Sådan finder du din Windows 10 produktnøgle

Windows 10 februar 2021
Hvis du kører Windows 10 på din pc, uanset om du har bygget den selv eller købt den, har du en produktnøgle knyttet til den. Eller rettere sagt, hvis du kører en aktiveret version af Windows 10 på din enhed.

I gamle dage var produktnøglen afgørende for installation og geninstallation af Windows på din pc, men Windows 10 er lidt lettere at have med at gøre på denne front. Du bliver ikke forhindret i at udføre en ren installation af Windows 10 uden en, og i nogle tilfælde behøver du muligvis ikke engang indtaste en Windows 10-produktnøgle.

Hvis du har brug for at finde din Windows 10 produktnøgle, er her alt hvad du behøver at vide.


Hvorfor har du brug for en Windows 10 produktnøgle

Det er ikke længere nødvendigt at have en Windows 10 produktnøgle for at installere operativsystemet på en pc. Du kan vælge at tilføje det under installationsprocessen, men du kan lige så godt vente til bagefter.

En Windows 10 produktnøgle er nødvendig for at aktivere din kopi af Windows 10 og få ubegrænset adgang til funktionerne. Det er muligt at fortsætte med at bruge din pc med en ikke-aktiveret kopi, men du vil så gå glip af en række funktioner – herunder vigtige dertilhørende opdateringer.

Uden aktivering af Windows 10, vil du også løbende modtage påmindelser om, at du ikke bruger en aktiveret kopi af Windows 10.

Hvis du har brug for at købe en kopi af Windows 10, får du en nøgle enten til at indtaste manuelt eller ellers vil den automatisk blive anvendt på din Microsoft-konto. Hvis du køber gennem Microsoft Store på din pc, gælder sidstnævnte.

Hvis du køber gennem en autoriseret forhandler, enten digitalt eller modtager en fysisk version/kasse, får du en kopi af produktnøglen med, som du skal indtaste manuelt. Det er en god idé at gemme denne et sikkert sted.

Læste du også: Sådan aktiveres hurtig opstart på Windows 10


Sådan finder du din Windows 10 produktnøgle på din pc

Det er ikke ligefrem en velannonceret mulighed, men det er rent faktisk muligt at finde Windows 10 produktnøglen fra din pc.

Det tager kun et par minutter, og den eneste forudsætning er, at du er fortrolig med at bruge kommandoprompt.


1. Kontroller, om Windows 10 er aktiveret

Den første fase er at kontrollere, om din kopi af Windows 10 er aktiveret. Hvis det er tilfældet, kan du finde din produktnøgle. Hvis det ikke er tilfældet, skal du købe en.

Åbn appen ”Indstillinger” på din pc, og vælg derefter ”Opdatering og sikkerhed”. Klik derefter på ”Aktivering” i sidepanelet.

Du præsenteres her for en besked, der informerer dig om, om Windows 10 er aktiveret, og om det er med en digital licens eller med en digital licens, der er knyttet til din Microsoft-konto.

Windows  licens digital aktiveret.JPG


2. Sådan finder du din produktnøgle

Det første trin er at åbne kommandoprompt med administratorrettigheder. Klik op forstørrelsesglasset/Windows search, og indtast kommandoprompt. Når den vises, skal du højreklikke og vælge ”Kør som administrator”. Klik på Ja i det meddelelsesfelt, der dukker op, og vinduet Kommandoprompt åbnes herefter.

Alternativt kan du bruge Windows PowerShell.

Nu bliver du nødt til at indtaste den nødvendige kommando for at se din Windows 10 produktnøgle. Bemærk, at der er store og små bogstaver, så du bliver nødt til at kopiere det nøjagtigt som nedenfor:

wmic path SoftwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey

Tryk på Enter, og du vil nu se produktnøglen foran dig.

Læste du også: Sådan finder du gemte Wi-Fi-passwords i Windows 10


Vores partnere