Derfor skal du skifte den gamle skærm ud

opgradering til ny skærm
Skærmteknologien har udviklet sig markant inden for de sidste par år. Har dit fokus været på udskiftning af dine hardwarekomponenter, er det måske på tide du kigger i retning af en skærmopgradering. Her er hvad du har brug for at vide inden.


IPS-skærme – endelig med 1 ms latency

Hvor vi tidligere skulle jagte computerskærme med TN-panel, hvis du ønskede en monitor med ultra-lav latency. De fleste skærme kom med en af tre displaypaneltyper: TN, IPS og VA. Hver type havde fordele og ulemper.

TN-paneler blev foretrukket for deres ultra-lave reaktionstid på et millisekund. Dette skaber meget lidt mærkbar forsinkelse mellem tastaturet og skærmen, hvilket reducerer ghosting og motion blur, som er en ren partykiller – især i gaming. Det eneste problem er, at TN-paneler har forfærdelige betragtningsvinkler og mindre ideel farvegengivelse.

IPS-paneler håndterer begge disse problemer. Ud over at have et bedre kontrastforhold end de fleste TN-paneler, som i den virkelige verden betyder dybere niveau af sort, har de meget bedre synsvinkler. Det eneste problem er indtil for nylig IPS-paneler kun kunne administrere en latenstid på 4 millisekunder eller mere.

Det hele ændrede sig i juni 2019, da LG annoncerede en ny række "Nano IPS" skærme på E3. Her blev vi vidne til verdens første IPS-paneler med en latenstid på 1 millisekund. Dette betyder, at gamerne ikke længere skal ofre farvegengivelse eller synsvinkler, hvis de ønsker en skærm med høj ydeevne.

Se også vores Valg af gaming skærm video herunder:


Refresh rates rammer loftet

Opdateringshastigheden er, hvor mange gange en skærm opdateres pr. sekund. En opdateringshastighed på 60 Hz betyder, at skærmen opdaterer skærmen 60 gange i sekundet. Mens 60 Hz er perfekt egnet til almindelig computerbrug, er skærme med højere opdateringsfrekvens mere almindelige end nogensinde før.

For kun få år siden var 144 Hz det gamerne jagtede. Nu er 240 Hz ikke ualmindeligt, og nogle skærme strækker sig endda til 280 Hz. Når den er parret med en tilstrækkelig kraftig pc, kan en skærm med høj opdatering løfte hele din spiloplevelse.

Hvis du opgraderer fra 60 til 240 Hz, opdateres din nye skærm fire gange oftere. Dette er noget, du vil bemærke i stort set alt, hvad du udfører på din computer, fra at flytte markøren og scrolle på websider og til at spille spil.

"Refresh rate er ikke den samme som frame rate. Refresh rate er en attribut på skærmen, mens frame rate er en attribut for de oplysninger, der sendes til den.

Hvis du kan køre et spil med 100 billeder i sekundet, kan du opleve en konkret fordel ved at spille det på en skærm, der kan opdateres så mange gange i sekundet. Men hvis du ser en film på en klassisk 24 FPS (frames per sekund), gør en skærm med højere opdateringsfrekvens ikke nogen forskel"

- Kilde: Er skærme med høj opdateringshastighed prisen værd

Hvis du kan køre et spil med 100 billeder i sekundet, kan du opleve en konkret fordel ved at spille det på en skærm, der kan opdateres så mange gange i sekundet. Men hvis du ser en film på en klassisk 24 FPS (frames per sekund), gør en skærm med højere opdateringsfrekvens ikke nogen forskel.

Er det en nødvendighed? Nej. Er det en dejlig ting at have? Ja. Vil du være i stand til at vende tilbage til en model med en langsommere opdateringshastighed? Sikkert ikke. Skærme med høj opdateringsfrekvens markedsføres oftest til gamere, og især competitive gamers, der gør alt for at udnytte alle potentielle fordele, som høje refresh rates bringer med sig.

Heldigvis behøver du ikke samle flasker i flere år eller tage lån i huset, for at komme med på hypen. Billige TN-skærme har nogle af de højeste opdateringshastigheder på markedet på bekostning af farvegengivelse og betragtningsvinkler. Hvis du derimod spenderer mere på et IPS-panel, skal du sørge for, at latenstiden er så lav som muligt (ideelt 1 millisekund) for at undgå ghosting eller motion blur.


Udskift to skærme med en enkelt ultrabred

I grove træk er en ultrawide skærm en ”standard” monitor med et billedformat på 21: 9. Sammenligningsmæssigt har traditionelle widescreen-skærme et billedformat på 16: 9, mens en iPad har den gamle CRT-tv-standard på 4: 3.

Takket være deres ekstra bredde kan en ultrawide skærm muligvis være en passende erstatning for to "standard" monitorer. Fordi du mister rammen midt på skærmen, kan skærmoplevelsen mere fordybende takket være det buede design.

De_bedste_ultrawide_skærme_i_2020.jpg

Ultrawide skærme har aldrig været mere populære eller overkommelige i pris takket være de reducerede produktionsomkostninger. 

Hvis du vælger at gå i retning af ultrawide, er der en ting mere at huske på, og det er skrivebordspladsen. Hvis du vil bruge stativet, der følger med skærmen, har du brug for et skrivebord med masser af bredde og dybde. En nem måde at omgå dette er imidlertid at placere din skærm på en VESA-holder, hvilket også bør reducere skærmens rysten, som skabes ud fra bordets bevægelser og din egen påvirkning af omtalte.


Prisen på 4K skærme er faldet markant

Hvis du vil have en stor skærm, er 4K vejen at gå. Ikke alene får du højere opløsning, hvilket betyder mere skærmplads, men du kan også skubbe skærmstørrelsen til 27 eller 32 tommer uden at ofre billedkvaliteten. Takket være højere pixeltæthed ser displayet knivskarpt ud, og det vil opleves sværere at se individuelle pixels med det blotte øje.

Selvom budgettet er stramt, behøver du opgive drømmen om 4K, forudsat at du er villig til at ofre på andre parametre. ofre.’ Såsom refresh raten. Her vil vi typisk se modeller med omkring 5 millisekunder og opdateringshastigheder på 60 Hz, som naturligvis ikke vil være toppen af poppen inden for 4K.

At være begrænset af et lavere budget betyder, at der er alle mulige andre ting, du skal være opmærksom på, inklusiv farvenøjagtighed. Hvis du blandt andet bruger skærmen til fotoredigering, videoredigering eller visuelle opgaver, skal du være indstillet på at bruge ekstra tid på kalibrere din skærm med for eksempel et skærmkalibreringsværktøj, som kan presse den sidste saft og kraft ud af selv de billigste skærme. 

Selv de bedste 4K-skærme går stadig på kompromis sammenlignet med 1080p- og 1440p-modeller på markedet.

Optix MAG241CR.jpg

Image: Optix MAG241CR

FreeSync og G-Sync

FreeSync og G-Sync er to lignende teknologier, der reducerer screentearing. Screen tearing refererer til de grimme horisontale linjer, der kan fremkomme på tværs af en skærm, når opdateringshastigheden ikke er synkroniseret med computeren. Når opdateringshastigheden tilpasser sig undervejs, er dette ikke længere et problem, fordi skærmen og computeren synkroniseres.

Læs mere om Screen tearing

På trods af lignende mellem de to teknologier implementeres de to teknologier forskelligt. G-Sync er en proprietær teknologi, hvilket betyder, at den ejes og overvåges nøje af NVIDIA. Den er implementeret med en dedikeret hardwarechip i skærmen, der fjerner en del af belastningen fra GPU'en.

Samsung 32 QLED Curved FreeSync C32HG70.jpg

FreeSync er på den anden side AMD’s open source teknologi. FreeSync bruger ikke en chip. I stedet er det afhængig af en teknologi kaldet Adaptive Sync, der er indbygget i DisplayPort-standarden. Det kræver også større indsats på GPU-siden end G-Sync gør. Du skal også bruge DisplayPort (ikke HDMI) for at drage fordel af FreeSync.

Flere skærme bruger FreeSync, da det er lettere at implementere, og der ikke er nogen NVIDIA-omkostning at betale. FreeSync kan imidlertid føre til ghosting på nogle modeller (dette problem ses sjældent på G-Sync-skærme). Begge implementeringer reducerer dog screen tearing, men de er en betydelig forbedring i forhold til den forældede V-Sync.

Hvis du er gamer, vil du sandsynligvis have en FreeSync- eller G-Sync-certificeret skærm. Den gode nyhed er, at teknologien finder hurtigere vej til en lang række modeller i alle prisniveauer. Hvis du jagter en mere budgetvenlig skærm, ender du i langt de fleste tilfælde med en FreeSync-skærm. Hvis du har mere at spendere, får du bedre ydelse fra en G-Sync-skærm.


Er det værd at opgradere?

Det korte svaret er ja!

Opgradering handler om mere end blot at øge den rå performance i computeren. En ny skærm kan gøre helhedsoplevelsen bedre og gøre dig mere produktiv. En ny computerskærm giver også en langt mere fordybende oplevelse, uanset om du gamer, redigerer fotos eller bare surfer på nettet.


Relaterede artikler:

De bedste ultrawide skærme i 2020

Windows 10 registrerer ikke skærm: Sådan løses det

De bedste FreeSync skærme til Xbox One

Gamer skærm: Guide til den bedste gaming skærm