3 tips til bæredygtigt elektronik forbrug

markus-spiske-dYZumbs8f_E-unsplash
Har du overvejet om dit elektronik forbrug sætter et stort aftryk på klimaet? Der produceres en stor mængde elektronisk affald, hvoraf mobiltelefoner udgør en stor del. Særligt i Danmark bliver telefonerne hyppigt udskiftede, da de nærmest er klistrede fast til hånden. Læs med her og få tre tips til et mere bæredygtigt elektronik forbrug.

Vælg en bæredygtig smartphone

Det er de færreste mennesker, der frit vælger at undvære en smartphone. Dog kan du forsøge at gå efter en bæredygtig mobiltelefon. En Fairphone 4 er et grønnere valg, da den består af genanvendelige materialer. Desuden behøver du ikke udskifte telefon løbende, da den er designet til, at man kan udskifte delene. Genbrug er et vigtigt fokusområde, når det kommer til miljømæssig bæredygtighed. For genbrug minimerer både det samlede forbrug, og der går samtidig mindre til spilde. Ved at købe en bæredygtig smartphone kan du altså være med til at reducere mængden af elektronisk affald. For produktionen af mobiltelefoner udgør en stor CO2 udledning. Desuden er der oftest en begrænset levetid på smartphones, hvilket betyder, at folk ofte udskifter dem. 

Spar på strømmen

Man kan ikke producere strøm uden, det har en negativ effekt på klima og miljø. Derfor kan du blive mere bevidst om dit elforbrug ved for eksempel at bruge dit elektronik i færre timer, så du ikke skal oplade lige så ofte. Du kan for eksempel være bevidst om, hvornår det er nødvendigt at bruge din smartphone, og hvornår det blot er tidsfordriv. I stedet for at scrolle på de sociale medier, mens fjernsynet kører i baggrunden, kan du prøve at tænke over, hvornår du bruger hvad. Når du ser fjernsyn, kan du altså prøve at lægge telefonen fra dig. Desuden kan du begynde at strikke, læse en bog eller lave andre aktiviteter, som ikke kræver en skærm. For meget skærmtid om dagen overbelaster dine øjne, hvilket kan resultere i hovedpine. At spare på strømmen vil altså både være et plus for dig, men også for din elregning. 

Skab gode vaner

Det kan måske virke som om, at der skal mere til at redde klimaet end at undlade at bruge telefonen i så høj grad, som du måske plejer at gøre. Dog er det vigtigt at huske på, at lidt er bedre end ingenting. Det er altså også de små ting, der kan gøre en forskel. For hvis alle mennesker tænker sådan, kan det pludselig gøre en stor forskel. 

Vores partnere