Hvad er Bluetooth, og hvordan fungerer det?

bluetooth SIG
Navnet Bluetooth har været synonymt med hvad man typisk betegner som ”connected technology”, i årevis og med god grund. Når vi har brug for to enheder til at kommunikere med hinanden, er Bluetooth vores go-to løsning. Mens Bluetooth er en utrolig værdifuld funktion, som vi i stigende grad tager for givet, hvad dækker Bluetooth så præcis over?

Opkaldt efter en skandinavisk konge fra det 10. århundrede, Harald Blåtand, er historien om nutidens Bluetooth-spor tilbage til 1994. Ericsson, en svensk telekommunikationsgigant, fangede ideen om at bruge Bluetooth som en trådløs forbindelse til at forbinde øretelefoner med mobile enheder. Efter gennemgang af denne nye form for teknologi, dannede fem virksomheder (Ericsson, Nokia, IBM, Toshiba og Intel) Bluetooth SIG i 1998 for at hjælpe med at overvåge væksten i Bluetooth. Ved udgangen af 1998 havde Bluetooth mere end 400 virksomheder og for nylig mere end 30.000 medlemmer.

guide bluetooth-image.png

Image credit: Bluetooth SIG

På et mere teknisk view bruger Bluetooth den samme 2,4 GHz-teknologi som andre trådløse teknologier. Oprindeligt designet til at virke over afstande på 10 meter, kan Bluetooth generelt håndtere et netværk på to til otte enheder. Det er blandt andet gennem denne teknologi, at du kan sende en side fra din computer til din printer i et andet rum uden et kabel. Inde i hver form for Bluetooth-hardware finder vi en form for ”tovholder”, der gør det muligt at bestemme den tilgængelige rækkevidde korrekt.

Anno 2021 findes der tre typer af Bluetooth-klasser tilgængelige:

  • Klasse 1 er den mest kraftfulde af sin slags og kan fungere op til 100 meter eller 330 fod.
  • Klasse 2 er den mest almindelige og bevarer originalens standard på 10 meter eller 33 fod.
  • Klasse 3 er den mindst kraftfulde og er generelt kun god til afstande på 1 meter eller 3,3 fod.


Hvordan fungerer Bluetooth?
Som nævnt ovenfor fungerer Bluetooth i 2,4 GHz frekvensområdet og udsender 79 forskellige bånd af radiobølger inden for denne frekvens. Når data sendes, opdeler Bluetooth alle dine data i mindre, og mere overførbare datapakker. Når pakkerne er opdelt, sendes de derefter individuelt over de 79 bånd.

Selvfølgelig sker alt dette inden for mikrosekunder med meget begrænset forsinkelse mellem de to tilsluttede enheder.


Bluetooth versus Wi-Fi

I modsætning til dine Wi-Fi- eller 3G / 4G / 5G-forbindelser forbruger Bluetooth ingen data. Det er gode nyheder i nutidens verden, hvor vi ofte forbinder vores smartphones til vores biler og streamer musik. Mens den faktiske streaming af musik bruger data, bruger forbindelse til din bil via Bluetooth ingen internetdata og har minimal indvirkning på batteriets levetid.

Læste du også: De bedste Wi-Fi 6 routere, du kan købe lige nu


Forskellige Bluetooth-typer

Fra 2021 er der to forskellige typer Bluetooth-teknologi til rådighed til forbrugere. Den første er Bluetooth Basic Rate / Enhanced Data Rate, og den anden er Low Energy. Førstnævnte (BR / EDR) skal altid parres. På den anden side kan enheder med Low Energy kræve et ”trusted relationship”, men det er ikke altid et krav. Introduceret med Bluetooth 4.0 er Low Energy fantastisk til elektronik som wearables, hovedtelefoner eller andre enheder med Low Energy-term, hvor batteriets levetid er i fokus.

Bluetooth-5.0-Android.jpg.webp

Image credit: Bluetooth SIG


Anno 2021 er der fem forskellige versioner af Bluetooth tilgængelige:

  • Da Bluetooth 1.0 første gang blev lanceret, blev den begrænset til en datahastighed på mindre end 1 Mbps med en rækkevidde på omkring 10 meter.
  • Bluetooth 2.0 tog et trin op ved at øge hastighederne op omkring 2 til 3 Mbps.
  • Bluetooth 3.0 inkluderede brugen af 802.11 tech, som hjalp med at øge dataoverførsler op til 24 Mbps.

Bluetooth 4.0 er den mest almindelige type Bluetooth, der er tilgængelig i dag. Datahastigheder er begrænset til 1 Mbps.


Bluetooth 5.0 er en forbedring på Low Energy-siden ved at øge datahastigheden og rækkevidden. Bluetooth 5.0 kan fungere i en række transmissioner, herunder 125 Kbps, 500 Kbps, 1 Mbps og 2 Mbps. Reduktionen i datahastighed havde den positive effekt af at være i stand til at øge dataområdet til hele 240 meter. Omvendt er den hurtigere transmission på 2 Mbps betydeligt mere begrænset og er bedst egnet til kort rækkevidde.

Den nyeste version Bluetooth 5.1 introducerer bedre transmissionsteknologi og rækkevidde. Læs mere HER


Hvorfor bruge Bluetooth?

Hvorfor ikke? Brugen af Bluetooth er udvidet til mere end bare tilslutning af øretelefoner og smartphones. Der er allerede masser af anvendelser til Bluetooth:

Mens printere adopteret Wi-Fi, kan den type forbindelse være ustabil. Bluetooth-aktiverede printere giver dig mulighed for at udskrive fra din telefon eller computer uden kabel, og selv når Wi-Fi er offline.

samsung_galaxy_s10_front_tweak_dk.jpg

Smartwatches og wearables er stærkt afhængige af Bluetooth-forbindelse. Disse enheder har åbnet døren til en helt ny verden af tracking workouts og kan dele data direkte til din telefon for synkronisering tilbage til en sundhedsapp.

De fleste bærbare computere leveres med Bluetooth og giver dig mulighed for at oprette forbindelse til et Bluetooth-tastatur og mus.

Trådløs gaming foregår via Bluetooth på tværs af Xbox-, PS4- og smartphone-verdener. Tilslutning af en PS4- eller Xbox One-controller til din iPhone eller Android-enhed håndteres alt sammen via Bluetooth.

corsair_hs70_wireless_gaming_headset_side_overview_tweak_dk.jpg

Læste du også: 2,4 GHz eller 5 GHz: Guide til bedste Wi-Fi signal

Hvis du har brug for et Wi-Fi-signal et sted, hvor du kun har mobiltjeneste? Tilslut din smartphone til din computer via Bluetooth, så den kan aktiveres som et hotspot.

Disse få eksempler skraber kun overfladen af, hvor mange forskellige typer elektronik du bruger i dag med Bluetooth.

Bluetooth har allerede spillet en stor rolle i vores tech-centrerede liv og vil fortsætte med at gøre det i en overskuelig fremtid. Takket være fremskridt med Bluetooth 5.1 er forbindelserne og dataoverførsler blevet langt mere stabile og ikke mindst pålidelige.

Hvad er din erfaring med Bluetooth, og i hvilken forbindelse bruger du Bluetooth i hverdagen?

Lad os høre fra dig i kommentarfeltet herunder.

Vores partnere