EPOS EXPAND Vision 1M

P2750006.MP4.06_24_54_19.Still001
Opdag EPOS Expand Vision 1M - den avancerede videokonferenceenhed til virtuelle møder. Oplev HD-kvalitet, brugervenlighed og avancerede funktioner til din næste videokonference. Læs vores omfattende gennemgang, specifikationer og fordele ved EPOS Expand Vision 1M. Optimer din virtuelle mødeoplevelse med det bedste videokonferenceudstyr på markedet.

Specifikationer

 • Color: Black 
 • Weight: 500 g
 • Dimensions (W x H x L): 194 x 34 x 42 mm
 • Warranty: 2 years
 • Camera:4K wide-angle 
 • Lens type: 4G2P 
 • Video resolution: Up to 2160p @ 30fps 
 • Zoom: 8x digital Pan-tilt-zoom (PTZ)ePTZ 
 • Field of view:  (FOV)95° (Horizontal) / 62° (Vertical) / 103° (Diagonal) 
 • Video standards: MJPEG, H264 
 • Depth of Field:  Manual. With the range of 1 - 6 m in focus
 • Mounting Options: Integrated clip with 1/4” thread for tripod mounting 
 • Automatic light correction: Optimized for best picture quality in various light conditions 
 • LED light: White when in use. Dime when in standby mode

Mest interessant her er nok den 4K vidvinkel linse, som bruges på EXPAND Vision 1M. Ellers er det jo også værd at bemærke her tidligt i testen, at der fra EPOS’ side naturligvis er tale om et webcam til mere professionelt brug. Det betyder naturligvis ikke, at det ikke kan bruges til andet, men detaljer som UC certificering til ting som Microsoft Team og Zoom er ikke just noget som man bør betale for, hvis man fx er i gaming segmentet. 


En tur rundt om EPOS EXPAND Vision 1M

EPOS EXPAND Vision 1M har et minimalistisk og meget afdæmpet design. Det er dog betydeligt større end et gennemsnitligt webcam, med en bredde på næsten 20 cm og en vægt på 500 gram. 

Fronten er domineret af den store 4K vidvinkellinse. På hver side af den er der et LED lys, som bruges til at indikere, om kameraet er i brug. 

EPOS EXPAND Vision 1M linse 4K

På toppen af kameraet er der en enkelt knap, som bruges til at blænde af for kameraet. Med et enkelt tryk kommer der en integreret privacy shutter ned og lukker af. Det er en meget tydelig måde at se, at der er blokeret for kameraet, når man gerne vil være sikker. 

I bunden af kameraet er der en standard ¼” skruemontering, hvis man vil montere EXPAND Vision 1M på en tripod eller lign.

Det kan også bruges til at montere det medfølgende beslag til vægmontering, hvis man vil benytte det. Det egner sig fint til en mere permanent montering i fx et mødelokale.

EPOS EXPAND Vision 1M USB C tilslutning

På bagsiden finder vi USB C stikket, sammen med en Kensington lås. 

Materialerne er en kombination af sort aluminium og plast, og materialer og byggekvalitet føles gode og solide, og generelt er der en fornemmelse af kvalitet hele vejen rundt. 


Software

Hvis man vil benytte sig af nogen af de muligheder, der er for at tilpasse indstillinger på EXPAND Vision 1M, skal man forbi EPOS Connect softwaren. 

Herfra er der mulighed for at se, hvilke EPOS enheder man har tilsluttet. Det er også let at opdatere firmware, hvis der er kommet ny. Det var der i vores tilfælde og selve processen med at opdatere er let og hurtig. 

EPOS Connect opdateringer

Under indstillingerne har man også mulighed for at tilpasse billedet. Der er sliders til ting som lysstyrke, kontrast, mætning, farvetone osv. I alt er der otte parametre at justere sit billede på. 

Ud over det kan man også tilpasse, hvad der skal fanges i billedet. Det kan gøres enten manuelt via zoom og crop eller automatisk via “Intelligent Ramme” indstillingen. 

Her tilpasser billedet sig automatisk, så det altid vil forsøge at have dig i fokus. Her kan du vælge, om du vil have et bredt, medium eller tæt crop på dit billede. Det kan så suppleres af indstillinger for, hvor hurtigt kameraet skal spore dig, hvordan det skal skifte og om der skal være en begrænsning på, hvor meget der skal zoomes for at opnå sit resultat.

EPOS Connect settings

Intelligent Ramme funktionen er også lavet, så den kan registrere flere personer. Det er fx et plus i et mødelokale, hvor softwaren så vil fokusere på de personer der er til stede. Kommer der så flere personer til i lokalet, kan billedet tilpasses, så de også inkluderes. 

Er man i en mere professionel setting kan EPOS EXPAND Vision 1M også fjernstyres, via EPOS Manager software eller visse UC software løsninger. Det er dog ikke noget, som jeg har haft lejlighed til at teste, i min tid med Vision 1M. 


Testen

Jeg har haft EPOS EXPAND Vision 1M til test i et par uger, og har i den forbindelse brugt det, som erstatning for mit efterhånden aldrende Logitech C920 webcam.

Jeg vil starte med at sige, at jeg langt hen af vejen ikke har brugt Vision 1M kameraet til netop de formål, som EPOS har designet det til. Det er et kamera, som er lavet til små og mellemstore mødelokaler, hvilket ikke er et setup som jeg har her i privaten. 


Jeg har i stedet brugt det til almindelige online møder og i forbindelse med online gaming.

Hvis vi skal starte ved det mest centrale, nemlig billedkvaliteten, så er den klart største forskel jeg oplevede, en meget bredere synsvinkel, som EXPAND Vision 1M kommer med. Sammenlignet med det Logitech C920, som jeg normalt bruger, så er der med EPOS her mulighed for at fange en del mere af lokale omkring en. 

Det er jo helt klart en fordel netop, hvis man skal bruge det i et mødelokale. Der er en 103° diagonal synsvinkel med EPOS EXPAND Vision 1M. Det er nok til at fange stort set hele mit ellers ret store arbejds- og hobbyrum. En klar forbedring over det almindelige webcams noget mere begrænsede mulighed på kun 78°

Kvalitetessammenligning.jpg

Selve billedkvaliteten er også en god tand bedre. Jeg synes måske ikke det er super tydeligt, hvis man bare ser på mig som person i billedet. Det bliver mere tydeligt, hvis man ser på detaljerne i baggrunden, hvor ting som tekst osv er mere klare og læsbare. 

Man kan sige, at det måske er ret ligegyldigt, da det jo trods alt er personen eller personerne i billede, der er det vigtige. 

Farvestyringen er også en god tand bedre hos EPOS, med både bedre farver og kontrast, end det almindelige Webcam. 

Privacy Shutter EPOS EXPAND Vision 1M

Jeg vil dog sige, at billedkvaliteten generelt ikke er et kæmpe spring sammenlignet med det efterhånden aldrende C920. Det er en anelse skuffende taget i betragtning, at C920 “kun” er med en 1080p opløsning kontra det 4K, som EPOS markedsfører deres Vision 1M med. Det er specielt iøjnefaldende, når man ser på prisen, hvilket vi kommer ind på senere. 

Hvor EPOS dog vinder nogle point tilbage, er på deres software del med Intelligent Ramme funktionen, der kan sættes til at styre og tilpasse billedet, så du hele tiden er i fokus selvom du flytter dig rundt. 

Funktionen virker rigtigt fint og er god til at fange din placering i billedet og løbende tilpasse det, så du er i centrum. Jeg opdagede dog, at hvis denne funktion var slået til, så betød det at jeg ikke kunne optage videoklip via den indbyggede kamera app i Windows 10. Om den samme begrænsning kan dukke op i andre programmer ved jeg ikke, men det er en detalje at være opmærksom på. 

Montering EPOS EXPAND Vision 1M

En vigtig detalje for nogen måske er også, at der ikke er indbygget nogen mikrofon. Man skal altså sørge for at have en ekstern løsning på den front. Det burde dog ikke være et problem, i de settings som Vision 1M er beregnet til at blive brugt. 


Pris

Jeg kan pt finde EPOS EXPAND Vision 1M med en online pris på lige under 4500 kroner, som det billigste. Det får det måske til at gippe i mange, og det kan jeg godt forstå. Vi skal dog igen huske på, at der her er tale om et kamera, som henvender sig til det professionelle segment. Det betyder, at de har nogle certificeringer og features, som driver prisen op og som nok ikke er relevante eller er pengene værd, som almindelig forbruger. 


Konklusion

EPOS har med deres EXPAND Vision 1M lavet et webcam, som i den grad henvender sig til det professionelle segment. Ting som Microsoft Teams og Zoom certificeringer, sammen med muligheden for at koble det sammen med mere komplette møderums løsninger, er udpræget professionelle løsninger, som driver prisen op og som ikke henvender sig til den private bruger. 

P2750008.MP4.06_27_34_19.Still001.jpg

Så til den almindelige private bruger, kan jeg ikke anbefale EPOS EXPAND Vision 1M, da det man betaler for ikke er relevant til hjemmebrug. 

Ser vi på den almindelige billedkvalitet, er jeg en anelse skuffet. Det er et trin over det Logitech C920 kamera, som jeg sammenlignede med, men det var ikke super meget bedre. Det er lidt skuffende, både når man tænker på at C920 efterhånden er et halvgammelt Webcam, og at Vision 1M har fire gange så mange pixels at svinge rundt med.

EXPAND Vision 1M EPOS Webcam 4K

Det som er styrken ved EPOS EXPAND Vision 1M, er altså helt klart de professionelle funktioner. Det har jeg af gode grunde af begrænsede muligheder for at teste i min test her, da jeg ikke har en kontor/møderums setting at teste i. Derfor er det også lidt svært for mig at give en endelig karakter. 

Vi lander med en endelig karakter på 8, for et kamera der skuffer lidt på billedkvaliteten, men som vinder på en god liste af features til det professionelle segment. Den karakter skal dog tages med forbehold for, at jeg som sagt ikke har haft mulighed for at teste alle aspekter af kameraet.

Der er bestemt ikke tale om et webcam til den almindelige forbruger, men derimod en professionel løsning. 


Godt: 

 • Bred synsvinkel kan få hele rummet med
 • God automatisk tilpasning af billedet


Skidt: 

 • Skuffende billedkvalitet for et 4K kamera


Vores partnere