Udløbet licens er dårligt nyt for Huawei: [Update]

huawei_mate_20_pro_screen_tweak_dk
En midlertidig licens, der gav Huawei lov til at understøtte deres telefoner, efter de amerikanske sanktioner tilbage i forrige år, er nu udløbet. Dette kan gå hen og blive et problem for ejere af Huawei-smartphones.

Opdatering d. 19/8 kl. 14:30:

USA's udenrigsminister Michael R. Pompeo, har nu slået fast, at licensaftalen ikke fornyes yderligere.

"The United States has provided ample time for affected companies and persons – primarily Huawei customers – to identify and shift to other sources of equipment, software, and technology and wind-down their operations. Now that time is up." Udtaler Pompeo. Læs hele udmeldelsen her.

Tilbage i maj måned fremlagde amerikanerne et forbud mod at der kunne bruge amerikansk teknologi til at fremstille chips for Huawei, men dette forbud bliver nu strammet yderligere.


Forbuddet omfatter nu situationer hvor “hvor amerikansk software eller teknologi er grundlaget for en udenlandsk produceret vare”, som Huawei benytter sig af.

Dette kan gå hen og give konsekvenser for blandt andet Huaweis laptops, der benytter sig af Windows fra amerikanske Microsoft, men selvfølgelig også Huaweis smartphones og tablets, specielt dem der stadig kører med Google Play Services.

Huawei lover dog at holde deres devices opdateret, usanset hvad - læs nærmere ved opdateringen nedenunder.

Opdatering d. 17/8 kl. 17:30:

Huawei Mobile har udtalt sig om situationen:

"Huawei vil fortsat sende system- og sikkerhedsopdateringer ud til alle Huawei-mobiler (inklusivt P30 Pro) takket være den stærke open source platform og vores egen evne til at distribuere software.
Alle Huawei-telefoner med Google Play Store præinstalleret ved købstidspunktet, vil fortsat kunne bruge og hente apps, inklusiv Google apps, til mobilen samt modtage opdateringer."


Huawei vil altså stadig holde alle deres enheder opdateret, såfremt licensen ikke fornyes. Præcist hvordan det kommer til at foregå, er endnu uvist.


Udløbet licens skaber problemer

Torsdag d. 13 august, udløb en vigtig licens, der gav Google lov til at opdatere telefoner fra Huawei. Det resulterer i at ingen telefoner fra Huawei kan modtage opdateringer fra Google længere. Dette gælder også mobiler der blev produceret før sanktionerne.

Den midlertidige undtagelse der nu er udløbet, blev indført sådan amerikanske teleselskaber kunne opdatere netværksudstyr fra den kinesiske gigant.

Det amerikanske handelsministerium skriver i en mail, at licensen havde givet “en mulighed for brugere af Huawei-enheder og telekommunikationsudbydere til fortsat midlertidigt betjene sådanne enheder og eksisterende netværk, under overgangen til alternative leverandører”.

Google har sidenhen bekræftet, at det var præcis denne midlertidige licens, eller undtagelse, der gjorde det muligt at holde telefoner og tablets fra Huawei, opdateret med Google-software.

Såfremt licensen ikke forlænges, er der meget stor risiko for, at massevis af Huawei-enheder ikke kan opdateres til Android 11, eller modtage andre fremtidige opdateringer.


Risiko for mistet adgang til bank-apps

Den udløbne licens, kan muligvis også få trælse konsekvenser for brugere af apps der benytter sig af "SafetyNet" funktionen. SafetyNet, der benyttes af eksempelvis NemID og netbank, risikerer også at blive ramt af den udløbne licens.

SafetyNet er en løsning der tjekker sikkerheden på din enhed, når du åbner en app med funktionen. Er enheden blevet kompromitteret, gives der ikke adgang til app'en. Banker og andre apps såsom Netflix, bruger funktionen, som en sikkerhed mod hackere og anden ulovlig indtrængning.
Kort sagt, vil man ikke kunne åbne de nævnte apps, uden licensen.

Hvordan ser fremtiden ud?

Der er en lille chance for at det amerikanske handelsministerium forlænger den udløbne licens, men spørger man medierne, er mange fortvivlede over denne mulighed.
Huawei går en mørk tid i møde, hvor samarbejde ikke længere en en mulighed, men istedet må finde på løsninger selv.

Ifølge Huawei, vil de stadig holde deres devices opdateret, selvom licensaftalen ikke længere er en realitet. Præcis hvordan det kommer til at foregå, er endnu uvist.

Vi må se om Huaweis eget styresystem HarmonyOS, kan bringe dem på rette vej igen.


Billeder og kilder: Engadget, Gsmarena, US Embassy