Central Features:
Hele listen af specifikationer er naturligvis betydeligt længere end dem jeg har lagt op herover, men for at skære ind til benet har jeg hevet de mest centrale ud.
Centralt er at bemærke at vi får en Smartphone med Googles nye Tensor G4 chip, og så kan vi også se at der er kommet opgraderinger til kameraet. Pixel 9 Pro og Pro XL kan fås i fire farver - Porcelain, Obsidian, Hazel og Rose Quartz. Den model vi har fået besøg af er den sorte Obsidian version.
En tur rundt om Google Pixel 9 Pro XL
Lad os starte med at få en ting på plads omkring Pixel 9 Pro XL. På trods af navnet får man ikke en telefon der er betydeligt større end sidste generation. Faktisk er Pixel 9 Pro XL mere eller mindre nøjagtigt samme størrelse som sidste års Pixel 8 Pro.
Så topmodellen er altså ikke vokset og derfor synes jeg, at XL navnet er lidt misvisende for dem, der måske kun lige skimmer detaljerne. Det som Google har gjort er at introducere en mindre “Pro” telefon i form af den “almindelige” Pixel 9 Pro. Her har de blot trukket den lille 6,3” størrelse fra Pixel 9 (non Pro) med op i Pro trinnet.
Det lyder nok bedre at skrive XL på den store, end at kalde den lille for Pixel 9 Pro Mini.
Men fair nok… Skærmen er 0.1” større end sidste års Pixel 8 Pro og dermed også 0.1” større end Apples nuværende flagship telefon iPhone 15 Pro Max, så lidt har vi fået foræret.
Men hvis rygterne taler sandt, så overhales Google om lidt af iPhone 16 Pro Max, der efter sigende kommer med en 6,9” skærm. “It’s the Circle of Life”
Men med den lille rant bag os, kan vi komme videre til resten af anmeldelsen.
Google har med Pixel 9 serien lavet et forsigtigt refresh på Pixel designet. Hvor den tidligere generation havde ret afrundede og bløde former, er Pixel 9 serien blevet mere skarp og markeret i sit design med flade sider og en helt flad skærm.
Der er ikke skyggen af tidligere generationers afrundede sider på skærmen, hvilket jeg personligt er rigtig glad for efterhånden er en død trend.
Når det er sagt, så er det stadig en telefon med smukke former og den er stadig afrundet på alle de måder som betyder noget, så den er behagelig at holde i hånden.
Materialerne er en kombination af glas på front og bagside kombineret med metal sider. Glasset er Gorilla Glass Victus 2 og har en dejlig soft touch mat overflade på bagsiden.
På trods af mit lille rant i begyndelsen, så er Pixel 9 Pro XL stadig en stor telefon, så hvis man har mindre hænder, bør man måske lige teste den i en butik før man køber.
Materialerne er super behagelige og gennemførte hele vejen rundt og telefonen er fantastisk rar at have i hånden. Materialerne betyder dog, at den er ret glat, så hvis man er klodset anlagt, bør man måske overveje et cover.
Skærmen er Googles Super Actua Display med en opløsning på 1344 x 2992, hvilket også er det samme som på Pixel 8 Pro. Det er et LTPO display med en variabel refresh rate på 1-120 Hz. Google angiver en Peak Brightness på 3000 nits, mens HDR indhold topper med 2000 nits.
Under skærmen finder vi nu en ultrasonisk fingeraftrykslæser. Det er en betydelig opgradering over den optiske, vi fik på de tidligere modeller.
På fronten har vi også fået et opdateret 42 Megapixels ƒ/2,2 kamera med autofokus og mulighed for 103° synsfelt med ultravidvinkel. Så der burde være mulighed for forbedrede selfies med Pixel 9 Pro XL.
Når vi til bagsiden, kan vi se, at Google også har opdateret designet på deres kamera ø. Det er ikke det visir design, som vi har set på de sidste par Pixel generationer.
I stedet for er de nye skarpe kanter også at se her. Personligt kunne jeg bedre lide det gamle design, der flød mere sammen med resten af kroppen på telefonen. Heldigvis er det dog stadig dejligt symmetrisk, så telefonen ikke vipper på bordet.
Det er her vi finder det nye opdaterede kamera setup bestående af:
Fælles for alle er at de kommer med Multi-zone LDAF-sensor (Laser Detect Auto Focus). Oven i det er der optisk og elektronisk billedstabilisering til vidvinkel og telefotokameraerne
Temperaturmåleren, som vi fik med Pixel 8, er også stadig en del af telefonen. Det er en lidt speciel feature, som jeg ikke endte med at bruge ret meget på Pixel 8 Pro telefonen. Den er dog stadig fin at have i en snæver vending.
Siderne på Pixel 9 Pro XL er metal og lækkert udført i et blankt finish, som ser utroligt lækkert ud, men som også er ret modtagelig overfor fingeraftryk.
Google har stort set beholdt den samme placering af knapper og porte fra sidste generation. Power og volumenknapper er på højre side, mens hele venstre side er holdt fri.
Den eneste ændring er at SIM kort pladsen nu er flyttet til bunden af telefonen.
Den indre hardware har fået et løft i form af en Google Tensor G4 Chip. Det er parret op med 16 GB RAM og i vores tilfælde 128 GB lager. Der er dog mulighed for op til 1TB lager på visse modeller.
Google har åbent været ude og fortælle, at Tensor G4 ikke er designet efter at være den hurtigste chip på markedet. Den er ikke lavet til at vinde Benchmarks, men i stedet målrettet Googles specifikke brugsscenarier i deres enheder.
Google’s Soniya Jobanputra har udtalt om Tensor chippen: “Når vi designer chippen, designer vi den ikke med fokus på hastigheder og præstationer. Vi designer den ikke for at slå en bestemt benchmark. Vi designer den for at opfylde vores anvendelsestilfælde.”
For Google er det jo helt klart de AI funktioner som kommer igennem Gemini. AI var det helt store buzzword under deres “Made by Google” event, hvor Pixel 9 serien blev præsenteret.
Det er en fin og fair tilgang til tingene og meget ærlig alt andet lige. Helt som vi så med Pixel 8 Pro, så er der dog lukket ned for de normale benchmark apps som Geekbench via appstore, ihvertfald i skrivende stund. Så lidt følsomme må Google alligevel være omkring tingene.
Jeg kommer dog mere ind på min oplevelse af ydelsen senere i testen.
Software
Det har, som sagt, aldrig været den rene rå hardware-ydelse, som Google har vundet på. De er mestre i software, og det kommer naturligvis også frem i Pixel 9 Pro XL.
Styresystemet er Googles eget Android og er med lanceringen af Pixel 9 Pro XL på Android 14. Det skal naturligvis nævnes, at vi under vores test har haft adgang til en tidlig version af telefonen, som har krævet specielt adgang til visse funktioner osv forud for den offentlige lancering. Så min oplevelse af software, apps osv kan altså være en anelse misvisende, men jeg går i min test op beskrivelser ud fra, at vi er så tæt på den endelige oplevelse, som det kan lade sig gøre.
Android er ikke i sin helt rene barebones form på Pixel 9 Pro XL, men naturligvis i Googles egen optimerede form.
Software oplevelsen på Pixel 9 Pro XL er dog super allerede fra starten. Android 14 er i den grad blevet et modent styresystem, og i den rene Google version er det en fornøjelse at bruge.
Opsætningen er let og ligetil, og hvis man allerede har en Android telefon, er det super let at opsætte den nye baseret på en backup fra en tidligere telefon. I mit tilfælde trak den alle oplysninger om apps, tilsluttede netværk osv med over uden problemer. Efter opsætningen har man på alle måder en direkte klon af sin tidligere Android telefon komplet med det samme app layout på startskærmen osv.
Herfra er det så blot at logge ind på sine apps, tjenester osv for at være helt oppe og køre.
Navigation og generelt brug af telefonen er hurtig og responsiv og er generelt forløbet uden problemer under min test, på trods af at være en pre- release version af telefonen.
Mulighederne for tilpasning af telefonen er gode, med et væld af muligheder for at vælge stil og Widgets på din Home Screen.
Det er stadig muligt at vælge AI genererede baggrunde, for lige at ride med på den bølge. Man har stadig kun mulighed for at tilpasse visse dele af AI billederne, og har ikke frie tøjler til at skrive sine helt egne prompts. Så på den front har Google ikke udvidet deres AI muligheder.
AI er helt i centrum af Googles Pixel serie og i høj grad af Googles virksomhed som helhed. Det bar deres Made by Google event også præg af. Så når nu Pixel 9 Pro XL og Pixel serien generelt ikke kan prale med at være den hardwaremæssigt hurtigste telefon på markedet, så er det på software funktionaliteten og i høj grad AI Google satser.
På deres præsentation fyldte de nye AI funktioner langt størstedelen af præsentationen. Alle sammen features, som skal være med til at gøre vores telefon til et sjovere værktøj i hverdagen, og med en masse nye praktiske måder at gøre brugen af vores telefon til en hjælp i hverdagen.
Udfordringen med det er dog, at vi i Danmark er et utroligt lille land med et sprog, som ikke er specielt let at få software til at forstå. Den detalje betyder, at vi ender med at skulle se langt efter det fulde udbytte af de nye smart AI funktioner.
En del af de centrale AI funktioner er også kun tilgængelige på de nye Pixel telefoner, hvis du har indstillet telefonens sprog til engelsk. Stort set alle muligheder i Magic Editor delen af fotos og video er fx kun at finde på telefonen når den er indstillet til engelsk.
På samme måde er Gemini funktionerne også begrænsede eller ikke eksisterende på dansk.
Andre funktioner som Pixel Screenshots, Call Notes, Call Screening, Satellite SOS og Pixel Studio er dog slet ikke tilgængelige for os, uanset hvilket sprog vi har indstillet telefonen til.
Faktisk er kun en af de AI funktioner som Google præsenterede under deres “Everyday AI Help” del af præsentationen tilgængelig i Danmark og det er den opdaterede vejr app.
Vi har spurgt Google om, hvornår de regner med at udvide understøttelsen af flere sprog som dansk. Hertil svarede de, at de ikke kunne oplyse nogen tidsramme, men at det var en prioritet for dem at udvide understøttelsen.
Så alt i alt er der altså en ret stor begrænsning på telefonen for os her i Danmark. Man kan naturligvis få adgang til nogen af tingene ved at skifte sproget til engelsk, men i min bog er det ikke en praktisk løsning, for langt de fleste af os.
Jeg har haft telefonen indstillet til engelsk under min test netop for at teste de forskellige AI features, og det har virket, så jeg har kunne bruge fx Gemini og Magic Editor funktionerne. Det er dog ikke noget jeg føler burde være forventet af brugerne.
Når alt det er sagt, så er software delen af Pixel 9 Pro XL stadig en lækker oplevelse. Hvor meget de manglende AI funktioner vil betyde, kan jo afhænge meget af, hvordan man tænker at bruge sin telefon.
Der sker dog også en del smarte ting under overfladen, som man måske ikke lige bemærker i Android 14. Der er indbyggede funktioner der, hvis de er aktiverede, følger dine brugsmønstre og tilpasser sig løbende. Det er fx ting som dynamisk opladning, hvor telefonen lærer hvornår du går i seng og står op, og så tilpasser opladningen efter det. På den måde ligger din telefon ikke og lader op hele natten, men tilpasser sig så den tager den sidste spurt, så den er klar når du står op. Det er med til at forbedre batteriets levetid.
En sidste krølle på software siden er også, at Google igen har lovet syv års sikkerheds- og OS opdateringer på Pixel 9 telefonerne. Så hvis det løfte holder, kan man have en opdateret Pixel 9 i lommen helt frem til 2031.
Kamera
En af Pixel telefonernes store styrke har altid været de billeder, som telefonen tager. Den opdaterede hardware i Pixel 9 Pro og Pro XL betyder, at vi nu har endnu bedre muligheder for at tage gode billeder.
Det kraftfulde triple-kamera setup på Pixel 9 Pro XL giver fantastiske muligheder for at tage imponerende billeder. Kombinationen af et stærkt primært kamera, suppleret med ultra-wide og telefoto-linser, udgør efter min mening den bedste opsætning til de fleste hverdagssituationer.
Selv om hardwaren i Pixel 9 Pro XL er en 50 eller 48 MP, så er man som standard indstillet til 12MP billeder, så her gør Google brug af Pixel Binning for at få bedre klarhed i billederne.
Man kan naturligvis selv gå ind og vælge den fulde opløsning til, hvis man ønsker det. Her oplevede jeg dog, at kameraet blev betydeligt langsommere selv i udendørs situationer med masser af lys. Her kunne der godt gå et par sekunder fra jeg trykkede på udløseren til billedet rent faktisk blev taget. I den tid skal man naturligvis forsøge at holde kameraet i ro for at få et skarpt billede.
Det betød, at jeg hurtigt skiftede tilbage til 12MP indstillingen, som også er den, alle eksempler herunder er taget med.
Google har virkelig finjusteret kameraets hardware med Pixel 9 Pro XL. Alle tre kameramoduler leverer billeder med flotte detaljer og farver, der generelt er velrepræsenterede selv om software tilpasningen vipper dem i en noget mere mættet version.
Selvom der er en del softwarebehandling af billederne, synes jeg, at Google har fundet en god balance, som i ni ud af ti tilfælde forbedrer resultatet. Dette inkluderer detaljer som automatisk justering af lysstyrke, når der er ansigter i billedet, samt generel optimering af kontrast og lys for at forbedre billedet.
Hvis man ser på det helt objektivt, er billederne måske ikke altid en præcis gengivelse af motivet, men en forbedret version. Googles tilpasninger rammer ikke altid plet, men i de fleste tilfælde foretrækker jeg den redigerede version frem for den uredigerede. Dette er dog i sidste ende et spørgsmål om personlig smag. Hvis man vil have den rene version, har man mulighed for at indstille kameraet til at gemme en RAW version, som man selv kan redigere bagefter.
Pixel-serien giver også mulighed for mere avanceret softwarebehandling, hvis man ønsker at redigere sine billeder yderligere.
Ud over de sædvanlige redigeringsmuligheder som justering af lys, kontrast og anvendelse af forskellige filtre, tilbyder Google Pixel 9 XL også mere avancerede redigeringsfunktioner. Disse kan ændre billederne på betydelige måder, herunder muligheden for at fjerne eller flytte elementer.
Med Magic Eraser-værktøjet kan du for eksempel markere og fjerne uønskede elementer i et billede, som en person i baggrunden på dit romantiske strandbillede, en grim skraldespand eller en irriterende måge. Værktøjet giver dig også mulighed for at flytte, forstørre eller formindske elementer, så du kan ændre hele kompositionen af dit billede.
Efter du har fjernet et element, genererer softwaren automatisk indhold for at udfylde det tomrum, der opstår, hvilket giver dig et mere poleret slutresultat.
Magic Eraser er med selv når du har din telefon sat til dansk. Men som jeg var inde på tidligere, så er den nye forbedrede Magic Editor kun tilgængelig hvis din telefon er indstillet med sproget på engelsk.
Med Magic Editor har man en del flere muligheder når Generativ AI kommer med. Her har du mulighed for at generere nye elementer på dine billeder. Det kan fx være udskiftning af ting i baggrunden eller tilføjelse af ting.
Med Magic Editor har jeg fx let kunne ændre billedet her, hvor vores hund står i haven ved et blomsterbed, til et hvor den nu står ved siden af en å, komplet med spejlbillede i vandet.
Eller et her hvor jeg ændrer et portrætbillede af mig selv i haven derhjemme, til et hvor jeg er storby turist ude i verden.
Resultaterne kan være både rigtigt gode og rigtigt dårlige. Alt sammen vil komme an på kombinationen af det billede du bruger og hvad du forsøger at tilføje.
En anden foto mulighed som er blevet tilføjet er “Add Me” funktionen. Den er lavet til at komme uden om de udfordringer, hvor man gerne vil tage et gruppebillede, men der ikke er en hjælpsom anden person i nærheden til at tage billedet.
Her kan man via AI kombinerer flere billeder, så alle kan komme med i billedet. Kort fortalt så tager Person 1 først et billede af Person 2 og Person 3 og sørger for at frame billedet, så der er plads til en person mere. Herefter træder Person 2 og Person 3 til side, en af dem overtager telefonen, mens Person 1 træder ind. Herefter kan man så, via et overlay, guide Person 1 til at placere sig, så det passer i billedet.
Endelig kombineres de to billeder, så alle personer er med på billedet. Jeg har taget et par eksempler her, hvor det dog bare er mig selv, der optræder flere gange. Resultatet er rigtigt fint, men hvis man ser godt efter, er der detaljer der afslører at det er et sammenklippet billede.
Det er fx omkring mit hår på det ene billede og på det andet har jeg mistet en smule af min ene fingerspids.
Generelt er jeg rigtigt godt tilfreds med de billeder, som Google Pixel 9 Pro XL tager. Til hverdag og online brug kommer man rigtigt langt med Pixel billederne og de nye muligheder er en fin tilføjelse. Pixel serien eleverer stadig et af de bedste smart phone kamerasystemer på markedet specielt med den software magi som Google er så kendte for at kunne drysse over billederne.
Jeg ser det dog stadig som et problem for danske kunder at størstedelen af de nye features kræver at man indstiller sin telefon til engelsk.
Test
Jeg har brugt Google Pixel 9 Pro XL som min primære telefon i lidt over en uge. Overgangen til Pixel 9 Pro XL var utrolig nem og ligetil, da jeg brugte en backup fra min tidligere Android-telefon som udgangspunkt.
Alle mine apps blev overført problemfrit, og jeg havde mulighed for at vælge, om nogle af dem skulle sorteres fra undervejs.
Inden for kort tid havde jeg en telefon, der var opsat med de samme apps og placeringer, som jeg var vant til fra min tidligere telefon.
I daglig brug og navigation har Pixel 9 Pro XL sammen med Android 14 vist sig at være en stærk kombination, der håndterer alle de almindelige smartphone-opgaver og sociale medier uden problemer.
Skærmen er blevet mere lysstærk, hvilket er en klar fordel, når man opholder sig udenfor i solen.
Selv ved krævende opgaver som gaming har der ikke været nogen problemer, og lange spilsessioner forløb uden problemer. Selvom Pixel 9 Pro XL måske ikke har den stærkeste hardware sammenlignet med konkurrenterne, tror jeg, at de fleste brugere vil have svært ved at mærke forskellen i daglig brug.
Batteriet holdt også godt igennem lange dage, selv i en testperiode, hvor jeg typisk bruger mere tid på telefonen end normalt. Selv på de mest intensive dage havde jeg omkring 20% batteri tilbage ved dagens slutning.
Opladning kan ske med op til 37W, hvilket ikke er det hurtigste på markedet, men det er stadig muligt at oplade fra 0% til omkring 70% på en halv time, hvis man bruger Googles oplader, som dog ikke er inkluderet i pakken.
Der er også mulighed for trådløs opladning, hvilket gør det nemt og hurtigt at få lidt ekstra strøm på, hvis man har en trådløs oplader derhjemme.
Pris
Google Pixel Pro 9 XL kommer i fire versioner herhjemme. Det er lagerpladsen, der adskiller dem og ikke andet.
128 GB version, som vi har haft på besøg til test, starter ved 9399 kroner. Du kan få 256 GB versionen for 10199 kroner, 512 GB til 11199 kroner og endeligt 1 TB versionen til 12399 kroner.
Konklusion
Google har lavet en rolig opdatering til deres Pixel serie med Pixel 9 Pro XL telefonen. Det ydre design har fået en overhaling, som jeg samlet set synes er til det bedre.
Det er en smuk telefon, som er behagelig at have i hånden og i det hele taget håndterer. Materialerne er gode og Google siger selv, at den er betydeligt mere holdbar end tidligere generationer af Pixel telefoner.
På hardware fronten er der ikke set kæmpe spring i forhold til sidste års Pixel 8 Pro når det kommer til brugen i daglig dagen. Jeg må indrømme, at jeg i normalt brug ikke mærkede nogen forskel imellem Pixel 8 Pro og Pixel 9 Pro.
Det er dog stadig en telefon, som tygger sig igennem alt hvad jeg kaster efter den af hverdagsopgaver, uden at halte undervejs.
Helt som sidste år slår Pixel telefonerne ikke konkurrenterne på rå hardware ydelse, men som jeg var inde på tidligere, så er det heller ikke det Google sigter efter. De er rigtigt gode til software og det er her de vinder det, som de taber på hardware ydelse. Det store spring i hardware er mest af alt rettet mod AI. En chip der er skræddersyet til AI, som er parret med mere RAM betyder, at der er mere kraft til AI funktionerne, som er det Google har sigtet efter i år.
Der er dog et stort MEN i den sammenhæng. Her i landet får vi ikke adgang til langt størstedelen af de nye smarte AI funktioner, som fyldte det meste af Googles præsentation og deres efterfølgende markedsføring.
En del af funktionerne er ganske enkelt ikke tilgængelige i vores del af verden, og en anden del er kun tilgængelige, hvis vi skifter telefonens sprog til engelsk.
Google oplyser ikke om, eller hvornår, vi evt kommer med på vognen med de nye AI funktioner på dansk. Som jeg ser det, så er det altså ikke noget man bør regne med og indregne i sine købsovervejelser.
Mit udgangspunkt er altid, at man bør vurdere et produkt på nuværende funktionalitet og ikke på evt. lovede fremtidige opdateringer eller tilføjelser. Faktum er, at vi reelt ikke ved om vi nogensinde får fuld adgang til AI funktionerne. Det kan let ende med, at det først er med Pixel 10 eller 11 at dansk AI er en mulighed.
Så hvis man skal overveje Pixel 9 Pro XL, så skal det altså enten være fordi man kan leve uden AI funktionerne, eller er indstillet på at bruge en telefon, som er indstillet til engelsk med de udfordringer det kan have med.
Google Pixel 9 Pro XL er en lækker telefon med masser af funktionalitet, et godt kamera og en lækker skærm. Meget af salgsargumentet mangler dog, da vi er så begrænsede på softwaren pt.
Hvis du allerede har en nyere Android telefon, så er det svært at se ideen i at opgradere med en Pixel 9 telefon, da hardware springet uden de nye AI funktioner ikke er specielt stort.
Vi lander med en endelig karakter på 7 for en solid og veludført telefon, der dog på dansk misser en del af de mest spændende nye funktioner. Her ville karakteren let være noget højere, hvis den fulde AI suite var med i Danmark. Det er de desværre ikke pt, og derfor kan jeg ikke indregne dem fuldt i karaktergivningen.
Fordele:
Ulemper: