EK Waterblocks NON RGb Build

yt_bg
Det er blevet tid til endnu et system build her på siden. I modsætning til vores tidligere Cyberpunk 2077 build bevæger vi os i en HELT anden retning. Målet er et mere praktisk og afdæmpet system med så lidt RGB lys som det er muligt med moderne hardware uden at gå på kompromis med ydelsen.

Det nye system får en noget mere praktisk og funktionel vinkel, og bliver så anti RGB, som det nu engang er muligt med moderne komponenter. Så det er altså et non RGB, eller stealth build, som er på bordet i dag. Formålet med systemet er, at det skal tjene som et kombineret videoredigerings og gaming system. Der skal stadig kunne klemmes så meget ydelse som muligt ud af systemet, så det er stadig et all in custom vandkølet system. Denne gang er det dog med vandkøling dele fra EK Waterblocks. 

Se hele byggeprojektet på vores YouTube kanal. 


Hardware

Hvis vi skal se nærmere på delene i systemet, så tager vi udgangspunkt i det MSI MPG X570S Carbon EK X bundkort, som vi anmeldte for ikke så lang tid siden på Tweak.dk. 

MSI MPG X570S Carbon EK X

Det er et lækkert bundkort, som kommer med en full cover blok fra EK, der køler både VRM og CPU. 

64 GB Kingston Fury Renegade DDR4

CPUen er en Ryzen 5800X, der sættes sammen med 64 GB Kingston Fury Renegade DDR4

Kingston Fury Renegade PCIe 4 NVMe M.2 SSD

Det er også Kingston der står for lageret til systemet, med ikke mindre end to gange to TB Kingston Fury Renegade PCIe 4 NVMe M.2 SSDer. Så burde der være god plads til både videoredigering og spil. 

ASUS ROG Strix RTX 2080Ti

Grafikkortet er et ASUS ROG Strix RTX 2080Ti, som naturligvis bliver vandkølet med en Full Cover block EK.

EK Quantum Vector Strix

 Det er deres Quantum Vector blok med backplate, som er lavet specielt til det her grafikkort. 

Resten af EK delene er deres Quantum Kinetic TBE 300 reservoir med en indbygget D5 pumpe. 

EK CoolStream PE 360

Det sættes sammen med to af EKs CoolStream PE 360 radiatorer, som monteres med Vardar X3M 120mm blæsere naturligvis helt uden RGB.

Seasonic Prime Gold 1300 watt

Alle delene får Strøm fra en Seasonic Prime Gold 1300 watts strømforsyning, som er 80 plus gold certificeret. 

Fractal Design Meshify 2 XL

Hele herligheden bliver samlet i et Fractal Design Meshify 2 XL kabinet, som burde sikre mere end rigelig plads til alle delene.

Det er altså en solid samling hardware, som kommer til at skabe et solidt fundament for en stærk PC, til både gaming og arbejde. 

For at holde den praktiske og funktionelle vinkel på tingene, forbindes det hele med soft tubing, så det er lettere at komme til at kunne udskifte dele løbende. 

Quantum Torque fittings

For at holde det stealthy look så bliver det EKs ZMT Matte Black slanger, der skal bruges sammen med deres sorte Quantum Torque fittings. 


Planlægning

Custom vandkøling bliver hurtigt en omfattende affære. Specielt når både CPU og grafikkort skal samles i et loop, bliver der hurtigt mange dele, som man skal tage hensyn til og planlægge for. Jeg har efterhånden samlet en del systemer af den her slags, og der er ALTID et eller andet, der dukker op undervejs, som man har overset. Så planlægning er altid en god ting at bruge en god portion tid på, inden man begynder. Heldigvis er de fleste store producenter rigtigt gode til give rigtigt gode specifikationer på, hvilke dele deres ting passer sammen med. 

EK Configurator

Her kan vi fx se en af de oversigter, der er på produktsiden for Fractal Design Meshify 2 XL. Det kan være med til at give et godt indblik i, hvilke dele man kan få plads til. EK Waterblocks har også på deres hjemmeside en Configurator, som kan være med til at gøre processen med at vælge dele meget lettere. Her kan man simpelthen angive, hvilken hardware man har i sit system, og så hjælper siden med at vælge de dele, som man har brug for. 

EK Configurator.jpg

Man kan endda angive, om man har planer om at systemet skal samles for at være så stille som muligt, om man sigter efter overclocking, om det skal være lidt af begge dele og andre detaljer, som fx hvor meget RGB man ønsker. Man får endda et bud på, hvor god køleeffekt man kan forvente med de valgte dele. Der er masser af muligheder undervejs i processen, hvor man har mulighed for at tilpasse de forskellige valg. Til sidst ender man med at have en komplet liste af komponenter, som er lige til at bestille. 

EK Configurator componentes.jpg

En god lille bonus er, at EK Configurator programmet også på den endelige liste foreslår mindre komponenter, som man let kan komme til at overse. Det er fx ting som PWM splitter kabler og et EK-ATX Bridging Plug. Det er ting som jeg ihvertfald selv under tidligere projekter har glemt, og som jeg er endt med at mangle.


Samling

I mit tilfælde var jeg dækket rigtigt godt ind, på de dele som jeg have på bordet, da jeg var klar til at gå i gang med at bygge. Der var dog alligevel et par mindre detaljer, som betød at jeg blev nød til at tilpasse mine planer lidt, hvilket jeg kommer ind på senere. 

Det kan naturligvis altid afhænge lidt af personlige præferencer, hvordan man foretrækker at gribe et byggeprojekt, som det her an. Jeg foretrækker dog altid at starte med at skylle og rengøre radiatorerne. Selv om EK produkterne produceres til en høj standard, så kan der være små rester fra produktionen i en radiator, og det er bedre at få dem skyllet ud inden de kan samle sig i systemet, når det er samlet. Jeg plejer at lave en blanding af vand og et lidt kraftigere rengøringsmiddel, som fx Cillit Bang til fedt og snavs, og så ellers skylle tingene godt igennem af flere omgange og slutte af med rent vand. Når det er gjort kan jeg med ro i sindet gå videre. 

ASUS ROG Strix RTX 2080Ti waterblock

I mit tilfælde skulle der både full vover blokke på CPU og grafikkortet, så det var næste trin i processen. Full cover blokken på bundkortet kommer sammen med MSI MPG X570S Carbon EK X bundkortet. Både bundkortet og grafikkortet har gode vejledninger med fra EK, som det i den grad kan betale sig at læse grundigt, inden man går i gang. Der er fx to typer af thermal pads, som varierer i størrelsen og skal bruges forskellige steder på grafik og bundkort. De kan være svære at se forskel på, hvis ikke man er opmærksom, og det samme gør sig gældende med de forskellige skruer, der skal bruges undervejs. 

Bundkort Thermal Pads

I et tilfælde som det her, vil jeg klart anbefale hellere at dobbelt og måske trippeltjekke, for at være sikker på man samler det hele rigtigt. Det er SÅ surt at opdage, at der er en fejl et eller andet sted, når det hele er samlet og der er vand i systemet. 

Når køleblokkene er på plads er det tid til at få de øvrige komponenter på plads på bundkortet. Det er både RAM og ikke mindst M.2 SSDerne. Alt det skal monteres inden vi begynder at rode med vandkøling. Når først det kommer til kan det være utroligt svært at komme til bundkortet. Rigtig god praksis omkring installation af delene er, at teste tingene af inden de kommer i kabinettet. Så hvis man har mulighed for det, så kan det være en god ide at installere CPU, RAM, SSDer osv, og så teste det for sig selv måske med en luftkøler. På den måde kan man sikre sig, at alle delene virker og der ikke er noget der skal byttes. Det er rigtigt surt at opdage, at man har fået en defekt CPU eller SSD når alle tingene er samlet. 

Kingston Fury M.2 SSD

Herefter er det tid til at klargøre kabinettet. Her foretrækker jeg at strippe det så meget ned som muligt, så det er let at komme til fra alle sider. På den måde er det også betydeligt lettere at få et overblik over, hvor de forskellige dele skal sidde, og hvordan forløbet med slanger osv kommer til at se bedst ud. 

Fractal Design Meshyfy 2 XL

Selv om jeg naturligvis havde gjort mig nogen tanker om det inden jeg kom hertil, så er det næsten altid først her med alle delene på bordet, at jeg ender med at beslutte mig for den endelige konfiguration af dele. 

Radiator samling

Selv om man har stirret sig blind på oversigten i Fractal Designs manual, så kan mødet med virkeligheden hurtigt afsløre mål eller detaljer, som man måske ikke lige havde overvejet. Heldigvis er der så relativt god plads i et kabinet som det her, at der tit er plads nok til at komme i mål alligevel. 

EK Build radiator installation

Efterhånden som delene kom på plads i mit tilfælde, opdagede jeg fx, at den valgte Quantum Kinetic TBE 300 reservoir/pumpe enhed var så høj, at det ville gøre det besværligt at montere og føre slangerne, som jeg gerne ville. Heldigvis havde jeg dog en mindre Quantum Kinetic TBE 200 på hylden fra et tidligere projekt. Så jeg byttede rundt på reservoir røret imellem de to, som heldigvis er lige til at bytte om. På den måde fik jeg mere plads at gøre godt med, og kunne føre tingene på en pænere måde. 

Quantum Kinetic montering

Med alle de store dele på plads og en god fornemmelse for, hvordan jeg gerne ville føre slangerne kunne jeg gå videre til næste trin. Det er selvfølgeligt MEGET lettere at arbejde med soft tubing, i forhold til de hardline tubes, som jeg brugte i vores Cyberpunk 2077 build. Bløde slanger er meget mere tilgivende at arbejde med, da de i sagens natur er fleksible, hvilket letter monteringen meget. 

EK ZMT Mat black tubing

Tilpasning og montering af slangerne var den del af projektet, som tog kortest tid og det var altså hurtigt på plads. I et hardline system kan det hurtigt blive en af de ting, der tager længst tid, da tingene skal tilpasses meget mere præcist og kræver mere værktøj. Heldigvis var det ikke tilfældet med dette system. 

EK Build preasure testing

Nu var alle delene på plads og systemet klar til at få væske hældt på. Inden da ville jeg dog sikre mig, at det hele var monteret rigtigt og ikke mindst kunne holde tæt. Tidligere kunne det også være en omstændig proces, men med det nye tilbehør fra EK er det muligt at sætte tryk på systemet, helt uden væske, og på den måde se om det hele holder tæt som det skal. Det er blot at montere en lille pumpe/tryk enhed i en ledig inlet port og sætte tryk på systemet. Jeg lod det hele stå i ca. 45 minutter og observerede intet faldt i tryk, så jeg følte mig fint sikker på at der uden problemer kunne komme væske i systemet. 

EK Clear coolant

I det her tilfælde havde jeg valgt at bruge EKs premix Cryofuel i den klare version. Det er lige til at hælde på systemet og indeholder tilsætning, som er med til at forhindre korrosion af de metaller, som bruges til komponenterne. Samtidigt er det også lavt elektrisk ledende, hvis man skulle være så uheldig at få et læk. 

Filling the system EK

Når man har fyldt væsen på systemet, vil der stadig være en del luft fanget rundt om i de forskellige dele. Man kan hjælpe det ud af systemet ved at vippe systemet på alle leder, så meget som man kan. På den måde får man hurtigt luften ud af systemet, og opnår på den måde et mere lydsvagt system. 


Afslutning og ydelse

Med de sidste detaljer på plads var det samlede system klar til brug. Det var dejligt let at kunne springe hele processen over, med at skulle trække kabler og installere RGB belysning. Jeg er dog blevet forbandet godt tilfreds med det endelige resultat. Det er en lækkert skridt væk fra RGB regnbuen og det afdæmpede og lidt industrielle look synes jeg ser rigtigt godt ud. 

Build.00_02_27_14.Still020.jpg

Jeg er specielt glad for ZMT Matte Black slangerne, som jeg synes passer perfekt til den hardware der er i systemet. 

Full gaming load - low.jpg

Heldigvis følger ydelsen også rigtigt godt med, og selv med blæserne indstillet på lige over den lavest mulige hastighed, kom systemet under et fuldt gaming load ikke højere op end 70 grader på CPUen og 55 grader på grafikkortet. 

Build.00_02_30_18.Still021.jpg

Det er jeg rigtigt godt tilfreds med, for det betyder, at det er et stort set lydløst system på trods af at det er rigtigt godt kølet. 

Hvis jeg er ligeglad med lyden og skruer helt op for blæsere og pumpe, falder temperaturerne til 58 for CPUen og 43 for grafikkortet. 

Build.00_02_18_13.Still019.jpg

Så der er altså rigtigt meget rum på både CPU og grafikkort, hvis jeg får lyst til at presse maskinen med overclocking. 

Alt er nu på plads til at systemet kan tages i brug, som kombineret videoredigerings og gaming maskine.

Tak til EK Waterblocks, Kingston, Fractal Design og Seasonic, som har sørget for dele så det hele kunne lade sig gøre. Spring endeligt videre på siden, hvor I vil kunne finde anmeldelser af de fleste af de komponenter som vi har brugt i dette build. 




Vores partnere