Specifikationer
Jeg har klippet lidt i den meget lange liste af specifikationer fra DJIs hjemmeside. Hvis man tidligere har set på vores anmeldelse af Mini 3 Pro versionen, så er den største forskel her, at lillebror dronen kommer med færre sensorer en Pro versionen. Flyvetiden er dog lidt længere, da der er plads til et lidt større batteri.
En af de vigtigste detaljer i forhold til lovgivningen er dog, at vægten fortsat er under 250 gram. Så vi befinder os i den kategori af droner med mindst restriktioner.
En tur rundt om DJI Mini 3
Hvis man har set DJI Mini 3 Pro, så vil man let kunne forveksle Pro versionen med den. Stilen er det samme foldbare design i lys grå plast.
Det er et meget kompakt design, som i den sammenfoldede udgave ikke fylder mere end man let kan havde den i tasken eller sågar en stor lomme.
De fire rotorsæt sidder på arme, der let foldes ind eller ud. Kameraet er placeret i fronten af dronen og styres af en 3-axis gimbal. Gimbal monteringen giver gode muligheder for styring med tilt fra -90° til 60° og roll fra -90° to 0°. Der er også indbygget en funktion, så man hurtigt med et enkelt tryk kan skifte imellem landscape eller portrait optagelse.
Bagerst på DJI Mini 3 sidder batteriet, som er let at tage ud og skifte. Der er også en USB C port til opladning af batteriet direkte i dronen, og så pladsen til MicroSD kortet.
En af de ting der adskiller Mini 3 fra Pro versionen er, at den ikke kommer med de mange sensorer, som var en del af Pro versionen. Det betyder, at man med Mini 3 ikke får muligheden for at dronen automatisk opdager og flyver uden om forhindringer.
Så det gælder om at være opmærksom selv, da der ikke er bygget nogen sikkerhed ind på den front. DJI Mini 3 har stadig en nedadrettet sensor, som bruges i forbindelse med take off og landing.
DJI Mini 3 kan købes i flere forskellige udgaver. Selve dronen er den samme, men tilbehøret varierer. Vi har modtaget en Fly More Combo (DJI RC). Ud over selve dronen betyder det, at der følger to ekstra batterier, opladerboks til alle tre batterier, ekstra rotorsæt og DJI RC Remote Controller, som kommer med en 5,5” touch skærm. Alt sammen er samlet i en transporttaske.
Hvis vi ser på den medfølgende DJI RC remote, så er det en samlet enhed med skærm. Det er den samme enhed som følger med til Pro versionen af DJI Mini 3
Forsiden er naturligvis præget af styringen. Du har de to styrepinde øverst til hver side og imellem dem, er der en række dioder, der angiver det resterende batteri i enheden.
De to styrepinde kan skrues af og kan opbevares på undersiden af enheden, for at lettes transport.
Der er også en powerknap sammen med en mode switch der kan skifte imellem Cine, Normal og Sport, som er de tre modes din Drone kan indstilles i.
Det som fylder mest på enheden er det 5,5” store Full HD touch display, som bruges til DJI Fly appen, der er integreret på DJI RC enheden.
I toppen af enheden er der to knapper, hvor den venstre bruges til at stoppe eller starte videooptagelser, og den højre bruges til stillbilleder.
Under de to knapper er der to drejeknapper. Den venstre bruges til at kontrollere tilt på kameraet, og den højre bruges til zoom.
I bunden finder vi en USB C port, som bruges til at forbinde DJI RC enheden til din computer, eller til at lade enheden op. Det er også her, at man under et lille silikone cover, finder plads til et MicroSD kort og endnu en USB C port. Den USB C port kan bruges til at forbinde en DJI Cellular Dongle.
Slutter vi af med undersiden af DJI RC enheden, så kan vi se de to pladser til styrepindende under transport og så er der to knapper, som via DJI Fly softwaren kan programmeres til specielle funktioner.
Hele DJI RC enheden føles lækker og solid og er, på trods af de mange features, klar med en vægt på kun 390 gram, så den er behagelig at stå med.
DJI angiver batteritiden på DJI RC enheden til omkring fire timers brug. Indbygget i enheden er naturligvis også de solide sendere der skaber forbindelsen til din drone.
DJI RC enheden kan bruges til alle droner der bruger O3+ transmission og DJI angiver, at den maksimale afstand kan komme helt op på 15 km. Det er naturligvis under super optimale forhold den slags kan opnås.
Software
Den software, som en stor del af interaktionen med din DJI Mini 3 drone kommer til at foregå på, er DJI Fly appen, som kan findes på sin smartphone, eller som i vores tilfælde på DJI RC enheden.
Det er herfra, at du kan styre en stor del af de funktioner, som er indbygget i DJI Mini 3. Selve styringen foregår naturligvis med de to styrepinde. Alle tilpasninger af indstillinger og opsætning af, hvilke parametre man vil flyve efter foregår dog igennem DJI Fly softwaren.
Dronen har rækkevidde og muligheder, som ligger ud over den gældende lovgivning i Danmark og EU. Så det er op til en selv at kontrollere, at indstillingerne for for eksempel højde osv, er indstillet så de overholder reglerne.
Du kan også indstille et væld af forskellige ting omkring kameraet og den gimbal, som holder det hele stabilt.
Under flyvning er der en række forskellige status indikatorer, som fortæller dig ting, som hvor langt dronen er fra dig, og hvor lang tids batteri der er tilbage.
Selv om vi mangler muligheden for automatisk at undgå forhindringer så er der stadig en del automatiske funktioner. Det er blandt andet automatisk take off og landing.
Hver gang DJI Mini 3 letter gemmer den sin GPS position. Så hvis dronen mister forbindelsen til dig og controlleren, eller er ved at løbe tør for batteri, så vender den automatisk hjem og lander. På samme måde kan man til enhver tid bede den om at vende hjem til startpunktet.
DJI Fly softwaren virker super robust og med et hav af funktioner, som kan tiltale både nybegynderen og den mere trænede droneoperatør.
Jeg oplevede ingen problemer med softwaren under min test.
Lidt om dansk/EU lovgivning
Jeg vil ikke gå synderligt meget i dybden med lovstoffet her, men blot lige tage mig tid til at nævne det. Der er nemlig en del regler på området og man kan i værste tilfælde blive straffet, hvis man ender med at overtræde reglerne for droneflyvning, hvad enten det er bevidst eller ubevidst.
En drone som DJI Mini 3 Pro falder i den kategori af droner, som der er færrest regler omkring. Det er primært på grund af den meget lave vægt. Skillelinjen går ved 250 gram, og den holder Mini 3 Pro sig jo lige nøjagtigt under.
Med en drone som Mini 3 Pro kan man flyve “de fleste” steder, uden at skulle have speciel tilladelse. “De fleste” steder er i anførselstegn her, for der er MANGE undtagelser for den generel regel. Der er hjemmesider og App, som for eksempel appen Droneluftrum, der kan være med til at vise, hvor man må flyve og hvor man bestemt ikke må.
Det er ting som militære områder, stats- og regeringsbygninger, ambassader osv man skal være opmærksom på, ud over naturligvis lufthavne og flyvepladser. Man skal dog også være opmærksom på, at en del naturområder er beskyttede og derfor også off limits.
Det betyder, at for eksempel områder som København er meget begrænset grundet de mange stats- og regeringsbygning. Det er 100% dig som droneoperatør, der har ansvaret for at holde styr på, om du må flyve i et område.
Det er også vigtigt at huske, at der kan være situationer, hvor en samtykke fra uvedkommende personer kan kræves. Det kan for eksempel være hvis man flyver i områder, hvor man kan komme ind over folks private grund, som haver eller lign.
Man skal også være opmærksom på, at selv om DJI Mini 3 Pro er en af de droner med færrest begrænsninger, så skal man stadig være registreret Droneoperatør for at måtte flyve med den. Det gælder for alle droner, som har et kamera.
Man kan heldigvis ret let blive registreret, men det kræver lidt teoretisk viden og man skal bestå en online prøve. Den kan findes på Trafikstyrelsens hjemmeside www.droneregler.dk
Det kan godt betale sig at bruge lidt tid på, at sætte sig ind i reglerne for droneflyvning. Det er ikke ligefrem et let net af regler at gennemskue. Jeg er via andet arbejde vant til at læse lovtekster og finde rundt i offentlige bekendtgørelser, og det tog mig lidt tid at finde hoved og hale i tingene. Så vil man være på den sikre side, bør man sætte lidt tid af til lov research.
Dronereglerne er som udgangspunkt fælles europæiske og gælder i hele EU. Der kan dog være yderligere regler i visse lande, så se jer for. Uden for EU kan der også være specielle regler, som man skal være opmærksom på.
Testen
Til forskel fra min sidste drone test, var jeg i denne omgang ikke helt nybegynder. Jeg nåede trods alt at få en del flyvetimer ind med DJI Mini 3 Pro, før den skulle retur igen.
Så denne gang havde jeg fløjet med drone før, og oven i det kendte jeg styresystemet for DJI droner. Den del er helt den samme, som på Pro versionen.
Det foregår stadig igennem DJI Fly app’en på DJI RC controlleren. Fordelen ved DJI Fly er de automatiske processer omkring start og landing. Det betyder, at man blot med et par klik på skærmen kan få DJI Mini 3 i luften og derfra flyve videre.
Der er ikke så mange sensorer i den her version, men der er naturligvis stadig GPS. Det betyder ,at GPS positionen gemmes når man starter sin flyvetur. Så hvis man under flyveturen oplever at miste forbindelsen til dronen, eller er ved at løbe tør for batteri, så vender dronen selv hjem til startpunktet og lander.
Den funktion fungerer til punkt og prikke, og jeg testede den flere gange af under min test.
Der er også stadig mulighed for Quick Shot funktionerne i DJI Mini 3, som kan sætte dronen til automatisk at lave en række forskellige skud, med fokus på et objekt/person. Det er fx en Dronie, spiral, rocket og circle shots. Det er gode funktioner, som hurtigt kan give nogen fede skud, uden at man skal arbejde specielt meget for det.
Mulighederne er dog mere begrænsede i forhold til Pro versionen, når det kommer til general tracking af objekter eller personer. Her mangler de mange sensorer simpelthen i forhold til at få den slags funktioner med.
DJI Mini 3 er dog stadig en relativt let drone at flyve med. Hvis man er vant til at spille PC eller konsol spil med en controller, vil man ret hurtigt føle sig hjemme i styringen af DJI Mini 3.
Der er tre indstillinger på controlleren, så hvis man er helt nybegynder kan man starte på Cine indstillinger, hvor hastighederne er lavere. Derfra kan man så arbejde sig op når man bliver mere komfortabel med dronen.
Kameraet på DJI MIni 3 har fået en lille nedgradering i forhold til den på Pro versionen. Der er dog fortsat mulighed for optagelse af video op til 4K ved 30 FPS. Skifter du til 2,7K eller 1080p kan de opløsninger klares op til 60FPS
Der er ikke mulighed for optagelse i Cinelike, men DJI klarer stadig en fantastisk farveprofil, som standard på optagelserne. Optagelserne bliver rigtigt gode i auto indstillingen og vil uden tvivl være brugbare for flertallet.
Der er dog også mulighed for manuel styring af indstillingerne på kameraet. Så hvis du er ude efter kontrol eller et specielt look, så har du mulighederne igennem DJI Fly.
DJI har også sørget for at deres farveprofiler matcher godt imellem deres forskellige enheder. Så hvis du har et DJI Action kamera vil stilen på optagelserne matche godt på tværs af enhederne. Dejligt hvis man vil sammenklippe optagelser fra flere enheder.
Selv om sæsonen og dermed vejret er en del mere trist nu, end da jeg testede DJI Mini 3 Pro i sommers, så lykkedes det mig alligevel at fange nogen gode optagelser med DJI Mini 3 under min test.
Det noget mere blæsende vintervejr har også betydet, at jeg har fået testen DJI Mini 3 i noget mere blæsende omgivelser. Selv om den lille drone naturligvis ikke er immun overfor vind, så vil jeg dog sige, at det er imponerende så stabil den er selv i blæsende omgivelser.
Pris
Jeg kan pt finde DJI Mini 3, i den Fly More Combo med DJI RC controlleren, som vi har haft til test med en online pris på lige omkring 7600 kroner. Hvis man køber den uden det ekstra tilbehør, men stadig med RC Controlleren kan det klares til omkring 6000 kroner. Hvis du vil spare mere og klare dig med din Smartphone sammen med N1 controlleren, kan det klares for 4600 kroner.
Konklusion
DJI Mini 3 har ikke så meget sikkerhed indbygget, som sin storebror Pro versionen. Der er også nedgraderet på visse områder, som kamera og tracking, så DJI Mini 3 er på mange måder en mere manuel oplevelse.
Når det er sagt, så er der dog stadig meget utrolig lækker teknologi og funktionalitet indbygget i DJI Mini 3. Det er stadig en drone, som er utrolig let at flyve med og på trods af, at man ikke bliver holdt helt så meget i hånden, så vil jeg stadig sige, at det er et god sted at starte.
Der er stadig rigtig god automatik indbygget de steder, hvor det virkeligt gør livet lettere. Det er fx i forbindelse med take off og landing, og så særligt sikkerheden, der betyder at dronen selv finder tilbage til startpunktet, hvis den mister forbindelsen eller er ved at løbe tør for batteri.
Kombinerer man det med et kamera, som giver nogen utroligt lækre billeder eller video optagelser, så har man en lækker drone oplevelse med et minimum af hovedpiner.
Husk bare at være opmærksom på gældende lovgivning, som kan være lidt snørklet. Ellers kan hovedpinen hurtigt dukke op i form af bøder.
Et sted mellem 4000 og 7600 kroner er stadig mange penge, for hvad der for de fleste sikkert vil være legetøj. Jeg synes dog teknologien og ydelsen taget i betragtning, at DJI Mini 3 er prisen værd.
Det er imponerende, hvad DJI kan klemme ind i deres lille drone.
Vi lander med en endelig karakter på 9 og en great product award.
Godt:
Skidt: