DJI Mic

DJI Mic
Hvis du optager video med tale, hvad enten det er mere afslappede VLOGs, eller mere eller mindre professionelle videoproduktioner, kan en let måde at få god lyd, ind imellem være en udfordring. Med DJI Mic sigter DJI på at løse det problem, med en lille let løsning, der kan bruges alene eller på tværs af et væld af enheder.

Specifikationer

  • DJI Mic Transmitters
  • Dimensions: 47.32×30.43×20.01 mm
  • Weight: 30 g
  • Wireless Mode: GFSK 1 Mbps and 2 Mbps
  • Equivalent Isotropic Radiated Power (EIRP): <20 dBm
  • Operating Frequency: 2400-2483.5 MHz
  • Battery Type: LiPo 1S
  • Battery Capacity: 320 mAh
  • Battery Energy: 1.23 Wh
  • Battery Voltage: 3.85 V
  • Charging Temperature: 5 to 45° C
  • Operating Temperature: -10° to 45° C
  • Charging Time: 70 mins
  • Operating Time: 5.5 hours
  • DJI Mic Receiver
  • Dimensions: 47.44×32.21×17.35 mm
  • Weight: 24.9 g
  • Wireless Mode: GFSK 1 Mbps and 2 Mbps
  • Equivalent Isotropic Radiated Power (EIRP): <20 dBm
  • Operating Frequency: 2400-2483.5 MHz
  • Battery Type: LiPo 1S
  • Battery Capacity: 320 mAh
  • Battery Energy. 1.23 Wh
  • Battery Voltage: 3.85 V
  • Charging Temperature: 5 to 45° C
  • Operating Temperature: -10° to 45° C
  • Charging Time: 70 mins
  • Operating Time: 5 hours
  • Microphone Directions: All Directions
  • Frequency Response: Low Cut Off: 50 Hz - 20 kHz - Low Cut On: 150 Hz - 20 kHz
  • Max Sound Pressure Level (SPL): 114 dB SPL
  • Max Input Level (3.5 mm): -17 dBV (THD < 0.1%)
  • Equivalent Noise: 23 dBA
  • Monitor Interface Output Power: Max Output 22mW@1kHz, 32Ω
  • Max Transmission Distance: 250 m (FCC) - 160 m (CE)

Nogen af de mest centrale specifikationer at hæfte sig ved, er naturligvis den lille størrelse på både sender og modtager, batteritiden og ikke mindst rækkevidden. På alle punkter kommer DJI til bordet med fornuftige specifikationer. 


En tur rundt om DJI Mic (1TX + 1 RX)

DJI laver DJI Mic sættet i to forskellige varianter. Den store, som kommer med to sendere og en modtager, samlet i et praktisk opladningsetui. Den lille, som er den vi har fået til test, kommer kun med en sender og en modtager, i en mindre taske uden opladningsfunktionen.

DJI Mic Taske.JPG

Hele sættet, vi har fået til test, kommer i en praktisk blød bæretaske, som lukkes med lynlås. Her er der små rum til de forskellige enheder og tilbehør, så det er let at holde styr på og samlet hvis man er ude af huset.

De centrale enheder er en sender med indbygget mikrofon og en modtager, som kan tilsluttes et udvalg af enheder via enten USB C, Lightning port eller 3,5 mm jack stik. 

DJI Mic sender og modtager.JPG

Starter vi med mikrofon sender enheden er den udført i mørkegrå plast, med en soft touch overflade, der føles rar. Fronten prydes af et DJI logo og en let tekstureret overflade, der tilsyneladende ikke tjener andet formål end dekoration. På toppen er der to LED lys, der bruges til at indikere om enheden er tændt og om der optages. 

DJI Mice sender top.JPG

Helt på toppen af enheden finder vi den lille mikrofon, som optager i et omnidirectional mønster. Ved siden af den er der et 3,5 mm jack stik, som kan bruges til at forbinde til en ekstern mikrofon. Gør man det kan man bruge DJI enheden, som trådløs sender. 

DJI Mic sender højre side.JPG

På højre side af enheden er der to knapper. Den ene er en record knap, der kan bruges til at starte en optagelse, som gemmes lokalt på enhedens interne lager. Der er plads til omkring 15 timers optagelse, som dog klikkes op i bidder af 30 minutter. 

Den anden knap er en link knap, som bruges til at forbinde til en modtager, hvis man har mistet forbindelsen, eller vil tilslutte en anden end den, som følger med i sættet. Hvis der er oprettet forbindelse kan knappen bruges, som fjernbetjening til at starte lydoptagelser eller tage billeder, hvis modtager enheden er tilsluttet en smartphone. 

DJI Mic Sender venstre side.JPG

På venstre side af enheden er der en powerknap sammen med et USB C stik. USB C stikket bruges til opladning af enheden, eller til at tilslutte til en PC, når man vil eksportere de lydklip, der ligger på det interne lager. 

På bagsiden af senderen er der en clips, der kan bruges til at sætte senderen fast i tøjet, eller et andet sted, den skal sidde for at optage. Der følger en lille magnet med til senderen, som man kan bruge til at fæstne den igennem tynde materialer som stof. Det giver lidt mere fleksibilitet, i forhold til placering, og er en fin lille detalje. 

Endeligt finder vi i bunden muligheden for trådløs opladning, via en oplade og opbevaringstaske, som DJI sælger separat. 

DJI Mic vindhætte.JPG

Med til sender enheden er der også en lille vindhætte, som let kan drejes på mikrofonen i toppen, hvis man skal optage udendørs. 

Hele enheden vejer kun 30 gram, så den er let at have siddende i tøjet uden at man lægger mærke til den. 

Springer vi videre til modtager enheden, er den udført i samme materiale, som senderen med et DJI logo på toppen. 

DJI Mic modtager OLED touch screen.JPG

Fronten er det mest centrale, hvor vi finder en lille OLED touch screen, som giver status på tilsluttede sendere, og hvor man kan tilpasse indstillingerne og starte optagelser. På trods af den lille størrelse, er det relativt let at betjene den lille skærm, som har masser af muligheder. 

Man kan hurtigt se om sender enhederne optager og tjekke op på lydniveauerne samt batteristatus. 

Ved at trække op fra bunden kommer man til fjernbetjeningsmulighederne. Her kan man mute en tilsluttet mikrofon eller starte og stoppe en optagelse.

Trækker man ned fra toppen af skærmen kommer man til de mere udvidede indstillinger. Her er der mulighed for at indstille ting som optage mode, gain, dato og meget mere samt formatere det interne lager på en sender. 

Det lille interface fungerer rigtigt godt. Når man først har lært placeringen af de forskellige ting, kan man hurtigt starte og stoppe optagelser eller tilpasse indstillinger. Meget praktisk at kunne gøre alt det på modtagersiden. På den måde skal man ikke til at have fat i senderen, hver gang noget skal tilpasses, hvis den fx sidder på en deltager i et interview eller lign.

Der kan tilsluttes to sendere til hver modtager, som begge to kan tilpasses hver for sig via modtageren. 

DJI Mic modtager højre side.JPG

På højre side af modtageren er der en powerknap sammen med et USB C stik til opladning af enheden. 

DJI Mic modtager venstre side.JPG

På venstre side er der to 3,5mm jack stik, hvor den ene bruges til tilslutning til enheder som kameraer eller lign., mens det andet bruges, hvis man vil overvåge lyden via et headset.

DJI Mic modtager USB tilbehør.JPG

På bagsiden af senderen er der muligheden for trådløs opladning via en oplade og opbevaringstasken, på samme måde som på senderen. Der er dog også et stik til det tilbehør, som også følger med. Der er mulighed for tilslutning til smartphone via enten et USB C eller et Apple Lightning stik, som kan sættes på stikket i bunden.

DJI Mic modtager på Panasonic GH5.JPG

Endeligt er der en hot shoe mount, som gør det let at montere modtageren på et DSLR kamera, så man let kan tilslutte den som lydinput via det medfølgende kabel. 


Test

Jeg har testet DJI Mic sættet over et par dage i forskellige scenarier. Det har været både indendørs og udendørs. Jeg har testet sættet for sig selv uden nogen tilsluttede enheder, samt med et Panasonic GH5 kamera, en Pixel 7 Pro telefon og via PC. 

Betjening og generelt brug af enhederne har været super let tilgængeligt. Enhederne var parret op ud af kassen, så det var lige til at gå i gang.

Uanset om jeg tilsluttede modtageren til mit kamera, min telefon eller PC, så fandt alle enheder automatisk ud af at registrere modtageren, som et lydinput. Så jeg var klar til at gå i gang med at optage med det samme uden problemer.

DJI Mic sæt samlet.JPG

I forhold til optagelser på mit kamera eller PC, så er der ingen problemer med placeringen af modtageren. Den kan dog godt sidde lidt akavet på en telefon, hvis man regner med at skulle betjene den i mens man optager. Hvis den blot ligger på bordet, så er det dog ikke noget problem. 

Man skal dog være opmærksom på, at man ikke kan afspille lyd på sin telefon, så længe at DJI Mic er tilsluttet. Vil man høre lyd skal det ske via en ekstern enhed, som en Bluetooth højttaler eller lign. 

Mit primære brugsscenarie for et sæt som dette, ville helt klart være tilslutning til mit kamera i forbindelse med videooptagelser. I den henseende har DJI Mic fungeret super godt, og det Panasonic GH5 kamera jeg testede med, registrerede automatisk modtageren som lydinput via det medfølgende 3,5 mm jack stik. 

Ud over en dejlig let måde at få god lyd direkte ind på videooptagelsen, så giver DJI Mic også en god mulighed for backup lyd. Ved både at optage lyden på kameraet, via modtageren, og sideløbende lokalt på senderens interne lager, får jeg to separate lydspor. Så er der altid en backup, hvis der skulle ske noget med det ene undervejs. 

DJI Mic sender monteret i tøj.JPG

Der er endda mulighed for hurtigt at skifte til en Safety Track indstilling. Så optages der med en -6 dB indstilling, så man kan bruge den lyd, hvis man ender med at hovedsporet ender med at lide af clipping, på grund af for høj lyd. Det er en dejlig sikkerhed at have med.

Hvis man bare har brug for en let og kompakt lydoptager, at have med på farten, kan sender enheden også sagtens bruges for sig selv uden modtager enheden. Så er det blot at tænde den og starte en optagelse, som så gemmes på det interne lager. Hør lydkvaliteten på optagelserne lige her.

I lidt mere avancerede setups, er modtageren og mulighederne via den dog også guld værd. Det er let for en kameraoperatør at holde høje med lyden enten via det lille OLED display eller via et tilsluttet headset. Så kan man løbende justere gain niveauer, hvis der er behov for det eller starte og stoppe optagelser, direkte fra modtagerens touch display. 

I forhold til både batteritid og rækkevidde har jeg i min test ikke fundet noget der peger på at DJIs angivelser ikke rammer meget godt. Jeg har ikke testet den annoncerede rækkevidde på op til 250 meter, da det er langt over hvad jeg har haft behov for. Under min test har jeg dog uden problemer kunne bevæge mig frit rundt i min relativt store have uden problemer. Her har afstande på over 100 meter ikke været noget problem som I kan se på videoklippet herunder.


Batteritiden er af DJI angivet til omkring 5 timer hvilket baseret på min test lader til at ramme meget godt.


Pris

Jeg kan pt finde DJI Mic (1TX + 1 RX) sættet med en online pris på lige under 1800 kroner. Det placerer sættet i nogenlunde samme prisklasse, som et alternativ som fx Røde Wireless Go II Single. Rødes bud på en løsning i samme stil, kan dog findes en anelse billigere.  


Konklusion

Grej som DJI Mic er naturligvis ikke noget, som alle har behov for. Til de almindelige hjemmevideo skud med telefonen, kan langt de fleste sagtens klare sig med den indbyggede lyd. 

Hvis man gerne vil lidt mere med sine videoprojekter, eller mangler en let, kompakt og trådløs løsning når der skal optages lyd, så er DJI Mic et rigtigt godt bud. 

I forhold til mine videoprojekter, vil jeg sagtens kunne se DJI Mic blive en værdsat del af udstyret. Den lille kompakte og let tilgængelige profil på sættet betyder, at det er let at have med og hurtigt er klar til brug. 

DJI Mic sender og modtager størrelse.JPG

Samtidigt er fleksibiliteten i top, da der er mulighed for både at optage direkte på senderen, og kombinere det med et input til en ekstern enhed, som kamera eller smartphone. Det giver en god ekstra sikkerhed og fleksibilitet, som kan være guld værd når det er vigtigt at få god lyd med hjem. 

Prisen lander meget fornuftigt, hvis man ser på hvad man får med. Det lander tæt på konkurrenter, som den Røde Wireless Go II løsning jeg var inde på tidligere, som er en anelse billigere. 

DJI Mic tilbehør.JPG

Personligt synes jeg dog, at DJI løsningen er en anelse bedre, fordi den er lidt mere kompakt, og så vinder DJI på interface med en praktiske OLED touch skærm. Her kan man let styre indstillinger og optagelser direkte fra modtageren. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Great Product Award, for en kompakt og solid lydløsning som giver masser af fleksibilitet. 


Godt: 

  • Lille og let
  • Let at bruge
  • Både lokal og ekstern optagelse
  • God batteritid
  • Lang rækkevidde


Skidt: 

  • Gode konkurrenter som Røde er en anelse billigere  


Vores partnere