Vi skal i dag se på et entry level racing wheel, nemlig RWA eller Racing Wheel Apex, fra Hori. Hori er kendt som producent af perifært udstyr, primært til konsoller, og vi glæder os til at se hvad et rat anno 2017 fra Hori kan. Læs med i testen, for at se vores endelige dom.
Vi skal i dag se på Racing Wheel Apex, eller RWA, fra firmaet Hori. Hori er måske bedst kendt for deres fightsticks til konsoller, eller deres mus/keyboard kombo som kan købes til blandt andet PlayStation 4. Men det vi skal se på i dag, er deres bud på et entry level racing wheel, som kan erhverves til en meget overkommelig pris, hvis du er interesseret i at tilføje et rat til dit private setup.
Lad os få jumpstartet test af Hori Racing Wheel Apex.
Hori er et firma man typisk forbinder med billigere fightsticks, flightsticks, joypads eller andre perifære enheder til konsoller. De findes i den billige ende af prisspektret, og er derfor et godt bud på budgetvenligt udstyr, specielt hvis du er på udkig efter nogle af førnævnte produkter, som plejer at være i den dyrere ende af spektret. Det rat vi skal se på i dag, er Horis svar på et budgetvenligt rat, og går under navnet Racing Wheel Apex. Navnet leder selvfølgelig tankerne hen på begrebet en apex predator, som er det øverste led i fødekæden, og det bliver spændende at se om dagens test kommer til at vise at RWA i sandhed er det øverste led inden for racing udstyr.
Besøg vores samarbejdspartner MSI via banneret.
Er du mere interesseret i at hoppe direkte til konklusionen, eller se hvad prisen er, kan du hoppe dertil via quicklinks menuen herunder.
RWA rattet kommer i en klassisk PlayStation tematisk kasse, i blåt og sort. På forsiden finder vi et billede af rattet, og på bagsiden finder vi produktinformation om rattet. Alt sammen meget standard.
Når vi unboxer og får pakket tingene ud, er der følgende i kassen:
Design og test:
Som man kan se af billederne, er der to muligheder for at fastgøre rattet. Man kan enten vælge at bruge de medfølgende sugekopper, eller man kan vælge at skrue rattet fast på et bord, eller et raceseat, hvis man har sådan et til at stå. I vores test brugte vi primært den anden mulighed, da rattet sad meget bedre fast på den måde.
Rattet i sig selv er der ikke så meget anderledes ved, end de andre lidt dyrere og mere kendte mærker til PlayStation og PC, Thrustmaster og Logitech. Knapperne på rattet føles på samme måde som knapperne på en DualShock 4 controller, både i byggekvalitet, men også i brug. Der er den samme fornemmelse, når man bruger dem, og det er noget man kun kan være tilfreds med.
Knapperne er fordelt ud over fronten på rattet, og derudover er der tommelfingerknapper, til når man kører løb, som er meget hurtige at aktivere. Bag rattet findes der to vinger som stikker ud. Det er racergear, hvis man ønsker at benytte sig af manuelle gear når man kører. Det er hurtigt og let at gå til.
Rattet er et fullsize rat, på 28 cm. Den har en maximal rotation på 270 grader, men denne kan justeres helt ned til en maksimal rotation på kun 180 grader, hvis det ønskes. Det er måske en fordel hvis ungerne skal køre bil, eller hvis der er behov for at køre en hurtigere arcade racer.
Som skrevet, er alle knapperne fra en DualShock controller tilgængelig på rattet, og man kan hurtigt nå dem alle, hvis der er brug for det. Specielt skulderknapperne R2 og L2 er let at få fat på, da de er placeret på selve rattet, der hvor man holder sin tommelfinger.
Man kan tildele forskellige funktioner til knapperne, ved at aktivere assign knappen på rattet, og her kan man blandt andet også justere deadzone settings, så rattet hare n større eller mindre deadzone. Deadzone fortæller noget om hvor responsivt rattet er, i fohold til hvor meget man drejer det fra centrum. I vores opsætning, endte vi med at køre med rattet på sin mest responsive setting, med den mindste deadzone.
Med til hele herligheden er der selvfølgelig også pedaler, og med prisen in mente, så kan man ikke rigtigt klage. Pedalerne er lavet i plastik, og ser og føles lidt billige ud. Hvor rattet virker meget gennemført og velovervejet, ligner pedalerne mest af alt en aber dabai, som blev skabt i sidste sekund. Men de virker fint, og hvis man ønsker det, kan man også justere sensitiviteten af pedalerne, men her synes vi til gengæld at det var lidt sværere at mærke forskel, i forhold til justeringerne af deadzone på rattet.
På rattet er der gummi med mønster, for at sikre et bedre greb under brug. Det virker godt og føles som god og solid kvalitet, når man sidder med det i hånden. Hopper vi om på bagsiden af rattet, for en kort stund, så kan man se at det er her som pedalerne skal forbindes til, og det er også her der er et USB kabel som skal plugges ind i PlayStation 4 konsollen. Derudover vil den hurtige læser have bemærket, at RWA desværre ikke er et rat med force feedback, men derimod bruger den en elastik til at give modstand i rattet, koblet sammen med rumble i grebet. Det er en mindre elegant løsning end de mange andre rat designet til bilsimulation, men på den anden side, så har Hori også valgt at arbejde med en løsning, så rattet kommer ned i en prisgruppe hvor alle kan være med.
Som tidligere nævnt, så kan man montere rattet på to måder. Det der fungerer bedst, er helt klar når man monterer det på et bord eller en plade, med skruetvingen. Sugekopperne virker, men de har det med at slippe, når man kører i længere tid, og de holder bare ikke helt så godt fast, som hvis man bruger skruetvingen. Skruetvingen virker lidt billig, men den gør jobbet til UG, også selvom jeg stadig ikke helt er overbevist om at den kan holde i længden.
Pedalerne derimod, var selvom de ser meget billige ud og føles meget billige, lette at sætte op og bruge. Og de står godt fast. Under pedalkassen er der en lille plade som kan flippes ud, og man får så et større og bedre greb på gulvet. Pedalerne virker som en drøm, og de har en indbygget switch, så man kan justere hastigheden bedre. Tænk en analog switch a la wooting, eller fra din DualShock 4 controller, så har du ideen.
Vi testede selvfølgelig rattet, og det første vi gik i gang med, var PlayStations eget bilspil, DriveClub, og DriveClub VR. Men inden vi kom så langt, er det vigtigt at man sørger for at justere rattet først. Der findes nemlig en række forskellige modes som rattet kan være i, og man kan selv lave en del personlig setup med knapkonfigurationen. Det vigtigste er dog at finde en indstilling, hvor deadzonen på rattet ikke var så stor. RWA starter i normal mode, men det virkede umiddelbart til at deadzonen på rattet i denne mode var ret stor, hvorfor vi prøvede os frem med småjusteringer på denne, indtil vi var tilfreds. Gider man ikke bruge tid og bøvle med indstillingerne, kan man også hoppe videre til en række andre forud-programmerede indstillinger, som har større sensitivitet og mindre deadzone, og for vores vedkommende føltes meget bedre. Deadzonen på rattet er en zone som rattet skal drejes over, for at der registreres ændringer i spillet. Den er meget vigtig at få justeret korrekt før man går i gang, ellers ryger en del af glæden ved spillet.
Efter at have justeret rattet, kunne vi endelig gå i gang med at se hvad det kan. Og det er blevet til en oplevelse der på én og samme tid, har været en skuffelse og en succes. For det første, så vil jeg igen påpege at der ikke er noget force feedback i rattet. Manglen af denne, betyder at der ikke kommer en progressiv større modstand i rattet når man drejer det, for at komme rundt i hårnåle sving. Elastikken som holder rattet har cirka den samme modstand hele vejen rundt, når man drejer rattet de 270 grader det kan komme rundt. Det gør at man får en lidt underlig køreoplevelse, hvis man er vandt til at køre i biler. Følingen med styringen forsvinder en smule.
Rattet har derimod indbygget vibration, for at komplimentere elastikken, og efterligne fornemmelsen af force feedback. Desværre virker det ikke helt efter hensigten, og det føles for det meste, som om at den vibrerer bare for at give lidt feedback til hænderne, uanset hvad man laver med rattet.
Det var det rent praktiske omkring rattet. Under brug, de føles rattet bare ikke som de rat med force feedback som vi tidligere har testet. På grund af den meget ensartede modstand, som ikke reagerer på spillet, men er afhængig af den fysiske elastik i rattet, er det bare svært at blive overbevist om at det man sidder med i hænderne, er forbundet til skærmen. Jeg synes at det fungerede en del bedre med PlayStation VR, hvor det visuelle får meget mere fokus, og man ikke lægger mærke til rattet på samme måde. Og det tilføjer altså lige den extra dimension, når man spiller VR, eller kører med et rat, at koble de to sammen!
Jeg er ikke så imponeret af RWA racing rattet. Jeg synes at manglen af force feedback er en skam, og det gør at man ikke får en køreoplevelse helt på højde med det man kan forvente at et rat til racerspil. Det er en skam. Dog skal det også siges, at RWA fungerer upåklageligt, når man først har fået det indstillet korrekt, men det er et irritationsmoment at man skal bruge tid på at bruge en masse tid på det før man kan spille. Vi går videre til en prisoversigt, og runder af med en konklusion, hvor vi samler vores tanker om RQA fra Hori op.
Pris:
Som altid, har vi været en tur forbi PriceRunner.dk for at finde den dagsaktuelle pris. Desværre findes RWA ikke i deres database enndu, men vi har fundet den på andre danske hjemmesider for lige på den anden side af 800,00.- DKK inkl. fragt. Det er en pris i den lidt høje ende i forhold til hvad man får, men det er altså et produkt der gør hvad det skal, til en overkommelig pris.
Er du mere interesseret i at læse om Hori og deres produkter, kan du klikke på banneret herunder.
Konklusion:
Det er blevet tid til at samle tankerne om Hori og deres RWA. Det er ikke et decideret dårligt produkt som de har skabt, men det er et rat som har mangler i forhold til de bedste i klassen.
Specielt med prisen i tankerne, har Hori formået at skabe rigtig meget for pengene. Der er racergear og pedaler, og mulighed for en personlig setup. Grebet er lækkert at holde ved, og det fysiske rat er der ikke meget at klage over. Der hvor rattet har mangler, er primært i valget på ikke at benytte force feedback. Det giver bare en anden, og bedre køreoplevelse efter undertegnedes mening. Men som et alternativ til de lidt billigere typer af racing sim rat, er RWA et rat i topklasse, som gør alt det korrekt, som et rat med en elastik nu kan gøre.
Og det er også det der kendetegner RWA. Det er et helstøbt produkt, som lider under at det er lavet med en elastik i rattet, i stedet for det dyrere, men langt mere realistiske force feedback, som bare er bedre, efter undertegnedes mening.
Dermed ikke sagt at rattet er dårligt. Der er lavet en masse rigtigt med rattet, og man får et fuldt funktionsdygtigt rat, som fungerer fremragende sammen med PlayStation VR. Horis RWA rat er et bud på et budgetvenligt rat med alt det som en topmodel skal have. Racergear, yderst konfigurérbar, og lækker at have i hænderne.
Alt i alt, har det været et bekendtskab, som på godt og ondt har vist hvad man kan forvente af et rat til under 1000 danske kroner. Vi runder testen af Hori og deres Racing Wheel Apex, med en karakter på 8 ud af 10, for et produkt som indfrier alle de forventninger man kan have til et budgetrat, som dog alligevel er et budgetrat i topklasse.
Godt:
Mindre godt:
It time to gather our thoughts about Hori and their Racing Wheel Apex. It's not a bad product they've created, but it's a racing wheel that cannot compete with the best in the class.
Considering the price, Hori has managed to create a lot of value for the money. There are racing gear and pedals, and the opportunity to set up the wheel, exactly as you want. The grip is nice to hold on and we have no complaints regarding the physical wheel. What the steering wheel is missing is primarily the lack of force feedback. Force feedback gives better driving experience in my opinion, and I really miss this with the Hori RWA. However, as an alternative to the slightly cheaper types of racing sim gear, the RWA is a top grade runner, which makes it all right, with the price in mind.
That is also, what characterizes RWA. It is a fully-fledged product that suffers from the elasticity of the steering wheel, instead of the more expensive, but far more realistic force feedback.
This does not mean that the steering wheel is bad. There is a lot of right with the steering wheel, and you get a fully functional steering wheel that works superbly with the PlayStation VR. Horis RWA racing wheel is a bid for a budget-friendly wheel, with all that a top model should have, apart from force feedback. Racing gear, highly configurable, and nice to have in your hands.
All in all, it has been a nice acquaintance which has shown both good and bad of what to expect from a racing wheel for less than 1000,00.- Danish kroner. We conclude the test of Hori and their Racing Wheel Apex, with a score of 8 out of 10, for a product that fulfills all the expectations you have for a budget wheel, which, nevertheless, is a budget wheel at the top of the line.
Pros:
Cons: