fra deres brugere, så sørg for at læse det med småt, inden du downloader eller foretager et køb.

Afhængigt af deres oprindelsesland har forskellige territorier specifikke love vedrørende datalagring. For eksempel skal VPN-udbydere med base i USA eller EU logge dine data.

Der er tre hovedtyper af data, som din VPN potentielt kan registrere: brugslogfiler, forbindelseslogfiler og ingen logfiler.

Brugslogfiler indeholder oplysninger som websteder, apps eller enheder, du bruger. Forbindelseslogfiler inkluderer din rigtige IP-adresse, de VPN-IP-adresser, du har adgang til, og dataforbrug. Endelig logger nogle VPN-udbydere slet ikke noget. Det vil typisk fremgå af din serviceaftale.

Med dette ved vi, at mens de fleste VPN'er er sikre, er de ikke alle helt private. Kontroller, hvilke oplysninger din VPN registrerer, før du downloader og bruger tjenesten.

Men hvem kan præcist se dine data, selv når du bruger en VPN?

 

Hvem kan se mine data med en VPN, og hvad kan de se?

Selvom VPN-forbindelser udfylder opgaven om at danne første forsvarslinje, gør VPN-forbindelser dig ikke helt usynlig eller usporbar på internettet. Der er mange andre måder at tracke din online tilstedeværelse på, som kan afsløre dine personlige oplysninger ud over din IP-adresse.

GettyImages-1044511410.jpg

Her er et par tjenester, der stadig kan se dine data, mens du er tilsluttet en VPN:

 

Internetudbydere (ISP)

Uden VPN'er har internetudbydere adgang til alt, hvad du laver online.

Mens VPN'er hjælper med at skjule dine oplysninger, når du surfer, vil internetudbydere stadig kunne se dine forbindelseslogfiler - IP-adressen på den VPN-krypterede server, den brugte tid og endda mængden af trafik til og fra din enhed.

 

Søgemaskiner

På trods af brug af en VPN-forbindelse, kan mange søgemaskiner stadig indsamle oplysninger om dig, fordi du har tilladt dem at bruge en samlet profil/ unified profile.

For eksempel vil VPN-brugere, der er logget ind på deres Google-konti, mens de bruger Googles søgemaskine, stadig have oplysninger om deres søgehistorik tilknyttet.


Sociale medier

På samme måde kan, når du forbliver logget ind på sociale medier som Facebook, bruges til at tilskrive din browserhistorik tilbage til dig.

Faktisk gælder dette også for alle de websteder, du har brugt til at logge ind med ved hjælp af din sociale mediekonto som et enkelt sign-on. Uanset din IP-adresse er data, der er knyttet til dine sociale mediekonti, stadig tilgængelige for annoncører.

 

Arbejdsgivere

Hvis du tror, at en VPN kan skjule din sketchy søgehistorik fra din arbejdsgiver, mens du bruger virksomhedens bærbare computer, tager du fejl. I modsætning til kommercielle private netværk dirigerer VPN'er, der leveres af virksomheder, ofte din trafik til et firmaejet netværk.

På trods af dinmanglende fysiske tilstedeværelse på kontoret, har arbejdsgivere beføjelse til at overvåge aktivitet, der kan være i strid med virksomhedens politik. Det kunne være at sende personfølsomme dokumenter, se pornografisk materiale eller downloade piratkopieret indhold. Mange virksomheder har også administrativ adgang til din enhed og kan se din browserhistorik lokalt.


Retshåndhævelse

Politi kan, så vidt vi er informeret, ikke spore live, krypterede data, der bruger en VPN. De har dog andre metoder til at få adgang til dine oplysninger. Hvis du mistænkes for at være involveret i ulovlig aktivitet eller kriminel opførsel, kan føderale myndigheder anmode om dine forbindelseslogfiler fra din internetudbyder, og den vej skaffe vigtig information fra din VPN-udbyder.

Herefter kan relevante instanser anmode din VPN-udbyder om dine data. Hvis din VPN-udbyder ikke har strenge politikker mod logning, skal de efterleve og fremsende dine oplysninger.

 

Beskyt dig selv med mere end en VPN

Ved hjælp af en VPN er trafikken mellem din VPN-exit-server og din endelige destination stadig ikke krypteret. Mens sporing af handlinger fra din VPN-IP-adresse ikke med garanti fører tilbage til dig, kan andre interaktioner undervejs.

Derudover er ikke alle VPN'er ens. En dårlig VPN kan være lige så farlig som slet ikke at have en. Når du vælger en VPN, skal du sørge for at kontrollere, om de har et bagland med dataleaks, er tilstede i lande, der ikke kræver logning af brugerdata, og understøtte de enheder, du oftest bruger.

Selvom en VPN-tjeneste bringer meget godt med sig, er det langt fra den hellige gral. Du bliver stadig nødt til at være forsigtig og øve standardprocedurer for internetsikkerhed. En VPN er ingen reel erstatning for at oprette stærke adgangskoder, bruge private browsere, rutinemæssigt scanne efter malware og undgå at klikke på phishing-e-mails.

Efterhånden som svindlere og hackere bliver mere intelligente, bliver det stadig mere nødvendigt at øge vores praksis for beskyttelse af personlige oplysninger så meget som muligt.


Image credit:

Flickr, globalsign, GettyImages