iOS 14 vs iOS 13: Skal du opdatere din iPhone?

top logo ios 14
Apples næste iPhone-operativsystem er officielt blevet annonceret - i beta version. Vi stævner de to iOS brødre, og kigger på forskellene samt stiller spørgsmålet; skal du opgradere?

På et tidspunkt rammer vi punktet, hvor vi bør opgradere fra iOS 13 og til iOS 14 af ren sikkerhedsmæssige tiltag.

I denne artikel sammenligner vi den kommende iOS 14 med den aktuelle iOS 13 og hjælper dig med at beslutte, om den nye version er den rigtige for dig. Artiklen tager udgangspunkt i de faktuelle informationer, som Apple senest har frigivet under WWDC.


Hvornår frigives iOS 14?

Som vi omtalte i vores Apple iOS 14: Alt du skal vide, er der ingen officiel frigivelsesdato for iOS 14. Meget peger på efteråret 2020 – nærmere bestemt medio september, så indtil da må du stilles tilfreds med at kunne teste iOS 14 af i beta format.

Hvordan du installerer iOS 14 beta, har vi gennemgået i vores artikel om Sådan får du iOS 14 beta på din iPhone

Er du derimod ikke meldt ind i Apples beta-program, og går til Indstillinger > Generelt > Softwareopdatering, før iOS 14 er tilgængelig, får du i stedet tilbud om den nyeste version af iOS 13. I skrivende stund er det iOS 13.5.1. Den første offentlige version af iOS 13 kom ud 19. september 2019, men mindre funktionsopdatering er stødt til løbende lige siden.


Hvilke iPhones kan køre iOS 14?

Det første spørgsmål mange vil stille er: kan min iPhone få iOS 14?

Hvis din iPhone i øjeblikket kører iOS 13, er heldet på din side, fordi hver model fra iPhone 6s og fremefter kan installere iOS 14.

Den officielle liste af iPhones, der kan få iOS 14 inkuderer:

- iPhone 6s & iPhone 6s Plus

- iPhone SE (2016)

- iPhone 7 & iPhone 7 Plus

- iPhone 8 & iPhone 8 Plus

- iPhone X

- iPhone XR

- iPhone XS & iPhone XS Max

- iPhone 11

- iPhone 11 Pro & iPhone 11 Pro Max

- iPhone SE (2020)


 iOS 14 - Design & interface

Det visuelle er ofte af altafgørende betydning for mange, som sammen med fokus på brugervenlighed og navigation, danner fundament for, om en iOS bliver en succes eller ej.

iOS 14 har tre bemærkelsesværdige ændringer med sig i bagagen.


 iOS 14 Widgets

Sandsynligvis den største ændring af iOS 14's interfacet.

Widgets, dvs. små cut-down versioner af apps, som du kan bruge uden at åbne ”hoved-appen”, er ikke nyt under solen i iOS, men havde sine begrænsninger. I iOS 13 stryger du til højre fra startskærmen for at se oversigter over vejret, din kalender, nyhedsoverskrifter og så videre. (Du kan vælge, hvilke widgets der vises her ved at scrolle til bunden og trykke på Rediger.)

I iOS 14 er widgets sat mere fri. Du kan nu vælge dem fra et nyt widgetgalleri, ændre størrelsen på dem, så de passer og trække dem ind i det område på skærmen, hvor du vil have dem til at være placeret, ligesom du har med app-ikoner.

Er du Android bruger, vil du nikke genkendende til denne funktionalitet, men for Apple, er dette en radikal ændring.


 Siri og Phone får en overhaling

Siri og Phone-appen får normalt megen fokus på Apple. Dette kommer blandt andet til udtryk på nuværende iOS 13 under aktivering af disse. Når du modtager et telefonopkald, eller når du siger ”Hey Siri”, ville de overtage hele skærmen på din enhed.

Dette får en ende på iOS 14.

Siri ios 14.webp

Image credit: Apple

Begge er nu begrænset til små meddelelsesbokse, så du ikke forstyrres mere end godt er, når Phone funktionen aktiveres, eller du vil have Siri i brug. Siri vil fremover ikke kræve mere skærmplads, end hun har brug for. App Library

Denne nye måde at se dine apps i iOS 14 appellerer til dem, der har så mange apps, at de er delt op adskillige sider. App Library er en simplificeret visning, der automatisk arrangerer dine apps i henhold til kategorier som Underholdning, Sundhed og fitness og Social.

Disse kategorier vil minde om velkendte app-mapper, men (bortset fra at du ikke behøver at arrangere mapperne selv), har et par smarte funktioner med i bagagen. De viste ikoner varierer i størrelse; iOS ved at gøre et ikon større, hvis du har brugt appen oftere eller for nylig end andre i kategorien, hvilket kan hjælpe dig med nemmere navigation i hverdagen, og kunne starte apps med et enkelt tryk uden at skulle gå ind i mappen.

Der er også en særlig smart kategori, der kaldes Forslag/Suggestions, som fungerer på lignende måde som Siri App Suggestions-widget. Denne vil tilbyde apps, som systemet baserer på dine personlige brugsvaner.


iOS 14 - Picture in picture

Dette bringer en eksisterende funktion på iPadOS til iPhone. Du kan dermed afspille en video, minimere den i størrelsesformat og derefter lade den afspille i hjørnet i hjørnet af skærmen, mens du bruger en anden app.


Performance

Et af de helt store spørgsmål ved annonceringen af iOS 14. Med lanceringen af iOS 13, fik vores enheder et performanceløft sammenlignet med versionen før. Diverse leaks tyder dog på, at vi skal glemme alt om et markant hastigheds-spark.

Mange af os forventede, at dette års opdatering ville fokusere på stabilitet, som generelt betyder ”ikke så mange bugs” (vi håber, at det stadig vil være tilfældet), og en anden målgruppe kigger mere i retning af bedre performance. Rygterne vil dog, at hastigheden er nedprioriteret på iOS 14, og Apple omtalte intet om netop performance under WWDC 2020. Dermed skal du ikke forvente noget banebrydende på hastighedsfronten, når samtalen falder på iOS 3.5.1. vs. iOS 14.


Nye funktioner

Hvad kan en iOS 14 iPhone tilbyde, som en iOS 13 iPhone ikke kan?

Der er som altid masser af nye funktioner med i opdateringen. Herunder funder du bunken, der skiller sig ud fra mængden.

Default apps

iPhone-ejere har bedt om dette i årevis, og omsider har de fået deres ønske opfyldt.

På iPhones, der kører iOS 13 og ældre, er Safari din standard webbrowser og Mail er din standard e-mail-app. Hvis du klikker på et weblink eller e-mail-adresse i visse apps - og bestemt alle Apple-apps - sendes du til henholdsvis Safari og Mail. Dette gør det naturligvis temmelig meningsløst at installere en tredjeparts browser eller e-mail-app, selvom der er gode alternativer på markedet.

Nu har Apple åbnet for muligheden for at inddrage tredjepart browsere - og e-mail-apps som default i iOS 14. Disse apps skal dog gennem nåleøjet hos Apple for at nå videre til listen over muligheder, så sats ikke på din ynglings-app dukker op på listen af default muligheder. Men det bestemt lovende takter i Apple regi.
 

App Clips

Et spændende koncept fra Apple. De fleste med bil, kan garanteret nikke genkendende til at finde en ledig parkeringsplads, finde ud af, at denne er ejet af et bestemt firma, som død og pine kræver du benytter sig af deres betalings-app, som tilmed at langt større end nødvendig, og tager en krig at downloade.

Tadaaa, og thumbs up til Apple. Nu kan du downloade en meget mindre version, kaldet en App Clips.

App Clips kan ikke kun hentes via Apple Store. Virksomheder kan placere Clips på deres hjemmeside med et aktivt link for at downloade appen, når du vil betale for dine indkøb eller leje et værelse, betale for en parkering med videre. Apple har tilmed skabt en koblingsmulighed, der kombinerer en QR-kode med en NFC-chip, der fører dig til App Clippet, hvor du så kan foretage din handling.

App Clips er designet til at interagerer med funktioner, som en normal app tilbyder, uden at skulle downloade resten af appen. Under WWDC 2020 fremviste Apple den basale funktionalitet, men i samme omgang forlyder det, at App Clips fortsat udvikles på.


Siri i iOS 14 klæder

Vi nævnte tidligere, at Siri ikke optager hele skærmen mere, men hun får nogle flere opgraderinger i iOS 14. Apple omtalte, at Siri i version iOS 14, har 20 gange flere fakta lige ved hånden end for tre år siden, og i iOS 14 kan at tackle mere komplekse spørgsmål end nogensinde før.


Translate

Lad os fortsætte med området for stemmegenkendelse. iOS 14 bringer en ny app med sig kaldet Translate, der kan oversætte talte ord i realtid. Kun 11 sprog understøttes på nuværende tidspunkt, hvilket er langt bag efter Google Translate, men den store fordel er, at Apples app gør det hele samme enhed.

iOS 14 Translate.webp

Image credit: Apple

Translate byder også på ”conversational mode”. Igen, dette er noget, der allerede er tilbudt af Google. Forskellen er basalt set, at Apple Translate tilbyder en enkelt mikrofonknap - i stedet for at skulle informere om, når hver person taler, lytter Translate til sprogene og tildeler dem til den rigtige side af konverteringen.

Fremragende koncept, men det er dog værd at bemærke, at hvis Translate skulle vise sig at være nytteløst på dette stadie i udviklingen sammenlignet med Googles tilbud, vil iOS 14 iPhones stadig være i stand til at afvikle Google Translate lige så godt som iOS 13.

Dette er tilfældet med de fleste af de nye features i en iOS-opdatering.

Messages 

Ændringerne her mellem iOS 13 og iOS 14 er for det meste fokuseret på Messages som et gruppekommunikationsværktøj, og nogle ændringer synes at være beregnet til at udfordre arbejdsredskaber som Slack. Du kan stadig sende beskeder frem og tilbage med en kontaktperson, men forbedringerne i iOS 14 sammenlinet med iOS 13 påvirker, ifølge Apple, den generelt brugeroplevelse, når du taler med flere personer af gangen.

Messages Appel.webp
Image credit: Apple

Samtaler har ikoner, der viser de forskellige deltagere, og dem, der har ”talt” senest er større. Der vil være mulighed for inline-svar, så du kan følge tråde inden for en større samtale, og du kan indstille notifikationer på en sådan måde, at du ikke får notifikationer om hver eneste meddelelse, der sendes ind i samtalen, men i stedet kun får besked, når du er nævnt. En meget afholdt funktion i Slack, og bestemt en velkommen funktion i iOS 14.

Du kan også ”pin” en samtale øverst på skærmen, og så krydrer Apple lige Messages med 20 nye hår- og hovedbeklædningstilarter til Memoji.

Memoji Apple iOS 14 messages.JPG
Image credit: Apple


 iOS 13 vs. iOS 14 – konklusionen må være…

Skal du opdatere din iPhone til iOS 14?

Det korte svar er ja. Det lange svar er, at det er lidt tidligt at sige, men de nye funktioner tegner et positivt billede, og umildbart intet der taler imod for en opgradering. Dette sagt på baggrund af, at vi endnu ikke selv har testet systemet af i en endelig version.

Ulemperne ved opgradering kan findes i små basale punkter som tilvænning, justeringer og potentielle bugs i et nyt OS, men der er altså stadigvæk også bugs i iOS 13 - en masse bugs - og app opdateringer løser generelt langt flere bugs end de introducerer.

Som altid anbefales det, at vente lidt inden man hopper ombord, fordi det giver dig en chance for at se, om slemme fejl dukker op gennem beta-test, eller den første tid efter lancering af den endelige iOS 14 version, og fordi serverne vil være mere påvirkede i opstartsfasen

På positiv-listen skal bestemt også nævnes muligheden for at til at vælge tredjeparts webbrowsere og e-mail-apps som default, som er et STORT i den rigtige retning, og et skridt ud fra Apples lukkede økosystem. App Clips og Translate-appen lyder begge cool, og falder i kategorien ”hvis det fungerer godt, vil jeg bruge det, og hvis det er skrald, kan jeg bare ignorere det”. Endelig er Home-screen widgets en vigtig inkludering.

Bemærk, at dette gælder den endelige version af iSO 14.0, som frigives i efteråret.


Source & Image credit:

Apple 

Vores partnere