Android-apps du ikke bør installere på din telefon

farlige android apps guide
Da malware og bloatware er et tiltagende problem på Android, er det vigtigere end nogensinde at sikre, at de apps, du downloader, ikke er en trussel mod dig eller din enhed. Google fjerner fra tid til anden mange adware- og spyware-apps fra Play Store, men hvad med nogle af de mest populære apps, der ikke er direkte malware i sig selv, men alligevel kan ende som et mareridt, når det handler om privatlivets fred.

I denne artikel tager vi et kig på 8 af de farligste Android-apps, som du bør holde dig væk fra, hvis du værdsætter dit privatliv.


Android-apps, du skal holde dig væk fra

Google Play er et fantastisk sted til at lede efter nye spændende apps, men selvom Google Play som udgangspunkt burde være en sikker havn af færdes i, er det vigtigt at være forsigtig og opmærksom, før du downloader nye apps. Selv ældre og veletablerede apps kan vise sig problemfyldte, når det handler om privatlivets fred, hvis du ikke er forsigtig.

Nogle apps kan indsamle dataene fra din telefon og dele dine personlige oplysninger med tredjepartsannoncører.

Herunder lister vi 8 af de farligste Android-apps. Er de allerede installeret på din telefon, bør du slette dem, og fristes du af at downloade dem, vil vi på det kraftigste fraråde dig at installere dem.

 

1. UC-browser

UC-browseren er udviklet af UCWeb, et datterselskab af den kinesiske tech-gigant, Alibaba, og er en af de mest downloadede webbrowsere på Android. Imidlertid advarer mange cybersikkerhedsanalytikere mod, at UC-browseren ikke tilstrækkeligt beskytter sine dataoverførsler, hvilket kan efterlade dine personlige data i fare for at blive opfanget af hackere og efterretningsbureauer. Ifølge cybersikkerhedsanalytikere bruger browseren en svag kryptografi og undertiden slet ingen form for kryptering, når den transmitterer tastetryk over internettet. Dette gør det til en farlig, usikret app, der bør slettes fra din telefon.

UC Browser.JPG

Alternativer: Mozilla Firefox (gratis), Google Chrome (gratis), DuckDuckGo-browser (gratis). Privatlivsbevidste brugere bør også tjekke Firefox Focus (gratis) - en open source privatlivsfokuserede browser, der som standard bruger ”Privat” eller inkognitotilstand. På listen over alternativer bør også Tor Browseren overvejes (gratis), hvis du er en avanceret bruger og ved, hvad du laver.

 

2. CLEANit

CLEANit hævder at være den optimalt junk file eraser, der har millioner af downloads i Play Butikken. Appen har ikke kun brug for masser af tilladelser, den annoncerer også tjenester, der fremstår useriøse til moderne Android-enheder med kraftig hardware i motorrummet. Faktisk kan nogle af dem endda være skadelige for din telefon.

CleanIT.JPG

For eksempel kan tømning af cachen i mange tilfælde sænke performance på din telefon, og deaktivering af baggrundsapps ikke har nogen givet mærkbar indvirkning på batterilevetiden. Medmindre disse programmer køres i baggrunden og afvikler musik eller scanner efter filer i baggrunden, i hvilket tilfælde du ikke ønsker at deaktivere disse.

Alternativer: Greenify (Gratis), CCleaner (Gratis)

Note: Hvis du har en relativt ny Android-telefon, kan du springe disse cleaners og optimerings-apps helt over. De hjælper ikke med at forbedre din telefons hastighed og ofte skabe komplikationer ved at ændre kerneindstillinger osv. på din telefon. Med det sagt, hvis du skal bruge sådanne apps, skal du holde dig til de to ovennævnte.

 

3. Dolphin Browser

Dolphin browseren er endnu en vildt populær tredjeparts browser-app, der lover meget, men leverer meget lidt. Det er en flash-understøttende browser, der mildest talt er et mareridt, når det kommer til tracking, og bør afinstalleres med det samme. Ifølge flere rapporter gennem årene gemmer Dolphin ikke kun dine browsing-sessioner i inkognitotilstand, men afslører også din officielle IP-adresse, selv når du bruger en VPN. Den leveres også med en masse ekstra ”funktioner”, som f.eks. videoafspillere og hastigheds-boostere, der kun føjer til listen af problemer.

Dolphin-Browser.webp

Alternativer: Mozilla Firefox, Google Chrome, DuckDuckGo Browser

 

Virus Cleaner – Antivirus Free & Phone Cleaner 

En app med over 14 millioner installationer, Virus Cleaner - Antivirus Free og Phone Cleaner fra Super Cleaner Studio, er nøjagtigt hvad der er galt med Android-økosystemet. Programmet leveres med et hav af annoncer, hvoraf mange er til tjenester og brands med tvivlsom omdømme. Hvad mere er, programmet at være en “efficient security master, phone junk cleaner, WIFI security, super speed booster, battery saver, CPU cooler and notification cleaner”, hvoraf ingen når i mål med udviklernes lovprisninger.

Virus-Cleaner.webp

Alternativer: Avast (gratis), AVG (gratis), Kaspersky (gratis).

Note: Det er bedst at springe kategorien helt over, da det bedste antivirusværktøj på Android er Google Play Protect, som er aktiveret som standard på alle Android-telefoner.

 

5. SuperVPN gratis VPN-klient

Med over 100 millioner installationer er SuperVPN en af de mest anvendte VPN-apps på Android. Imidlertid hævdede cybersikkerhedsanalytikere tidligere på året, at appen indeholder kritiske sårbarheder, der kan give hackere mulighed for at udføre MitM-angreb (Man-in-the-Middle), der muligvis stjæler personlige oplysninger, herunder kreditkortoplysninger, fotos og private chatlogs. Ifølge rapporter kan kriminelle også udnytte sårbarhederne til at kapre en brugers forbindelse til ondsindede websteder, der yderligere kan bringe brugerens privatliv og sikkerhed yderligere i fare.

SuperVPN.webp

Alternativer: Express VPN (gratis), Nord VPN (gratis), SurfShark (gratis).

 

6. RT News

Russia Today (RT) er finansieret af Kreml og er den russiske regerings officielle talerør. Netværket tilbyder nyhedskanaler, blogs og flere mobile apps på engelsk rettet mod vestlig publikum. På trods af sine påstande om at være en journalistisk højborg for kvalitet, bruges det ofte som et propaganda-talerør for Vladimir Putins regeringen og er blevet citeret af vestlige sikkerhedsagenturer som CIA og MI6 som en vigtig kilde til desinformation om amerikansk politik og Brexit. Det er en nyheds-app, du bør udgå, hvis du ikke ønsker at blive bombarderet med fake news.

RT-News.webp

Alternativer: CNN (gratis), BBC (gratis)

 

7. Super Clean 

Endnu en claner app, der er valgt set ud fra dens popularitet. Super Clean af Magical Dev har registreret mere end 26 millioner installationer i Play Butikken, men som de fleste andre cleaner apps gør meget lidt indsats, der bunder udi bedre performance på din telefon.

Super-Clean.webp

Som med andre apps i sin kategori lover Super Clean at optimere batteriforbruget, fjerne uønskede filer og øge tilgængelig hukommelse, hvoraf ingen kræver en tredjeparts-app.

Alternativer: Greenify og CCleaner

 

8. Fildo Music

Sidste app på vores liste er Fildo, som engang var en ulovlig app til download af musik, forklædt som en integreret musikafspiller på flere telefonmodeller. Efter appen var en tur i mediernes søgelys, droppede udviklerne bag downloadfunktionerne til download af musik, og fungerer nu udelukkende som en musikadministrations app.

Alternativer: VLC (gratis), AIMP (gratis), Poweramp (gratis)

 

Andre apps, du ikke bør installere

I ovenstående liste valgte vi kun apps, der i øjeblikket er tilgængelige i Google Play. Der er dog hundredvis af flere apps, der er blevet forvist fra Google Play for såkaldt klikbedrageri, ulovlig datamining, forstyrrende annoncer og mere. Disse inkluderer Clean Master, DU Battery Saver, ES File Explorer, Quick Pic Gallery og en lang række andre apps, hvoraf mange er fra den berygtede kinesiske udvikler, Cheetah Mobile.

Mange af disse er stadig tilgængelige til download som APK-filer fra forskellige sider og tredjeparts Android-app butikker. Det gyldne råd er, at hvis du er usikker om baggrunden for en bestemt app eller dens udvikler, er det bedst at undgå at downloade den på din enhed.

 

Sådan spotter du nyttige apps fra potentielt skadelige

Det er undertiden svært at skelne gode apps fra ondsindede apps. Tegn, der altid bør give anledning til bekymring, er antallet af unødvendige tilladelser, som en app beder om. Har en lommelygte-app brug for din placeringstilladelse? Kræver en cleaner app adgang til kamera og / eller mikrofon?

Beder en fotoredigerings app om telefon- eller sms-tilladelser? Er det tilfældes, er det i vores optik et vink med en vognstang. Selvom disse apps efterspørger yderligere tilladelser, er det IKKE en skudsikker indikation af en farlig app. Men du bør altid undersøge apps, før du installerer dem på din telefon.

Som en tommelfingerregel er det bedst at undgå cleaners, antivirus, RAM-boostere osv., Fordi de næppe tilbyder nogen forbedringer i den virkelige verden. Andre apps, man skal være forsigtig med, er vejr-apps og scanner-apps, der potentielt kan indsamle følsomme placeringsoplysninger og personligt identificerbare data fra dine telefoner.

Og ja, mange emoji-apps og fotofilter / editor-apps er intet andet end glorificeret adware, hvis ikke værre. Alt sagt og gjort, er det bedst at undgå apps, der beder om masser af tilladelser til ting, der ikke er relateret til deres annoncerede funktionalitet.


Source & Image credit:

Pixabay

Vores partnere