Razer Viper Ultimate - En ny trådløs konge

P1011026
Trådløs teknologi har i højere grad fundet vej ind i professionel esport og nu er Razer klar med deres hidtil bedste bud til det segment med deres Viper Ultimate


Razer løftede i sidste uge, på et lille event, i Hamborg, sløret for et par nye gaming-mus og deres nye trådløse teknologi. Det første produkt vi blev præsenteret for er den nye Razer Viper Ultimate mus, som sigter efter at vinde prisen som den ultimative trådløse gaming-mus. 

cut_the_wires_razer_event.jpg

Razer har, med input fra flere professionelle esportshold, udviklet en ny trådløs teknologi, som de kalder HyperSpeed Wireless. På overfladen er der mindre forbedringer, sammenlignet med andre konkurrenter på markedet, men i et professionelt gaming-miljø kan det være de små ting, der gør en forskel.

razer_hyperspeed_viper_ultimate.jpg

Forbedringerne er blandt andet til polling-raten, som er angivet til 1000 Hz, men som, ifølge Razer, på deres nye produkter, skulle være mere stabil og tættere på reelt at levere 1000 Hz. Logitech, som Razer selv sammenlignede imod kunne, igen ifølge Razer, ligge og svinge omkring 990-995 Hz.

hyperspeed_polling_rate_vs_logitech.jpg

Razer har dog fået testet tingene via den anerkendte Tyske test- og certificeringsvirksomhed TUV SUD PSB, så de har lidt at have det i selv om det stadig er ret marginale forbedringer. 

Samtidig er der forbedret rækkevidde, op til 18 meter, og en forbedret click latency på kun 2-3 ms. Det er altså hastighed, på alle fronter, i en trådløs pakke, som Razer har satset på, med Razer Viper Ultimate gaming musen. 

Første nye dreng i klassen, med den her nye HyperSpeed-teknologi, er målrettet esport, med et afdæmpet og syntetisk design.

Razer Viper, i den normale kablede version, blev lanceret tidligere i år, og blev rigtig godt modtaget for sit letvægtsdesign. 

viper_ultimate_wireless_gaming_mus.jpg

På overfladen er der ikke noget nyt at spore, da designet er nøjagtig det samme som den normale Viper. Det er et afdæmpet symmetrisk design, som kan bruges til både højre- og venstrehåndede. 

Materialet er letvægtsplastik naturligvis, i sort, med en let tekstureret overflade, som er meget behagelig at røre ved. På siderne er der tekstureret gummi, som giver et godt greb under brug.

sideknapper_razer_viper_ultimate_gaming_mus.jpg

Bagerst på musen finder vi en enkelt RGB-zone med det klassiske Razer-logo. Lyset kan indstilles via Razers software, men hvis man slukker lyset, så forsvinder det helt og falder i ét med musen. Det giver et mere stealthy look til Razer Viper Ultimate, som faktisk også fungerer rigtig godt. Det skjuler al Razer-branding på musen, og er selvfølgelig også med til at forbedre batteri-tiden. 

Sensoren i den nye Viper Ultimate er Razers Focus+ optiske sensor, som er udviklet i samarbejde med Pixart. Den går helt op til 20.000 dpi, hvilket er langt mere end de fleste nogensinde får brug for, men det er selvfølgelig fint at have muligheden, hvis man skulle finde et eller andet at bruge det til. 

razer_focus+_sensor_viper_ultimate.png

Sensoren kan automatisk kalibrere sig til de fleste underlag for optimal tracking. Oven i det er der dog også en ny funktion, som Razer har tilføjet, som de kalder Asymmetri Cut-off. 

Som på rigtig mange andre gaming-mus, er det på Viper Ultimate muligt at indstille en lift off afstand, hvor sensoren stopper med at tracke. Det nye er dog, at man nu også kan indstille en separat afstand på vej ned mod måtten. Altså, for hvornår sensoren skal begynde at tracke igen. Så det giver altså endnu en parameter man kan tilpasse for at få den bedst mulige oplevelse ud af musen. 

razer_optisk_kontakt_graf.png

De primære knapper på Viper Ultimate er med optiske kontakter, og altså ikke de typiske mekaniske. Det har den fordel, at de mere præcist registrerer klik og har en længere levetid, da der ikke er det samme slid i en optisk kontakt som i en traditionel mekanisk.

Det betyder blandt andet, at kontakterne, her, fra Razer, er rated til 70 millioner klik. På mekaniske kontakter ligger der typisk på 50 millioner.

Der er i alt otte programmerbare knapper på Viper Ultimate, men det er kun de primære højre og venstre knapper, der har de nye optiske kontakter. Alle knapperne kan programmeres, helt som man vil via Razers Synapse-softwaren.

Der er op til fem profiler man kan sætte op igennem softwaren. De gemmes lokalt i musens hukommelse, så man kan have indstillingerne med sig uden at skulle installere software når man spiller nye steder.  

razer_dock_viper_ultimate.jpg

Razer angiver en batteri-tid på op til 70 timer, og Viper Ultimate kommer med en praktisk dock, der både fungerer til omladning, og som forlænger til den inkluderede USB-dongle. 

Der er naturligvis også RGB-lys i docken, som kan bruges både som dekoration og lir, men også med lidt funktionalitet, da den kan vise batteri-status på musen. På den måde er det let at holde øje med det hele tiden. 

På trods af de nye features og internt batteri har Razer holdt vægten for musen på kun 74 gram. Det er kun fem gram mere end den normale version af Razer Viper-musen, hvilket er imponerende. 

Det sidste sted hvor Razer har steppet lidt op er på fødderne, som er højkvalitets PTFE Teflon, som er med til at sikre et super let glid hen over din musemåtte.

Test: 

Jeg har brugt Razer Viper Ultimate hen over en weekend, til en god stak timer med spil som Overwatch, Doom og Call of Duty, og jeg har været gennemgående tilfreds med oplevelsen. 

Jeg kan uden at tøve ret meget sige, at det er den bedste mus jeg har prøvet til dato, og at den så tilmed er trådløs gør det kun endnu bedre. 


Størrelsen ligger perfekt i min halvstore hånd, og vægten, kombineret med det super gode PTFE fødder, betyder, at den nærmest flyver over måtten i brug. 

Jeg har svoret til min Logitech G900 trådløse mus, de sidste par år, og har indtil nu ikke fundet noget, der har kunne slå den af pinden. Logitech G900 føles nu både tung og træg på musemåtten sammenlignet med Razer Viper Ultimate. 

Der er et par mindre ting ved Razer Viper som jeg mangler. Dels synes jeg, at scrollhjulet er en anelse for tungt under brug, og så mangler jeg muligheden for sidescroll, som kan programmeres og bruges i spil også. 

Begge dele er dog mindre ting, og langt hen ad vejen en ting, som vil variere meget baseret på personlige præferencer og behov. 

gaming_mus_raxer_viper_ultimate_.jpg

En ting som jeg dog synes, at Razer skal få strammet lidt op på er deres software. Jeg oplevede løbende lidt problemer med RGB-lyset, som skiftede lidt som det havde lyst til, og ikke baseret på de indstillinger jeg selv havde sat. Det kunne de fleste gange løses ved at slukke og tænde musen, eller bare smide den en hurtig tur i den medfølgende dock. 

Det var ikke noget der influerede brugen af musen overhovedet, og var udelukkende et æstetisk problem i forhold til farverne på lyset, men stadig nok til at være et mindre irritationsmoment. 

Hvis man inkluderer RGB-lys bør det også virke, og jeg håber det er noget Razer får rettet op på. Samtidig, så var softwaren også irriterende insisterende på at skulle installeres. Når man bare sætter dock og dongle til sin PC, så kommer der en popup-meddelelse om software-installering. 

razer_viper_ultimate_dock_.png

Den dukkede op flere gange når jeg genstartede systemet og det synes jeg faktisk er for meget. Personligt vil jeg gerne selv bestemme hvilken software der skal installeres på min PC, og jeg gider ikke skulle afvise den slags meddelelser flere gange. Hvis jeg har brug for software til min mus, så skal jeg nok selv installere den. 

Pris:

Razer Viper Ultimate er på markedet allerede, men jeg har ikke kunnet finde en i nogen online-butikker endnu, og har derfor heller ikke kunnet finde en salgspris. Razer har selv angivet prisen til 159,99 euro, så vi ender i det høje leje. Vi skal nok forvente en pris herhjemme på omkring 1.200 kr., hvilket gør det til den p.t. dyreste trådløse mus jeg lige kan finde. 

Logitech G Pro Wireless, som af mange betragtes som en af de bedste trådløse mus til det krævende segment, ligger med en pris på omkring 1.000 kr., så det er trods alt ikke meget mere man skal give for Razer Viper. 

Konklusion: 

Razer har med deres Viper Ultimate lavet en genistreg af en mus. Jeg har længe været på udkig efter et alternativ til min flere år gamle Logitech G900 mus, og har nu fundet en værdig kandidat. 

Razer Viper Ultimate er helt klart den bedste og mest behagelige mus jeg har prøvet til dato. Jeg ved ikke hvor meget bedre den kan gøre mit tvivlsomme skill-niveau i konkurrenceprægede FPS-spil, men den kan være med til at få det til at føles utrolig lækkert at spille.

Den inkluderede dock gør det super let hele tiden at have masser af strøm på musen, og er samtidig med til at sikre god forbindelse, med en USB-dongle, der er tæt på musen. 

viper_ultimate_shot_razer.png

Der var lidt skår i glæden i forhold til software-delen af oplevelsen. Både med lyset og så med den meget irriterende popup, der trængte sig på flere gange. 

Prisen er naturligvis også en ting, der kan være svær at sluge for mange. 1.200 kr. er nok væsentlig mere end hvad mange har budget til for en mus. Razer Viper Ultimate henvender sig dog til det meget kræsne segment, som gerne vil nyde trådløs frihed, men samtidig vil være sikker på, at det ikke kommer til at betyde det mindste for deres spiloplevelse. 

razer_logitech_sammenligning.jpg

De ting får man med Razer Viper Ultimate, men den nye trådløse teknologi, lave vægt, optiske kontakter og de andre ting som Razer har udviklet kommer med en pris. Det er et produkt, der sigter efter de professionelle, eller dem som gerne vil føle sig som en. 

Det er dog en pris, som jeg synes er det værd, hvis man er en kræsen bruger som søger det bedste i det trådløse segment. Bortset fra små minusser på software-siden, så er det MEGET svært, hvis ikke umuligt, at finde noget, der slår Razer Viper Ultimate. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Great Product Award for en trådløs mus, som helt sikkert kommer til at sætte standarden, indenfor sit felt, fremadrettet. 

Hvis man vil have mange af de samme features og fornemmelse, så kan den almindelige Razer Viper med kabel findes til omkring 600 kr. Det vil uden tvivl være mere end rigeligt til langt de fleste og værd at overveje som alternativ. 


Godt:
Letvægts mus
God sensor og optiske kontakter
God og responssiv under brug

Skidt:
Softwaren bøvler lidt
Prisen kan for nogen være en hård pille at sluge

Vores partnere