KOMFORT Chair FULL Optional - Anderledes kontorstol

FRONTBILLEDE_komfort_chair_full_optional
At teste stole er ikke noget nyt her på Tweak.dk, jeg har personligt testet en lang række af stole efterhånden – men ikke nogen som er helt som den vi skal se på i dag. Producenten kalder sig for ”KOMFORT Chair”, hvilket jo sidder baren højt allerede, alene ud fra navnet. Deres stole er dog noget mere usædvanlige, kontra de typiske gamerstole vi tidligere har testet, og minder mest af alt om noget man ser hos sin læge. Der er flere forskellige udgaver af stole fra KOMFORT Chair, og nærmere betegnet er det deres FULL Optional stol vi skal se nærmere på i dag. Ud at dømme fra prisen på denne stol, har vi med deres topmodel at gøre, så lad os se om prisen kan retfærdiggøres!


1_Komfortchair_logo.jpg

Specifikationer og features

Inden vi dykker ned i den store kasse og skal have stolen samlet, skal vi først lige have styr på de tekniske detaljer og features som der tilbydes. KOMFORT Chair er ret sparsomme med oplysningerne på deres hjemmeside, og man skal faktisk selv af bagveje (papirmanualen), finde et link hvor der er nogle specifikationer af finde. Jeg har listet disse op herunder, efterfulgt af et par billeder der viser nogle af stolens vigtigste features:

  • Farve: Blå eller sort (kan laves i custom farver på bestilling for ekstra pris)
  • Siddehøjde: 46-56 cm
  • Afstand mellem armlæn: 52 cm
  • Siddeareal (bredde): 47 cm
  • Sædedybde: 47 cm
  • Knæstøtte: 46 cm (16 cm til hvert ben, 14 cm imellem dem)
  • Tilt: Ja, mellem 0-17 grader
  • Armlæn: 3D
  • Nakkestøtte: Nej
  • Garanti: 2 år
  • Vægt: ca 25 kg
  • Materiale (ramme): Metal
  • Materiale (base): Metal
  • Materiale (betræk): Stof

2_feautes_full_optional_stol_komfort_chair_blå.jpg

3_features_fortsat_komfort_chair_full_optional_blå_ergonomisk.jpg

 

Unboxing, samling og gennemgang af stolen

Med styr på de tekniske detaljer, eller i hvert fald dem vi nu kunne finde på FULL Optional, er vi klar til unboxing og samling af stolen. Når du får leveret din stol fra KOMFORT Chair modtager du en stor brun papkasse, med deres firmanavn trykt hen af siderne, og det er mere eller mindre det. Der er altså ikke alverden at nævne eller se her, så lad os åbne kassen op.

4_kassen_indpakning_intet_specielt_komfort_chair_full_optional_kontorstol.JPG

Jeg blev lidt overrasket da jeg åbnede kassen op, og så at delene til stolen nærmest lå smidt ned i kassen. Ganske vidst var delene pakket ind i plastikposer, og basen i lidt bobleplast, men det var også det. Her havde jeg personligt forventet at der var gjort noget mere ud af indpakningen, ikke mindst prisen taget i betragtning. Dog kom alle delene frem uden mærker, skrammer eller andre tegn på fragtskader.

5_et_kig_ned_i_kassen_unboxing_full_optional_komfort_chair_kontorstol.JPG

Nedenfor på billedet der mest af alt ligner en omgang rod, ser vi alle delene som udgør FULL Optional stolen, som vi nu skal have samlet. Som vi kan se har vi modtaget modellen i den blå farve, men der er også en udgave i sort, eller du kan sågar vælge at betale mere for stolen og få den i den farve du måtte ønske. Ved første håndtering af de forskellige dele, virker de til at være i solid kvalitet – især delene i metal.

6_dele_til_samling_ikke_imporende_pakket_ind_full_optional_kontorstol.JPG

Lidt lige som med indpakningen af stolen, blev jeg også lidt overrasket/skuffet over at se manualen, som både huser oplysninger om hvordan man skal sidde i stolen, samt guide til samling og adskillelse af stolen igen. Et simpelt A4-udprint, hvor at den brugte printer har været ved at løbe tør for blæk. Her kunne KOMFORT Chair lære en ting eller to ved SecretLab om hvordan man printer manualer.

7_manual_brugerguide_komfort_chair_full_optional_kontorstol_blå.JPG

Med det sagt og på trods af at dele af manualen var lidt utydelige, var den ret let at finde rundt i – i hvert fald nogle steder. Stolen tog ikke meget mere end 15-20 minutter at samle, hvis man altså husker at montere alle delene rigtigt første gang. På STEP 2, hvor at ben/knæstøtten skal monteres, skal man være opmærksom på at få det runde plastikstykke monteret først, inden at selve støtten kommer på. Ellers sidder denne MEGET løst. Dette er kun gjort tydeligt med to små ”stjerner” omkring delen PRT004, og er derved let at overse. Det gjorde det heller ikke lettere, eftersom at dette plastikstykke lå smidt løst nede i kassen.

8_manual_trykket_på_a4_papir_samlings_guide_kryptisk_komfort_chair.JPG

Ud over dette kritikpunkt, foregik resten af samlingen af FULL Optional stolen ganske smertefrit, og vi ser det færdige resultat herunder – eller det vil sige næsten færdige. Eftersom at stolen leveres med to forskellige rygstøtter, er det her man nu skal vælge om man ønsker den traditionelle model, eller den som KOMFORT Chair selv kalder for ”spine”.

9_samlet_færdig_uden_ryglæn_full_optional_komfort_chair_italy_blå.JPG

Herunder ser vi den mere traditionelle rygstøtte monteret, som kun støtter den lave del af ryggen, og sørger for at man sidder med det rigtige svaj i ryggen, hvis den er indstillet korrekt. Du kan ved at dreje på en stor ”skrue” let udskifte og justere de to rygstøtter, så du hurtigt kan tilpasse den til dit behov.

10_samlet_standard_ryglæn_full_optional_kontorstol_justerbar.JPG

Nedenfor har jeg udskiftet til den noget mere specielle ”spine” rygstøtte, som er noget højere, men samtidig også smallere. Denne tvinger nærmet en til at sidde oprejst og lige med ryggen, da der ganske enkelt ikke er nogen rygstøtte ellers. Efter lidt hurtig testen og skiften frem og tilbage, kom jeg dog hurtigt frem til at ”spine” rygstøtten ikke var noget for mig, og skiftede derfor hurtigt tilbage til den mere traditionelle model igen.

11_samlet_med_spine_ryglæn_komfort_chair_full_optional_blå_kontorstol.JPG

En del af det der gør stolene fra KOMFORT Chair så specielle, er den integrerede fod/knæstøtte og muligheden for at vippe basen frem af, i stedet for tilbage som vi ellers normalt ser på gamerstole. Dette gør – i hvert fald i teorien – at man kommer til at sidde mere korrekt og oprejst, kontra at læne sig tilbage og krumme sammen. Lad os nu få flyttet stolen ind på kontoret, og gå lidt mere i detaljer med FULL Optional modellen her.

12_indstillet_klar_til_brug_siddende_oprejst_med_ryggen_optional_full_komfortchair.JPG

Hvor at de normale såkaldte gamerstole ofte kan vippes tilbage i både basen og ryglænet, er det noget helt andet med denne stol fra KOMFORT Chair. Som nævnt vippes basen i stedet for frem af, og ryglænet kan ikke vippes tilbage. I stedet for kan dette, eller faktisk hele stangen som det sidder monteret på, skubbes frem og tilbage, ved hjælp af håndtaget bagerst. På billedet nedenfor er rygstøtten skubbet så langt frem som den kan.

13_justerbar_rygstytte_frem_tilbage_og_højre_komfort_chair.JPG

Herunder har vi skubbet rygstøtten så langt tilbage som det er muligt. Designet er noget anderledes end hvad vi er vandt til at se på stort set alle andre stole på markedet for at sige det som det er. Metalkonstruktionen på FULL Optional stolen føles solid, og der er brugt kvalitetsmaterialer. De højglansdele der er brugt, giver et eksklusivt look, men er yderst glade for fedtede fingre, så hver opmærksom på dette.

14_justerbar_og_udskiftelig_rygstøtte_full_optional_komfort_chair.JPG

En af de mest spøjse ting ved denne stol fra KOMFORT Chair og faktisk næsten alle deres andre stole, er ben/knæstøtten som er monteret på gascylinderen der går fra basen op til siddeområdet. Dette er ikke noget nogen af os på redaktionen har set på en stol før, og det giver et meget unikt look og ikke mindst funktionalitet, som vi kommer ind på lidt længere nede. På billedet herunder, ser vi støtten i dens standard position som den også leveres ud af kassen.

15_knæ_fodstøtte_justerbar_komfort_chair_made_in_italy_full_optional.JPG

Men ved at fjerne den sorte ”klump” forrest, og flytte denne ned bagerst i stedet for, kan vinklen på støtten ændres, som vist herunder. Du kan se forskellen ved at sammenligne billederne, eller blot tjekke den højre støtte på samme billede herunder. Skulle du ikke have lyst til at bruge støtten, kan denne let drejes rundt så den er ude af vejen, eller du kan helt vælge at afmontere / ikke montere den til at starte med.

16_fodstøtte_vippet_frem_full_optional_chair_komfort_kontorstol.JPG

Armlæn er der naturligvis også at finde på FULL Optional stolen, og disse tilbyder en hel del justeringsmuligheder, som vi viste på billedet i starten af testen under specifikationer. Ud over at kunne justeres op/ned, kan de også skubbes frem/tilbage, samt at de kan drejes ind af mod personen der bruger stolen. Ønsker du ikke nogle armlæn på din stol, kan disse ligesom fod/knæstøtten afmonteres, eller du kan vælge ikke at montere dem når stolen samles.

17_fuldt_justerbar_håndledsstøtte_komfort_chair_full_optional_blå.JPG

Inden vi bevæger os videre til test afsnittet og snakker lidt om hvordan det rent faktisk er at sidde i denne stol. Er jeg nødt til lige at fremhæve og nævne nogle ting som jeg ikke er tilfreds med, og ganske enkelt havde forventet var bedre på en stol i denne prisklasse.

Tjek blot billedet herunder, og specielt områderne markeret med de røde pile. Nu har vi ikke nævnt hvad denne stol koster endnu, så lad mig gøre det her. Med et prisskilt på over 7000,- DKK havde jeg som slutkunde på ingen måde været tilfreds med at modtage en stol med så ringe og skæve syninger som der er på vores eksemplar af FULL Optional stolen – dette er ganske enkelt ikke acceptabelt, og en tydelig indikation på manglede kvalitetskontrol.

18_ulige_syninger_mangel_på_kvalitet_komfort_chair_full_optional.JPG

Billedet herunder, viser igen nogle ret tvivlsomme syninger, og så midten (markeret med rød pil), som jeg ikke ved hvad ligner. Derudover er jeg også uforstående over hvorfor at KOMFORT Chair har valgt at bruge lynlåse her, når de alligevel ikke kan åbnes, og ser ud til at være lynet ”indefra” og derefter syet/klipset til?

Selvom jeg ikke har indsat noget decideret billede af hjulene, er jeg også nødt til at nævne disse på min negativ liste her. Det er et plus i bogen at de er monteret fra fabrikken, da disse godt kan være lidt bøvlede at få trykket på plads normalt. Men kvaliteten på hjulene er dårlig, for at sige det ligeud. De er ganske vidst fremstillet i metal, eller i hvert fald ”skærmen” på dem. Men de ruller elendigt, selv på trægulv hvor der ingen modstand er. Bruger du stolen på et gulvtæppe, kan du næsten glemme alt om at rulle rundt. Jeg har set hjul i bedre kvalitet på stole som kostede en tredjedel af hvad FULL Optional fra KOMFORT Chair gør.

19_flere_fejl_dårlig_kvalitetskontrol_komfort_chair_full_optional.JPG

 

Brugen – betjening og komfort

Med det lettere sure opstød ovenfor, er det nu blevet tid til at vi rent faktisk skal have taget stolen i brug og finde ud af hvordan den er at sidde på. Først vil jeg dog gøre opmærksom på at jeg, eller ingen andre på Tweak redaktionen for den sags skyld, er fagfolk når det kommer til hvordan man sidder korrekt i en stol – dette lader vi ganske enkelt de professionelle om. Jeg tager udgangspunkt i de ting som KOMFORT Chair skriver i manualen i forhold til justering af stolen, og så ellers min normale sunde fornuft. Med det sagt, så lad os få knyttet nogle ord til hvordan det var at bruge denne stol.

KOMFORT Chair gør meget ud af at fortælle hvordan stolen skal indstilles, og at man skal give stolen noget tid, før at kroppen har vænnet sig til den. Den første del af dette kan jeg være enig i, og det giver god mening med en forklaring på indstillinger, da stolen er så speciel som den er. Men hvis jeg sidder mig i en stol som jeg allerede fra første sekund ikke føler mig komfortabel i, hvorfor skal jeg så blive ved med at bruge den? Dette bringer mig hen til det første og største problem jeg havde med denne stol. Hvis vi tager udgangspunkt i billedet herunder, hvor at stolen er indstillet til min krop (i forhold til hvad KOMFORT Chair skriver). Så er der i min optik ikke meget ”komfort” over dette, da toppen af mine fødder går imod basen på stolen, som føles direkte ubehageligt.

20_demonstration_siddeposition_problem_fodled_komfort_chair_full_optional.JPG

Justerer man siddepositionen en smule, således at fødderne kommer om på den modsatte side (se billede nedenfor), bliver det ganske vidst bedre – men på ingen måde optimalt. I manualen til stolen sidder personen på tegningen ikke med fødderne helt nede hvor jeg gør, men da der ingen justeringsmuligheder er for at få ben/knæstøtten højere op, giver dette ikke mening.  Tegningen passer ganske enkelt ikke, ellers skal man være noget lavere end mig for at kunne bruge stolen korrekt, og jeg er altså kun 188 centimeter, hvilket jeg vil mene er meget normalt.

21_kan_ikke_justeres_full_optional_komfort_chair_kontorsol_ringe_komfort.JPG

En af grundende til at ben/knæstøtten ikke kan justeres eller strammes, er ganske enkelt at der også mangler en meget vigtig skrue i vores eksemplar af FULL Optional stolen. Ved at montere denne lille skrue, kan ben/knæstøtten strammes og spændes fast. Hvor vidt om dette gør det muligt at justere den højere op og fastgøre, finder vi dog aldrig ud af da den som sagt mangler i kassen. Her er vi igen tilbage ved den manglende kvalitetskontrol, som vi også så ved de meget skæve syninger på stolen. Dette er simpelthen bare ikke godt nok på en stol som koster det som denne gør.

Den bedste og eneste løsning jeg fandt på den manglende justering og komfort ved ben/knæstøtten, var ganske enkelt ikke at bruge den. Den blev drejet om på bagsiden af stolen, så at den var ude af vejen. På denne måde kunne stolen justeres som enhver anden normal stol. Derved kunne jeg faktisk opnå en ganske behagelig komfort og få justeret stolen, så den passede til min krop, ganske vidst uden stort ryglæn. Dette betød at det ikke var muligt at læne sig tilbage som vi kender det på gamerstole. Ved at gøre det på denne måde og dreje ben/knæstøtten væk, mister vi dog hele pointen og ideen bag KOMFORT Chairm, som jo netop er at sidde oprejst med det rigtige svaj i ryggen. Jeg kan godt se ideen og hvad de tænker, men udførelsen er tvivlsom og passer i hvert fald ikke til mig.

22_justeringsskure_mangler_i_kassen_komfort_chair_full_optional.JPG

Herunder ser vi FULL Optional stolen med ben/knæstøtten drejet om på bagsiden (som jeg valgte at bruge den), ved siden af min SecretLab TITAN stol, som jeg bruger til hverdag. Det er tydeligt at se at KOMFORT Chair stolen er noget mindre, selvom basen faktisk er bredere, dette skyldes nok at man jo skal kunne vippe frem af uden af miste balancen. For at sige det som det er, var og er jeg stadig ikke synderligt imponeret af FULL Optional stolen her – hvis det ikke skulle være gjort tydeligt allerede. Som sagt forstår jeg ideen bag, men det virker bare ikke i praksis for mit vedkommende.

Jeg vil hundrede gange hellere sidde ”forkert” i en stol, hvor jeg faktisk føler at jeg sidder godt og har mulighed for at læne mig tilbage og slappe af. Dette er ikke muligt i FULL Optional stolen, da man her føler at man ”er på” hele tiden, og ikke kan slappe af. Du kan ikke læne dig tilbage, du kan ikke komme rundt da hjulene kører elendigt, og siddepuden er faktisk også noget hårdere end på min egen SecretLab stol. Jeg vil næsten sige at det bedste ved denne stol er de justerbare armlæn, som faktisk er ganske solide og med en behagelig overflade.

23_sammenligning_normal_Gamerstol_secret_lab_titan_kontorstol.JPG

 

Pris

I skrivende stund d. 01/05 2021 er det kun lykkedes os at finde FULL Optional stolen hos KOMFORT Chair selv, på deres udenlandske hjemmeside. Her lyder prisen på 969,- Euro, hvilket direkte omregnet til danske kroner er omkring 7200. Dette er virkelig mange penge for en stol for de fleste personer derude, og i forhold til hvad du får, er den ganske enkelt ikke pengene værd i min optik. Der er for mange fejl i forhold til kvalitetskontrollen, og så virker de primære salgspunkter ikke i praksis – i hvert fald ikke efter min mening.

Ønsker du alle detaljerne på FULL Optional stolen fra KOMFORT Chair, kan du besøge deres hjemmeside ved blot at klikke på banneret med deres logo nedenfor.

1_Komfortchair_logo.jpg

 

Konklusion

Vi er nu nået til enden i vores test af denne spændende og anderledes stol fra KOMFORT Chair. Det er som oftest altid sjovt at stifte bekendtskab med nye producenter og produkter der ikke blot ligner alle andre – men dette var ikke helt tilfældet her. For at sige det som det er, havde jeg forventet mere af en stol i denne prisklasse, end hvad FULL Optional her leverede. Hele pointen med denne stol er at man skal sidde ”korrekt” og oprejst i sin stol, men dette falder alt sammen til jorden, når at indstillingen af stolen ikke kan gøres korrekt, og at den er direkte ubehagelig at sidde i (her tænker jeg fødderne som gik imod basen, når at ben/knæstøtten bruges).

Hvis vi skal fokusere på de positive ting ved denne stol, så er det er plus at den leveres med to udskiftelige rygstøtter, så at du kan bruge den der passer dig bedst. Armlænene er også i rigtig fin kvalitet og med gode justeringsmuligheder, så at du nærmest kan få dem lige derhen hvor du ønsker. Hvis du ikke er til den blå farve som vi her har testet, er der også en sort. Derudover kan du ved ekstra betaling selv vælge den farve du måtte ønske, og få stolen fremstillet med den farve stof i stedet for – det er lækkert. Ud over armlænene er der også god justering for højden, tilt og ryglænet, hvilket er lækkert at se. Metaldelene der er brugt er også virkelig solide, selvom overfladen i højglans hurtigt viser fedtede fingre og kan blive ridset.

En af mine største kritikpunkter, er samtidig også et af stolens største slagspunkter – nemlig ben/knæstøtterne. Jeg kunne ganske enkelt ikke få stolen justeret på nogen måde, der gjorde det komfortabelt at bruge disse. Uden denne, er hele pointen med stolens udformning nærmest ligegyldig. Hvis det er fordi jeg er for høj (188 centimeter), så burde KOMFORT Chair skrive en anbefalet maksimal højde på deres hjemmeside. Men ligesom resten af specifikationerne var dette ikke at finde nogle steder. Der er sågar ingen informationer om hvor meget stolen maksimalt kan bære, hvilket jeg vil mene er en væsentlig information, der skal være tilgængelig.

Alt i alt lander vi på en samlet score der hedder 6/10 – ingen award denne gang. Jeg er ganske enkelt ret skuffet over denne stol og hvad den tilbyder. Det så alt sammen godt ud på papiret, og med det høje prisskilt, havde man også en formodning om at tingene var i orden, hvilket ikke var tilfældet. Dårlig kvalitetskontrol, manglende dele, tvivlsom indpakning og en alt for høj pris. FULL Optional stolen fra KOMFORT Chair kan ikke anbefales herfra, og jeg ville personligt langt hellere bruge mine penge på en solid gamerstol som kan fås for omkring det halve og så sidde godt, men måske ikke korrekt – over and out.

 

Godt

  • Anderledes stol med fokus på at sidde ”korrekt”
  • Leveres med to forskellige rygstøtter
  • Fuldt justerbare armlæn
  • Tilgængelig i sort eller blå som standard (kan leveres i alle farver for merpris)
  • Solid metal konstruktion
  • Oceaner af indstillingsmuligheder

Knap så godt

  • Skuffende indpakning og mangelfuldt indhold i kassen
  • Knæ/skinnebens puderne kan ikke justeres korrekt (min optik)
  • Dårlig kvalitetskontrol (manglede dele og skæve syninger)
  • Hjulene ruller alt for stramt – selv på trægulv
  • Ingen informationer om maksimal belastning/vægt

Score: 6

FRONTBILLEDE_komfort_chair_full_optional.jpg

Vores partnere