Tesla og SpaceX CEO Elon Musk truer med at forbyde ansatte ved hans virksomheder fra at bruge Apple enheder, hvis tech-giganten går videre med planer om at integrere en kunstig intelligens funktion i deres enheder.
Musk, der lancerede sit eget AI eventyr sidste år, hævder at den nyligt afslørede Apple softwareintegration, der forventes at træde i kraft senere på året, udgør "en uacceptabel sikkerhedsovertrædelse."
"Hvis Apple integrerer OpenAI på OS [operativsystem] niveauet, så vil Apple enheder blive forbudt hos mine virksomheder," sagde Musk på X aka Twitter. Han tilføjede, at besøgende også vil blive bedt om at aflevere deres Apple enheder ved døren, hvor de vil blive opbevaret i en boks, der er i stand til at blokere visse elektromagnetiske felter.
Truslen kom efter Apple annoncerede, at de samarbejder med ChatGPT producenten OpenAI om at integrere teknologien i deres enheder, herunder iPhone, iPad og MacBook. De AI tjenester, der er fremhævet af Apple, inkluderer kontekstdrevne notifikationer, grundlæggende billedegenerering og skrive og korrekturværktøjer. Virksomhedens rækkevidde forventes at være betydelig, da der er over en milliard iPhone-brugere på verdensplan, hvoraf mange får deres første smag af AI-værktøjer gennem Apples produkter.
Dog påstår Musk, at det nye samarbejde er et skridt i den forkerte retning med hensyn til sikkerheden og beskyttelsen af brugernes data. "Det er åbenlyst absurd, at Apple ikke er smart nok til at lave deres egen AI, men alligevel er i stand til at sikre, at OpenAI vil beskytte din sikkerhed og privatliv," skrev han. "Apple ved ikke, hvad der rent faktisk foregår, når de overgiver dine data til OpenAI."
I begyndelsen af året sagsøgte Musk OpenAI og dets CEO Sam Altman, idet han hævdede, at virksomheden har forrådt sit oprindeligt erklærede mål om at bruge AI-teknologi til fordel for menneskeheden. Musk hjalp med at finansiere OpenAI i dets tidlige år og sad også i virksomhedens bestyrelse fra 2015 til 2018, før han trådte tilbage for at fokusere på Teslas autonome kørselsmål.
Ifølge søgsmålet, der blev indgivet ved San Francisco Superior Court, havde Musk, Altman og virksomhedens præsident Greg Brockman enedes om, at OpenAI skulle køres som en non-profit for offentlig gavn. Søgsmålet hævder, at OpenAI også havde aftalt at gøre dets kode open source, hvilket betyder, at alle ville kunne inspicere, modificere og forbedre den.
Men i søgsmålet påstår Musk, at ved at samarbejde med Microsoft er OpenAI blevet en "lukket-sourced de facto datterselskab af verdens største teknologiselskab", der søger "at maksimere overskuddet for Microsoft, i stedet for for menneskehedens fordel."
Microsoft forpligtede sig til en investering på $1 milliard i OpenAI i 2019 og underskrev en aftale, der gav Microsoft eksklusive rettigheder til de AI-produkter, OpenAI skaber. Den licens forventes at udløbe, hvis og når OpenAI nogensinde opnår kunstig generel intelligens - en teoretisk tilstand, hvor AI vil matche eller overstige menneskelig kognitive evner.