Rygte: Ryzen 7000 Raphael med 5nm Zen4 og Navi2

AMD Ryzen 7000 Raphael
Tilbage i august 2020 blev et mystisk roadmap udgivet af en leaker kendt som MebiuW. Dette roadmap, indeholdt nye kodenavne, som ingen på det tidspunkt havde hørt om, såsom Warhol og Dragon Crest. Billedet, der blev delt, indeholdt ikke hele roadmappet, der manglede nogle dele, da MebiuW eftersignende ikke var klar til at afsløre det hele, før andre kilder kunne underbygge, hvad der allerede var delt. Dette har tilsyneladende ændret sig med seneste leak.

Den manglende del af AMDs roadmap er nu måske kædet sammen med første leak takket være @sepeuwmjh. Tilsyneladende er en Zen4-produktserie med kodenavnet ”Raphael” blevet bekræftet. Den tidligere version af dette roadmap indeholdt kun ”Ra”, som vi antog er ”Raphael”, men den bekræfter hverken Zen4 eller en Navi2 iGPU, mens det nye stykke gør.

Starter vi med Navi2, antyder dette leak, at den fremtidige Ryzen desktop-serie vil have integreret grafik. Dette ville betyde, at ejere af fremtidige Ryzen-processorer ikke længere behøver at bruge diskret grafik. Dette åbner nye muligheder for ITX-formfaktor-builds, som ikke kræver high-end GPU'er. Det kan også forklare, hvorfor AMD er så tilbageholdende med at lancere sin 4700G / 4750G til DIY-markedet.

AMD-Raphael-Zen4-Roadmap.jpg

AMD Raphael, Source: @sepeuwmjh

Disse rygtes ligeledes vil blive erstattet af high-end CPU'er med indbyggede GPU'er.

Det manglende stykke roadmap passer perfekt ind i det tidligere roadmap (det er endda pixelvis i samme størrelse). Kilden til dette roadmap er sandsynligvis den samme.

Den komplette roadmap bliver langsomt samlet selvom vi stadig har nogle uafklarede spørgsmål med hensyn til Zen3-fabrikations-noden. Det er enten en optimeret 7 nm eller en helt ny 6 nm node. For nylig har @ kopite7kimi, der er kendt for at leake NVIDIA-relaterede ting, sagt, at en af roadmaps med Zen3 + på 6nm muligvis er korrekt.

AMD-Raphael-Zen4-768x532.jpg

AMD roadmap samlet: Source: MebiuW


De Zen3 + (uofficielle navn) baserede processorer forventes senere på året.

Vi har hørt rygter om, at både næste generations Threadripper og Ryzen 5000 Refresh (eller Ryzen 6000) muligvis bruger denne nye node. Det forklarer muligvis forsinkelsen af den nye Threadripper.

AMD-Zen-Roadmap-Olrak29-768x512.png

AMD roadmap, Source: @Olray29_

Et mere detaljeret roadmap er udarbejdet af @ Olrak29_, som er baseret på den originale MebiuW-roadmap med de oplysninger, der siden er delt af andre kilder:


Source & Image credit:

@sepeuwmjh, @Olrak29_

Vores partnere