Elgato 4K60 S+ capture card: TEST

elgato 4k60 S
I denne test kigger vi på nyeste 4K60 S+ capture card fra Elgato, der er tiltænkt optagelse af gameplay i 4K fra din konsol.

Vi har efterhånden kigget på en del hardware fra Elgato, som er henvendt til streamere eller content skabere. I langt de fleste tilfælde er det hardware der er lavet til at dette skal foregå fra din PC, men i dag tager vi en lidt anden retning. Vi skal nemlig kigge på Elgato 4K60 S+, der er en capture enhed, der henvender sig til konsol spillere. Navnet lyder måske bekendt, da vi før har kigget på 4K60 Pro Mk.2, men der er altså tale om to vidt forskellige enheder, til to vidt forskellige brugsscenarier.


Inden vi dog dykker ned i detaljerne, skal vi som altid lige kigge på de tørre tal.

Specifikationer

 • INPUT: HDMI
 • OUTPUT: HDMI
 • Understøttede opløsninger: 
  • 480p (720x480) @ 60fps
  • 576p (720x576) @ 50fps 
  • 720p (1280x720) @ 30fps + 60fps 
  • 1080p (1920x1080) @ 30fps + 60fps 
  • 2160p (3840x2160) @ 30fps + 60fps
 • HDR 10-BIT: passthrough & recording
 • Encoding: HEVC/H.265, AVC/H.264
 • Mål: 142 x 111 x 32 mm
 • Vægt: 345 gram

Det er værd at bemærke at enheden ikke understøtter optagelse i 1440p opløsningen, og at det modsat 4K60 Pro Mk.2 enheden, ikke er muligt at optage i 144fps. Da der er tale om en enhed, der er beregnet til optagelse af gameplay fra konsoller, giver dette god mening, da konsoller ikke afvikler gameplay i 144fps eller 1440p opløsning.


Elgato 4K60 S+ capture card Indpakning og indhold

Men lad os kigge på det væsentlige. Indpakningen er i vanlige Elgato stil blå. På forsiden er der et billede af enheden, mens der på bagsiden er en fin beskrivelse af produktet. På siderne står navnet og lidt info om Elgatos 4K Capture Utility software.

Inde i æsken er der faktisk ikke så meget tilbehør. Der er selvfølgelig den lille sorte box, som Elgato kalder 4K60 S+, og som er den hele anmeldelsen drejer sig om. Desuden medfølger der et par USB type-C til USB type-A 3.0 kabler, et HDMI-kabel, samt en oplader med diverse adaptere til stikdåser fra fjernere himmelstrøg. Der medfølger ikke et SD-kort, hvilket man lige skal være opmærksom på, mere om det senere.

Capture card Elgato Xbox and PS4 4K 60fps S+ indhold

Et nærmere kig

Selve boksen er lavet i noget der virker som metal, med en bund af plastik. På undersiden finder jeg to gummilister, der gør at boksen ligger helt fast på de fleste underlag. Faktisk vejer den lille boks en del, og dens 345 gram bidrager i et vist omfang også til at den ligger fast. Oversiden af metal er prydet af et Elgato logo, samt et riflet mønster, der egentlig ser meget pænt ud, og bidrager til et lidt mere lækkert udseende.

Front Elgato streaming 4K60 S+ HDR10

På forsiden af boksen finder vi et audio input, optager knappen samt SD-kort porten. På bagsiden finder man to USB type-C indgange, hvoraf den ene leverer strøm til enheden. Desuden er der på bagsiden en HDMI-in og en HDMI-out port.

HDMI input og output 4K60 S+ Corsair Elgato


Elgato 4K60 S+ capture card i brug

Der er ikke meget hokus pokus over Elgato 4K60 S+, hvis man vil optage gameplay fra sin konsol, så kan man blot tilslutte denne boks mellem konsollen og TV’et, indsætte et SD-kort og trykke på record knappen på enheden. Så optager kortet automatisk ens gameplay ned på SD-kortet og kan senere overføres til en computer, for at blive klippet til eller lagt online.

Og tilbage til det med SD-kortet, for det er ret vigtigt at man ikke bare hiver det først bedste og billigste SD-kort ned fra hylden, og forventer at skidtet bare virker. For at kunne bruge enheden til at optage 4K, kræves der nemlig et SD-kort med minimum UHS Class Speed 3 eller Video Speed Class V30. Det er kort der har skrivehastigheder på minimum 30 MB/s, som altså er krævet for at kunne optage 4K. Størrelsen på SD-kortet er blot afgørende for, hvor mange timers gameplay man kan optage. Som tommelfingerregel kan man optage ca. 7 timers gameplay i 4K HDR på et 256 GB kort.

SD-kort specifikationer til 4K60 S+ Elgato

Har man ikke et SD-kort, er det selvfølgelig stadig muligt at tilslutte enheden til en computer, for at gemme optagelsen direkte på computerens harddisk. Encodingen foregår direkte på enheden og belaster derfor ikke computerens processor eller grafikkort.

Men vil man virkelig det? For det smarte ved Elgato 4K60 S+ er egentlig, at man ikke behøver en computer stående ved siden af ens konsol, for at optage gameplay fra den. Hvis man alligevel har en computer i nærheden, er 4K60 Pro Mk.2 kortet lidt smartere, da det sidder internt i computeren, og dermed ikke fylder på bordet.

Elgato 4K60 S+ er altså beregnet til dig der ikke ønsker at have en ekstra computer stående, for at optage gameplay, eller som ikke vil slæbe en ekstra computer med til optagelse af gameplay mens du er på farten. Der fylder 4K60 S+ væsentligt mindre i tasken.

Og når vi så er ved det med computeren, så skal jeg lige skynde mig at tilføje, at man altså ikke kan optage til SD-kortet mens man har enheden tilsluttet til en PC.


Prisen på Elgato 4K60 S+ capture card

I skrivende stund ligger prisen for sådan et stykke lækkert hardware på ca. 3000,- DKK. Det er mange penge for et capture card, og vi ligger her også i noget der ligner den absolut høje ende af priser på denne slags hardware. Men hvad betaler man så for? For der findes jo billigere alternativer. Og ja, det gør der, men de kan ikke optage til et SD-kort, og kræver at man har en computer stående ved siden af. Med Elgato 4K60 S+ behøver man ingen computer ved siden af, man sparer altså lidt penge på den front. Man slipper også for at tage diskussionen med ens samlever, der måske ikke synes det er så fedt med en ekstra computer i stuen. Og når vi tager alt det med i udregningen, så er 3000,- DKK faktisk en helt ok pris i min optik.


Konklusion

Med Elgato 4K60 S+ findes der nu et stykke hardware der gør det ekstremt nemt at optage gameplay fra sin konsol i 4K 60fps HDR10. Det hele er ren plug-and-play og Elgato har gjort det virkelig let at komme i gang. Man tilslutter den lille boks mellem skærm og konsol, sætter strøm til, indsætter et SD-kort og trykker record. Så kan det ikke gøres nemmere. Slut med en ekstra computer i stuen, det her er nemt.

Du kan også bruge den til at optage gameplay fra din PC, uden at skulle overbelaste din CPU, hvilket kan være ekstremt værdifuldt, så man ikke får ødelagt ens flydende spiloplevelse. Men 4K60 S+ er samtidig ikke for alle, den er ikke for dig der vil optage høj refresh rate gameplay, da 4K60 S+ kun understøtter maks. 60fps optagelser, dog helt op til 4k opløsning, hvilket i sig selv er ret hardcore.

Konklusionen er derfor ret enkel, hvis du er seriøs omkring optagelse af dit gameplay fra din konsol eller PC, og ønsker noget der er ekstremt nemt at bruge til den slags, så er Elgato 4K60 S+ lige noget for dig. Prisen på omkring 3000,- DKK kan skræmme nogen væk, men når alternativet er en computer i stuen, som også skal indeholde en eller anden form for capture card, så virker prisen meget hurtigt mere overkommelig.

Elgato 4K60 S+ ender derfor med en karakter på 9/10, for et virkelig godt og gennemført produkt, der egentlig kun har prisen imod sig. Desuden ryger der en Great Product award afsted, da dette produkt kan noget, som jeg ikke har set før, og som gør noget der somme tider er besværligt, til noget der er ret nemt og ligetil.

Pros:

 • Ekstremt nemt at bruge
 • 4K HDR10 optagelse ved op til 60 fps
 • Solidt bygget

Cons:

 • Prisen kan føles meget høj
 • Desværre ingen understøttelse af højere refresh rates