ASRock Z490 Velocita

tweak_dk_asrock_z490_velocita_front
ASRock er tilbage med endnu et af deres Velocita bundkort – Denne gang deres Intel Z490 pendant. Der er stadigvæk fart over feltet med aktiv VRM køling og masser af features proppet under motorhjelmen.

***Denne artikel er lavet i samarbejde med ASRock.

Vi kiggede i sidste uge på ASRock’s nye Velocita serie af produkter med B550 på AMD siden. Denne gang kigger vi på Intel ”modsvaret”, med Velocita Z490 varianten til Intels 10/11th generation af CPU’er. Også denne gang bydes der på 2,5Gigabit LAN og andre godter.

Vi lægger som altid ud med de tekniske specifikationer på kortet.


De tekniske Specifikationer:

 • Socket: LGA1200
 • CPU (MAX SUPPORT): 10/11th Gen Intel CPU
 • Chipset: Intel Z490
 • Memory Support: DDR4 (Up to 4666MHz+)
 • Dimm Slots: 4
 • Max Memory (GB): 128 GB
 • PCI-E X16: 2
 • PCI-E X1: 3
 • PCIe M.2 WiFi: 1 (Optional)
 • SATAIII: 8
 • RAID: 0/1/10
 • PCIe/SATA M.2 Slot: 2 (1xGen4*, 2xGen3*)
 • LAN: 1x2.5 Gigabit LAN, 1x1.0 Gigabit LAN (10/100/1000/2500 Mb/s)
 • AUDIO: 7.1 Realtek ALC1220
 • Multi GPU: SLI: No, CrossfireX: Yes

* Two M.2s share slots for either Gen3 or Gen4 support

tweak_dk_asrock_z490_velocita_board_front.jpg

ASRock’s nye Velocita (italiensk for hastighed/fart) serie af produkter er efter deres egne ord er rettet mod den mere entusiastprægede del af gaming market – der ligges ikke skjul på inspirationen fra Motorsporten med det sort/rød/sølv farvetema, som præger hele bundkortet.

”Fartstriberne” går igennem hele kortet både med striber af sort og rød, men også i kortets VRM køling, hvilket er en fed detalje.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_box_back.jpg

Velocita Z490 indpakningen fremhæver de vigtige funktioner der adskiller kortet fra mængden.

Ud over de mange ting som er spejlet fra B550 modellen - 2,5Gbit LAN, en Gen4 NVME M.2 slot, Dr. MOS og Nahimic lydteknologien fra Realtek, så er der lidt unikt at byde ind på. Aktiv køling af VRM via små blæsere der skal hjælpe på stabilitet og ikke mindst temperatur ved overclock – specielt med vandkøling.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_pcie.jpg

Velocita Z490 har to 16x PCI-E sokler, der begge er forstærket – hvis man skulle få lyst til at montere et tungt grafikkort eller to. Det er dog kun AMD’s CrossfireX teknologi der er understøttet og ikke nVidia’s pendant, SLI.

Der er også yderligere 3, 1x sokler til hvad man skulle få brug for, som bundkortet måske ikke lige tilbyder ud af kassen.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_ram.jpg

Der er som på de fleste ATX formfaktor bundkort 4 DIMM sokler til RAM med Dual Channel understøttelse. ECC fejlkorrektion understøttes ikke, men med de rette RAM og lidt tålmodighed kan der opnås hastigheder på over 4666Mhz ifølge ASRock.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_vrm_fans.jpg

ASRock har valgt at inkludere hele tre blæsere aktive til deres aktive køling af VRM modulerne. To på nord siden, og en tredje gemt lidt væk under IO skjoldet. Blæserne har en 0db mode, hvor de kun kører når der er et behov for det temperaturmæssigt, så de ikke snurrer op mens man sidder og sender mails og ser kattevideoer på Youtube.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_m2.jpg

Der er i alt tre, M.2 sokler til data-opbevaring, hvoraf den ene er Gen4 – Her skal man dog notere at to af soklerne deler fysisk plads, og man enten må vælge imellem at bruge Gen4 eller Gen3 soklen for i alt 2 M.2 drev.

Begge sokler har indbyggede heatsinks, der nemt kan skrues af og på. Man kan køre RAID på de to M.2 sokler, eller alternativt gøre brug af muligheden for en Gen4 NVME. Også dem med egen heatsink - det bare at skrue den indbyggede af og bruge den indbyggede heatsink.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_oc_buttons.jpg

Ligesom på Velocita B550 er der både Power/Reset knapper og fejlkode display nederst på bundkortet. Disse kan hjælpe fejlfinding og hjælpe med en mere gnidningsfri overclock proces.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_nahimic.jpg

Z490 Velocita har Realtek’s ALC1200 lydchip, som er kernen i deres Nahimic lydsystem. Virtuelt surround, effekter og ”lydretningsindikator” er bare nogle af de mange ting som Nahimic byder på.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_sata.jpg

Der er hele otte, SATA3 porte til rådighed på Z490 Velocita – Dog halveres dette ved brug af begge M.2 sokler, da disse deler båndbredde med to SATA porte hver.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_io_shield.jpg

I/O på bagsiden er næsten identisk med B550 modellen, men der er dog nogle få men vigtige forskelle her. Displayport er væk og der er to USB porte færre. Derimod får man en ekstra Gigabit LAN port med ud over den primære 2.5 Gigabit port – Der er med andre ord mulighed for router/server funktionalitet hvis man skulle få brug for dette.

tweak_dk_asrock_z490_velocita_polychrome.jpg

RGB bliver man selvfølgelig heller ikke snydt for – ASRock’s Polychrome software giver fuld kontrol over bundkortets egne LED’er, Grafikkort, RAM og headers. Alt samlet på en enkelt og overskuelig skærm.


Pris

ASRock B550 Velocita kan i skrivende stund erhverves for 1.850,- DKK eksklusiv fragt.

Til slut en hurtig opsummering af de fede features.

 • Lidt unikt spin på Sort/Rød temaet
 • USB C både for og bagpå
 • Dual 2.5Gb / 1.0 Gigabit LAN m. mulighed for Wifi
 • Masser af metal overalt på bundkort til forstærkning og køling
 • Godt med headers til RGB, nem og overskuelig RGB software
 • Fornuftigt grundlag for et potent overclock med aktiv køling af VRM moduler


Vores partnere