MSI lancerer bredt udvalg af Z690 bundkort

msi-z690-models
Intels 12. generations Alder Lake CPU'er er lige rundt om hjørnet. Den nye generation af CPU'er kræver nye bundkort, dels fordi der er en ny LGA 1700 socket type, men også for at kunne udnytte de mange nye teknologier, som Alder Lake har med sig. I den forbindelse har MSI lanceret en bred vifte af bundkort, som udnytter de nye muligheder.

Nyt skal der til

Den nye 12. generation af CPU'er fra Intel er det største spring, som de har taget i lang tid. Det betyder naturligvis også, at Intels partnere, som udvikler bundkort ,skal følge med for at kunne udnytte de mange muligheder, som kommer i den nye generation. 

MSI Intel Z690 series

Det er vigtigt til at begynde med at understrege, at man IKKE kan bruge nogen tidligere bundkort med de nye Alder Lake CPU'er fra Intel. Intels CPU'er har i lang tid haft den samme formfaktor, men den nye generation har på det helt basale plan en anden fysisk form end de tidligere generationer. 

Intel-Alder-Lake-S-processor.jpg

Alder lake CPU'er er mere aflange i det, så det er fysisk muligt at tage fejl,og komme den i et bundkort beregnet til de tidligere generationer af Intel CPU'er. Det er den nye LGA 1700 Socket type, der følger med Alder Lake. 

Oven i alt det kommer der naturligvis også et nyt chipset til at understøtte CPU'erne. Det er i denne omgang nået til Z690 chipsettet, og det er selvfølgeligt det, som MSI bruger i deres nye serie af Intel bundkort. 


Både DDR 4 og DDR 5 understøttelse

En af de nye ting som Alder Lake har understøttelse for er den nye DDR 5 type af RAM, som med tiden vil overtage pladsen for DDR4, som pt er den mest udbredte RM type. Alder Lake har dog understøttelse for begge typerne, så der vil være en overgangsperiode før DDR5 helt har taget pladsen, som den mest udbredte RAM type. 

Selv om Alder Lake CPU'er i sig selv understøtter begge typer, så er et bundkort typisk lavet til enten det ene eller det andet. DDR4 og DDR5 ser på overfladen ens ud, men der er små fysiske forskelle der betyder, at man ikke kan sætte DDR4 RAM i et DDR5 slot på et bundkort eller omvendt. 

MSI MPG Z690 Bundkort

De fleste bundkort i MSIs lineup af Gaming orienterede bundkort, i deres MPG og MEG serie, kommer alle sammen med DDR5 understøttelse, for at sikre den nyeste teknologi for optimal gaming ydelse. 

Hvis man har brug for DDR4 understøttelse, så er der dog også mulighed for det, hvis man skifter over i deres Pro serie af bundkort. Her kan deres Pro Z690-P for eksempel bruge en Alder Lake CPU sammen med DDR4 RAM. 

MSI Z690 Pro Bundkort


Nye muligheder

Hvad enten det er et bundkort med DDR4 eller DDR5 understøttelse, så er der dog på alle MSIs X690 bundkort understøttelse for de nye teknologier, som følger med Intels 12. generation. 

Det er er blandt andet PCIe 5.0, som giver mulighed for teoretiske hastigheder på op til 128GB/s. Det er dog pt ret teoretisk, da der ikke er hverken grafikkort, SSDer eller andet der benytter PCIe 5.0 endnu. Det betyder dog, at man er godt forberedt når de produkter begynder at ramme markedet, på et senere tidspunkt. Samtidigt betyder det jo også, at man kan udnytte nuværende PCIe 4.0 tilbehør, som M.2 SSDer optimalt, mens man venter på PCIe 5.0 versionerne.

Alle de nye Z690 bundkort fra MSI er, uanset serien, også klar til Windows 11, hvis man sigter efter at opgraderes styresystemet til den nyeste version. 


MSI MEG serien

MSI Z690 MEG

Hvis man er ude efter toppen af poppen fra MSIs Z690 udvalg, skal man kigge i retningen af MEG serien. Her er man sikret en 19 fasers VRM med en 105A SPS. Så hvis man vil klemme mest muligt ud af sin nye Alder Lake CPU er der gode muligheder her. 

Samtidigt er bundkortene i MEG serien designet med ekstra lir og tilbehør, for dem der går efter at have looket på plads også. Det er ting som et omsluttende aluminiums skjold på delene og en større backplate, som kan være med til at aflede varmen fra komponenterne bedre. 

Har man behov for meget lager, så er der i MEG serien også mulighed for op til fem M.5 pladser, med op til fire M.2 Gen4 x4, så der kan komme fuldt fart på overførselshastighederne. 

Der er også mulighed for at få optimale tilslutningsmuligheder i MEG serien, hvor et bundkort som MEG Z690 Ace for eksempel kommer med dual 2,5G LAN og dual front Type-C 20G tilslutninger. 

MEG serien er dog ikke overraskende også MSIs dyreste serie af bundkort i Z690 familien, så forbered dig på at skulle slagte sparegrisen, hvis du skal være med her. 


MSI MPG Serien

MSI Z690 MPG serien

Vil man gerne have en bid af Alder Lake kagen, men til et lidt mere fornuftigt budget, så er MPG serien fra MSI måske stedet at kigge hen. Her får man stadig to PCIe 5.0 x16 slots og mulighed for op til fem M.2 pladser på bundkortet. 

Det er sat sammen med solid strømstyring og muligheden for Wi-FI, alt efter hvilket bundkort i MPG familien du vælger. Der er skåret tilbage på ting, som dual LAN og tilslutningsmulighederne, for at holde prisen nede. 


MSI MAG Serien

MSI Z690 MAG

Vil du med på Alder Lake bølgen, men har du kun basale krav til dit system, eller vil du bare hellere ruge pengene på et større grafikkort, så er MAG serien det perfekte sted at starte. 

Der er stadig mulighed for at udnytte de nye PCIe 5.0 muligheder når det bliver muligt. Der er dog kun et enkelt PCIe 5.0 x16 slot på bundkortene i MAG serien. På lagersiden er der også skåret tilbage med maksimale tre M.2 Gen4 x4 pladser. På samme tid er der heller ikke det samme brede udvalg af tilslutnings- eller dual LAN muligheder. 

MAG serien vil dog i langt de fleste tilfælde kunne tilfredsstille rigtigt mange folk, der ikke har til hensigt at tweake og tilpasse systemet, men bare gerne vil game på den nyeste hardware. 


Den nye 12. generation Alder Lake CPU'er er en spædende udvikling fra Intel. I samme omgang betyder de nye muligheder med arkitekturen også spædende muligheder for bundkort producenterne. Vi har allerede modtaget vores testkit med Alder Lake og Z690 bundkort, så følg med lige her på Tweak når vi inden længe begynder at se nærmere på tingene. 


 

 Vores partnere