Specifikationer
Ifølge Ninjutso selv, så er Sora den bedste mus de har lavet til dato. Gennem ny indre struktur og opdaterede materialer påstår Ninjutso, at det er lykkedes at få Sora ned på 45 gram uden huller og uden at det er gået ud over den strukturelle integritet.
Ninjutso Sora har følgende specifikationer:
PHYSICAL SPECIFICATIONS
Depth: 37.3 mm
Grip width: 59 mm
Lenght: 120.8 mm
Weight: 45 +/- 2 g
ELECTRONICS
Switch: Huano Pink dot
Encoder: TTC - 9mm
Debounce Time: 0 - 16 ms
TRACKING
Sensor: Pixart PAW3395
Resolution: 50 - 26000 DPI
Max. acceleration: 50G
Max. speed: 650 IPS
Lift-off distance: 1 / 2 mm
Max. report rate: 1000 Hz
BATTERY LIFE
70 hours
Design
Ninjutso Sora er, som flere andre claw grip mus udgivet i 2022, kraftigt inspireret af formen på Endgame Gears XM1. Sora er dog betydeligt mindre og inspirationen bunder nok mere i at XM1 bare har en virkelig god form til claw grip end at Ninjutso skulle have dovne designere. Størrelsesmæssigt ligger Ninjutso Sora mellem en Pulsar X2, som vi desværre ikke har haft til test, og en Lamzu Atlantis. De fleste sammenligninger, jeg har set beskriver Sora som en lidt længere Pulsar X2, hvilket understøttes fint af de dimensioner jeg har fundet på begge mus.
Unboxing
Ninjutso Sora kommer i en pæn blå æske, som føles som en opgradering i forhold til kassen til Katana Superlight, som vi testede i foråret 2022.
Musen er fint præsenteret under et lille ekstra plastiklåg inde i kassen og ligesom deres Katana Superlight er selve musen pakket ind i en lille plastikpose og plaseret i udskåret beskyttelsesskum. Under skumudskæringen finder man tilbehøret.
Ninjutso Sora kommer monteret med fire små skates, men der er to store skates med i pakken, så man kan skifte alt efter præference.
Software
Ninjutso Sora kan bruges helt uden software, med mindre man vil indstille Lift-off distance eller debounce time eller hvis man vil optage macroer. Indstillingerne bliver heldigvis gemt på musen, så man behøver kun køre softwaren én gang for at indstille musen og så kan man glemme alt om den, hvis man ikke har brug for at rode med macroer. Så vidt jeg kan se, så er Sora’s software magen til software til Katana Superlight, hvilket ikke er nogen dårlig ting, da programmet er simpelt og overskueligt opbygget.
Sora byder på fire DPI indstillinger, som fra Ninjutso's side er sat til 400, 800, 1600 og 3200 DPI. Man kan vælge at slå op til tre af dem fra, hvis man som mig aldrig skifter DPI. Det er også muligt at vælge farver til hver DPI indstilling fra det fulde RGB spektrum. Polling rate er som standard sat til 1000 Hz, men det er også muligt at vælge 125 eller 500 Hz.
Lift of Distance kan indstilles til enten 1 eller 2 mm, man kan indstille sleep timeren til mellem 1 og 10 minutters inaktivitet, debounce time til mellem 0 og 16 ms, og jeg har ikke haft problemer med double-clicks ved 0 ms, som ellers kan være et problem på nogle mus ved lave debounce times.
Der er en fin batteri indikator i Ninjutso's software og Sora kan lagre op til 5 profiler. Der er endda en genvej til Windows muse indstillinger.
Der kan vælges mellem et væld af funktioner til alle seks knapper, inklusiv DPI knappen under musen:
Er man til macroer, så er der en fuld macro recorder til rådighed.
Ninjutso Sora’s software kan hvad det skal, måske endda en smule mindre, men det er intuitivt og siden indstillingerne gemmes på musen, er det ikke nødvendigt at loade software ved Windows startup.
Der var også en firmware update til min Sora, men der må man sige, at Ninjutso godt kunne oppe sig. Programmet ligner noget, der er flækket sammen i en baggård og man kan blive helt i tvivl om man tør køre det på sin PC. Ninjutso laver ikke tastaturer, men programmet hedder “mouse&keybaord usb ota” (deres stavefejl, ikke min) og det kan faktisk være svært at se om man har seneste firmware version eller ej. Efter min mening er det ikke godt nok.
Test
Ninjutso Sora er let, virkelig let. Faktisk får den min Lamzu Atlantis på 55 gram til at føles tung, hvilket efter min mening er imponerende. Den lette vægt er ifølge Ninjutso selv opnået blandt andet ved hjælp af materialevalg og desværre føles Sora også meget plastikagtig. Både min Katana Superlight og min Lamzu Atlantisk føles klart mere premium at røre ved, men de vejer så også noget mere. Som jeg ser det, så er det et trade off man enten må leve med eller acceptere en mus med en højere vægt. Den lave vægt har dog ikke betydet at Ninjutso Sora føles skrøbelig i hånden og jeg har ikke kunne få siderne til at give sig, selv ikke, når jeg har klemt hårdt sammen på musen, meget hårdere end man nogensinde ville gøre under almindelig brug.
Formen på Ninjutso Sora er som sagt mest tiltænkt claw grip, men kan også fungere med finger tip grip. Jeg har en stor hånd og ender med Sora at bruge en mellemting mellem claw og finger tip grip. Bunden af min håndflade rører kun musen meget let og nogle gange slet ikke.
Sora har en god vægtbalance og selvom den føles lidt plastikagtig, så er den nem at holde fast på og selv med min ret store hånd, har jeg god plads til fingrene på siden af musen.
Ligesom på Katana Superlight har Ninjutso valgt at bruge Huano pink dot switches og de er implementeret ligeså godt på Sora som på Katana Superlight. De er lette, har nærmest ikke noget post- eller pre-travel, er super responsive og nemme at spamme. Jeg har sat debounce ned til 0 ms uden at opleve problemer med dobbeltklik. En af mine store anker ved Katana Superlight var tommelfingerknapperne, som bestemt ikke var imponerende. Det har Ninjutso heldigvis gjort noget ved, så tommerfingerknapperne nu føles rigtig gode. Det var en kærkommen forbedring af Ninjtuso.
Ninjutso har heldigvis også valgt at skifte det magnetiske opladningskabel fra Katana Superlight ud med standard USB-C og samtidig har de opgraderet USB extenderen, så den nu ligger mere solidt på skrivebordet og tilmed har fået et lag gummi på undersiden. Selve kablet er på niveau med de bedste, det er meget let og super fleksibelt, så selv, hvis man har glemt at oplade musen, føles kablet ikke som et problem.
Katana Superlight havde nogle af de bedste standard skates, men desværre har Ninjutso ikke genbrugt dem på Sora. Sora’s skates føles scatchy og larmer faktisk også. Til at starte med, tænkte jeg at det var en kombination af de fire små skates og min Artisan Hayate Otsu xsoft, der har en meget blød poron base, men de to store skates larmer også og “kradser” ligesom på musemåtten. Det gør sig gældende på både min Hayate Otsu xsoft, min Lehtal Gaming Gear Venus Pro og på min Steelseries QcK. Jeg vil klart anbefale nogle aftermarket skates til Sora, da standard skates på den ikke lever op til resten af musen.
Jeg har ikke oplevet problemer med den trådløse implementering og selvom musen faktisk er lidt lille til mig, har jeg sagtens kunne bruge den som primær gaming mus, selvom jeg i CSGO har savnet lidt stabilitet pga. den lidt for lille størrelse til min forholdsvis store hånd. Hvor komforten måske ikke har været i top, har miit aim tilgengæld været on-point med Sora. Ninjutso lover op til 70 timers batteritid og det har Sora også levet fint op til.
Pris
Jeg har fundet Ninjutso Sora til 849,- online plus fragt. Hvis man kan vente på at få den direkte fra Ninjutso, kan må få den til USD 109,-, som svarer til ca. 760 kroner. Det placerer Ninjutso Sora i samme prisgruppe som Pulsar X2 og Lamzu Atlantis, dog 50 kroner dyrere. Det giver fint mening, eftersom de tre har næsten identiske specifikationer. Hvis man synes at Lamzu Atlantis er lidt for stor og X2 er lidt for lille, så er Ninjutso Sora et let valg. Det samme gør sig gældende, hvis man er ude efter så let en mus som muligt, da Sora er omkring 10 gram lettere end de to andre.
Konklusion
Ninjutso Sora er nyeste bud på en let, trådløs claw grip mus. Dens nærmeste konkurrent er Lamzu Atlantis og Pulsar X2, men Sora er omkring 10 gram lettere end de to andre. Den lette vægt kommer dog på bekostning af en mindre premium fornemmelse i hånden, nok pga. det materiale, som Ninjutso har valgt at bruge for at få vægten ned på ca. 45 gram uden at gå på kompromis med strukturel integritet. Man vænner sig dog hurtigt til materialet.
Godt:
Skidt: