Nye detaljer om AMD CPU i PlayStation 5

amd-ryzen-7-7745hx-is-faster-in-games-and-consumes
Chips and Cheese erhvervede en Zen 2 CPU, som blev brugt i Sony's PlayStation 5, og gik i gang med at studere forskelle sammenlignet med AMD's Ryzen-mærkede produkter, der bruger samme CPU-arkitektur (som Ryzen 3000-serien)

Chip-anmeldelsesstedet fandt ud af, at Sonys specialdesignede Zen 2-chip har en kraftigt nedskaleret FPU, hvilket gør det muligt at formindske CPU'en med 35%. Dog opdagede Chips and Cheese, at disse ændringer ikke påvirker spillydelsen, hvilket gør den til den "perfekte" gaming CPU.

Det område, hvor AMD lagde mest vægt, da de designede Sony's specialfremstillede Zen 2 PlayStation 5 CPU, var FPU'en, eller floating point unit. AMD formindskede antallet af floating point pipes og eliminerede nogle af FP/vector-executionsenhederne. Sammenlignet med en sammenlignelig Zen 2 Ryzen CPU-desktop-chip som Ryzen 7 3700X eller 3800X kommer Sonys specialfremstillede Zen 2-chip med kun halvdelen af FPU-kapaciteten af en 3700X eller 3800X.

Gaming Device AMD Ryzen Chip.jpg

For at opnå dette tilføjede AMD mere funktionalitet til de tilbageværende floating point porte. I en traditionel Zen 2-chip er der fire porte, hvor størstedelen af portene håndterer duplikerede instruktioner. Men med PS5 CPU'en er alle duplikater blevet slettet, og den fjerde port er blevet slettet helt. Port 0 og 1 håndterer alle instruktionerne, mens port 2 kun håndterer FStore.

AMD formindskede også registreringsfilen for at forbedre størrelseffektiviteten. Antallet af blokke, registreringsfilen har, er det samme som AMD's Ryzen 3000-chips, men størrelsen på hver blok er mindre. Chips and Cheese mener, at dette var en designændring foretaget i forbindelse med reduktionen af FPU-porttællingen, tilsyneladende fordi præstationspåvirkningen af en mindre registreringsfilstørrelse er direkte korreleret med FPU'ens kapaciteter.

Chips and Cheese fandt ud af, at disse ændringer ikke gjorde nogen forskel med hensyn til spillydelse. I en test med Call of Duty: Black Ops - Cold War Zombies overvågede chip-anmeldelsesstedet FPU-executionsenhederne og fandt ud af, at ingen af EU'erne blev belastet mere end 20-22%. De eneste benchmarks, hvor FPU-nedjusteringerne kompromitterede ydeevnen, var i tunge produktivitets/syntetiske tests som Y-Cruncher. Men selv i Y-Cruncher faldt ydelsen kun med 16% (sammenlignet med en normal Zen 2-chip), selvom den faktisk har halvdelen af FPU-eksekveringspipeline'en af en traditionel Zen 2 CPU.

jxzrmiWB7pwfjeGgQqknz4-650-80.jpg.webp

Med disse ændringer var AMD i stand til at reducere størrelsen på Sonys PS5 Zen 2 CPU med hele 35%, samtidig med at den tilbyder identisk spillydelse som Zen 2-chips (ved identiske clock-hastigheder og hukommelseshastigheder, det vil sige). Det er en glimrende repræsentation af AMD's evne til at designe chips specifikt til sine kunder. Interessant nok er disse specifikke ændringer kun blevet foretaget på Sonys PS5 CPU, og ingen andre specialdesignede chips, som AMD laver i øjeblikket (inklusive Steam Decks Van Gough APU).

Dette design ser ud til at fungere godt for Sony. Lækkede specifikationer af PlayStation 5 Pro antyder, at Sony vil fortsætte med at bruge denne samme Zen 2-chip, men med en dual-mode performance-tilstand, der giver udviklere mulighed for at klokke CPU'en til 3,85 GHz, hvis det er nødvendigt.


Vores partnere