Valutakurser indgår derfor også som en del af den basisviden som folkeskolens elever skal have med sig, når de afslutter folkeskolens afgangseksamen. Men hvad er valutakurser egentlig og hvorfor er det så vigtigt at vide så meget herom? I denne artikel vil vi dykke ned i alt der handler om valutakurser, så du kan blive bedst muligt på til at håndtere dem for fremtiden.
Der er mange grunde til at dykke ned i hvad valutakurser er, hvad der påvirker valutakurserne og hvordan man benytter sig og får noget ud af valutakurserne. I takt med at Danmark rykker mere ud over grænserne til de andre lande i verden, vil det i stigende grad have noget at sige for dig som person også. Det er slet ikke så besværligt at have med valutakurser om at gøre, hvis blot du ved hvad det er og kender til de gode redskaber der er online.
Handler du med valutakurser eller har du på anden måde interesse for valutakursernes kurver, er der flere måder at finde frem til den aktuelle kurs online. Skal du ikke blot bruge valutakursen for en bestemt valuta, men vil du også regne på hvad et beløb svarer til kontra den danske valuta, nytter det ikke at du benytter de online sider der blot oplyser om hvad kursen er, medmindre du vil sidde og omregne valutaen manuelt.
Du kan sagtens finde gode online sider der gør det hele for dig og som allerede har en valutaomregner, som du frit kan benytte dig af helt gratis.
Disse online sider kan f.eks. være evaluta.dk. Siden her er særlig god for dig der skal dykke lidt ekstra ned i valutaomregning men samtidig også vil have en interesse for flere end en enkelt valutakurs. I denne artikel vil vi tage udgangspunkt i denne hjemmeside, når der refereres til brugen af f.eks. valutaomregneren og lignende.
Kursen for en bestemt valuta vil hele tiden svinge op og ned. Det kan betyde små beløb hvis du blot skal bruge et par euro på din rejse i udlandet, men er du f.eks. inde i aktieverdenen og investerer du større beløb i udenlandske aktier, kan det især her være en stor fordel for dig at undersøge den aktuelle valutakurs inden du handler. Har du oven i købet med volatile aktier at gøre, altså aktier der i egen kurs vil have meget store sving i bevægelser fra dag til dag, kan det betyde tusinder af kroner til forskel for din endelige aktieformue, den dag du også vil sælge igen.
Kursen stiger og falder hele tiden, fordi den bliver påvirket af det der sker i verdenen. Man ser f.eks. at lande der er trykket i form af inflation får en trykket valuta.
På evaluta.dk kan du øverst på siden vælge mellem forskellige værktøjer du vil have brug for når du dykker ned i de forskellige valutakurser. Vælger du f.eks. emnet valutaudvikling, vil du her kunne se en kurve over den gældende valuta, så du får en visuel forståelse for, hvad det vil sige at kursen går op og ned. I din højre side, vil du selv kunne vælge hvilken valuta du er interesseret i at se nærmere på. Vælger du USD, den amerikanske dollar og vælger max intervallet fra 2004 til nu, vil du f.eks. kunne aflæse at der i 2008 var en stor finanskrise verden over. Valutakursen lod sig altså påvirke i høj grad af denne og var på sit laveste.
Havde du tilbage i 2008 siddet med en ordentlig pose penge, som du frit kunne vælge at placere i alle mulige former for investeringer og opsparinger, ville det have været et helt perfekt tidspunkt at købe en masse aktier. Den danske krone var dog samtidig i bund og der ville derfor ikke have været meget at hente ved at vælge at handle udenlandske aktier kontra danske aktier her, set udelukkende på valutakursen. Dog ville enhver aktie der skulle have holdt samme kurs fra 2008 til 2015 have været mere værd ved salget i 2015, udelukkende fordi f.eks. den amerikanske dollar var steget 2 dollars i denne periode.
Der var dog mange der valgte at sælge ud af deres aktier og andre formuer. Enten fordi det var nødvendigt for at kunne holde taget over hovedet, eller fordi der opstod panik over at se samtlige aktier falde i kurs på meget kort tid. Det var en forfærdelig periode, men faktisk ser vi selv på lignende fald i kurver i disse år.
Der kan dog være tider, hvor der er ting og sager der påvirke en udenlandsk valuta, men som ikke har noget at sige i forhold til den danske valuta. Det sker dog sjældent at den danske valuta afviger stort fra Euroen, da der er en aftale om at disse valutaer skal følges nogenlunde ad, for at undgå at der kommer for stor en forskel mellem de europæiske lande. Det er derfor mest det kinesiske marked eller det amerikanske marked, der kan være relevant med valutaforskelle kontra aktie- og valutahandler.
Det værktøj på evaluta.dk der bliver brugt at flest er som regel valutaomregneren som du blandt andet kan finde frem til ved at vælge emnet valutaomregner i toppen på siden. Denne valutaomregner er rigtig god at have ved hånden, hvis du f.eks. sidder og vil undersøge rejser til andre lande eller vil købe noget stort online fra andre lande.
Værktøjet er simpelt og kræver blot at du indtaster det beløb du vil have omregnet og maskinen vil derefter udregne resultatet for dig.
Du kan også selv omregne valutaen i hovedet eller på egen lommeregner, hvis du blot kender til den aktuelle kurs, men husk at kursen kan ændre sig fra dag til dag, så det vil altid være en ca. beregning du foretager dig.