Bitcoin vs Altcoins

Bitcoin or altcoins
De fleste der påbegynder deres rejse ind i kryptovaluta verdenen, får deres interesse skabt via Bitcoin. De støder måske ind i Bitcoin fordi:

Når de første spæde skridt tages ind i en ny verden inden for kryptovaluta, omhandler det typisk via Bitcoin. I denne artikel kigger vi på Bitcoin vs Altcoins.

 • Nogle i deres omgangskreds omtaler Bitcoin
 • Læser eller ser en video om Bitcoin via sociale medier
 • Mainstream media omtaler Bitcoin (pt. er mainstream media dog fraværende)

Under alle omstændigheder er det Bitcoin der er katalysatoren for interessen. 

I den indledende fase er det som regel prisen på Bitcoins pris der er interessant. Oftest angives prisen for Bitcoin i Dollars (USD)

Det er hurtigt og let at søge på Google og finde sites på nettet der i real time viser hvad en Bitcoin koster. En søgning på google på ”Bitcoin price” giver masser af resultater og man havner f.eks. på:

Coinmarketcap.com

Coingecko.com

På coingecko er der angivet over 6.000 kryptovalutaer. Der kommer hele tiden nye til ligesom der dagligt forsvinder andre.

Langt de fleste af disse kryptovalutaer har absolut ingen værdi, og en investering i én af disse vil være forbundet med enorm risiko. Faktisk vil der være langt større chance for at vinde på kasinoet end at ramme én af disse kryptoer der ville opnå succes.

Bitcoin vs altcoin.JPG

Helt kort sagt kan man lave denne opdeling i typen af kryptovalutaer:

Bitcoin på den ene side og alle andre kryptovalutaer på den anden side

 • Bitcoin er unik i forhold til alle andre kryptovalutaer fordi:
 • Bitcoin er 100% decentral
 • Der er ingen der ejer Bitcoins blockchain 
 • Bitcoin er IKKE et firma
 • Bitcoins udbud af antal coins er fastsat fra starten til i alt 21.000.000. (fixed supply)
 • Idemændene er anonyme
 • Klart formål om at være internettets valuta – det digitale guld

Alle andre kryptovalutaer kendetegnes ved:

 • Ikke at være100% decentral
 • Ejet af et firma eller en fond/organisation
 • Supply kan ændres når ejeren ønsker det
 • Idemændene er ikke anonyme of profiterer enormt på eventuel succes for deres kryptovaluta. 
 • Formålet kan være uklart og/eller ikke have nogen reel funktion.

Ved en søgning på nettet omtales alle andre kryptovalutaer end Bitcoin som Altcoins. Nogen kalder dem endda shitcoins. 

Der er gode Altcoins på markedet, men de kan være svære at spotte og det tager lang tid at undersøge om projektet er fornuftigt eller ej og hvad projektet evt. kan bidrage med.

Som nævnt øverst drages langt de fleste ind i krypto verdenen via Bitcoin men når de så ankommer på Coingecko og kigger på oversigten over de 100 største coins vil de se at Bitcoin er langt den dyreste målt på hver enkelt coins værdi.

F.eks. ligger Bitcoin nummer 1, mens Ethereum ligger nummer 2. Listen er baseret på Market cap = markedsværdi. Altså hvad er den samlede værdi målt i USD. 

Bitcoin (BTC) har den 17.dec 2020. en markedsværdi på: 423 millarder USD.

Ethererum (ETH) har 17. dec 2020 en markedsværdi på: 72 milliarder USD

Dvs. Bitcoin har en markedsværdi der er knap 6 gange større end Ethereum.

Ethereum (ETH) koster USD 641,- pr. coin. Bitcoin USD 22.792.

Ethereum vs bitcoin.JPG

Ved at kigge nærmere på top 10 vil de fleste spotte at nummer 3 på listen (XRP) koster USD 0,59 pr. coin og har en markedsværdi på USD 26 milliarder USD 

På den baggrund tænker de fleste der ikke kender til krypto markedet at: ”tænk nu hvis XRP bliver den nye Bitcoin”, hvorefter XRP bliver den første kryptovaluta de investerer i. Det gjorde jeg selv da jeg første gang så denne liste. 

Men sandheden er at en XRP coin aldrig vil komme i nærheden af at have samme pris pr. coin som Bitcoin. 

Dette skyldes udbuddet (supply) af coins samt (i  mindre grad) hvad projektet bidrager med.

Bitcoin vil i år 2140 have et samlet udbud på 21.000.000 coins. Der kan ikke komme flere. Dvs udbuddet er fastsat fra starten (fixed supply)

Hvis man sammenligner med almindelige valutaer som EURO, dollars og danske kroner, så vil du ikke kunne finde en oversigt over hvilket endeligt udbud der f.eks. er for Dollars. Altså hvor mange dollars må den amerikanske centralbank sende på markedet (printe). Udbuddet for dollars er i princippet uendeligt og det ses tydeligt hvis vi ser udbuddet af dollars der er printet siden marts 2020, hvor Corona pandemien brud ud. 

Vi taler om trillioner af dollars der er sendt på markedet og det gør jo at værdien af en enkelt dollar bliver mindre værd når der hele tiden kommer flere på markedet.

Du kan sammenligne det med et maleri.

Hvorfor er et specifikt Van Gogh maleri sindtsygt dyrt? Fordi der kun findes 1 eksemplar og Van Gogh opnåede anerkendelse/adoption

Hvorfor koster en gulerod ikke ret meget? Fordi der et uendeligt antal til rådighed og man kan bare plante flere hvis man mangler nogle gulerødder, ligesom alle i princippet kan plante en gulerod hvis de ønsker det. Altså let tilgængeligt, uendeligt udbud og ikke langtidsholdbar.

Det var et lille, men vigtigt sidespring. Tilbage til XRP.

Kigges der nærmere på XRP kan det ses at der pt. er et udbud på godt 45.000.000 coins og et samlet udbud på 100.000.000 coins. Hvornår de sidste 55.000.000 coins bliver frigivet på markedet er der ingen der ved udover dem der ejer XRP og det er et privat firma.

XRPs projekt kommer vi ikke nærmere ind på her, men du kan selv søge på ”Ripple XRP” på nettet og lave din egen research.

Hvis XRP med et udbud på 100.000.000 coins koster det samme som Bitcoin. Altså ca. USD 22.000,- pr. coin ville markedsværdien være på 100.000.000 X 22.000 = 2.200.000.000.000.

XRP kryptovaluta.JPGSvært tal men det udtales 2,2 trillioner USD. Det svarer til værdien af verdens mest værdifulde selskab, som er Apple. Alle i verden kender Apple, men meget få kender XRP og hvis deres projekt nærlæses, er det tydeligt at der intet belæg er for at XRP skulle blive lige så værdifuldt som Apple.

Pointen er er, at det er vigtigt ikke at blive forblændet af en lav pris pr. coin. Jeg lavede den fejl i starten, men derfor behøver du jo ikke lave den samme. 

Ligeledes skal man ikke blive forblændet af nogle krypto valutaers markedsføringsafdeling. F.eks. er det velkendt for mange krypto eksperter at XRP har en meget dygtig og effektiv markedsføringsafdeling der virkelig gør en enorm indsats på sociale medier og generelt på nettet. Det er med til at holde XRP i top 10 på listen over største kryptovalutaer

XRPs eksempel kan overføres til langt de fleste andre krypto projekter. Der findes som nævnt gode projekter, men igen: Der er Bitcoin og så er der alle de andre, og hvis du ved første øjekast synes Bitcoin er risikabelt, så er Altcoins 100 gange mere risikabelt.

Herfra lyder rådet: Dyk ned i Bitcoin og årsagen til opfindelsen og start med en lille smule Bitcoin. Man kan købe helt ned til 0,00000001 Bitcoin.   

Relaterede artikler:

Bitcoin: Det decentrale betalingsnetværk

Er det for sent at købe Bitcoin?

Er du hoppet med på Bitcoin-vognen?

Lad os høre fra dig i kommentarfeltet herunder.


Vores partnere