Specifikationer
Performance
Display and audio
Camera
En tur rundt om Nokia G22
Som den hurtige kan se, er det ikke en telefon som skal op og konkurrere mod de store flagskibe fra konkurrenterne. Der hvor Nokia G22 adskiller sig markant, er den er bygget med tanken på bæredygtighed. Bagsiden er 100% genbrugsplast, og et designet har det som Nokia selv kalder QuickFix. Hvilket giver muligheden for at kunne klare reparationer selv, såsom skærmen eller batteriet. De oplyser også at Nokia G22 har en batteritid som kan holde i 3 dage.
Tager vi et kig på fronten, så har den et design som kan minde om andre telefoner som er set igenem tiden. Vi har en stor skærm på 6.52” med 120Hz opdateringsfrekvens, opløsningen er dog ”kun” HD+ hvilket giver os 720x1200. Skærmen er flad og har en sort kant i skærmen, som går hele vejen rundt.
Frontkameraet er placeret i toppen som en lille notch. Som blandt andet giver mulighed for at kunne åbne telefonen med ansigtsgenkendelse.
Det er en adaptiv opdateringshastighed, men selvom Nokia oplyser om 120Hz skærm, så kan den kun indstilles til 1-90Hz eller standard som er på 60Hz. Selvom den ”kun” går op til 90Hz, giver den stadig en flydende oplevelse, og fordi telefonens skærm er i den lave ende, ender det med at give et godt resultat i forhold til følelsen af ydelse. Man går dog på kompromis med opløsning i forhold til andre og dyre telefoner. Den har en peak brightness på 400 nits.
Højre side af telefonen har vi power knappen, som også fungere med fingeraftryk til at låse telefonen op, ved siden af det har vi også to knapper til lydstyrke.
På venstre side har vi SIM kort pladsen sammen med plads til Micro SD kort og i bunden har vi et USB-C indgang til opladning.
Med Nokia G22, får vi 30W hurtig opladning, og et stort batteri på 5050 mAh. Som oplyses til at kunne holde telefonen i gang i 3 dage. Der er ingen mulighed for trådløs opladning, hvilket jeg forestiller mig er et aktivt valg, for at holde omkostningerne nede, og ved at de har givet muligheden for at kunne tage bagsiden af selv, ved udskift af batteriet.
Tager vi et kig på bagsiden, kan det være svært at se den er blevet lavet af genbrugsplastik. Det er dog muligt at høre det, hvis man banker en finger på den. Nokia G22 kommer i Lagoon Blue og Meteor Grey, hvor det er sidste nævnte som er kommet til test.
Det er ikke kun de store top modeller som er forbeholdt flere kameraer monteret. Med G22, bliver vi forsynet med tre linser bagpå, som består af: 50 MP hovedsensor AF 5P lens, 2 MP Dybde og 2 MP Makro. Hvor det også er her vi kan se G22 adskiller sig fra de markant dyre modeller, med en langt færre pixels at arbejde med.
Den interne hardware i Nokia G22 består af en Unisoc T606, den kan enten fås med 64 GB eller 128 GB. Der er også mulighed for yderligere 2 TB SD kort. Den kommer fast med 4GB RAM og 2GB virtual RAM.
Software
Styresystemet på Nokia G22 er Android, og leveres med Android 12. Den kommer med en smule bloatware, men ved første øjekast, virker det til at være meget begrænset, og kun det som kommer med selve Android.
Ved at Nokia heller ikke har brugt tid til at lægge noget oven på styresystemet, giver det en mere ren Android oplevelse, men det tager også lidt personliggørelsen væk. For som nogle andre brands, der giver muligheden for at indstille animation, farve mm. Så bliver det holdt meget simpelt på Nokia G22.
Fra start er Nokia G22 allerede aktiveret til at optimere dit strømforbrug. Den sørger blandt andet for at informere dig, omkring APP’s som bruger meget strøm i baggrunden, og det er også muligt at aktivere ”Super-strømbesparelse”, som næsten lukker telefonen helt ned og kun sørger for at det vigtigste virker.
Kameraet er uden tvivl en af de store fokus områder, når folk vælger en ny telefon. Dette er underordnet om du bruger den til at forevige øjeblikket omkring dig, eller du skal tage et billede til snapchat. Nokia har også prøvet at sætte fokus på dette område. Men der er heller ingen tvivl om at vi har med en midrange at gøre, sammen med Nokia også skal have skabt sig et fodfæste på markedet, hvilket også skaber nogle kompromiser, både hvad angår hardwaren til at tage billedet, men også softwaren som giver mulighederne. Nokia har lagt stor vægt på hovedsensoren, som også er blevet forsynet med 50 MP, men de har dog holdt sig lidt tilbage, med dybde og makro som begge kun er 2 MP.
Nokia G22, føler jeg ikke har problemer med at skabe nogle flotte farver. Men der hvor den måske kommer lidt til kort, er den meget hurtigt skaber sløring i billederne. Jeg har selvfølgelig udvalgt de ”bedste” billeder ud af alle dem som er blevet taget. Der skal ikke mange elementer på billedet, hvor den bliver kylet ud af det, og ikke kan skabe en skarphed i hele billedet, men får hurtigt problemer omkring hvor den skal fokusere.
Der er ikke meget selv at kunne gøre, og fordi Nokia har valgt at køre med Android vanilla, så er vi meget låst til kun at bruge kameraet på en måde, nemlig ”point and shoot”.
Som nævnt har Nokia valgt at holde igen med de andre linser, og det kan også hurtigt ses, hvordan makro funktionen, slet ikke ville skabe fokus. Dette var påtrods af jeg prøvede flere forskellige afstande fra objektet.
Da jeg var ude for at teste den digitale zoom X2, fik jeg også hurtigt et resultat, som gav et meget pixeleret billede, fremfor ved X1, som er standard.
Test
Jeg har brugt Nokia G22 i et par uger. Modellen som jeg har modtaget har været en af de første samples, og der skulle blandt andet have været noget med for meget lim på bagcoveret.
Selvom det altid er sjovt at prøve det nyeste og største fra producenterne, så har det også en charme, når vi får lov til at give os i kast med en midrange telefon, og i dette tilfælde også har lidt et budskab i sig.
Det er har været en fin oplevelse at prøve Nokia G22, i forhold til hvad jeg er van til, har det dog været en lidt langsom oplevelse. Ser vi bort fra denne del, så har Nokia stadig skabt et godt sammenhæng mellem hardwaren, og det er også det som gør midrange interessant. For her der er de mange gange begrænset og skal vælge eller fravælge ting, for at det ikke bliver for dyrt.
Batteritiden har været rigtig god, og det er selvfølgelig også fordi de har valgt at smide 5050 mAh, som vi normalt kun ser i de helt store topmodeller. Ved siden af det har Nokia dog ikke en QHD+ opløsning, eller en CPU som sluger en masse strøm til at køre, hvilket også skaber en god harmoni omkring levetiden på batteriet.
Der hvor Nokia G22 adskiller sig markant, og måske og deler målgruppen lidt er selvfølgelig du ikke behøver gå ned til den lokale smartphone reparatør for at få ordnet skærmen eller skiftet batteriet.
Pris
Nokia G22 har en pris på 1340,- DKK for 64 GB versionen, det har ikke været muligt at finde 128 GB endnu.
Ønsker du at finde flere oplysninger omkring G22 fra Nokia kan du klikke på banneret ovenover.
Konklusion
Det er blevet tid til at få afsluttet testen af G22 fra Nokia. Nokia prøver at skubbe lidt til normerne for hvordan vi har vores telefoner, og gøre det mere bæredygtigt. Det er som sagt her vandene deler sig med målgruppen for telefonen vil jeg mene ligger sig rigtig meget op til den mindre IT kyndige, som ikke har de store krav til telefonen, men hvor de ønsker sig en stabil telefon der kan lave et fornuftigt billede når de er ude og gå tur, samt kan de nødvendige ting.
Men så kommer den bæredygtige del ind, for det er måske ikke den målgruppe som vil være så stærke til, selv at kunne skifte en skærm eller batteri. Her henvender G22 sig mere til dem der er lidt kyndige, men også går op i miljøet. Desværre tror jeg også denne gruppe ønsker en telefon som kan lidt mere end det som G22 fra Nokia har at byde på.
Men ser vi på prisen, sammenlignet med hardwaren så har Nokia fået sammensat et rigtig godt produkt, og ydermere så vil værdien for telefonen hurtigt have betalt sig hjem, ved at vi ikke kommer over i en smid ud kultur, fordi reparationen koster det samme som en ny telefon, men vi selv kan gøre det, hvis uheldet skulle ske.
Kigger vi lidt over på opløsningen, så syntes jeg personligt telefonen køre med for lav en opløsning til for stor en skærm, hvilket hurtigt kan give et grumset billede at se på.
Med sin små 400 nits i lysstyrke må siges at være i den lave ende. Da den er blevet testet i foråret, er det svært at sige, hvordan det vil være når solen virkelig træder til. Men fra erfaring, kan det komme til at give problemer, på de gode sommerdage.
Jeg ender dog med at give Nokia G22 en score på 7 ud af 10. Jeg tror at Nokia har fået fat i noget omkring at kunne klare noget selv, både for miljøet, men også det økonomiske aspekt. Der hvor jeg tror Nokia G22 får sine problemer er omkring hvilken målgruppe som den skal ramme, og hvem som ender med at købe den. For dem som ”nemt” kan ordne de reparationer selv, de ønsker mange gange en hurtigere telefon og godt kamera. Hvor dem som ikke har de krav, ikke nødvendigvis er parate til selv at skulle udskifte dele på telefonen.
Godt:
Skidt:
Score: 7