Shokz OpenRun Pro: Test

Shokz OpenRune Pro fitness headset
Hvis du dyrker motion ude i det fri, hvor du kan komme i kontakt med trafikken, og gerne vil have bedre sikkerhed, kan et headset med ambient mode være en løsning. En anden løsning kunne også være et headset, som slet ikke blokerer dine ører og sikre dig fri adgang til lyden omkring dig. Det er netop sådan et headset vi skal se nærmere på i dag, med OpenRun Pro sættet fra Shokz. Det er bone conduction headphones, der sender lyden til dit indre øre, via dine egne knogler.

Specifikationer

  • Weight: 29 g
  • Type: Bluetooth 5.1
  • Multipoint pairing: Yes
  • Wireless range: 10m
  • Water resistance: IP55 (Water-resistant)
  • Battery type: Li-Polymer Battery
  • Battery life: 10 Hours
  • Standby time: Up to 10 Days
  • Charge time: 1 Hour
  • Charger: Magnetic Induction Cable
  • Command controls: Yes
  • Compatible codecs:SBC
  • Compatible profiles: A2DP, AVRCP, HSP, HFP
  • Frequency response: 20Hz~20KHz
  • Sensitivity: 105 ± 3dB
  • Microphone: Dual Noise-Canceling Mic
  • Microphone sensitivity: -38dB ± 3dB
  • Moisture detector: Yes
  • Titanium band: Full-Wraparound
  • Titanium frame: Full-Wraparound

Nogen af de vigtigste detaljer for en motionist er sandsynligvis, hvor langt man kan forvente at kunne løbe på en opladning, og her får vi omkring 10 timer. Så der burde være nok et par maraton løb. En time i opladeren og så er man klar igen. En anden vigtig detalje er IP55 certificeringen der sikre, at OpenRun Pro sættet burde kunne bruges til den mest svedige træningssession og i det meste vejr selv her i Danmark. 

Shokz ligger i deres markedsføringsmateriale vægt på, at fornemmelsen af bas i lyden er bedre på dette nye headset end nogen af deres tidligere. 


Rundt om Shokz OpenRun Pro

Det bliver ret hurtigt tydeligt, at OpenRun Pro sættet ikke er et almindeligt headset. Det mangler simpelthen de dele, som vi ser på et normalt headset, hvad enten det er en over, on eller in ear løsning. 

I stedet for er der en bøjle, der går omkring nakken, som fortsætter hen over ørene med en enhed, der sidder på siden af hovedet lige foran øregangen. 

Mikrofon - Shokz OpenRun Pro.JPG

Det generelle design er ret afdæmpet og funktionelt i den sorte version, som vi har fået til test. OpenRun Pro kan også fås i farver med lidt mere spræl i, hvis man gerne vil have det. 

Bøjlen der går omkring nakken er ret stiv i det. Den folder sig ind over sig selv når sættet ikke bæres. Det gør det naturligvis da sættet, for at virke optimalt, skal sidde tæt på dit hoved. 

Bone Conduction fungerer ved, at lyden via vibrationer forplanter sig gennem knoglerne i dit hoved, og på den måde når dit indre øre. 

Shokz Open Run Pro konstruktion.jpg

De vibrationer kommer fra de to dele af sættet, som sidder placeret umiddelbart foran dit øre. Det betyder altså, at hele dit øre og øregangen er fri og åben til at få lyden omkring dig med. 

Sættet er forsynet med Dual Noise-Canceling mikrofoner, som skal være med til at sikre dig god lydkvalitet, hvis du bruger sættet til opkald via din telefon. 

På den venstre side af sættet er der en knap på siden, som bruges til at styre musikafspilning og til at besvare eller afslutte opkald. 

Betjening OpenRun Pro.JPG

På højre side er der på undersiden to knapper til at styre volumen. Volumen op knappen fungerer samtidigt, som power knap ved et langt tryk. 


Det er også på højre side, at den magnetiske oplader sidder. Den klikker let fast og lader op og metoden er med til at sikre, at OpenRun pro opretholder sin IP55 certificering.

Med til OpenRun Pro er der også en praktisk opbevaringstaske med plads til headset og kablet til opladning.


Test

På overfladen er der ikke nogen forskel imellem OpenRun Pro og et hvilket som helst andet Bluetooth headset. Processen med at parre sættet med din telefon er den samme. 

Det er udelukkende oplevelsen af lyden, der adskiller sig, sammen med den måde som sættet føles når man har det på. 

Opladning.JPG

Jeg har brugt Shokz OpenRun Pro over et par uger på mine løbeture. Jeg har streamet musik til det fra både min smartphone og mit Smartwatch. Begge dele har fungeret uden problemer, og det har været let og lige til at oprette forbindelse. 

Der har under min test være små og meget korte udfald i lyden. Det kan dog skyldes, at mine løbeture primært har været rundt på Amager. Det er trods alt et område, hvor der kan være ret meget interferens.

Samlet set er det dog ikke noget, som jeg har oplevet som værre, end men ser med Bluetooth headset generelt i sådan en setting. 

Shokz OpenRun Pro opbevaringstaske.JPG

OpenRun på sidder godt fast på hovedet under brug. Bøjlen klemmer lidt om hovedet for at sikre, at der er god forbindelse og vibrationerne kan forplante sig. Det klemmer dog ikke på en måde, som jeg oplevede som ubehagelig, på mine ture af omkring 30 minutter til en times varighed. 

I forhold til lyden, så vil jeg sige at det har været lidt en speciel oplevelse. Oplevelsen af relativt frit at kunne høre omgivelserne omkring mig var meget rar. Det er specielt i forhold til trafikken og den sikkerhed, som følger med at kunne være mere opmærksom på sine omgivelser. 

Jeg har prøvet trådløse headset med forskellige typer af Ambient Mode, hvor man via mikrofoner for lyden fra omgivelserne med. En løsning som den her giver dog umiddelbart en bedre oplevelse af lyden omkring en. Det er den rene lyd du får, uden at den skal igennem mikrofoner. 

Det var naturligvis muligt at skrue så højt op for lyden i OpenRun Pro, at man ender med at modvirke eller overdøve det åbne design. Så vil man have mest ud af det, skal man finde en balance. 


Oplevelsen af musikken er dog lidt en anden. Jeg vil ikke kalde den decideret dårlig, men det var unægteligt noget mere tyndbenet og varierende, end hvis det havde været et mere traditionelt headset. 

Jeg havde ingen forventning om, at et sæt som OpenRun Pro ville kunne genskabe den samme lyd, som et godt traditionelt headset, så jeg var som sådan ikke skuffet. Jeg var indstillet på at det åbne design og Bone Conduction metoden ville betyde, at lyden på en eller anden måde ville lide lidt. 

Det var primært bassen der blev lidt tyndere i lydbilledet. På samme måde kunne det også være sværere, at få de lidt finere detaljer med i lyden.

Ladeport - Shokz OpenRun Pro.JPG

Samtidigt så har placeringen af sættet også en betydning for, hvordan man hører lyden. Ved at skubbe sættet lidt frem eller tilbage, eller afhængigt af om man åbner og lukker munden kan lyden ændre sig en smule. Det er selvfølgeligt ikke overraskende, når sættet sider lige omkring kæben og altså forskubber sig lidt, når man bevæger sig. 


Pris

Jeg har pt kunne finde Shokz OpenRun Pro med en online pris på omkring 1400 kroner. Jeg vil bestemt ikke kalde det billigt, men hvis vi ser på markedet for trådløse headsets i dette segment, så lander prisen meget gennemsnitlig, når man ser på feature listen. 


Konklusion

Shokz OpenRun Pro er et headset for dem, som gerne vil have en mere åben og nærværende oplevelse, når de motionerer med musik. 

Det er ikke et headset, som giver dig den bedst tænkelige lydoplevelse. Det er Bone Conduction metoden for anderledes til, sammenlignet med et solidt traditionelt headset. Jeg vil kalde lydoplevelsen for lidt middelmådig og tyndbenet. Det er dog prisen for det kompromis, man indgår med et sæt som OpenRun Pro.

Det kan nemlig give dig en af de bedste Ambient Modes på markedet, da det simpelthen bare er den rene lyd fra omgivelserne du får. Der er ikke noget på, over eller i dit øre, der kan blokere lyden. 

P1066990.JPG

Hvor meget du så hører af omgivelserne, afhænger af, hvor højt du skruer op for det du lytter til. Der kan, som  sagt, sagtens skrues op på et niveau, hvor man begynder at modvirke den åbne effekt og overdøver omgivelserne. 

Så hvis man gerne vil have et bedre og mere åben fornemmelse af omgivelserne, når man løber ude i verden, og i særdeleshed trafikken kan OpenRun Pro være et rigtigt godt bud. Man skal bare være indstillet på at acceptere, at man naturligvis ikke kan få dyb, rig og omsluttende lyd, i samme ombæring som man frit kan lytte til omgivelserne. 

Vi lander med en endelig karakter på 8 for et solidt alternativ til eksisterende headset, hvor man dog ofre lyddybden lidt for den gode åbne fornemmelse af omgivelserne. 


Godt: 

  • Dejligt let design
  • Let at bruge
  • God fornemmelse af omgivelserne


Skidt: 

  • Lyden er en anelse tyndbenet


Vores partnere