Hvor bagudkompatibel er PlayStation 5?

PS5 guide tweakdk
PlayStation 5 introducerer nogle store forbedringer i forhold til den forrige generation, samtidig med at den opretholder kompatibilitet med de fleste PS4-spil. Desværre er "de fleste" ikke "alle", så i denne artikel kigger vi på, hvad du har brug for at vide om at spille ældre spil på din PS5.

Helt grundlæggende, er der nogle punkter, som du skal være opmærksom på inden du erhverver dig en PS5-konsol.De fleste PS4-spil fungerer på PS5

Sony har lovet, at 99% af PlayStation 4-titlerne fungerer på PlayStation 5, inklusive deres liste med 100 bedste spil. Dette betyder, at næsten alle spil, du sandsynligvis vil støde på, fungerer out-of-the-box på den nye konsol.

bagudkompatibilitet PS4 vs PS5.png

Source: Sony

Dog fungerer et lille antal spil ikke på PS5, og Sony indikerer, at disse er "kun PS4" -titler. Derudover kan omkring 130 spil "udvise fejl" ifølge Sony. Disse fungerer stadig, men kan have glitches og bugs. Visse PS4-æra-funktioner, som onlinetjenester, fungerer muligvis ikke længere.

Push Square har sammensat en liste over spil, der kan opleve problemer. Den består for det meste af ældre titler med et par bemærkelsesværdige titler som Assassin's Creed Syndicate, Hellblade: Senua's Sacrifice, Mafia III og det originale Project CARS.

Læs også: 

Ældre spiltitler kan opleve markante forbedringer

Ligesom Xbox Series X og S er PlayStation 5 i stand til øge performance outcome i nogle af sidste generations spiltitler. Sony kalder denne funktion Game Boost. Game Boost giver ældre titler mulighed for at drage fordel af den hurtigere processor og mere potente GPU i PS5.

Dette betyder, at du i fleste spil simpelthen vil opleve en mere flydende spiloplevelse på trods af spillet kan have flere år på bagen rent udviklingsmæssigt.

Spil vil køre med PS4 pro-optimerede opløsninger snarere end native 4K (PS4 Pro brugte opskalering til at ramme sine 4K-mål i modsætning til Microsofts Xbox One X). Spil, der kører med en ulåst frame rates (op til 60 billeder), er med PS5 mere tilbøjelige til at kunne ramme dette mål.


Fordelene vil variere fra spil til spil. I nogle tilfælde er du muligvis nødt til at vælge "Performance Mode" i et spillets ”Options/Indstillinger” for at spotte disse forbedringsmuligheder. Nogle titler, som Days Gone, kører med dynamisk 4K (med opløsningsskalering) med 60 frames i sekundet. Andre, som Ghost of Tsushima, er blevet patched for kun at give mulighed for højere frame rates.

Med den originale PlayStation, PS2 og PS3 stopper festen

Desværre fungerer ældre spil fra klassiske PlayStation-konsoller ikke på PS5. Hvis du vil spille ældre titler på din PS5 er PlayStation Now en mulighed. For $ 9,99 pr. måned får du adgang til et kæmpe bibliotek med spil, der går helt tilbage til PS2-æraen, og nye spil tilføjes også hver måned.


PlayStation Now bruger streaming i stedet for at benytte sig af native kode indbygget til at understøtte ældre spiltitler. Dette betyder, at din oplevelse kan variere vildt, afhængigt af hvor du bor, og hvor god din internetforbindelse er. Mange nye (PS4 og nyere) titler, der er inkluderet i et PS Now-medlemskab, kan downloades snarere end streames.

PS Now tilbyder en elegant løsning til at spille klassikere spil til en relativ lav månedlig pris. Tjenesten er tilgængelig i Nordamerika, det meste af Europa og Japan.


Læs også: PlayStation Now vs. Xbox Game Pass: Vinderen er…


Det meste PS4-tilbehør fungerer (og så alligevel ikke)

Størstedelen af dit PlayStation 4-tilbehør fungerer på PS5 og med PS5-titler, herunder officielt licenserede specialudstyr, som racing-rat/udstyr, arkadesticks og flight controllers.

Gældende for controllere er snakken dog en anden. DualShock 4 fungerer sammen med PlayStation 5, men kun når man spiller ældre PS4-spil. Dette skyldes, at PS5 leveres med den splinternye DualSense-controller, som gør brug af haptisk feedback, adaptive udløsere og en integreret mikrofon.

Dualsence controller PS5.jpgSource: Sony

Du bliver nødt til at købe en ny DualSense-controller, hvis du vil spille lokale multiplayer PS5-titler - du kan ikke bruge den gammel DualShock 4, du har liggende på hylden.

Sony understøtter også PlayStation VR (PSVR) på PlayStation 5, inklusive PS Move Motion Controllers og PSVR Aim Controller. Headsets, der fungerer sammen med PS4, inklusive Platinum & Gold -officielt licenserede Sony-headset, fungerer som normalt på PlayStation 5.

PlayStation Camera, der kræves for at PSVR skal fungere, fungerer på PS5. Ifølge Sony kræver det imidlertid “a PlayStation Camera adapter that will be provided at no additional cost to PS VR users.” Virksomheden har endnu ikke annonceret, hvordan PSVR-ejere kan få fat i en enhed.


Overvej at gemme ældre titler på et eksternt drev

Hvis du har til hensigt at spille en del PS4-titler på din nye PS5, kan du overveje at få et eksternt drev til at udvide din lagerplads. Da ældre titler er designet med langsommere mekaniske harddiske i tankerne, kan de downloades og gemmes på billigere eksterne drev.

Du kan derefter bruge det, der er tilbage af PS5's 825 GB interne SSD til PS5-spil, der bruger det meget hurtigere NVMe-drev i konsollen. Desværre kan PlayStation 5 i modsætning til Xbox-serien ikke arkivere spil på et eksternt drev.

Hvis du vil skabe mere plads på PS5's interne drev, er du nød til slette spil. Du kan ikke bare flytte dataene til et andet drev og derefter kopiere dem tilbage, når du vil afspille en given titel igen. Mange håber, at Sony vil tilføje denne funktion i en fremtidig firmwareopdatering.
 

Undgå Digital Edition PS5 til Disc Support

Hvis du er af typen, der vil spille dine ældre spil med højere opløsninger og jævnere frame rates, bør PS5’s Game Boost-funktion bringe smilet frem på læben. Bare husk, at hvis du opgraderer fra en PS4 og har et bibliotek med diske, skal du vælge den PlayStation 5 med diskdrev snarere end Digital Edition, da sidstnævnte mangler diskdrevet.

Sonys PS5 Digital Edition opretholder kompatibilitet med PS4-titler, men de skal være digitale udgaver, du har købt fra PSN-butikken. Derfor anbefaler vi, at du undgår udelukkende digitale konsoller, uanset om du køber en Xbox eller en PlayStation

Læs flere Nyheder om Spil


Source & Image credit:

Sony

Vores partnere