Elgato Light Strip - Smæk lys på dit setup!

FRONTBILLEDE_ELGATO_LIGHT_STRIP_RGB
Elgato banker på døren med et nyt produkt, som vi skal se nærmere på i denne test. For dem der ikke skulle vide det, tilbyder Elgato en lang række forskellige produkter, der er henvendt til streamer folket, hvad end man hygge streamer eller er professionel. Produkterne spænder helt fra avancerede controllere, til mikrofonstativer og ”simpelt” lys – hvoraf det er sidstnævnte vi skal se på i dag. Vi har modtaget et sæt af deres nye Light Strip RGB-kits, som leveres med alt hvad man skal bruge, for at få mere lys på sit setup. Betjeningen foregår via Elgato Control Center, som er tilgængeligt på de fleste platforme, sæt i gang!


1_Elgato_logo_high_res.jpg


Specifikationer og features

Jeg har været en tur ned i min reviewers guide og fundet lidt oplysninger på Light Strip sættet til jer – og ja, det er produktnavnet. Nedenfor finder i specifikationerne listet op, efterfulgt af to billeder, der kort fortæller lidt om et par af de features/muligheder som Elgato Light Strip sættet tilbyder, resten gennemgår vi længere nede:

  • Type: Smart LED RGB-strip
  • Lysstyrke: 2000 lumens, justerbar
  • Farvegengivelse: 3500 – 6500 K, justerbar
  • Strømforbrug (op til): 30 watt
  • Wi-Fi forbindelse: 2.4 GHz, 802.11 b/g/n
  • Understøttede krypteringsformer: WPA2 + AES, WPA + TKIP/AES
  • Strip dimensioner: 2000 x 12 x 3 mm
  • Controller dimensioner: 88 x 39 x 19 mm
  • Systemkrav: Windows, Mac, iOS eller Android enhed med Wi-Fi
  • Understøttede styresystemer: Windows 10, macOS (10.14 eller nyere), Android (6.0 eller nyere), iOS (12.1 eller nyere)

features_elgato_strip_light_rgb_gaming_streaming_lys

elgato_light_strip_features_setup_showoff_gaming_Streaming_Rgb

 

Unboxing og en tur rundt om Elgato Light Strip

Med styr på de tekniske detaljer, dem der altså nu er, kan vi vende blikket mod selve produktet og få det pakket ud. Da det er første gang jeg hilser på et produkt fra Elgato, skal jeg ikke kunne sige hvordan at deres indpakning normalt ser ud. Light Strip sættet her, kommer i en sort/mørkeblå kasse, hvor vi på fronten kan se en grafisk udgave af selve produktet, samt naturligvis produktnavnet og Elgato logo, og det er mere eller mindre det.

kasse_front_elgato_light_strip_rgb_app_control

På bagsiden af kassen, bliver der gået lidt i detaljer med de forskellige features på dette LED-bånd, hvor der blandt andet også er et udklip fra softwaren, kaldet ”Control Center”, som er tilgængeligt på stort set alle platforme. Lad os få åbnet kassen op, da der ikke er meget ved at kigge på blot en papkasse.

bagsiden_kasse_rgb_lys_light_strip_elgato_streaming

Med kassen åbnet, kan vi se at dette sæt indeholder alt hvad du har behov for, for at komme i gang med at bruge dette RGB-lys. Alt er pakket ned i miljøbevidst indpakning, der mest af alt minder om det materiale vi ser på æggebakker, hvilket er lækkert at se. Ikke en masse plastikposer, og ligegyldig beskyttelse på ting, som alligevel bare smides væk.

åben_kasse_elgato_lys_rgb_streaming_gaming_light_strip

Med alt indhold ude af kassen, kan vi danne os et overblik over hvad man får med, jeg har listet det op herunder:

  • Controller boks
  • Strømforsyning til 230V
  • Diverse forskellige strømadaptere
  • 2 meter Light Strip med TESA tape
  • TESA tape til montage af controller-HUB
  • Manual/quickstart guide (ikke på billedet)

indhold_kasse_elgato_streaming_lys_rgb_2_meter_strip_gaming

Lige meget hvilken form for RGB-bånd man har med at gøre, er fælles for dem alle, at der altid er en eller anden form for controller / kasse som gør at man kan styre farverne og hvad der skal ske. Dette er naturligvis også tilfældet her, og som vi kan se er det en ret kompakt en af slagsen som der er inkluderet til Light Strip sættet fra Elgato. Produktnavnet står desuden også på denne controller, hvis du skulle have glemt det.

controller_boks_2_meter_rgb_lys_strip_elgato_streaming

I den ene ende af controller boksen, tilsluttes DC-stikket fra den medfølgende strømforsyning til 230V. Der er her tale om en 24V strømforsyning som leverer 1.25 ampere. I den modsatte ende, passer det aflange og tynde stik fra selve RGB-båndet, og man har derved én lang kæde.

tilslutning_rgb_lys_elgato_streaming_light_Rgb_strip

Som vi kan se herunder, er alt nu forbundet og vi er sådan set klar til at tilslutte Light Strip sættet fra Elgato til strøm, og få det sat op, så at det kan bruges. Det er lækkert at se at alt er gjort hvidt, nu når det endelig skal være, så at der ikke er blandede farver, med sort strømforsyning eller lignende – så tommel op på dette punkt.

klar_til_strøm_opsætning_elgato_rgb_strip_gaming_streaming_rgb_lys

Selvom opsætningen mere eller mindre næsten giver sig selv, er der alligevel en udførlig manual / quickstartguide inkluderet i kassen, så du kan komme i gang. Det er muligt at bruge Elgato Light Strip sættet på både Windows, Mac, iOS og Android. Dette gælder både når det kommer til opsætningen, men også brugen efterfølgende. Lad os kort gennemgå opsætningen herunder.

 simpel_opsætning_elgato_streaming_light_strip_gaming_lys


Installation, muligheder og RGB show-off

Første gang der siddes strøm til sagerne, blinker LED-lyset svagt i en blanding mellem grøn og hvid. Dette indikerer at man er klar til opsætning, så næste punkt er naturligvis at få hentet ”Control Center” appen på enten telefon eller computer, og komme i gang.

strøm_sat_til_opsætning_rgb_light_strip_elgato_streaming_Gaming

For ikke at gøre testen alt for lang, med en masse billeder som stort set er identiske, har jeg valgt at samle dem tre og tre i stedet for. Opsætningen af Light Strip fra Elgato er nærmest legende let. Hvis du sidder strøm til sagerne, inden at du åbner appen op, er det første du bliver mødt af når du åbner appen, det billede som vi kan se til venstre herunder. ”Nyt tilbehør fundet” – her trykker vi naturligvis ”Ja” til at vi ønsker at opsætte dette.

Dernæst vises der hvilken type tilbehør der er tale om. Skal du opsætte flere produkter, skal du naturligvis vælge den rigtige på listen, som du ønsker at opsætte. Når dette er valgt, bliver du bedt om at vælge hvilket netværk der skal forbindes til, skrive adgangskoden til dette, og så er du faktisk køreklar – så enkelt er det.

simpel_opsætning_telefon_elgato_control_Center_streaming

Du kan herefter gå i gang med at lege med lyset. Øverst i appen til Android, er det muligt at vælge imellem ”Farve” og ”Hvid”, hvor du får en masse forskellige farver, og versioner af den hvide farve, som let kan skiftes. Nederst kan du indstille lysstyrken, samt du kan tilføje favoritter, hvis du finder én eller flere fede farver du ønsker let at kunne skifte til senere.

Hvis vi kigger på billedet herunder til højre, kan vi se at man også kan navngive sin/sine forskellige lys, så man kan holde styr på dem. Skulle du have flere understøttede enheder, vil de komme frem på denne liste også. Jeg er dog en anelse skuffet, da jeg så at der ikke var nogle deciderede effekter, såsom den velkendte ”regnbue” og lignende.  Nu er det jo altså Corsair (som ejer Elgato), som vi har med at gøre, så dette havde jeg næsten forventet. Men dette bruger streamere måske ikke?

strying_kontrol_af_lyset_elgato_streaming_rgb_lys_gaming

Control Center programmet til Windows kan vi se herunder. Der er tale om et yderst simpelt stykke software, der dog gør hvad det skal og blot befinder sig nede i proceslinjen, så at det er let at åbne hurtigt op. Ligesom i appen til Android, kan du vælge mellem farve eller hvid, hvor der så kommer et farvespektrum frem, som du kan stille på. Lysstyrken kan igen styres i bunden, men der er ikke nogle favorit muligheder her, ligesom til smartphonen. Som det kan ses på navnet på LED-lyset, kan dette også ændres på Windows udgaven af softwaren. Ændringer der foretages sker omgående på selve LED-lyset, hvad end det er på Windows eller Android delen, hvilket er lækkert. Ingen underlig lag, forsinkelser eller andet – det virker bare.

control_center_windows_simpel_enkel_funktionel_elgato_led_strip

Med gennemgangen af softwaren ovenfor, er der sådan set ikke så meget andet eller mere vi kan gøre, andet end blot at vise jer nogle billeder af lyset i action. Nedenfor starter vi ud med et par billeder af LED-lyset liggende løst på bordet på min foto-plads. Med op til 2000 lumens, er der knald på lyset og farverne gengives rigtig flot – billederne kan ikke retfærdiggøre, hvor godt det ser ud irl.

demonstration_af_farver_bordet_elgato_light_Strip_rgb_gaming_Streaming_lys

17_elgato_streaming_Rgb_lys_light_strip_demonstration_bordet.JPG

Elgato nævner også en del om deres Flicker-Free teknologi, som de har implementeret i Light Strip sættet her, samt en lang række af deres andre produkter. For at give jer en bedre ide om, præcis hvad dette betyder, har jeg lånt et afsnit fra dem om netop dette. Bemærk dog at det står skrevet på engelsk – det lyder som følger:

Flicker-Free - Visible light flickering in video occurs when there is a slight mismatch between the camera’s shutter speed and the frequency of light. Normal (incandescent) light bulbs operate at 60Hz (US) or 50Hz (EU) and thus vary in brightness 120 or 100 times per second, respectively. If the camera shutter speed is not matched to the frequency of the lights, the variation in brightness on/off of the lights will be captured as flickering. This effect can be reduced by lowering the camera shutter speed to half of the lighting frequency. Light Strip uses LEDs that are controlled by a method known as PWM, or Pulse Width Modulation, turning LEDs fully on and fully off many thousands of times per second to provide a range of apparent brightness. Other, inferior, LED lights are switched at much lower frequencies of just a few hundred times per second. They look fine to the naked eye because our eye and brain average the on/off switching.

I skal naturligvis ikke snydes for at par billeder, hvor lyset også er monteret, som det er tiltænkt fra Elgato. Nu ønskede jeg ikke LED lys bagved mit skrivebord under mine skærme, så i stedet blev lyset monteret på mine hylder i mit kontor – perfekt til showoff af min samling af ældre grafikkort. Igen skal jeg gøre det tydeligt, at lys gengivelsen er meget flottere i virkeligheden, selvom det absolut heller ikke ser dumt ud på billederne herunder, bedøm selv og rul videre til konklusionen når du er klar.

18_monteret_på_hylde_rgb_showoff_elgato_Gaming_lys_streaming_light_strip.JPG

19_AMD_vs_nvidia_lys_showoff_elgato_Streaming_rgb_lys_gaming.JPG

Pris

Da vi skriver denne test under NDA, er det selvfølgelig ikke muligt at se hvad dette sæt fra Elgato koster hos forhandlerne endnu. Dog har vi fået en MSRP at vide fra Elgato, som lyder på 59.99,- Euro, hvilket direkte omregnet, svarer til omkring 450,- DKK. Sammenlignet med lignende smarte LED-bånd er dette sæt fra Elgato på samme niveau som for eksempel Philips hue, med deres 2 meter LED-bånd. Elgato henvender sig naturligvis til gamerfolket / streamere, hvilket også kan ses på måden som den betjenes på, i forhold til for eksempel netop Philips hue, som desuden også ”kun” er 1600 lumens.

Ønsker du at læse mere om de forskellige produkter fra Elgato, kan du klikke på banneret med deres navn herunder, og blive sendt direkte til deres hjemmeside.

1_Elgato_logo_high_res.jpg


Konklusion

Vi er nu nået til enden i vores gennemgang af Light Strip sættet fra Elgato. Selvom der er tale om et ret simpelt produkt, har det alligevel været en spændende og lidt anderledes opgave, en hvad jeg normalt er vandt til. Nu er jeg personligt ikke selv den store streamer, så målgruppen er ikke ligefrem mig, men nærmere personer der streamer og ønsker lidt lækkert lys i baggrunden eller lignende. Hvis du allerede har et eller flere Elgato produkter, kan Light Strip sættet her, implementeres let og smertefrit. Du kan indstille flere forskellige ”yndlings” farver, som let kan skiftes til ved ét enkelt tryk – i hvert fald fra din smartphone, eller hvis du vælger at parre lyset med en Stream Deck enhed.

Opsætningen er legende let, og efter få minutter er man køreklar og har fuld kontrol over det 2 meter lange LED-bånd. Farverne og intensiteten på de dioder der er brugt er ret imponerende, og der er virkelig knald på lyset, når man skruer op på 100%. Eftersom at produktet er udstyret med såkaldte RGBWW-dioder, betyder det også at hvidt lys, faktisk er hvidt og ikke den normale blålige farve vi typisk ser på RGB dioder -fedt! Når du foretager ændringer på lyset, hvad end det er farve, eller lysstyrke sker dette med det samme der trykkes, ingen former for forsinkelse, hvilket er ret imponerende. Dette gør sig gældende på både Windows og Android udgaven af Elgato Control Center softwaren.

Medfølgende TESA tape til montering af både RGB lyset og controller boksen, gør at tingene bliver siddende der hvor du ønsker dem – det er noget kraftigt og meget klistrende stads. Elgato gør også meget ud af at snakke om deres ”Flicker-Free” dioder, som betyder at lyset stadig står skarpt og ikke ser ud som om det blinker på video/stream, som nogle billigere modeller godt kan gøre – læs mere om dette længere oppe, og på engelsk. Da vi ikke har nogle andre LED strips at teste dette direkte op imod, må vi tage deres ord for gode vare på dette punkt.

Inden vi runder helt af, har jeg dog også lige et par negative punkter, jeg lige ønsker at nævne. Først og fremmest er jeg lidt uforstående over, hvorfor at der ikke er nogle deciderede RGB-effekter at finde. Du kan skifte imellem en masse farver, men der er ikke de normale ”regnbue” effekter og lignende – ingen. Nu er det trodsalt Corsair (som ejer Elgato) vi har med at gøre, som er en af kongerne, når det kommer til RGB-lys. Derudover syntes jeg personligt også at det kunne have været fedt med integration af Google Assistent og Alexa, nu vi alligevel er i gang? Det er et produkt der logges på wifi-netværket, så vi er der næsten, men måske det bare er mig. Sidstnævnte her, har ikke indflydelse på den samlede score, vil jeg gerne lige tilføje.

Vi lander på en samlet score på 9/10 i denne omgang, samt vores Safe Buy award. Et ganske lækkert og gennemtænkt produkt, der dog har lidt plads til forbedringer og et lidt højt prisskilt i min optik. Hvis du hygge streamer, eller for den sags skyld er professionel, og allerede har noget Elgato udstyr, men ønsker lidt ekstra bling bling og lækkert lys, er det lidt en no-brainer – køb, du bliver ikke skuffet. Tingene fungerer, er let at installere og ikke mindst at bruge, så enkelt kan det siges. Men har du ikke noget Elgato udstyr i forvejen, og blot ønsker lidt smart lys ved dit setup, findes der billigere løsninger på markedet, som måske giver mere mening for dig. Men for det segment som Elgato Light Strip er designet og henvender sig til, giver det super god mening og gør hvad man forventer – stort set.

Godt

  • Virkelig flot og klart lys – 2000 Lumens
  • Smart og simpel styring både fra PC og smartphone
  • Ændringer sker med det samme, ingen forsinkelse
  • Leveres med alt man skal bruge
  • Kan klippes til i længden efter ønske
  • Stærk TESA-tape til både LED-strip og controller
  • Kan kobles op til Elgato Stream Deck
  • Flicker-Free = bedre lys på video/stream

Knap så godt 

  • Kun fast lys (RGB og hvidt) – ingen effekter som regnbue etc.
  • Prisen er i den høje ende i forhold til lignende løsninger (Philips hue fx)
  • Ingen support for Google Assistent / Alexa (ville være oplagt)


 Score: 9 + Safe Buy award

 20_konklusion_elgato_light_Strip_streaming_lys_Gaming_app_control.JPG

Vores partnere